Lajmet e fundit

Guvernatori Mehmeti u takua me Ambasadorin Minxhozi

16/09/2021
Guvernatori i Bankës Qendrore të Republikës së Kosovës, Fehmi Mehmeti, ka pritur në takim Ambasadorin e Republikës së Shqipërisë në vendin tonë, Qemal Minxhozin. Në këtë takim është diskutuar për situatën aktuale me pandeminë dhe ndikimin e saj në ekonomi. Me këtë rast Guvernatori Mehmeti njoftoi Ambasadorin për masat e ndërmarra nga BQK, që sektori […]

Guvernatori Mehmeti mirëpret thellimin e bashkëpunimit me institucionet gjermane

14/09/2021
Guvernatori i Bankës Qendrore të Republikës së Kosovës, Fehmi Mehmeti, ka mbajtur një takim virtual me përfaqësues të Qeverisë Gjermane, me të cilët ka diskutuar për situatën aktuale ekonomike dhe financiare në vend, si dhe rreth programit të këshillimit përmes të cilit Qeveria Gjermane synon të mbështesë zhvillimin e mëtejmë institucional në Kosovë. Me këtë […]

Guvernatori Mehmeti dhe Ambasadori Sakar, diskutojnë për rritjen e bashkëpunimit ekonomik

24/08/2021
Guvernatori i Bankës Qendrore të Republikës së Kosovës Fehmi Mehmeti ka pritur në takim Ambasadorin e Republikës së Turqisë në Kosovë, Çağri Sakar. Në këtë takim Guvernatori Mehmeti njoftoi Ambasadorin me zhvillimet e fundit në sektorin financiar dhe angazhimin e mëtejmë të BQK-së për të ndihmuar në rimëkëmbjen e ekonomisë dhe mbajtjes së sektorit financiar […]

Departamenti Amerikan i Shtetit (DASH) vlerëson se Kosova ruajti sektorin financiar nga ndikimi i COVID-19

28/07/2021
Banka Qendrore e Republikës së Kosovës, ka mirëpritur raportin e Departamentit Amerikan të Shtetit për klimën e investimeve për vitin 2021, i cili njeh zhvillimet në sektorin financiar.Raporti i DASH vlerëson se sistemi rregullativ është në pajtueshmëri me direktivat e BE-së dhe standardet ndërkombëtare. Nuk ka kufizime përtej kërkesave normale rregullatore në lidhje me burimin […]

Nacionalna strategija za plaćanja male vrednosti

23/07/2021
Strateški pristup Centralne banke Republike Kosovo (CBK), za razvoj plaćanja male vrednosti na Kosovu, izrađen je jasnom vizijom: stvaranje modernog i sveobuhvatnog tržišta plaćanja male vrednosti, koje podržava sigurna i efikasna infrastruktura plaćanja, kao i širok spektar instrumenata i usluga plaćanja, koje ispunjavaju potrebe korisnika platnih usluga u čitavoj zemlji.Nacionalna strategija za plaćanja male vrednosti […]

Guvernatori Mehmeti bashkëbisedoi me bizneset për zhvillimet ekonomike në vend

21/07/2021
Guvernatori i Bankës Qendrore të Republikës së Kosovës, Fehmi Mehmeti, ka prezantuar në forumin e Odës Ekonomike Amerikane në Kosovë, zhvillimet e fundit në sektorin financiar dhe masat e ndërmarra nga ana e BQK-së për ruajtjen e stabilitetit financiar dhe makroekonomik. Para të pranishmëve, Guvernatori Mehmeti theksoi se sektori bankar i Kosovës ka arritur të […]

BQK-ja publikon Strategjinë Kombëtare për Pagesat me Vlerë të Vogël

21/07/2021
Banka Qendrore e Republikës së Kosovës në bashkëpunim me Bankën Botërore dhe në konsultim me institucionet tjera relevante të sektorit publik dhe privat, kanë zhvilluar Strategjinë Kombëtare për Pagesat me Vlerë të Vogël në Kosovë 2021-2026. Me anë të këtij dokumenti është përcaktuar orientimi strategjik për fushën e pagesave, për reformat dhe zhvillimin e mëtejmë […]

Guvernatori Mehmeti priti në takim kryetarët e Rrjetit të Bizneseve të Diasporës

19/07/2021
Guvernatori i Bankës Qendrore të Republikës së Kosovës, Fehmi Mehmeti, më datë 19 korrik 2021 priti në takim kryetarin e Rrjetit të Bizneseve për Austri, z. Yll Blakaj, dhe kryetarin e Rrjetit të Bizneseve për Finlandë, z. Omer Nura. Guvernatori Mehmeti falënderoi kryetarët e Rrjetit të Bizneseve për Austri dhe Finlandë për interesimin e tyre rreth […]

Konkluzionet e përbashkëta të dialogut ekonomik dhe financiar në mes të BE-së dhe shteteve të Ballkanit Perëndimor dhe Turqisë: BQK-ja ndërmori masat e duhura prudente

15/07/2021
Banka Qendrore e Republikës së Kosovës ka mirëpritur përfundimet e nxjerra nga dialogu ekonomik dhe financiar në mes të Bashkimit Evropian dhe shteteve të Ballkanit Perëndimor dhe Turqisë, i mbajtur me 12 korrik 2021. Përfaqësuesit e Shteteve Anëtare të Bashkimit Evropian, Ballkanit Perëndimor dhe Turqisë, Komisionit Evropian dhe Bankës Qendrore Evropiane, si dhe përfaqësues të […]

BQK nënshkruan marrëveshjen e bashkëpunimit për bonot e thesarit për diasporën

06/07/2021
Banka Qendrore e Republikës së Kosovës sot ka nënshkruar marrëveshjen e bashkëpunimit me Ministrinë e Financave, Punës dhe Transfereve dhe bankat komerciale partnere për lancimin e bonove të thesarit për diasporën, përmes së cilave synohet krijimi i mundësive shtesë për mobilizimin e kursimeve drejt ekonomisë së Kosovës. Banka Qendrore e Republikës së Kosovës do ta […]

Banka Qendrore e Republikës së Kosovës publikon Raportin Vjetor për vitin 2020

05/07/2021
Në këtë raport janë të përfshira të gjitha zhvillimet e vitit 2020, të cilat u shoqëruan me rrethanat e reja shkaku i pandemisë Covid-19. Përkundër sfidave të krijuara nga pandemia BQK-ja ka arritur të përmbushë me sukses agjendën e saj kushtetuese dhe ligjore. Falë veprimeve të ndërmarra, kemi arritur që sektorin financiar ta mbajmë stabil, […]

Guvernatori Mehmeti uron Ambasadorin Kosnett për Ditën e Pavarësisë, 4 Korrikun

04/07/2021
Guvernatori i Bankës Qendrore të Republikës së Kosovës, Fehmi Mehmeti ka uruar Ambasadorin Philip S. Kosnett për 4 Korrikun, Ditën e Pavarësisë së Shteteve të Bashkuara të Amerikës.Në mesazhin e urimit Guvernatori Mehmeti u shpreh se populli i Kosovës është krenar me bashkëpunimin që ka me popullin mik amerikan, që është aleati jonë më i […]

Kosova e Mali i Zi pa polica sigurimi, me rëndësi të veçantë për ekonomitë e dy vendeve

29/06/2021
Banka Qendrore e Republikës së Kosovës ka mirëpritur lajmin për nënshkrimin e Memorandumit të Mirëkuptimit mes Byrosë Kosovare të Sigurimit dhe Byrosë Nacionale të Siguruesve në Malin e Zi. Me rastin e nënshkrimit të këtij Memorandumi të Mirëkuptimit, i cili është mbështetur nga Banka Qendrore e Republikës së Kosovës, bëhet njohja reciproke e sigurimit për […]

Bordi Ekzekutiv i BQK-së merr vendim për uljen e përkohshme të sigurimit kufitar të autopërgjegjësisë

24/06/2021
Bordi Ekzekutiv i Bankës Qendrore të Republikës së Kosovës në mbledhjen e mbajtur me 24 qershor 2021 ka marrë vendim për uljen e përkohshme të sigurimit kufitar të autopërgjegjësisë. Ky vendim i marrë nga menaxhmenti i BQK-së ka ardhur pas shqyrtimit të raportit aktuarial të datës 22 qershor 2021 të Byrosë Kosovare të Sigurimit mbi […]

Guvernatori Mehmeti uron Ambasadorin e Italisë për Ditën e Republikës

02/06/2021
Guvernatori i Bankës Qendrore të Republikës së Kosovës, Fehmi Mehmeti ka uruar popullin italian për Ditën e Republikës. Në mesazhin e urimit dërguar Ambasadorit të Italisë në Kosovë Nicola Orlando, Guvernatori Mehmeti u ka uruar të gjithë qytetarëve të Italisë një vit me shëndet dhe mirëqenie. Nëpërmjet këtij urimi, Guvernatori Mehmeti ka shprehur falënderimin e […]

Guvernatori Mehmeti uron Ditën Ndërkombëtare të Fëmijëve

01/06/2021
Guvernatori i Bankës Qendrore të Republikës së Kosovës, Fehmi Mehmeti, uron të gjithë fëmijët për festën e tyre më të rëndësishme, 1 Qershorin. Kosova ka fatin e madh që ka fëmijë shumë të talentuar dhe të interesuar që të fitojnë sa më shumë dije, sikurse të gjithë bashkëmoshatarët e tyre. Banka Qendrore e Republikës së […]

Guvernatori Mehmeti u prit në takim nga Presidentja e Republikës së Kosovës, Vjosa Osmani

31/05/2021
Guvernatori i Bankës Qendrore të Republikës së Kosovës, Fehmi Mehmeti u prit nga Presidentja e Republikës së Kosovës, Vjosa Osmani. Me këtë rast, Guvernatori Mehmeti e njoftoi Presidenten Osmani lidhur me zhvillimet në sistemin financiar dhe progresin e arritur në këtë fushë. Vëmendje e veçantë iu kushtua masave të ndërmarra në mbështetje të ekonomisë së […]

Guverner Mehmeti sastao se sa generalnim sekretarom Ministarstva zdravstva g. Bardiqi

31/05/2021
Guverner Centralne banke Republike Kosovo, Fehmi Mehmeti, primio je na sastanak generalnog sekretara Ministarstva zdravstva Naim Bardiqi. Na ovom sastanku, guverner Mehmeti obavestio je sekretara Bardiqi o najnovijim dešavanjima u finansijskom sektoru i daljoj posvećenosti CBK-a da pomogne oporavku ekonomije i održavanju finansijskog sektora stabilnim i likvidnim. Generalni sekretar g. Bardiqi se zahvalio guverneru Mehmeti […]

Guvernatori Mehmeti takoi Sekretarin e Përgjithshëm të Ministrisë së Shëndetësisë z. Bardiqi

31/05/2021
Guvernatori i Bankës Qendrore të Republikës së Kosovës Fehmi Mehmeti, ka pritur në takim sekretarin e përgjithshëm të Ministrisë së Shëndetësisë Naim Bardiqi. Në këtë takim Guvernatori Mehmeti njoftoi Sekretarin Bardiqi lidhur me zhvillimet e fundit në sektorin financiar dhe angazhimin e mëtejmë të BQK-së për të ndihmuar në rimëkëmbjen e ekonomisë dhe mbajtjes së […]

Guvernatori Mehmeti prezantoi të gjeturat e raportit të Komisionit Evropian

26/05/2021
Guvernatori i Bankës Qendrore të Republikës së Kosovë Fehmi Mehmeti, ka prezantuar para anëtarëve të Komisionit për Buxhet, Punë dhe Transfere, pjesën e raportit të Komisionit Evropian për vitin 2020 që ndërlidhet me BQK-në. Para anëtarëve Guvernatori Mehmeti ka thënë se sistemi financiar në Kosovë është shumë i qëndrueshëm dhe stabil, i konfirmuar në raportet […]

Guvernatori Mehmeti takoi Ministrin Murati

24/05/2021
Guvernatori i Bankës Qendrore të Republikës së Kosovës Fehmi Mehmeti ka pritur në takim ministrin e Financave, Punës dhe Transfereve, Hekuran Murati. Në këtë takim Guvernatori Mehmeti njoftoi Ministrin Murati lidhur me zhvillimet e fundit në sektorin financiar, përkatësisht sektorin bankar, sigurimeve dhe sektorët tjerë financiarë në vend dhe angazhimin e mëtejmë të BQK-së për […]

Guvernatori Mehmeti uron Szunyog në Ditën e Evropës

08/05/2021
Guvernatori i Bankës Qendrore të Republikës së Kosovës, Fehmi Mehmeti ia ka uruar Ditën e Evropës, shefit të Zyrës së BE-së/Përfaqësuesin e Posaçëm të BE-së, Tomáš Szunyog. Me këtë rast, Guvernatori Mehmeti ka falënderuar Bashkimin Evropian për ndihmën dhënë Kosovës dhe BQK-së në procesin e Integrimit Evropian, duke uruar ditën që simbolizon paqen dhe unitetin […]

Guvernatori Mehmeti u prit në takim nga Kryetari i Kuvendit Glauk Konjufca

30/04/2021
Guvernatori i Bankës Qendrore të Republikës së Kosovës, Fehmi Mehmeti u prit nga kryetari i Kuvendit të Republikës së Kosovës, Glauk Konjufca, me ç’rast Guvernatori Mehmeti e uroi për përzgjedhjen në pozitën e Kryetarit të Kuvendit të Republikës së Kosovës. Guvernatori Mehmeti e njoftoi Kryetarin Konjufca lidhur me zhvillimet në sektorin financiar për progresin e […]

Guvernatori Mehmeti zhvilloi takim virtual me përfaqësues të Bankës Botërore dhe Korporatës Financiare Ndërkombëtare

30/04/2021
Guvernatori Mehmeti gjatë ditës së sotme ka zhvilluar takim virtual me menaxherin e Bankës Botërore për Kosovë Massimiliano Paolucci dhe përfaqësues të Korporatës Financiare Ndërkombëtare, të udhëhequr nga menaxheri regjional i Korporatës Financiare Ndërkombëtare, Ary Naim dhe udhëheqësi i zyrës për Kosovë, Visar Perani. Në takim u diskutua lidhur me lancimin e projektit të ri […]

Guvernatori Mehmeti takoi Shefin e Zyrës Ndërlidhëse Sllovake

26/04/2021
Guvernatori i Bankës Qendrore të Republikës së Kosovës, Fehmi Mehmeti ka pritur në takim shefin e Zyrës Ndërlidhëse Sllovake në Prishtinë, Rastislav Kostilník. Guvernatori Mehmeti informoi z. Kostilník me zhvillimet që kanë ndodhur në sektorin financiar dhe angazhimin e BQK-së për tejkalimin sa më të lehtë të situatës nga ndikimet e shkaktuara prej pandemisë. Guvernatori […]

Guvernatori Mehmeti priti në takim drejtorin e Këshillit të Investitorëve Evropian z. Ujkani

22/04/2021
Guvernatori i Bankës Qendrore të Republikës së Kosovës Fehmi Mehmeti ka takuar drejtorin ekzekutiv të Këshillit të Investitorëve Evropianë Emrush Ujkani. Në këtë takim është diskutuar për situatën aktuale në sektorin financiar dhe masat e ndërmarra nga BQK-ja për të ndihmuar, me qëllim të tejkalimit me sa më pak probleme nga situata e pandemisë. Guvernatori […]

Guvernatori Mehmeti diskuton me përfaqësuesit e hotelerisë dhe të gastronomisë për situatën ekonomike të këtij sektori

20/04/2021
Guvernatori i Bankës Qendrore të Republikës së Kosovës Fehmi Mehmeti, ka takuar përfaqësuesit e Odës së hotelerisë dhe turizmit, dhe ata të gastronomisë të kryesuar nga drejtori i OHT-së, Hysen Sogojeva. Në këtë takim Guvernatori informoi të pranishmit me veprimet e deritashme dhe planet e BQK-së me qëllim të përkrahjes së mëtejme për të lehtësuar […]

Guvernatori Mehmeti dhe përfaqësuesit e BQK-së përfunduan pjesëmarrjen në takimet pranverore virtuale të FMN-së dhe BB-së

13/04/2021
Banka Qendrore e Republikës së Kosovës ka marrë pjesë në takimet pranverore të Fondit Monetar Ndërkombëtar dhe të Bankës Botërore, që edhe këtë vit, për shkak të pandemisë Covid-19 u organizuan nga distanca.Në takimet pranverore, të cilat u zhvilluan nga data 5 deri më 12 prill 2021, Guvernatori Mehmeti dhe përfaqësuesit e BQK-së morën pjesë […]

Guvernatori Mehmeti uron Ditën e Kushtetutës së Republikës së Kosovës

08/04/2021
Guvernatori i Bankës Qendrore të Republikës së Kosovës, Fehmi Mehmeti, ka uruar të gjithë qytetarët për Ditën e Kushtetutës së Republikës së Kosovës. Në mesazhin e urimit, Guvernatori Mehmeti ka thënë se akti më i lartë juridik i vendit, i miratuar para 13 vitesh, ka vulosur pavarësinë e Kosovës dhe ka mundësuar konsolidimin e shtetit […]

Drejtuesit e BQK-së marrin pjesë në takimet pranverore virtuale të BB-së dhe FMN-së

07/04/2021
Guvernatori i Bankës Qendrore të Republikës së Kosovës, Fehmi Mehmeti dhe përfaqësues të Bankës Qendrore të Republikës së Kosovës (BQK) po marrin pjesë në takimet pranverore të Bankës Botërore dhe Fondit Monetar Ndërkombëtar, të cilat për shkak të pandemisë, po mbahen në mënyrë virtuale. Këto takime do të mbahen nga data 7 deri më 19 […]

Guvernatori Mehmeti uron Pashkët katolike

04/04/2021
Guvernatori i Bankës Qendrore të Republikës së Kosovës Fehmi Mehmeti, u ka uruar Pashkët, të gjithë qytetarëve të besimit të krishterë. Në urimin dërguar ipeshkvit të Kosovës, Imzot Dodë Gjergji thuhet se kjo festë simbolizon mishërimin e besimit në rilindjen e vlerave që çuan njerëzimin përpara. Guvernatori Mehmeti ka uruar që këto Pashkë të shërbejnë […]

Zhvillimi i bashkëpunimit me bankat qendrore të vendeve të BE-së në fushën e mbrojtjes së shfrytëzuesve të shërbimeve financiare

26/03/2021
Në kuadër të programit aktual të forcimit të kapaciteteve të bankave qendrore në Ballkanin Perëndimor me synim të integrimit në Sistemin Evropian të Bankave Qendrore, Banka Qendrore e Republikës së Kosovës (BQK) dhe Banka Qendrore e Portugalisë (Banco de Portugal) sot filluan aktivitetet e fokusuara në avancimin e proceseve në BQK për rishikimin dhe shqyrtimin […]

Guvernatori Mehmeti bashkëbisedoi me studentët e ekonomisë në Kolegjin AAB

24/03/2021
Në kuadër të shënimit të Javës Ndërkombëtare të Parasë, Guvernatori i Bankës Qendrore të Republikës së Kosovës Fehmi Mehmeti, ka mbajtur një ligjëratë me studentët e drejtimit ekonomik në Kolegjin AAB. Guvernatori Mehmeti ka thënë se përkundër situatës së vështirë të krijuar nga pandemia, sektori bankar ka arritur të performoj mirë dhe t’i gjendet në […]

BQK shënon Javën Ndërkombëtare të Parasë

22/03/2021
Përkundër situatës së krijuar nga Pandemia, Banka Qendrore e Republikës së Kosovës ka nisur organizimet në kuadër të Javës Ndërkombëtare të Parasë.Me gjithë sfidat e vazhdueshme që solli COVID-19, BQK-ja është e angazhuar në nxitjen dhe ruajtjen e stabilitetit financiar në vend dhe duke pas parasysh se sektori financiar është një ndër kontribuesit kryesorë në […]

KONKURS për ese për shkolla të mesme, tema:”E ardhmja e financave të mia”

22/03/2021
Banka Qendrore e Republikës së Kosovës në kuadër të edukimit financiar dhe me qëllim të shënimit të Javës Ndërkombetare të Parasë, fton nxënësit e shkollave të mesme të Kosovës, të marrin pjesë në konkursin për esenë më të mirë në fushë e financave dhe ekonomisë. Motoja e Javës Ndërkombetare të Parasë për 2021 është: “Kujdesu […]

Guvernatori Mehmeti uron Ditën Botërore të Mbrojtjes së të Drejtave të Konsumatorit

15/03/2021
Guvernatori i Bankës Qendrore të Republikës së Kosovës Fehmi Mehmeti, ka uruar të gjithë qytetarët për Ditën Botërore të Mbrojtjes së të Drejtave të Konsumatorit. Në këtë urim Guvernatori Mehmeti ka vënë në dukje rolin e sistemit financiar dhe bashkëpunimin me konsumatorin, çka ka ndikuar në përmirësimin e shërbimeve dhe rritjen e besimit të ndërsjellë. […]

BQK e gatshme të ndihmojë tutje në tejkalimin me sa më pak pasoja të gjendjes së krijuar nga pandemia

04/03/2021
Guvernatori i Bankës Qendrore të Republikës së Kosovës Fehmi Mehmeti ka mbajtur takime me përfaqësues të bizneseve, të bankave komerciale dhe me drejtues të Fondit Kosovar për Garantimin e Kredive, me të cilët Banka Qendrore të Republikës së Kosovës ka krijuar një partneritet mjaft efektiv në mbështetje të ekonomisë së vendit gjatë kësaj periudhe jo […]

Guvernatori Mehmeti takohet me drejtues të Fondit Kosovar për Garanci Kreditore

23/02/2021
Guvernatori i Bankës Qendrore të Republikës së Kosovës Fehmi Mehmeti, i shoqëruar nga zëvendësguvernatori për Mbikëqyrje Financiare Sokol Havolli, janë takuar me drejtues të Fondit Kosovar për Garanci Kreditore. Në këtë takim është diskutuar rreth planeve që Fondi ka për të ndihmuar bizneset dhe ekonominë në përgjithësi, përmes skemës së garantimit të kredive. Guvernatori Mehmeti […]

Njoftim për anulim të konkursit

23/02/2021
Ju njoftojmë se konkursi i shpallur më datë 6 qershor 2020 dhe që ka përfunduar më datën 22 qershor, për pozitën “Zyrtar për Integrime Evropiane dhe Bashkëpunim Ndërkombëtar” në Bankën Qendrore të Republikës së Kosovës është anuluar. Departamenti i Burimeve Njerëzore

FMN vlerëson masat e ndërmarra nga BQK për tejkalimin e krizës nga pandemia

19/02/2021
Fondi Monetar Ndërkombëtar ka njohur angazhimin dhe qeverisjen efektive të Bankës Qendrore të Republikës së Kosovës në ruajtjen e qëndrueshmërisë së sistemit bankar. Sipas vlerësimeve të FMN-së, sektori bankar ka arritur të përballojë mirë situatën e krijuar, si rezultat i masave të ndërmarra për përballimin e pandemisë. Bankat e kanë përballuar mirë recesionin deri më […]

Guvernatori Mehmeti takoi përfaqësuesit e Rrjetit të Shitësve me Pakicë

18/02/2021
Guvernatori i Bankës Qendrore të Republikës së Kosovës, Fehmi Mehmeti, priti në takim përfaqësuesit e Rrjetit të Shitësve me Pakicë, të kryesuar nga Drejtoresha Ekzekutive, Yllka Metaj.Gjatë takimit, Guvernatori informoi Drejtoreshën Metaj lidhur me masat që BQK-ja ka ndërmarrë gjatë periudhës së pandemisë, me qëllim të lehtësimit të nevojave të bizneseve për likuiditet dhe për […]

Guvernatori Mehmeti uron Ditën e Pavarësisë së Kosovës

16/02/2021
Guvernatori i Bankës Qendrore të Republikës së Kosovës, Fehmi Mehmeti, ka uruar të gjithë qytetarët për ditën e pavarësisë së Republikës së Kosovës. Në mesazhin e tij, Guvernatori Mehmeti ka kujtuar sakrificën e popullit të Kosovës për liri dhe pavarësi, si dhe përgjegjësitë që kemi kundrejt zhvillimit të mëtejmë të shtetit tonë, me fokus të […]

Guvernatori Mehmeti takoi drejtorin e përgjithshëm të PK-së, Samedin Mehmeti

16/02/2021
Guvernatori i Bankës Qendrore të Republikës së Kosovës, Fehmi Mehmeti i shoqëruar nga zëvendësguvernatori për Mbikëqyrje Financiare, Sokol Havolli ka pritur në takim, drejtorin e përgjithshëm të Policisë së Kosovës, Samedin Mehmeti. Në këtë takim është diskutuar për bashkëpunimin e shkëlqyeshëm mes dy institucioneve me qëllim të luftimit dhe parandalimit të dukurive negative. Me këtë […]

Guvernatori Mehmeti kërkon nga “The Economist” që ta trajtojë Kosovën njëjtë si shtetet e tjera

11/02/2021
Guvernatori i Bankës Qendrore të Republikës së Kosovës, Fehmi Mehmeti ka kërkuar përfshirjen e Kosovës si shtet, në gazetën prestigjioze “The Economist”. Në letrën që i është dërguar drejtuesve të kësaj gazete, Guvernatori Mehmeti ka potencuar faktin se Kosova nuk paraqitet si shtet i veçantë, andaj ka kërkuar nga drejtuesit e “The Economist” që Kosova […]

Guvernatori Mehmeti uron Japoninë për Ditën e Themelimit

11/02/2021
Guvernatori i Bankës Qendrore të Republikës së Kosovës, Fehmi Mehmeti ka uruar Japoninë për Ditën e Themelimit. Në mesazhin e urimit dërguar Ambasadorit jorezident të Japonisë për Republikën e Kosovës Akira Mizutani, Guvernatori Mehmeti ka uruar gjithë popullin e Japonisë për këtë ditë të veçantë. Përmes këtij urimi, Guvernatori Mehmeti ka shprehur falënderimin e tij […]

BQK-ja dhe drejtorët e bankave diskutojnë mbi zhvillimet në sektorin bankar

03/02/2021
Guvernatori i Bankës Qendrore të Republikës së Kosovës Fehmi Mehmeti dhe Zëvendësguvernatori për Mbikëqyrje Financiare Sokol Havolli, kanë mbajtur një takim virtual me drejtuesit e Shoqatës së Bankave të Kosovës dhe drejtorët e bankave. Në këtë takim virtual është diskutuar  për situatën aktuale të sektorit bankar, i cili deri më tani me sukses ka përballuar […]

Guvernatori Mehmeti takoi përfaqësuesit e gastronomëve

26/01/2021
Guvernatori i Bankës Qendrore të Republikës së Kosovës Fehmi Mehmeti, ka pritur përfaqësuesit e Shoqatës së Gastronomëve të Kosovës. Në këtë takim, Guvernatori Mehmeti i ka njoftuar të pranishmit me zhvillimet e fundit në sektorin financiar dhe me masat e ndërmarra deri më tani nga ana e BQK-së për të ndihmuar qytetarët dhe ekonominë, përmes […]

Guvernatori Mehmeti dhe Kryetari i Bordit ngushëllojnë familjen Dërmaku

13/01/2021
Guvernatori i Bankës Qendrore të Republikës së Kosovës, Fehmi Mehmeti dhe kryetari i Bordit, Flamur Mrasori kanë ngushëlluar familjen Dërmaku për shkuarjen në amshim të profesorit Dr. Arben Dërmaku. “Me shqetësim dhe dhimbje të thellë mora lajmin për vdekjen e profesorit të njohur Dr. Arben Dërmakut. Ai do të kujtohet si një profesionist i madh […]

Guvernatori Mehmeti uron Vitin e Ri 2021

31/12/2020
Guvernatori i Bankës Qendrore të Republikës së Kosovës, Fehmi Mehmeti uron të gjithë qytetarët me rastin e Vitit të Ri 2021.   “Pas një viti me shumë sfida për shkak të pandemisë, uroj që Viti 2021 të jetë vit sa më i begatë, me shëndet, lumturi, dashuri, paqe dhe mbarësi në secilën familje. Uroj që Viti […]

Guvernatori Mehmeti uron Festën e Krishtlindjes

24/12/2020
Guvernatori i Bankës Qendrore të Republikës së Kosovës, Fehmi Mehmeti ka uruar të gjithë qytetarët e besimit të krishterë dhe ipeshkvin e Kosovës, Imzot Dodë Gjergji, për Festën e Krishtlindjes. Në urimin e Guvernatorit thuhet se kjo festë që simbolizon vlerat më të larta të solidaritetit, harmonisë, dashurisë dhe paqes ndërmjet njerëzve të kalohet me gëzim […]

Guvernatori Mehmeti shpalosi aktivitetet e realizuara nga BQK-ja gjatë vitit 2020

22/12/2020
Guvernatori i Bankës Qendrore të Republikës së Kosovës Fehmi Mehmeti në konferencën e fundvitit me gazetarë, ka thënë se me gjithë vështirësitë me të cilat është ballafaquar vendi, BQK-ja ka arritur edhe të zbatojë objektivat e saj, duke siguruar një sistem financiar të qëndrueshëm, i cili jo vetëm se arriti të përballojë zhvillimet e pafavorshme […]

Guvernatori Mehmeti dhe Ambasadori Kolly flasin për zhvillimet e fundit në ekonomi

18/12/2020
Guvernatori i Bankës Qendrore të Republikës së Kosovës Fehmi Mehmeti, ka pritur në takim ambasadorin e Zvicrës në vendin tonë, Thomas Kolly. Guvernatori njoftoi Ambasadorin me zhvillimet e fundit në sektorin financiar dhe angazhimin e mëtejmë të BQK-së për të ndihmuar në rimëkëmbjen e ekonomisë dhe mbajtjes së sektorit financiar stabil dhe likuid. Guvernatori Mehmeti […]

BQK vlerësohet me çmimin për zbatim të ligjit për përdorim të gjuhëve

10/12/2020
Organizata për Siguri dhe Bashkëpunim në Evropë (OSCE) dhe Zyra e Komisionerit për Gjuhët i kanë ndarë Bankës Qendrore të Republikës së Kosovës çmimin “Praktika më e mirë në zbatimin e ligjit për përdorimin e gjuhëve” për vitin 2020. Me këtë rast Zëvendësguvernatori i BQK-së, Sokol Havolli ka falënderuar dy institucionet për këtë vlerësim që […]

Guvernatori Mehmeti uron popullin finlandez për Ditën e Pavarësisë

06/12/2020
Guvernatori i Bankës Qendrore të Republikës së Kosovës, Fehmi Mehmeti ka uruar popullin e Finlandës për Ditën e Pavarësisë. Në mesazhin e urimit dërguar Ambasadores së Republikës së Finlandës në Kosovë, Pia Stjernvall, Guvernatori Mehmeti ka uruar gjithë popullin finlandez për këtë ditë të veçantë. Nëpërmjet këtij urimi, Guvernatori Mehmeti ka shprehur falënderimin e tij […]

Guvernatori Mehmeti ka zhvilluar takim virtual me Presidentin e Gjykatës Ndërkombëtare të Arbitrazhit

04/12/2020
Guvernatori i Bankës Qendrore të Republikës së Kosovës, Fehmi Mehmeti, sot më 4 dhjetor 2020, ka zhvilluar takim virtual me presidentin e GjykatësNdërkombëtare të Arbitrazhit (ICC-International Court of Arbitration) Alexis Mourre dhe drejtoreshën e Komisionit të Arbitrazhit për Evropë, Laetitia de Montalivet. Në takimin virtual të zhvilluar, Guvernatori Mehmeti ka kërkuar mbështetjene institucionit të Gjykatës […]

Mesazhi i Guvernatorit Mehmeti me rastin e Ditës Ndërkombëtare të Bankave

04/12/2020
Në Ditën Ndërkombëtare të Bankave, Guvernatori i Bankës Qendrore të Republikës së Kosovës, Fehmi Mehmeti, ka vlerësuar lart kontributin e sektorit bankar në mbështetje të zhvillimit ekonomik, sjelljes së inovacionit dhe modernizimit të vazhdueshëm të shërbimeve. Përgjatë viteve, sektori bankar i Republikës së Kosovës është zhvilluar me një ritëm të shpejtë, në hap me standardet […]

Guvernatori Mehmeti uron gjithë shqiptarët me rastin e 28 Nëntorit

27/11/2020
Guvernatori i Bankës Qendrore të Republikës së Kosovës, Fehmi Mehmeti u ka uruar të gjithë shqiptarëve kudo që gjinden, 28 Nëntorin – Ditën e Flamurit dhe Ditën e Pavarësisë së Shqipërisë. Në mesazhin e urimit dërguar ambasadorit të Shqipërisë në Kosovë, Qemal Minxhozi, Guvernatori Mehmeti ka falënderuar shtetin shqiptar për ndihmën  e vazhdueshme që i […]

Guvernatori Mehmeti priti në takim mirëseardhës Ambasadorin Tomáš SZUNYOG

20/11/2020
Guvernatori i Bankës Qendrore të Republikës së Kosovës, Fehmi Mehmeti, ka pritur në takim shefin e Zyrës së BE-së/Përfaqësuesin e Posaçëm të BE-së, Tomáš SZUNYOG. Në këtë takim u diskutua rreth zhvillimeve të fundit në sektorin financiar dhe angazhimin e BQK-së në tejkalimin me sa më pak pasoja ekonomike të gjendjes së krijuar nga pandemia. […]

BQK-ja dhe bankat koordinojnë veprimet për të ndihmuar ekonominë

17/11/2020
Guvernatori i Bankës Qendrore të Kosovës Fehmi Mehmeti dhe zëvendësguvernatori Sokol Havolli kanë mbajtur një takim virtual me drejtuesit e Shoqatës së Bankave të Kosovës dhe përfaqësuesit e bankave komerciale në Kosovë. Temë e diskutimit në këtë takim, ishte gjendja aktuale në sektorin bankar dhe kontributi i këtij sektori në tejkalimin e gjendjes së krijuar, […]

Guvernatori Mehmeti takoi Kryeministrin Hoti dhe Ministren Bajrami

16/11/2020
Guvernatori i Bankës Qendrore të Republikës së Kosovës, Fehmi Mehmeti ka pritur kryeministrin e Republikës së Kosovës, Avdullah Hoti dhe ministren e Financave, Hykmete Bajrami. Guvernatori Mehmeti falënderoi Kryeministrin dhe Qeverinë për angazhimin dhe përkrahjen që i ka dhënë BQK-së dhe sistemit financiar të Kosovës, derisa shprehu gatishmërinë e plotë të institucionit që drejton ashtu […]

Guvernatori Mehmeti:BQK-ja monitoron për së afërmi zhvillimet në ekonominë e Kosovës

12/11/2020
Guvernatori i Bankës Qendrore të Republikës së Kosovës, Fehmi Mehmeti i shoqëruar nga dy zëvendësguvernatorët Sokol Havolli dhe Lulzim Ismajli, shpalosi të dhënat në lidhje me zhvillimet e fundit në sektorin financiar pas masave të reja anti-Covid 19. Me këtë rast, Guvernatori tha se me gjithë situatën në të cilën ndodhet vendi që nga muaji […]

Guvernatori Mehmeti takoi përfaqësuesit e Odës Ekonomike të Kosovës dhe Odës Ekonomike Amerikane

10/11/2020
Guvernatori i Bankës Qendrore të Kosovës Fehmi Mehmeti priti sot në takim kryetarin e Odës Ekonomike të Kosovës, Berat Rukiqi dhe drejtorin ekzekutiv të Odës Ekonomike Amerikane në Kosovë, Arian Zeka, në kuadër të takimeve të rregullta që drejtuesit e tri organizatave kanë pasur prej shpërthimit të pandemisë COVID19. Gjatë takimit u diskutua për parametrat […]

BQK shënon Ditën Botërore të Kursimeve me aktivitete virtuale

31/10/2020
Për vite me radhë, me qëllim të rritjes së ndërgjegjësimit të publikut rreth rëndësisë së kursimeve dhe menaxhimit të duhur të parasë, BQK-ja ka shënuar këtë ditë me aktivitete edukative. Derisa çdo vit janë pritur të rinj dhe nxënës të grupmoshave të ndryshme, këtë vit për arsye të Pandemisë Covid 19, sikurse edhe shumica e […]

KONKURS – Ese mbi kursimet

31/10/2020
Banka Qendrore e Republikës së Kosovës në kuadër të edukimit financiar dhe me qëllim të shënimit të Ditës Botërore të Kursimeve, fton nxënësit e klasave VI deri IX të shkollave fillore të Kosovës, të marrin pjesë në konkursin për Esenë më të mirë për kursimet. Motoja e Ditës Botërore të Kursimeve për 2020 është: “Me […]

Guvernatori Mehmeti uron popullin turk për Ditën e Republikës

29/10/2020
Guvernatori i Bankës Qendrore të Republikës së Kosovës, Fehmi Mehmeti ka uruar popullin turk për Ditën e Republikës.  Në mesazhin e urimit dërguar Ambasadës së Republikës së Turqisë në Kosovë, Guvernatori Mehmeti ka uruar popullin turk për këtë ditë të veçantë, Ditën e Republikës.  Nëpërmjet këtij urimi, Guvernatori Mehmeti ka shprehur falënderimin e tij dhe […]

Guvernatori Mehmeti dhe delegacioni i BQK-së përfunduan pjesëmarrjen në takimet vjetore virtuale të FMN-së dhe BB-së

27/10/2020
Banka Qendrore e Republikës së Kosovës ka qenë pjesë e takimeve vjetore të Fondit Monetar Ndërkombëtar dhe të Bankës Botërore, që këtë vit u organizuan nga distanca për shkak të pandemisë Covid-19.Gjatë këtyre takimeve, të cilat u zhvilluan nga data 15 deri më 22 tetor 2020, Guvernatori Mehmeti mori pjesë edhe në takimin e Konstituencës […]

Guvernatori i BQK-së dhe Ministri i Drejtësisë koordinohen rreth procesit të Arbitrazhit

26/10/2020
Guvernatori i Bankës Qendrore të Republikës së Kosovës, Fehmi Mehmeti është takuar me Ministrin e Drejtësisë, Selim Selimi dhe Avokatin e Përgjithshëm të Shtetit, Sami Istrefi. Në këtë takim Guvernatori Mehmeti shprehu interesimin e Bankës Qendrore të Republikës së Kosovës lidhur me procesin e arbitrazhit që ka të bëjë me rastin e IuteCredit ndaj shtetit […]

Guvernatori Mehmeti uron Austrinë për Ditën Kombëtare

26/10/2020
Guvernatori i Bankës Qendrore të Republikës së Kosovës, Fehmi Mehmeti ka uruar Republikën e Austrisë për Ditën Kombëtare. Në mesazhin e urimit dërguar ambasadorit të Austrisë në Kosovë, Christoph Weidinger, Guvernatori Mehmeti ka falënderuar shtetin austriak për ndihmën  e vazhdueshme që i ka dhënë Kosovës në të gjitha etapat e historisë. “Shpreh mirënjohjen time dhe […]

Nënshkruhet Memorandumi i Mirëkuptimit me qëllim të zhvillimit të mëtejmë të tregjeve financiare

21/10/2020
Guvernatori i Bankës Qendrore të Republikës së Kosovës, Fehmi Mehmeti dhe drejtori i përgjithshëm ekzekutiv i Autoritetit të Mbikëqyrjes Financiare të Republikës së Shqipërisë, Ervin Mete kanë nënshkruar Memorandumin e Mirëkuptimit në funksion të rregullimit, licencimit dhe mbikëqyrjes së tregjeve. Përmes këtij Memorandumi BQK-ja dhe AMF-ja vendosin një sistem bashkëpunimi reciprok dhe shkëmbim të informacioneve […]

Njoftim për anulim të konkurseve

19/10/2020
Ju njoftojmë se konkurset e shpallura më datë 29 shkurt 2020, për pozitat Statisticient i ri në Departamentin e Statistikës në Bankën Qendrore të Republikës së Kosovës anulohen. Departamenti i Burimeve Njerëzore

Deputetët e Kuvendit të Kosovës aprovuan Raportin Vjetor të Bankës Qendrore të Kosovës

16/10/2020
Deputetët e Kuvendit të Kosovës miratuan Raportin e Bankës Qendrore të Republikës së Kosovës për vitin 2019. Votimi i Raportit Vjetor vjen pas miratimit të tij në Komisionin për Buxhet dhe Transfere. Raporti  i vitit 2019 pasqyron zhvillimet ekonomike, ato te sektorit financiar  dhe trendet zhvillimore në vend. Mes tjerash, raporti shpalos se ekonomia e […]

Guvernatori Mehmeti dhe Ambasadori Weidinger pajtohen për thellim të bashkëpunimit

12/10/2020
Guvernatori i Bankës Qendrore të Republikës së Kosovës, Fehmi Mehmeti ka takuar ambasadorin e Republikës së Austrisë në vendin tonë, Christoph Weidinger. Guvernatori Mehmeti njoftoi Ambasadorin Weidinger me zhvillimet e fundit në sektorin financiar dhe angazhimin e BQK-së për tejkalimin sa më të lehtë të situatës nga ndikimet e shkaktuara prej pandemisë. Gjithashtu, Guvernatori përmendi […]

Guvernatori i Bankës Qendrore të Republikës së Kosovës, Fehmi Mehmeti ka pritur në takim ministrin e Shëndetësisë, Armend Zemaj

12/10/2020
Në takim është diskutuar për masat që i ka ndërmarrë BQK-ja në ndihmë ekonomisë, por edhe në respektimin e të gjitha masave të kërkuara nga ministria e Shëndetësisë dhe Instituti Kombëtar i Shëndetësisë Publike të Kosovës.  Guvernatori Mehmeti dhe Ministri  Zemaj, gjithashtu adresuan mbarëvajtjen e procesit të policave të sigurimit shëndetësore  dhe çështjen e mbulueshmërisë […]

Politikat Financiare të ndërmarra nga BQK për shtyrjen dhe riprogramimin e kredive zbutën ndikimin negativ tek huamarrësit dhe bankat

09/10/2020
Fondi Monetar Ndërkombëtar ka vlerësuar veprimet e Bankës Qendrore të Republikës së Kosovës sa i përket shtyrjes së pagesave për kthimin e kredive. Në deklaratën përmbyllëse të Misionit Vlerësues  për Artikullin  IV, FMN-ja konstaton se vendimet e BQK-së për t’i shtyrë pagesat e kthimit të kredive dhe më pastaj vendimi për  riprogramimin e kredive deri […]

Raporti i Progresit njeh reformat e ndërmarra nga BQK

08/10/2020
Banka Qendrore e Republikës së Kosovës ka mirëpritur përfundimet e nxjerra në raportin e Komisionit Evropian (KE) për Kosovën për vitin 2019, i cili njeh angazhimin dhe reformat e ndërmarra në sektorin financiar dhe po ashtu ofron rekomandime për avancime të mëtejme. Raporti thekson progresin që BQK-ja ka bërë në fushën kërkesave të kapitalit dhe […]

Guvernatori Mehmeti fton bizneset greke të rritin investimet në Kosovë

05/10/2020
Guvernatori i Bankës Qendrore të Republikës së Kosovës, Fehmi Mehmeti ka pritur në takim Andreas Patsis, deputet i Parlamentit të Greqisë. Guvernatori Mehmeti njoftoi deputetin Patsis me zhvillimet e fundit në sektorin financiar dhe angazhimin e BQK-së për tejkalimin sa më të lehtë të situatës nga ndikimet e shkaktuara prej pandemisë. Guvernatori përmendi masat e […]

Komisioni për Buxhet dhe Transfere miratoi Raportin vjetor të BQK-së për vitin 2019

01/10/2020
Guvernatori i Bankës Qendrore të Republikës së Kosovë, Fehmi Mehmeti, ka prezantuar Raportin vjetor të BQK-së për vitin 2019 para anëtarëve të Komisionit për Buxhet dhe Transfere. Guvernatori Mehmeti bëri të ditur se në vitin 2019, borxhi publik ishte 19.7%, derisa rritja ekonomike ka qenë 4.9%. Nga ana tjetër, kreditë joperformuese shënuan nivelin më të […]

BQK dhe MASH nënshkruajnë Marrëveshje të Mirëkuptimit

29/09/2020
Guvernatori i Bankës Qendrore të Republikës së Kosovës, Fehmi Mehmeti dhe ministri i Arsimit dhe Shkencës, Ramë Likaj nënshkruan Memorandumin e Mirëkuptimit për të institucionalizuar përfshirjen e 5 teksteve të edukimit financiare në kurrikulën shkollore. Me këtë rast, Guvernatori Mehmeti tha se BQK-ja është e angazhuar në nxitjen dhe ruajtjen e stabilitetit financiar në vend […]

BQK dhe AKK paraqesin masat e ndërmarra për zhvillimin e industrisë së sigurimeve

24/09/2020
Zëvendësguvernatori i BQK-së për Mbikëqyrje Financiare, Sokol Havolli dhe kryetari i Autoritetit Kosovar të Konkurrencës, Valon Prestreshi prezantuan para mediave masat e ndërmarra lidhur me modelin e ri që do të aplikohet me kostimin e sigurimit të detyrueshëm. Zëvendësguvernatori Havolli përmendi një numër reformash të ndërmarra nga Banka Qendrore e Republikës së Kosovës me qëllim […]

Departamenti Amerikan i Shtetit vlerëson lart sektorin financiar në Kosovë

10/09/2020
Departamenti Amerikan i Shtetit ka publikuar raportin për klimën e investimeve për vitin 2020 për Kosovën, ku është dhënë vlerësim i lartë për sistemin financiar të vendit. Raporti thekson faktin se Kosova ka një ekonomi të tregut të hapur dhe tregu përcakton normat e interesit. Raporti thekson se sistemi rregullator përputhet me direktivat e BE […]

Zgjatet afati për paraqitjen e kërkesave për ristrukturim të kredive

27/08/2020
Në mbledhjen e sotme të Bordit Ekzekutiv u mor vendimi për zgjatjen e afatit deri më datë 30 shtator 2020 për paraqitjen e kërkesave për ristrukturim të kredive sipas Udhëzuesit për Ristrukturimin e Kredive për Shkak të COVID-19. Afati i deritanishëm ka qenë data 31 gusht 2020. Udhëzuesi për Ristrukturimin e Kredive për shkak të […]

Nivel rekord i depozitave prej 4 miliardë euro dhe rimëkëmbje e plotë e kreditimit të sektorit bankar

04/08/2020
Sipas të dhënave të fundit të raportuara që përfshijnë periudhën deri me 1 gusht 2020, niveli i depozitave tashmë ka kaluar vlerën prej 4 miliardë euro – vlerën më të lartë historike që nga themelimi i sistemit bankar në Kosovë. Në kontekst të strukturës, akoma rreth 60% e depozitave janë depozita pa afat, 27% depozita […]

BQK-ja dhe MF-ja nënshkruajnë me BE-në marrëveshje në vlerë prej 100 milionë eurove

01/08/2020
Zëvendësguvernatori për Mbikëqyrje Financiare i Bankës Qendrore të Republikës së Kosovës, Sokol Havolli dhe ministrja e Financave, Hykmete Bajrami kanë nënshkruar marrëveshje me komisionerin për Ekonomi të Bashkimit Evropian, Paolo Gentiloni. Me anë të marrëveshjes së kredisë për asistencë makro-financiare Kosova ka përfituar 100 milionë euro. Marrëveshja e nënshkruar vjen pas hapjes së mundësisë së […]

BQK-ja merr vendim për uljen e përkohshme të tarifave të sigurimit kufitar të autopërgjegjësisë

29/07/2020
Bordi ekzekutiv i Bankës Qendrore të Republikës së Kosovës në mbledhjen e mbajtur me 29 korrik 2020 ka marrë vendim për uljen e përkohshme të sigurimit kufitar të autopërgjegjësisë. Ky vendim i marrë nga menaxhmenti i BQK-së ka ardhë pas shqyrtimit të raportit aktuarial të datës 16 korrik 2020 të Byrosë Kosovare të Sigurimit dhe […]

Çmimi i BQK-së për ekonomistë të rinj 2020

20/07/2020
Ekonomia në kohë Pandemie, ndikimet e COVID-19 në ekonominë vendore dhe ndërkombëtare Në funksion të nxitjes së hulumtimeve mes ekonomistëve të rinj të Kosovës, Banka Qendrore e Republikës së Kosovës (BQK) ka krijuar mundësinë e dhënies së një çmimi për studimin më të mirë të paraqitur nga ekonomistët e rinj. Punimet për këtë çmim duhet […]

Guvernatori Mehmeti zhvilloi takim virtual me Drejtorin e Ri të Bankës Botërore për Kosovë e Maqedoni të Veriut z. Massimiliano Paolucci

07/07/2020
Guvernatori i Bankës Qendrore të Republikës së Kosovës Fehmi Mehmeti ka zhvilluar takim virtual me drejtorin e ri të Bankës Botërore për Kosovë dhe Maqedoni të Veriut z. Massimiliano Paolucci.Me këtë rast Guvernatori Mehmeti uroi z. Paolucci për pozitën dhe i uroi sukses në rolin e ri si drejtor i Bankës Botërore për Kosovën dhe […]

Guvernatori Mehmeti uron SHBA-të për Ditën e Pavarësisë, 4 Korrikun

04/07/2020
Guvernatori i Bankës Qendrore të Republikës së Kosovës, Fehmi Mehmeti ka uruar Shtetet e Bashkuara të Amerikës për 4 Korrikun, Ditën e Pavarësisë.Në mesazhin e urimit dërguar Ambasadës së SHBA-ve në Kosovë, Guvernatori Mehmeti ka thënë se kjo datë gjithkund në botë e bashkon popullin amerikan, por na bashkon edhe ne popullin e Kosovës kudo […]

Përurohen zyrat shtesë të BQK-së

04/07/2020
Guvernatori i Bankës Qendrore të Republikës së Kosovës, Fehmi Mehmeti dhe Kryetari i Komunës së Prishtinës, Shpend Ahmeti kanë përuruar zyrat shtesë të BQK-së. Guvernatori Mehmeti tha se përurimi i këtyre zyrave po bëhet në 30 vjetorin e deklaratës së 2 Korrikut që ishte edhe pikënisje për përpjekjet për pavarësinë dhe forcimin e shtetit të […]

BQK do ta ndihmojë Qeverinë e Kosovës në lehtësimin e procesit të tërheqjes së 10% të kursimeve pensionale nga qytetarët

02/07/2020
Guvernatori i Bankës Qendrore të Republikës së Kosovës, Fehmi Mehmeti i shoqëruar nga Zëvendësguvernatori Sokol Havolli është takuar me Kryeministrin e Qeverisë së Republikës së Kosovës, Avdullah Hoti dhe Ministren e Financave, Hykmete Bajrami. Në takimin ku merrnin pjesë edhe drejtuesit e Fondit të Kursimeve Pensionale të Kosovës (FKPK) është diskutuar për ecurinë e procesit […]

Njoftim për procesin e rekrutimit

25/06/2020
Për shkak të rritjes së rasteve me të infektuar nga COVID 19 dhe rekomandimeve nga IKSHP dhe Ministria e Shëndetësisë, Banka Qendrore e Republikës së Kosovës njofton se shtyhen për një afat të pacaktuar procedurat e rekrutimit dhe seleksionimit të kandidatëve që kanë aplikuar në  konkurset si në vijim:  “Statisticient i Ri” dy pozita , […]

Guvernatori Mehmeti dhe Ministri Kuçi diskutojnë për zhvillimet në ekonomi

25/06/2020
Guvernatori i Bankës Qendrore të Republikës së Kosovës Fehmi Mehmeti, ka pritur në takim Ministrin e Ekonomisë dhe Ambientit, Blerim Kuçi.Guvernatori Mehmeti ka njoftuar Ministrin Kuçi mbi zhvillimet e fundit në sistemin financiar, si dhe për rolin që ky sistem ka pasur për minimizimin e pasojave ekonomike të pandemisë gjatë periudhës së masave kufizuese. Gjithashtu, Guvernatori […]

Guvernatori Mehmeti shpreh gatishmërinë e BQK-së për të ndihmuar rimëkëmbjen ekonomike

18/06/2020
Guvernatori i Bankës Qendrore të Republikës së Kosovës, Fehmi Mehmeti i shoqëruar nga kryetari i Bordit të BQK-së, Flamur Mrasori është takuar me kryeministrin e Qeverisë së Republikës së Kosovës, Avdullah Hoti, i shoqëruar nga ministrja e Financave, Hykmete Bajrami.Guvernatori Mehmeti dhe kryeministri Hoti diskutuan për mundësitë e BQK-së për ta mbështetë qeverinë në realizimin […]

BQK dhe MPMS pajtohen të marrin masa për lehtësimin e marrjes së pensioneve

18/06/2020
Guvernatori i Bankës Qendrore të Republikës së Kosovës, Fehmi Mehmeti është takuar me ministrin e Punës dhe Mirëqenies Sociale, Skender Reçica.Në këtë takim është diskutuar për lehtësimin e qasjes së pensionistëve në marrjen e pensioneve.Me këtë rast, të dyja palët janë dakorduar për mekanizmat që do t’u mundësojnë të gjithë pensionistëve në Republikën e Kosovës, […]

Guvernatori Mehmeti takon përfaqësuesit e Këshillit Kombëtar për Zhvillim Ekonomik dhe Shoqatës së Sigurimeve të Kosovës

17/06/2020
Guvernatori i Bankës Qendrore të Republikës së Kosovës, Fehmi Mehmeti ka pritur në takim udhëheqësen e Sekretariatit të Këshillit Kombëtar për Zhvillim Ekonomik, znj. Lindita Daija dhe përfaqësuesit e Shoqatës së Sigurimeve të Kosovës, të udhëhequr nga Sami Mazreku me ç’rast u diskutua lidhur me gjendjen e sektorit të sigurimeve në Kosovë, i cili ka […]

Guvernatori Mehmeti diskuton për lehtësimin e qasjes në financa me përfaqësues dhe donatorë të FKGK-së

17/06/2020
Guvernatori i Bankës Qendrore të Republikës së Kosovës, Fehmi Mehmeti, ka pritur në takim drejtuesit dhe donatorët e Fondit Kosovar për Garanci Kreditore. Në këtë takim, Guvernatori Mehmeti ka diskutuar me drejtuesit dhe donatorët e FKGK-së lidhur me zhvillimet e fundit ekonomike në vend, si rezultat i pandemisë COVID 19 si dhe mbi mundësitë e […]

Vendimet e Bordit të BQK-së më 12 qershor 2020

12/06/2020
Bordi i Bankës Qendrore të Republikës së Kosovës, në mbledhjen e mbajtur më 12 qershor 2020,  mori vendimet si në vijim:  Vendim për miratimin e Rregullores për Zbatimin e Sistemit Bon...

Vendimet e Bordit të BQK-së më 12 qershor 2020

12/06/2020
Bordi i Bankës Qendrore të Republikës së Kosovës, në mbledhjen e mbajtur më 12 qershor 2020,  mori vendimet si në vijim:  Vendim për miratimin e Rregullores për Zbatimin e Sistemit Bon...

Guvernatori Mehmeti dhe Ministrja Bajrami, diskutojnë për rolin e sektorit bankar në mbështetje të ekonomisë

10/06/2020
Guvernatori i Bankës Qendrore të Republikës së Kosovës, Fehmi Mehmeti është takuar me ministren e Financave dhe Transfereve, Hykmete Bajrami, me të cilën ka diskutuar gjendjen aktuale të ekonomisë dhe tejkalimin me sa më pak dëme të sektorëve të prekur nga pandemia Covid-19.  Temë tjetër e diskutimit ishte edhe programi i Qeverisë së Kosovës për […]

Guvernatori Mehmeti takoi kryetarin e AKB-së, Agim Shahini

10/06/2020
Guvernatori i Bankës Qendrore të Republikës së Kosovës, Fehmi Mehmeti ka pritur në takim përfaqësuesit e Aleancës Kosovare të Bizneseve, të kryesuar nga kryetari Agim Shahini. Guvernatori Mehmeti i njoftoi përfaqësuesit e AKB-së me zhvillimet në sektorin financiar pas lehtësimit të masave dhe planet e ardhshme të BQK-së me qëllim të dhënies së ndihmës për […]

Guvernatori Mehmeti dhe odat ekonomike diskutojnë masat për mbështetjen e rimëkëmbjes së ekonomisë

03/06/2020
Guvernatori i Bankës Qendrore të Republikës së Kosovës, Fehmi Mehmeti ka takuar kryetarin e Odës Ekonomike të Kosovës, Berat Rukiqi dhe drejtorin ekzekutiv të Odës Ekonomike Amerikane, Arian Zeka. Ky takim është mbajtur në kuadër të takimeve të rregullta, të cilat Guvernatori Mehmeti i ka mbajtur me akterët  me qëllim të diskutimit të zhvillimeve ekonomike […]

Sqarim për publikun në lidhje me shtyrjen e afatit të kësteve të kredive

01/06/2020
Gjatë ditës së shtunë në shumë portale të vendit është publikuar lajmi me titull: “BQK-ja shtyn afatin e kësteve të kredive”. Me qëllim të informimit të drejtë të publikut, Banka Qendrore e Republikës së Kosovës dëshiron të sqarojë edhe njëherë se nuk është marrë asnjë vendim i ri për shtyrje të serishme të afatit të […]

Guvernatori Mehmeti uron fëmijët për 1 Qershorin

01/06/2020
Guvernatori i Bankës Qendrore të Republikës së Kosovës, Fehmi Mehmeti ka uruar fëmijët për 1 Qershorin, Ditën Ndërkombëtare të Fëmijëve. Vendi ynë është me fat që ka fëmijë të talentuar dhe shumë të interesuar që të fitojnë sa më shumë dituri. Përgjatë këtyre viteve, BQK-ja i ka kushtuar rëndësi të veçantë edukimit financiar të fëmijëve, […]

Vendimet e Bordit të BQK-së më 29 maj 2020

29/05/2020
Bordi i Bankës Qendrore të Republikës së Kosovës, në mbledhjen e mbajtur më 29 maj 2020,  mori vendimet si në vijim:  Vendim për miratimin e Rishikimit të Buxhetit të vitit 2020; ...

Vendimet e Bordit të BQK-së më 29 maj 2020

29/05/2020
Bordi i Bankës Qendrore të Republikës së Kosovës, në mbledhjen e mbajtur më 29 maj 2020,  mori vendimet si në vijim:  Vendim për miratimin e Rishikimit të Buxhetit të vitit 2020; ...

Banka Qendrore dhe Ministria e Financave diskutojnë planin e rimëkëmbjes ekonomike me drejtuesit e bankave

28/05/2020
Me ftesë të Guvernatorit të Bankës Qendrore të Republikës së Kosovës, Fehmi Mehmeti dhe Ministrit të Ekonomisë dhe Transfereve, Besnik Bislimi, në BQK u organizua një takim i përbashkët me të gjithë drejtuesit e bankave komerciale që operojnë në Kosovë. Qëllimi i këtij takimi ishte diskutimi i zhvillimeve dhe masave të deritanishme për të ndihmuar […]

Kumtesë për shtyp 27 maj 2020

27/05/2020
Mbështetur në Ligjin nr. 03/L-209 për Bankën Qendrore të Republikës së Kosovës dhe mbështetur në kriteret e përcaktuara në konkursin për pozitën e dy anëtarëve joekzekuti...

Kumtesë për shtyp 27 maj 2020

27/05/2020
Mbështetur në Ligjin nr. 03/L-209 për Bankën Qendrore të Republikës së Kosovës dhe mbështetur në kriteret e përcaktuara në konkursin për pozitën e dy anëtarëve joekzekuti...

Guvernatori Mehmeti priti në takim përfaqësuesit e Klubit të Prodhuesve të Kosovës

27/05/2020
Guvernatori i Bankës Qendrore të Republikës së Kosovës, Fehmi Mehmeti, priti në takim përfaqësuesit e Klubit të Prodhuesve të Kosovës, të kryesuar nga Kryetari i Bordit, Bashkim Osmani. Gjatë takimit, Guvernatori informoi Kryetarin Osmani lidhur me një varg masash që BQK-ja ka ndërmarrë gjatë kësaj periudhe, e në veçanti për shtyrjen e pagesave të kësteve […]

Guvernatori i BQK-së, z. Fehmi Mehmeti u takua me Avokatin e Popullit, z.Hilmi Jashari

21/05/2020
Me qëllim të rritjes së bashkëpunimit ndërmjet dy institucioneve Guvernatori Mehmeti priti në takim Avokatin e popullit z. Hilmi Jashari. Në këtë takim u diskutuan zhvillimet dhe aktivitetet brenda mandateve ligjore të të dy institucioneve. Në veçanti u diskutua për zhvillimet aktuale në sektorin financiar. Guvernatori Mehmeti siguroi Avokatin e Popullit se sektori financiar vazhdon […]

Guvernatori Mehmeti uron Apostoloven në Ditën e Evropës

09/05/2020
Guvernatori i Bankës Qendrore të Republikës së Kosovës, Fehmi Mehmeti ka uruar shefen e zyrës së Bashkimit Evropian në Kosovë, Nataliya Apostolova në Ditën e Evropës. “E nderuara znj. Apostolova, dëshiroj të shfrytëzoj këtë mundësi të shpreh falënderimin më të madh për përkrahjen e parezervë që ju keni dhënë në procesin e Integrimit Evropian të […]

Guvernatori Mehmeti diskuton me përfaqësuesit e odave ekonomike për programin e rimëkëmbjes

05/05/2020
Në vazhdën e takimeve të rregullta pas shpërthimit të pandemisë Covid-19, Guvernatori i Bankës Qendrore të Republikës së Kosovës (BQK) z. Fehmi Mehmeti ka pritur në takim përfaqësuesin e Odës Ekonomike Amerikane në Kosovë z. Arian Zeka dhe të Odës Ekonomike të Kosovës z. Berat Rukiqi.  Guvernatori Mehmeti i njoftoi përfaqësuesit e odave ekonomike lidhur […]

Guvernatori Mehmeti uron gazetarët në Ditën Botërore të Lirisë së Shtypit

03/05/2020
Guvernatori i Bankës Qendrore të Republikës së Kosovës, Fehmi Mehmeti ka uruar Asociacionin e Gazetarëve të Kosovës dhe të gjithë gazetarët në Ditën Botërore të Lirisë së Shtypit. “Banka Qendrore e Republikës së Kosovës ka qenë çdoherë e hapur dhe bashkëpunuese me të gjitha mediat në Kosovë dhe jashtë saj, me qëllimin e vetëm të […]

Vendimet e Bordit të BQK-së më 30 prill 2020

30/04/2020
Bordi i Bankës Qendrore të Republikës së Kosovës, në mbledhjen e mbajtur më 30 prill 2020,  mori vendimet si në vijim: Vendim për miratimin e Rregullores për Licencimin e Bankave dhe Deg&e...

Vendimet e Bordit të BQK-së më 30 prill 2020

30/04/2020
Bordi i Bankës Qendrore të Republikës së Kosovës, në mbledhjen e mbajtur më 30 prill 2020,  mori vendimet si në vijim: Vendim për miratimin e Rregullores për Licencimin e Bankave dhe Deg&e...

Bordi i BQK-së vlerëson qëndrueshmërinë e sektorit financiar

30/04/2020
Bordi i Bankës Qendrore të Republikës së Kosovës, në mbledhjen e mbajtur më 30 prill 2020, ka diskutuar çështjet që kanë të bëjnë situatën aktuale në sistemin financiar të Kosovës në përgjithësi dhe sistemin bankar në veçanti, si rezultat i situatës së krijuar për shkak të pandemisë Covid 19,  si dhe menaxhimin e kësaj situate […]

Guvernatori Mehmeti takoi ministrin në detyrë të Financave dhe Transfereve, Besnik Bislimi

28/04/2020
Guvernatori i Bankës Qendrore të Republikës së Kosovës, Fehmi Mehmeti është takuar me ministrin në detyrë të Financave dhe Transfereve, Besnik Bislimi dhe zëvendësministrin, Ilir Aliu. Guvernatori Mehmeti duke falënderuar Ministrin në detyrë Bislimi dhe Zëvendësministrin Aliu për vizitën, i njoftoi lidhur me situatën aktuale në sistemin financiar të Kosovës në përgjithësi dhe sistemin bankar […]

BQK siguron klientët e Bankës Ekonomike se mjetet e tyre janë të pandikuara dhe të sigurta

24/04/2020
Banka Qendrore e Republikës së Kosovës është informuar me kohë nga Banka Ekonomike lidhur me sulmin kibernetik duke ndikuar në funksionalitetin e disa shërbimeve bankare, të cilat më pastaj bazuar në konfirmimin e bankës, këto shërbime bankare janë kthyer në gjendje normale. Me këtë rast, Banka Ekonomike ka informuar edhe organet shtetërore, të cilat merren […]

Guvernatori Mehmeti dhe Ministri në detyrë Bislimi sot mbajtën takim virtual me Drejtorin e FMN-së të Departamentit për Evropë

24/04/2020
Në vazhdimësinë e takimeve virtuale të Takimeve Pranverore 2020 me Fondin Monetar Ndërkombëtar, me qëllim të diskutimit të gjendjes aktuale të shkaktuar nga pandemia COVID-19, Guvernatori Mehmeti dhe Ministri në detyrë i Financave dhe Transfereve z.Bislimi në një konferencë virtuale takuan Drejtorin e Departamentit për Evropë të Fondit Monetar Ndërkombëtar z. Poul M. Thomsen.  Fondi […]

BQK e gatshme të bashkëpunojë me institucionet për ta ndihmuar ekonominë

19/04/2020
Guvernatori i Bankës Qendrore të Republikës së Kosovës, Fehmi Mehmeti, i është përgjigjur pozitivisht ftesës së ministrit të Financave dhe Transfereve, Besnik Bislimi, për pjesëmarrje në takimin konsultues rreth “Pakos për Rimëkëmbjen e Ekonomisë”. Në këtë takim bashkë me Guvernatorin janë ftuar edhe të gjithë ish-ministrat e financave të Republikës së Kosovës. Banka Qendrore e […]

Guvernatori Mehmeti prezantoi masat e BQK-së për tejkalimin me më pak dëme në ekonomi nga pandemia Covid 19

03/04/2020
Guvernatori i Bankës Qendrore të Republikës së Kosovës, Fehmi Mehmeti i shoqëruar nga dy zëvendësguvernatorët Sokol Havolli dhe Lulzim Ismajli ka paraqitur para mediave, masat e ndërmarra nga BQK-ja pas paraqitjes së Pandemisë Covid 19. Guvernatori Mehmeti ka thënë se derisa institucionet tjera janë duke u kujdesuar në ruajtjen e shëndetit dhe shpëtimit të qytetarëve […]

Vendimet e Bordit të BQK-së më 26 mars 2020

26/03/2020
Bordi i Bankës Qendrore të Republikës së Kosovës, në mbledhjen e mbajtur më 26 mars 2020,  mori vendimet si në vijim:  Vendim për miratimin e Rregullores për Raportimin e Bankave; &n...

Vendimet e Bordit të BQK-së më 26 mars 2020

26/03/2020
Bordi i Bankës Qendrore të Republikës së Kosovës, në mbledhjen e mbajtur më 26 mars 2020,  mori vendimet si në vijim:  Vendim për miratimin e Rregullores për Raportimin e Bankave; &n...

Sqarim i komunikatës së BQK-së të datës 16 mars 2020

17/03/2020
Mbështetur në vendimet Bordit të BQK-së, Bordit Ekzekutiv të BQK-së dhe në dakordim me Shoqatën e Bankave të Kosovës, gjithnjë bazuar në situatën e krijuar në vend si rezultat i pandemisë me virusin Covid 19, kredimarrësit që janë në pa mundësi për pagesë të këstit të kredisë do të mund të mos e paguajnë këstin […]

NJOFTIM PËR PROCESIN E REKRUTIMIT

16/03/2020
Ju njoftojmë që si rrjedhojë e masave të marra nga Qeveria e Republikës së Kosovës për parandalimin e shpërndarjes së virusit COVID-19, të gjitha procedurat për rekrutim të punonjësve të rinjë, janë pezulluar deri në një njoftim të dytë

BQK: Sistemi financiar në vend do të funksionojë normalisht

16/03/2020
BQK-ja është duke vërejtur se po shpërndahen lajme të rrejshme sa i përket funksionimit të sektorit bankar në vend. Duke marrë për bazë këto lajme të rrejshme, BQK-ja ju informon se sektori bankar është mirë i kapitalizuar dhe shumë likuid, si dhe në të njëjtën kohë është duke funksionuar normalisht dhe do të vazhdojë të […]

Komunikatë e përbashkët nga Banka Qendrore e Republikës së Kosovës dhe Shoqata e Bankave të Kosovës

16/03/2020
Duke marrë parasysh situatën e krijuar për shkak të përhapjes së infeksionit të shkaktuar nga virusi Covid-19, Banka Qendrore e Republikës së Kosovës ka ndërmarrë masa adekuate lidhur me funksionimin normal të sistemit financiar. Masat e ndërmarra nga Qeveria e Republikës së Kosovës me qëllim ndaljen e përhapjes së infeksionit të shkaktuar nga virusi COVID-19, […]

Vendimet e Bordit të BQK-së më 16 mars 2020

16/03/2020
Si pasojë e rrethanave të krijuara me rastin e pandemisë së virusit Covid 19 (coronavirus), Bordi i Bankës Qendrore të Republikës së Kosovës, në mbledhjen e mbajtur më datë 16 mars 2020 ...

Vendimet e Bordit të BQK-së më 16 mars 2020

16/03/2020
Si pasojë e rrethanave të krijuara me rastin e pandemisë së virusit Covid 19 (coronavirus), Bordi i Bankës Qendrore të Republikës së Kosovës, në mbledhjen e mbajtur më datë 16 mars 2020 ...

Njoftim nga BQK

14/03/2020
Pas situatës së krijuar si rezultat i #Covid19, Banka Qendrore e Republikës së Kosovës ju njofton se të gjitha Bankat e Kosovës janë duke funksionuar normalisht, ashtu sikur edhe zonat 24/7 dhe bankomatët. Këto hapësira janë duke u dezinfektuar rregullisht nga ana e bankave, por duke pasur parasysh masat mbrojtëse të rekomanduara si pjesë e […]

Guvernatori Mehmeti takoi Drejtorin e Bankës Botërore për Kosovë e Maqedoni të Veriut-Marco Mantovanellin

05/03/2020
Temë diskutimi me ekipin e Bankës Botërore ishte Memorandumi Ekonomik i Vendit (Country Economic Memorandum) si dhe perspektiva dhe sfidat në të ardhmen lidhur me zhvillimin ekonomik të vendit. Guvernatori Mehmeti shpalosi pikëpamjet e Bankës Qendrore lidhur me perspektiven e zhvillimit ekonomik në përgjithësi dhe rolin e sektorit financiar si kontribuues kyç në financimin e […]

Vendimet e Bordit të BQK-së më 28 shkurt 2020

28/02/2020
Bordi i Bankës Qendrore të Republikës së Kosovës, në mbledhjen e mbajtur më 28 shkurt 2020 mori vendim si në vijim:  Vendim për miratimin e Rregullores për Dënimet me Gjobë pë...

Vendimet e Bordit të BQK-së më 28 shkurt 2020

28/02/2020
Bordi i Bankës Qendrore të Republikës së Kosovës, në mbledhjen e mbajtur më 28 shkurt 2020 mori vendim si në vijim:  Vendim për miratimin e Rregullores për Dënimet me Gjobë pë...

Guvernatori Mehmeti takoi Christopher Thompson përfaqësues i Checchi and Company Consulting, kontraktor i USAID

26/02/2020
Guvernatori i Bankës Qendrore të Republikës së Kosovës, Fehmi Mehmeti ka pritur në takim një ekip të kontraktorëve të USAID-it, të udhëhequr nga Christopher Thompson përfaqësues i Checchi and Company Consulting. Në këtë takim, Guvernatori Mehmeti i ka njoftuar ekipin e kontraktorëve të USAID-it për zhvillimet  në sistemin financiar në përgjithësi dhe atë bankar në […]

Vendimet e Bordit të BQK-së më 20 shkurt 2020

20/02/2020
Bordi i Bankës Qendrore të Republikës së Kosovës, në mbledhjen e mbajtur mbledhjen të datës 20 shkurt 2020 mori vendim si në vijim:  Bordi miratoi emërimin e Shefit të Auditimit t...

Vendimet e Bordit të BQK-së më 20 shkurt 2020

20/02/2020
Bordi i Bankës Qendrore të Republikës së Kosovës, në mbledhjen e mbajtur mbledhjen të datës 20 shkurt 2020 mori vendim si në vijim:  Bordi miratoi emërimin e Shefit të Auditimit t...

Guvernatori Mehmeti priti delegacionin e FMN-së të kryesuar nga Shefi i Misionit për Kosovë z. Gabriel Di Bella

20/02/2020
Guvernatori i Bankës Qendrore të Republikës së Kosovës, Fehmi Mehmeti ka pritur në takim misionin e Fondit Monetar Ndërkombëtar, të kryesuar nga z. Gabriel Di Bella, Shef i Misionit për Kosovë në kuadër të Departamentit Evropian të FMN-së dhe Stephanie Eble, Përfaqësuese Rezidente Rajonale për Ballkanin Perëndimor. Guvernatori Mehmeti i ka njoftuar të pranishmit me […]

Kartoni i Gjelbër temë prioritare në takimin e Guvernatorit me kryetaren e Kuvendit, Vjosa Osmani-Sadriu

14/02/2020
Guvernatori i Bankës Qendrore të Republikës së Kosovës, Fehmi Mehmeti i shoqëruar nga Kryetari i Bordit të BQK-së, Flamur Mrasori u pritën nga kryetarja e Kuvendit të Republikës së Kosovës, Vjosa Osmani-Sadriu, me ç’rast e uruan për detyrën e re. Guvernatori Mehmeti ka njoftuar Kryetaren Osmani-Sadriu lidhur me zhvillimet në sektorin financiar, duke përfshirë këtu […]

Guvernatori Mehmeti priti në takim përfaqësuesit e Bankës Botërore

05/02/2020
Guvernatori i Bankës Qendrore të Republikës së Kosovës, z. Fehmi Mehmeti ka takuar sot z. Diego Martinez, Zëvendësdrejtor i Bankës Botërore  dhe   z. Alper Ahmet Oguz Zyrtar i Lartë për Sektorin Financiar përgjegjës për portfolion e Kosovës.  Me këtë rast, Guvernatori Mehmeti ka uruar z. Alper Ahmet Orguz për detyrën e re dhe i […]

BQK kufizon shpenzimet e siguruesve

05/02/2020
Me qëllim të ruajtjes dhe forcimit të stabilitetit të sektorit të sigurimeve, Banka Qendrore e Republikës së Kosovës, ka miratuar Rregulloren për Menaxhimin e Komisioneve dhe Shpenzimeve Operative të siguruesve. Kjo rregullore përcakton kriteret dhe kufizimet për menaxhimin e komisioneve dhe shpenzimeve për siguruesit jojetë, si dhe përcakton nivelet e lejuara të komisioneve të ndërmjetësimit […]

Vendimet e Bordit të BQK-së më 30 janar 2020

30/01/2020
Bordi i Bankës Qendrore të Republikës së Kosovës, në mbledhjen e mbajtur më 30 janar 2020,  mori vendimet si në vijim:  Vendim për miratimin e Rregullores për Reklamimin e Shërbim...

Vendimet e Bordit të BQK-së më 30 janar 2020

30/01/2020
Bordi i Bankës Qendrore të Republikës së Kosovës, në mbledhjen e mbajtur më 30 janar 2020,  mori vendimet si në vijim:  Vendim për miratimin e Rregullores për Reklamimin e Shërbim...

BQK nxjerr Rregullore që u mundëson klientëve të bankave kryerjen e pagesave përmes terminaleve POS pa kosto shtesë

16/01/2020
Më datën 26 dhjetor 2019 Bordi i Bankës Qendrore të Republikës së Kosovës miratoi amandamentimet e “Rregullores për Instrumentet e Pagesave Elektronike”, të cilat hyjnë në fuqi nga data 01 shkurt 2020.Me anë të këtyre ndryshimeve klientët e bankave mund t’i përdorin kartelat e tyre për kryerjen e pagesave për blerjen e mallrave dhe shërbimeve, […]

Kumtesë për shtyp 30 dhjetor 2019

30/12/2019
Mbështetur në Ligjin nr. 03/L-209 për Bankën Qendrore të Republikës së Kosovës dhe në kriteret e përcaktuara në konkursin për pozitën e një anëtari joekzekutiv në Bordin ...

Kumtesë për shtyp 30 dhjetor 2019

30/12/2019
Mbështetur në Ligjin nr. 03/L-209 për Bankën Qendrore të Republikës së Kosovës dhe në kriteret e përcaktuara në konkursin për pozitën e një anëtari joekzekutiv në Bordin ...

Vendimet e Bordit të BQK-së më 26 dhjetor 2019

26/12/2019
Bordi i Bankës Qendrore të Republikës së Kosovës, në mbledhjen e mbajtur më 26 dhjetor 2019,  mori vendimet si në vijim: Vendim për miratimin e Planit Vjetor të Auditimit të Brendsh&e...

Vendimet e Bordit të BQK-së më 26 dhjetor 2019

26/12/2019
Bordi i Bankës Qendrore të Republikës së Kosovës, në mbledhjen e mbajtur më 26 dhjetor 2019,  mori vendimet si në vijim: Vendim për miratimin e Planit Vjetor të Auditimit të Brendsh&e...

Guvernatori Mehmeti: BQK-ja angazhohet për stabilitet në sektorin financiar dhe mbrojtje të konsumatorëve

23/12/2019
Guvernatori i Bankës Qendrore të Republikës së Kosovës, Fehmi Mehmeti ka thënë se gjatë vitit 2019 sektorët që i ka nën përgjegjësi BQK-ja kanë performuar mirë. Në konferencën përmbyllëse me gazetarë, Guvernatori Mehmeti ka bërë të ditur se sektori bankar edhe këtë vit vazhdoi me rritje të lartë të kreditimit, përmirësim të kushteve për qasje […]

Guvernatori Mehmeti ndau certifikatat për 31 studentët që përfunduan programin e praktikës në BQK

20/12/2019
Guvernatori i Bankës Qendrore të Republikës së Kosovës, Fehmi Mehmeti ndau certifikatat për studentët e universiteteve dhe kolegjeve që përfunduan me sukses programin e praktikës për vitin 2019 n...

Guvernatori Mehmeti merr pjesë në prezantimin e “Raportit të Tranzicionit për vitin 2019”

17/12/2019
Guvernatori i Bankës Qendrore të Republikës së Kosovës, Fehmi Mehmeti ka thënë se BQK-ja ka demonstruar lidership përtej mandatit të saj, ku në rolin e Rregullatorit dhe Mbikëqyrësit të...

Sqarim për Opinion

09/12/2019
Me qëllim të informimit të drejtë të opinionit dhe klientëve , Banka Qendrore e Republikës së Kosovës pas vendimit për revokim të regjistrimit dhe inicim të procedurave të likuidimit p&...

Bordi Ekzekutiv i BQK-së inicion procedurat e likuidimit për IMF “Iute Credit Kosovo” Sh. A. dhe për IFJB “Monego”

06/12/2019
Sot, më 6 dhjetor 2019, Bordi Ekzekutiv i BQK-së, duke u bazuar në kompetencat që i garanton neni 36 paragrafi 1, nënparagrafët 1.11 dhe 1.12, si dhe neni 67 paragrafët 1 dhe 2 të Ligjit për Bankën Qe...

Vendimet e Bordit të BQK-se më 05 dhjetor 2019

06/12/2019
Bordi i Bankës Qendrore të Republikës së Kosovës, në mbledhjen e mbajtur më 05 dhjetor 2019,  mori vendim si në vijim:  Vendim për miratimin e Buxhetit të BQK-së për vitin 20...

Vendimet e Bordit të BQK-se më 05 dhjetor 2019

06/12/2019
Bordi i Bankës Qendrore të Republikës së Kosovës, në mbledhjen e mbajtur më 05 dhjetor 2019,  mori vendim si në vijim:  Vendim për miratimin e Buxhetit të BQK-së për vitin 20...

Vendimet e Bordit të BQK-së më 29 nëntor 2019

29/11/2019
Bordi i Bankës Qendrore të Republikës së Kosovës, në mbledhjen e mbajtur më 29 nëntor 2019,  mori vendimet si në vijim:  •    Vendim për miratimin e Rregullores pë...

Vendimet e Bordit të BQK-së më 29 nëntor 2019

29/11/2019
Bordi i Bankës Qendrore të Republikës së Kosovës, në mbledhjen e mbajtur më 29 nëntor 2019,  mori vendimet si në vijim:  •    Vendim për miratimin e Rregullores pë...

Përfaqësues të BQK-së u takuan me drejtuesit e Agjencisë së Mbikëqyrjes së Sigurimeve të Maqedonisë së Veriut

26/11/2019
Në Agjencinë e Mbikëqyrjes së Sigurimeve të Maqedonisë së Veriut sot u mbajt një takim i nivelit të lartë midis anëtarëve të Këshillit të Ekspertëve, Sulejman Ahmedi dhe ...

Nënshkruhet memorandumi i bashkëpunimit mbi qeverisjen korporative të bankave

19/11/2019
Guvernatorë të Bankave Qendrore të Kosovës, Maqedonisë së Veriut, Shqipërisë, Malit të Zi dhe Drejtori i  Agjencionit Bankar të Federatës së Bosnjës dhe Hercegovinës, nën...

Banka Botërore po investon për të përmirësuar përfshirjen financiare në epokën e digjitalizimit

19/11/2019
Përfshirja financiare në epokën e digjitalizimit, masat e politikave që duhet të ndërmerren në kontekstin rajonal për të avancuar agjendën e përfshirjes financiare dhe ruajtur stabilitetin financ...

Drejtues vendës dhe ndërkombëtar diskutuan për mundësitë dhe rreziqet e sektorit bankar

19/11/2019
Përfaqësues të lartë të BQK-së dhe të institucioneve ndërkombëtare diskutuan në lidhje me efektet e fushëveprimit financiar në zhvillim e sipër, mundësitë dhe rreziqet pë...

Guvernatori Mehmeti: Bashkëpunimi mes bankave qendrore e bënë më të lehtë tejkalimin e sfidave

19/11/2019
Ka vazhduar punimet Sesioni i parë në kuadër të Konferencës ndërkombëtare të nivelit të lartë e organizuar nga BQK-ja në Prishtinë, me temën ''Rreziqet dhe Mundësitë n...

BQK-ja ka arritur për 20 vjet të jetë faktor në ruajtjen e një sistemi të shëndosh financiar

19/11/2019
“BQK ka shënuar progres të madh në të gjitha shtyllat e aktivitetit të saj, duke arritur të ndërtojë një sistem modern të pagesave dhe duke ofruar shërbime efikase të furnizimit me par...

Sqarim për opinionin

14/11/2019
Banka Qendrore e Republikës së Kosovës fton të gjithë opinionin që të mos bien pre e informacioneve të publikuara në rrjetet sociale në lidhje me shitblerjen  bankës TEB sh.a  nga bizne...

BQK zhvillon bashkëpunimin me bankat qendrore të vendeve të BE-së në fushën e parandalimit të pastrimit të parave

13/11/2019
Në kuadër të programit aktual të forcimit të kapaciteteve të bankave qendrore në Ballkanin Perëndimor me synim të integrimit në Sistemin Evropian të Bankave Qendrore, në Bankën Qendrore...

Subjekti “Banka Credins Kosovë” merr miratimin paraprak të licencës

12/11/2019
Në mbledhjen e sotme të Bordit Ekzekutiv të Bankës Qendrore të Republikës së Kosovës u bë miratimi paraprak i kërkesës nga subjekti “Banka Credins Kosovë” për licencim si ba...

Guvernatori Mehmeti njoftoi Ambasadorin e Norvegjisë me zhvillimet në sektorin financiar

05/11/2019
Guvernatori i Bankës Qendrore të Republikës së Kosovës, Fehmi Mehmeti ka takuar Ambasadorin e Mbretërisë së Norvegjisë, Jens Erik Grøndahl. Në këtë takim Guvernatori Mehmeti njofto...

Telegram ngushëllimi nga BQK për vdekjen e z. Roland Kaçani

04/11/2019
Banka Qendrore e Republikës së Kosovës e ka pritur me pikëllim të madh vdekjen e drejtorit të deritashëm të kompanisë së sigurimeve “Sigma”, Roland Kaçani. Me këtë ra...

BQK-ja rishikon tarifat e sigurimit për kategoritë e automjeteve për pasagjerë

01/11/2019
Banka Qendrore e Republikës së Kosovës sipas legjislacionit në fuqi është institucion i pavarur dhe përgjegjës për licencimin, mbikëqyrjen dhe rregullimin e institucioneve financiare në Republik&...

BQK shënon Ditën botërore të kursimit

31/10/2019
Banka Qendrore e Republikës së Kosovës ka vazhduar traditën e shënimit të ditës botërore të kursimeve. BQK-ja në kuadër të Programit të Edukimit Financiar për të shënuar ...

Vendimet e Bordit të BQK-se më 28 tetor 2019

28/10/2019
Bordi i Bankës Qendrore të Republikës së Kosovës, në mbledhjen e mbajtur më 28 tetor 2019,  mori vendim si në vijim:  Vendim për Përzgjedhjen e Auditorit të Jashtëm të B...

Vendimet e Bordit të BQK-se më 28 tetor 2019

28/10/2019
Bordi i Bankës Qendrore të Republikës së Kosovës, në mbledhjen e mbajtur më 28 tetor 2019,  mori vendim si në vijim:  Vendim për Përzgjedhjen e Auditorit të Jashtëm të B...

Delegacioni i BQK-së përfundon pjesëmarrjen në takimet vjetore të FMN-së dhe BB-së

22/10/2019
Delegacioni i Bankës Qendrore të Republikës së Kosovës i udhëhequr nga Guvernatori Fehmi Mehmeti, ka përfunduar pjesëmarrjen në takimet vjetore të Fondit Monetar Ndërkombëtar dhe të Ban...

Guvernatori Mehmeti takoi Zëvendëspresidentin e Bankës Botërore, Cyril Muller

19/10/2019
Delegacioni i Bankës Qendrore të Republikës së Kosovës, i kryesuar nga Guvernatori Fehmi Mehmeti gjatë takimeve vjetore të Bankës Botërore dhe Fondit Monetar Ndërkombëtar që po mbahen në...

Guvernatori Fehmi Mehmeti, u takua me Zëvendësdrejtorin Menaxhues të FMN-së, Tao Zhang

18/10/2019
Në kuadër të takimeve vjetore të Bankës Botërore dhe Fondit Monetar Ndërkombëtar që po mbahen në Uashington, Guvernatori i Bankës Qendrore të Republikës së Kosovës, Fehmi Mehm...

Guvernatori Mehmeti takoi zyrtarë të Thesarit Amerikan dhe ekipin e Misionit të FMN-së për Kosovë

17/10/2019
Delegacioni i BQK-së i udhëhequr nga Guvernatori, Fehmi Mehmeti gjatë pjesëmarrjes në takimet vjetore të Fondit Monetar Ndërkombëtar dhe të Bankës Botërore që po zhvillohen në Uashingto...

Guvernatori Mehmeti merr pjesë në takimet vjetore të FMN-së dhe BB-së

14/10/2019
Delegacioni i lartë i Republikës së Kosovës i përbërë nga Guvernatori i Bankës Qendrore të Republikës së Kosovës, Fehmi Mehmeti po merr pjesë në dhe takimet rregullta vjetore t&eum...

Konkurs – Ese për kursimet dhe financat personale

11/10/2019
Banka Qendrore e Republikës se Kosovës në kuadër të edukimit financiar fton  nxënësit e klasave 6-9 të shkollave fillore të Kosovës, të marrin pjesë në konkursin e përzgjedhje...

BQK-ja dhe FFK-ja nënshkruajnë memorandum bashkëpunimi

08/10/2019
Guvernatori i Bankës Qendrore të Republikës së Kosovës, Fehmi Mehmeti ka nënshkruar memorandumin e bashkëpunimit me Presidentin e Federatës së Futbollit të Kosovës, Agim Ademi. Me anë t&e...

Vendimet e Bordit të BQK-se më 30 shtator 2019

30/09/2019
Bordi i Bankës Qendrore të Republikës së Kosovës, në mbledhjen e mbajtur më 30 shtator 2019,  mori vendimet si në vijim:  Miratimin e Rregullores për  Likuidimin e Siguruesve; Mirati...

Vendimet e Bordit të BQK-se më 30 shtator 2019

30/09/2019
Bordi i Bankës Qendrore të Republikës së Kosovës, në mbledhjen e mbajtur më 30 shtator 2019,  mori vendimet si në vijim:  Miratimin e Rregullores për  Likuidimin e Siguruesve; Mirati...

Guvernatori Mehmeti priti në takim kryetarin e Odës Ekonomike të Kosovës

24/09/2019
Guvernatori i Bankës Qendrore të Republikës së Kosovës, Fehmi Mehmeti, ka pritur në takim kryetarin e Odës Ekonomike të Kosovës, Berat Rukiqi. Guvernatori Mehmeti dhe kryetari Rukiqi diskutuan mbi zhvil...

Guvernatori Mehmeti takoi Drejtorin Kryesor Ekzekutiv të Raiffeisen Bank International, Dr. Johann Strobl

17/09/2019
Guvernatori i Bankës Qendrore të Republikës së Kosovës, Fehmi Mehmeti ka takuar Dr. Johan Strobl, Drejtor Kryesor Ekzekutiv i Raiffeisen Bank International, Peter Lennkh, Kryetar i Bordit Mbikëqyrës të Raiffesi...

Miratohet Manuali i Mbikëqyrjes së Bazuar në Rrezik për Siguruesit

16/09/2019
Sigurimi i një sistemi stabil, efikas dhe konkurrues të sigurimeve si dhe mbrojtja e interesave të policëmbajtësve janë objektivat kryesore të BQK-së, të cilat janë të përcaktuara në ...

Guvernatori Mehmeti mori pjesë në hapjen e zyrës së re qendrore të bankës Raiffeisen

16/09/2019
Guvernatori i Bankës Qendrore të Republikës së Kosovës, Fehmi Mehmeti mori pjesë në përurimin e zyrave të reja qendrore të Bankës Raiffeisen. Me këtë rast, Guvernatori Mehmeti tha se...

Çmimi i BQK-së për ekonomistë të rinj

04/09/2019
Në funksion të nxitjes së hulumtimeve mes ekonomistëve të rinj të Kosovës, Banka Qendrore e Republikës së Kosovës (BQK) ka krijuar mundësinë e dhënies së një çmimi p&eu...

Guvernatori i BQK-së, Fehmi Mehmeti priti në takim Avokatin e Popullit, Hilmi Jashari

02/09/2019
Në frymën e bashkëpunimit, duke u bazuar në mandatet ligjore që kanë të dy institucionet, në këtë takim u diskutua avancimi dhe thellimi i bashkëpunimit në mes të Bankës Qendrore t...

Guvernatori i BQK-së, Fehmi Mehmeti priti në takim Avokatin e Popullit, Hilmi Jashari

02/09/2019
Në frymën e bashkëpunimit, duke u bazuar në mandatet ligjore që kanë të dy institucionet, në këtë takim u diskutua avancimi dhe thellimi i bashkëpunimit në mes të Bankës Qendrore të Republikës së Kosovës dhe Institucionit të Avokatit të Popullit. Guvernatori Mehmeti falënderoi Avokatin e Popullit, Jashari për bashkëpunimin mes dy institucioneve me zotimin që […]

Vendimet e Bordit të BQK-së më 29 gusht 2019

29/08/2019
Bordi i Bankës Qendrore të Republikës së Kosovës, në mbledhjen e mbajtur më 29 gusht 2019,  mori vendimet si në vijim:  Miratimin e Rregullores për Qeverisjen Korporative të Bankave; ...

Vendimet e Bordit të BQK-së më 29 gusht 2019

29/08/2019
Bordi i Bankës Qendrore të Republikës së Kosovës, në mbledhjen e mbajtur më 29 gusht 2019,  mori vendimet si në vijim:  Miratimin e Rregullores për Qeverisjen Korporative të Bankave; ...

Zëvendësguvernatori Havolli kërkon nga FKGK-ja rritjen e skemës së garantimit të kredive për bizneset

20/08/2019
Zëvendësguvernatori për Mbikëqyrje Financiare i Bankës Qendrore të Republikës së Kosovës, Sokol Havolli, ka pritur në takim drejtuesit e Fondi Kosovar për Garanci Kreditore. Në këtë takim, Zëvendësguvernatori Havolli ka diskutuar me drejtuesit e FKGK-së mundësitë për zhvillimin e sektorëve të ekonomisë të cilët kanë qasje më të limituar në produkte financiare. Nga ana tjetër, […]

Guvernatori Mehmeti priti në takim Ambasadoren e Holandës në Kosovë, Gerrie Willems

08/08/2019
Guvernatori i Bankës Qendrore të Republikës së Kosovë, Fehmi Mehmeti ka pritur në takim Ambasadoren e Holandës në Kosovë, Gerrie Willems. Duke shprehur mirënjohjen e lartë për vizitën në BQK, Guvernatori Mehmeti njoftoi Ambasadoren Willems për zhvillimet ekomomike dhe lidhur me zhvillimet në sektorin financiar të vendit, në veçanti sektorin bankar, i cili vazhdon të […]

Zëvendësguvernatori Havolli priti në takim përfaqësuesit e Autoritetit Kosovar të Konkurrencës

02/08/2019
Zëvendësguvernatori për Mbikëqyrje Financiare të Bankës Qendrore të Republikës së Kosovës, z. Sokol Havolli, ka pritur në takim Kryetarin e Autoritetit Kosovar të Konkurrencës z. Valon Prestreshi. Duke shprehur falënderimin për vizitën në Bankën Qendrore të Republikës së Kosovës, Zëvendësguvernatori Havolli ka njoftuar përfaqësuesit e Autoritetit Kosovar të Konkurrencës për zhvillimet e fundit në sektorin […]

Vendimet e Bordit të BQK-së më 31 korrik 2019

31/07/2019
Bordi i Bankës Qendrore të Republikës së Kosovës, në mbledhjen e mbajtur më 31 korrik 2019,  mori vendimet si në vijim:  Miratimin e Pasqyrave Financiare të BQK-së për tremujorin ...

Vendimet e Bordit të BQK-së më 31 korrik 2019

31/07/2019
Bordi i Bankës Qendrore të Republikës së Kosovës, në mbledhjen e mbajtur më 31 korrik 2019,  mori vendimet si në vijim:  Miratimin e Pasqyrave Financiare të BQK-së për tremujorin ...

Guvernatori Mehmeti takoi sot Sami Istrefin, Avokatin e Përgjithshëm të Shtetit

26/07/2019
Guvernatori i Bankës Qendrore të Republikës së Kosovës, z. Fehmi Mehmeti, ka pritur në takim Avokatin e  Përgjithshëm të Shtetit z. Sami Istrefi. Në frymën e bashkëpunimit të dy institucioneve, duke u bazuar në mandatet ligjore që kanë të dy institucionet, u diskutua avancimi dhe thellimi i bashkëpunimit në mes të Bankës Qendrore të Republikës […]

Studentë të Universitetit Veror Ndërkombëtar të Prishtinës mësojnë për rolin e BQK-së

19/07/2019
Guvernatori i Bankës Qendrore të Republikës së Kosovës, Fehmi Mehmeti bashkëbisedoi me studentë të edicionit të 19-të të Universitetit Veror Ndërkombëtar të Prishtinës rreth rolit të BQK-së në funksion të zhvillimit ekonomik të vendit dhe funksionimit të sektorit financiar. Guvernatori Mehmeti me këtë rast theksoi  se Kosova ka një sistem financiar stabil, i cili çdo […]

Delegacioni i BQK-së takon Zëvendësdrejtorin e FMN-së në Samitin e Dubrovnikut

15/07/2019
Delegacioni i BQK-së i udhëhequr nga Guvernatori i BQK-së Fehmi Mehmeti, po merr pjesë në Konferencën e organizuar nga Fondi Monetar Ndërkombëtar dhe Banka Qendrore e Kroacisë, me titull “Demografia, punësimi dhe rritja: në drejtim të së ardhmes së Evropës Qendrore, Lindore dhe Juglindore”, e cila po mbahet në Dubrovnik të Kroacisë. Gjatë kësaj Konference, […]

Komisioni për Buxhet dhe Financa miratoi Raportin Vjetor 2018

12/07/2019
Në raportimin para anëtarëve të Komisionit për Buxhet dhe Financa të Kuvendit të Kosovës, Guvernatori i Bankës Qendrore të Republikës së Kosovës, Fehmi Mehmeti ka thënë se Raporti Vjetor për vitin 2018 ashtu siç e parasheh Ligji për BQK-në, paraqet një pasqyrë të zhvillimeve ekonomike dhe njëkohësisht aktivitetet, të cilat janë zhvilluar nga Banka Qendrore […]

Guvernatori Mehmeti priti në takim përfaqësuesit e Odës Ekonomike Amerikane

12/07/2019
Guvernatori i Bankës Qendrore të Republikës së Kosovës, Fehmi Mehmeti, ka pritur në takim përfaqësuesit e Odës Ekonomike Amerikane në Kosovë, të përfaqësuar nga Drejtori Ekzekutiv, Arian Zeka, Kujtim Gjevori dhe Ardian Hoxha. Duke shprehur falënderimin për vizitën në Bankën Qendrore të Republikës së Kosovës, Guvernatori Mehmeti ka njoftuar përfaqësuesit e Odës Ekonomike Amerikane për […]

Guvernatori Mehmeti priti në takim Ambasadorin e Gjermanisë në Kosovë, Christian Heldt

02/07/2019
Guvernatori i Bankës Qendrore të Republikës së Kosovë, Fehmi Mehmeti ka pritur në takim Ambasadorin e Gjermanisë në Kosovë, Christian Heldt. Duke shprehur mirënjohjen e lartë për vizitën në BQK, Guvernatori Mehmeti njoftoi Ambasadorin Heldt për zhvillimet në sektorin financiar të vendit, në veçanti sektorin bankar, i cili vazhdon të performojë mirë, duke nënvizuar rritjen […]

Delegacioni i lartë i BQK-së prezanton në Forumin e Crans Montana-s të arriturat në sektorin financiar

27/06/2019
Guvernatori i Bankës Qendrore të Republikës së Kosovës, Fehmi Mehmeti dhe Kryetari i Bordit, Flamur Mrasori po marrin pjesë në sesionin e 30-të të Forumit të Crans Montana-s, që ka nisur punimet në Gjenevë të Zvicrës. Bashkëpunimi mes vendeve të ndryshme të botës në shumë fusha, përfshirë edhe atë financiare, do të jenë temat kryesore […]

Publikohet numri i 14-të i Raportit të Stabilitetit Financiar

27/06/2019
Raporti i Stabilitetit Financiar (RSF) ofron një pasqyrë të rreziqeve potenciale për stabilitetin financiar në vend, gjithmonë në funksion të sigurimit të objektivit parësor të BQK-së, ruajtjes së stabilitetit financiar përmes identifikimit dhe vlerësimit të rreziqeve që kanosin sistemin financiar dhe infrastrukturën e tij.  Raporti synon jo vetëm ta informojë publikun mbi pozitën e stabilitetit […]

Vendimet e Bordit të BQK-së më 24 qershor 2019

25/06/2019
Bordi i Bankës Qendrore të Republikës së Kosovës, në mbledhjen e mbajtur më 24 qershor 2019,  mori vendim si në vijim:  - Miratimin e Rregullores për Licencimin, Rregullimin dhe Mbikëqyrj...

Vendimet e Bordit të BQK-së më 24 qershor 2019

25/06/2019
Bordi i Bankës Qendrore të Republikës së Kosovës, në mbledhjen e mbajtur më 24 qershor 2019,  mori vendim si në vijim:  - Miratimin e Rregullores për Licencimin, Rregullimin dhe Mbikëqyrj...

Guvernatori Mehmeti takon Misionin e FSAP të Bankës Botërore

17/06/2019
Guvernatori i Bankës Qendrore të Republikës së Kosovës, Fehmi Mehmeti ka takuar sot zyrtarët e Misionit të Bankës të Bankës Botërore, të cilët po qëndrojnë për vizitë në Kosovë.  Në këtë takim u diskutuan detajet e angazhimit për komponentin zhvillimor të FSAP, sa i përket sistemit të pagesave, identifikimit të hendekut të financimit dhe çështje […]

Guvernatorët e bankave qendrore të rajonit diskutojnë për stabilitetin financiar dhe monetar

14/06/2019
Guvernatori i Bankës Qendrore të Republikës së Kosovës, Fehmi Mehmeti po merr pjesë në Samitin e Ministrave të Financave, Guvernatorëve të Bankave Qendrore dhe Drejtorëve të Administratave Tatimore të rajonit që po mbahet në Beçiç të Malit të Zi. Temë diskutimi e këtij Samiti është: “Stabiliteti financiar dhe monetar në rajon, në klimën e rritjes […]

Delegacioni i lartë i BQK-së, pjesëmarrës në konferencën e organizuar nga Banka Qendrore Evropiane

12/06/2019
Kryetari i Bordit të Bankës Qendrore të Republikës së Kosovës Flamur Mrasori, i shoqëruar nga anëtari i Bordit Behxhet Brajshori, po marrin pjesë në konferencën e 8-të të nivelit të lartë të organizuar nga Banka Qendrore Evropiane me temën: Përgjigja e vendeve të Evropës Qendrore, Lindore dhe Juglindore ndaj ndryshimeve në fushën tregtare dhe financiare. […]

Vendimet e Bordit të BQK-së më 30 maj 2019

31/05/2019
Bordi i Bankës Qendrore të Republikës së Kosovës, në mbledhjen e mbajtur më 30 maj 2019,  mori vendimet si në vijim:  -    Miratimin e Raportit Vjetor 2018 të BQK-së; -  &...

Vendimet e Bordit të BQK-së më 30 maj 2019

31/05/2019
Bordi i Bankës Qendrore të Republikës së Kosovës, në mbledhjen e mbajtur më 30 maj 2019,  mori vendimet si në vijim:  -    Miratimin e Raportit Vjetor 2018 të BQK-së; -  &...

Mehmeti: Fondi Kosovar për Garanci Kreditore ka lehtësuar qasjen në financim

16/05/2019
Guvernatori i Bankës Qendrore të Republikës së Kosovës, Fehmi Mehmeti ka vlerësuar lartë angazhimin e deritashëm të Fondit Kosovar për Garanci Kreditore. Në shënimin e trevjetorit të lansimit zyrtar të këtij fondi dhe nënshkrimit të marrëveshjes me Fondin Evropian për Investime lidhur me Programin COSME, Guvernatori Mehmeti ka thënë se për BQK-në ka qenë privilegj […]

Guvernatori Mehmeti priti në takim Ambasadorin e Francës në Kosovë, Didier Chabert

13/05/2019
Guvernatori i Bankës Qendrore të Republikës së Kosovë, Fehmi Mehmeti ka pritur në takim Ambasadorin e Francës në Kosovë, Didier Chabert. Guvernatori Mehmeti ka njoftuar Ambasadorin Chabert për zhvillimet në sektorin financiar të vendit, në veçanti sektorin bankar, i cili vazhdon të performojë mirë, duke nënvizuar rritjen e aktivitetit të këtij sektori në mbështetje të […]

Bordi Ekzekutiv i BQK-së merr vendim për revokim të licencës së kompanisë së sigurimeve SH.A. “Insig” Dega në Kosovë

26/04/2019
Bazuar në kompetencat dhe përgjegjësitë e Bankës Qendrore të Republikës së Kosovës, që rrjedhin nga neni 36 dhe 67 i Ligjit për BQK-në, si dhe në pajtim me nenin 16, nenin 99, nenin 100 dhe nenin 124 të Ligjit për Sigurimet, në takimin e mbajtur më datë 26 prill 2019, Bordi Ekzekutiv i BQK-së ka […]

Vendimet e Bordit të BQK-së më 25 prill 2019

26/04/2019
Bordi i Bankës Qendrore të Republikës së Kosovës, në mbledhjen e mbajtur më 25 prill 2019,  mori vendimet si në vijim:  Vendim për Miratimin e  Rregullores për Riblerje të Le...

Vendimet e Bordit të BQK-së më 25 prill 2019

26/04/2019
Bordi i Bankës Qendrore të Republikës së Kosovës, në mbledhjen e mbajtur më 25 prill 2019,  mori vendimet si në vijim:  Vendim për Miratimin e  Rregullores për Riblerje të Le...

Delegacioni i BQK-së përfundon pjesëmarrjen në takimet pranverore të FMN-së dhe BB-së

14/04/2019
Delegacioni i BQK-së i udhëhequr nga Guvernatori i BQK-së Fehmi Mehmeti, ka përfunduar pjesëmarrjen në takimet pranverore të Fondit Monetar Ndërkombëtar dhe të Bankës Botërore, të cilat u zhvilluan në Uashingron të SHBA-ve nga data 9-13 prill 2019.  Në ditën e fundit të qëndrimit, Guvernatori Mehmeti ka marrë pjesë në diskutimet e guvernatorëve dhe ministrave […]

Banka Botërore zotohet për mbështetje të mëtutjeshme të BQK-së

13/04/2019
Delegacioni i Bankës Qendrore të Republikës së Kosovës, i kryesuar nga Guvernatori, Fehmi Mehmeti gjatë takimeve pranverore të Bankës Botërore dhe Fondit Monetar Ndërkombëtar që po mbahen në Uashington është takuar me Zëvendëspresidentin e Bankës Botërore, Cyril Muller dhe me Drejtoreshën e Bankës Botërore për Ballkanin Perëndimor, Linda Van Gelder. Në këto takime, tema të […]

Guvernatori Mehmeti merr mbështetje nga FMN-ja

12/04/2019
Në kuadër të takimeve pranverore të Bankës Botërore dhe Fondit Monetar Ndërkombëtar që po mbahen në Uashington, Guvernatori i Bankës Qendrore të Republikës së Kosovës, Fehmi Mehmeti, ka takuar Zëvendësdrejtorin Menaxhues të FMN-së, Tao Zhang me të cilin janë diskutuar zhvillimet e fundit makroekonomike në Kosovë, me theks të veçantë qëndrueshmëria e  sektorit financiar dhe […]

Zëvendësguvernatori Ismajli: BQK-ja mbështet zhvillimin e sektorit të sigurimeve me qëllim të mbështetjes së bujqësisë

11/04/2019
Zëvendësguvernatori i Bankës Qendrore të Republikës së Kosovës, Lulzim Ismajli mori pjesë në ceremoninë e lansimit të sigurimeve bujqësore të organizuar nga Ministria e Bujqësisë, Pylltarisë dhe Zhvillimit Rural në bashkëpunim me Korporatën Financiare Ndërkombëtare (IFC), anëtare e Grupit të Bankës Botërore.  Me këtë rast, Zëvendësguvernatori Ismajli tha se në fund të vitit 2018, asetet […]

Delegacioni i BQK-së, pjesë e Takimeve Pranverore të BB-së dhe FMN-së

08/04/2019
Guvernatori i Bankës Qendrore të Republikës së Kosovës, Fehmi Mehmeti, i shoqëruar nga Kryesuesi i Bordit të BQK-së, Flamur Mrasori, Zëvendësguvernatori i BQK-së, Sokol Havolli dhe shefi i kabinetit të Guvernatorit, Nexhat Miftari po marrin pjesë në takimet pranverore të Bankës Botërore dhe Fondit Monetar Ndërkombëtar që mbahen në Uashington nga data 8 deri më […]

Guvernatori Mehmeti takoi anëtarët e grupit punues për mbikëqyrjen e zbatimit të Ligjit për Parandalimin e Konfliktit të Interesit në Ushtrimin e Funksionit Publik

04/04/2019
Guvernatori i Bankës Qendrore të Republikës së Kosovës, Fehmi Mehmeti ka takuar deputetët e Kuvendit të Kosovës, anëtarë të grupit punues për mbikëqyrjen e zbatimit të Ligjit nr. 06/L-011 për Parandalimin e Konfliktit të Interesit në Ushtrimin e Funksionit Publik, znj. Albulena Haxhiu- Kryesuese dhe anëtarët, z. Hajdar Beqa, z. Korab Sejdiu dhe z. Bahrim […]

BQK-ja organizoi ligjëratë për tregun e letrave me vlerë

30/03/2019
Studentët e Fakultetit Ekonomik të Kolegjit AAB kanë mësuar për mënyrën e funksionimit të tregut të letrave me vlerë në Kosovë. Shkendije Nahi nga Departamenti i Menaxhimit të Mjeteve në Bankën Qendrore të Republikës së Kosovës ka prezantuar para studentëve në kuadër të Javës Ndërkombëtare të Parasë në funksion të edukimit financiar mënyrën e organizimit dhe […]

Nxënësit e Shkollës Fillore “Faik Konica” mësojnë për rolin e parasë në jetën e tyre

29/03/2019
Guvernatori i Bankës Qendrore të Republikës së Kosovës, Fehmi Mehmeti ka pritur nxënësit e Shkollës Fillore "Faik Konica" nga Prishtina. Me këtë rast, Guvernatori Mehmeti ka shpjeguar rëndësinë që e kanë paratë në jetën e çdo njeriu, mënyrat e kursimit të saj dhe identifikimin e kartëmonedhave false. Ligjërata me nxënësit e kësaj shkolle u zhvilluan […]

Guvernatori Mehmeti mbajti ligjëratë në Fakultetin Ekonomik të UP-së

28/03/2019
Guvernatori i Bankës Qendrore të Republikës së Kosovës, Fehmi Mehmeti ka mbajtur ligjëratë me studentët e Fakultetit Ekonomik të Universitetit të Prishtinës. Para audiencës, në kuadër të Javës Ndërkombëtare të Parasë në funksion të edukimit financiar, Guvernatori Mehmeti ka folur për zhvillimet që përcollën BQK-në në 20 vitet e funksionimit të saj. Ai tha se […]

Vendimet e Bordit të BQK-së më 28 mars 2019

28/03/2019
Bordi i Bankës Qendrore të Republikës së Kosovës, në mbledhjen e mbajtur më 28 mars  2019,  mori vendimet si në vijim:  Miratimi i  Rregullores për  Menaxhimin e Rrezikut Kre...

Vendimet e Bordit të BQK-së më 28 mars 2019

28/03/2019
Bordi i Bankës Qendrore të Republikës së Kosovës, në mbledhjen e mbajtur më 28 mars  2019,  mori vendimet si në vijim:  Miratimi i  Rregullores për  Menaxhimin e Rrezikut Kre...

Guvernatori Mehmeti takoi delegacionin e IFC-së

28/03/2019
Guvernatori i Bankës Qendrore të Republikës së Kosovës, Fehmi Mehmeti priti në takim delegacionin nga Korporata Financiare Ndërkombëtare (IFC), pjesë e Bankës Botërore të kryesuar nga Damien Shiels.  Guvernatori Mehmeti i njoftoi të pranishmit me zhvillimet e fundit në sektorin financiar, në veçanti për sektorin bankar, i cili po vazhdon të jetë stabil.  Nga ana […]

BQK-ja informoi bankierët e rinj me mënyrën e funksionimit dhe rolin e saj në ekonomi

28/03/2019
Zyrtarë të Bankës Qendrore të Republikës së Kosovës kanë mbajtur një ligjëratë me bankierët e rinj nga Banka Private e Biznesit, në kuadër të Javës Ndërkombëtare të Parasë në funksion të edukimit financiar. Para bankierëve të rinj është shpjeguar roli i BQK-së dhe përgjegjësitë e saj. “Banka Qendrore e Republikës së Kosovës ka si mision […]

BQK-ja dhe Eurostat-i diskutuan lidhur me zhvillimin e sistemit statistikor të Kosovës

27/03/2019
Zëvendësguvernatori i BQK-së për Mbikëqyrje Financiare, Sokol Havolli, ka takuar sot një delegacion të lartë të Eurostat-it për të diskutuar mbi statistikat dhe çështjet përkatëse që kanë të bëjnë me informacionin statistikor në Kosovë. Zëvendësguvernatori Havolli ka informuar zyrtarët e Eurostat-it lidhur progresin e bërë nga BQK-ja në vitet e fundit për të zhvilluar një […]

Havolli: BQK-ja për 20 vjet ka luajtur rol të rëndësishëm në zhvillimin ekonomik

27/03/2019
Zëvendësguvernatori i BQK-së për Mbikëqyrje Financiare, Sokol Havolli ka mbajtur një ligjëratë para studentëve të Universitetit të Shkencave të Aplikuara në Ferizaj, në kuadër të “Javës Ndërkombëtare të Parasë në funksion të edukimit financiar”. Zëvendësguvernatori Havolli, ka informuar studentët e këtij Universiteti rreth funksionimit të Bankës Qendrore të Kosovës dhe ndikimit që ka ky institucion […]

Guvernatori Mehmeti mbajti ligjëratë në Universitetin e Mitrovicës “Isa Boletini”

26/03/2019
Guvernatori i Bankës Qendrore të Republikës së Kosovës, Fehmi Mehmeti ka mbajtur një ligjeratë para studentëve të Universiteti të Mitrovicës “Isa Boletini” në kuadër të aktiviteteve të Javës Ndërkombëtare të Parasë, në funksion të Edukimit Financiar. Guvernatori Mehmeti para studentëve dhe stafit akademik ka prezantuar zhvillimet e fundit në të gjithë sektorët financiarë, me theks […]

Filloristët e Vushtrrisë mësojnë për rëndësinë e parasë dhe kursimit të saj

26/03/2019
Nxënës të shumtë të Shkollës Fillore "Naim Frashëri" nga Vushtrria kanë pasur rastin të mësojnë për rëndësinë e parasë, mënyrat e kursimit të saj dhe identifikimin e kartmonedhave false. Ligjëratat e mbajtura më nxënësit e kësaj shkolle nga stafi i Bankës Qendrore të Republikës së Kosovës janë zhvilluar në kuadër të “Javës Ndërkombëtare të Parasë […]

BQK-ja, pjesëmarrëse e programit të bashkëpunimit me bankat qendrore të vendeve të BE-së

26/03/2019
Banka Qendrore e Gjermanisë – Deutsche Bundesbank së bashku me 17 bankat qendrore kombëtare të Sistemit Evropian të Bankave Qendrore (SEBQ) dhe Bankën Qendrore Evropiane kanë nisur sot një program të financuar nga Bashkimi Evropian (BE), nga i cili do të përfitojnë Banka Qendrore e Republikës së Kosovës, bankat qendrore dhe autoritetet e mbikëqyrjes bankare […]

BQK-ja shënoi Javën Ndërkombëtare të Parasë, në funksion të edukimit financiar

25/03/2019
Banka Qendrore e Republikës së Kosovës për të gjashtin vit me radhë ka bërë hapjen e Javës Ndërkombëtare të Parasë. Me këtë rast, Guvernatori i BQK-së, Fehmi Mehmeti ka thënë se këtë vit Java Ndërkombëtare e Parasë ka një rëndësi të veçantë pasi BQK-ja e ka vendosur Republikën e Kosovës në vëmendjen e arenës ndërkombëtare […]

BQK-ja dhe BERZH-i diskutuan lidhur me zhvillimin e tregut të kapitalit

22/03/2019
Guvernatori i Bankës Qendrore të Republikës së Kosovës, Fehmi Mehmeti, ka takuar sot përfaqësuesit e Bankës Evropiane për Rindërtim dhe Zhvillim (BERZH). Guvernatori Mehmeti ka informuar zyrtarët e këtij institucioni për gjendjen në sistemin financiar dhe ka falënderuar përfaqësuesit e BERZH-it për përkrahjen e vazhdueshme që kanë dhënë dhe po japin për Bankën Qendrore të […]

Guvernatori Mehmeti takoi Drejtoreshën e Zyrës Rajonale të Thesarit Francez

22/03/2019
Guvernatori i Bankës Qendrore të Republikës së Kosovës, Fehmi Mehmeti ka pritur në takim drejtoreshën e Zyrës Rajonale të Thesarit Francez, me seli në Sofje, Florence Dobelle me të cilën ka diskutuar për gjendjen në sektorin financiar dhe zhvillimet e reja në legjislacionin e sistemit financiar. Me këtë rast, Guvernatori Mehmeti ka deklaruar se sektori […]

Guvernatori Mehmeti dakordohet me Bankën Botërore për realizimin e projekteve për të rritur qasjen në financa

21/03/2019
Guvernatori i Bankës Qendrore të Republikës së Kosovës, Fehmi Mehmeti i ka takuar  sot zyrtarët e lartë të Bankës të Bankës Botërore, të cilët po qëndrojnë për vizitë në Kosovë me qëllim të dakordimit të projekteve konkrete, të cilat do të ndihmojnë rritjen e qasjes së sektorit privat në financa. Projektet të cilat janë dakroduar […]

Guvernatori Mehmeti priti në takim Ambasadorin e Zvicrës në Kosovë, Jean-Hubert Lebet

15/03/2019
Qëllimi i takimit ishte avancimi i bashkëpunmit të ndersjellë në implementimin e projekteve të përbashkëta, si dhe njoftimi i Ambasadorit me zhvillimet e Bankës Qendrore të Republikës së Kosovës dhe priorititet strategjike zhvillimore.  Guvernatori Mehmeti me këtë rast  ka falënderuar shtetin zviceran për mbështetje të disa projekteve përmes, Sekretariatit Shtetëror të Zvicrës për Çështje Ekonomike […]

BQK shënoi Ditën Ndërkombëtare të mbrojtjes së të drejtave të Konsumatorit

15/03/2019
Banka Qendrore e Republikës së Kosovës, në kuadër të aktiviteteve për shënimin e 20 vjetorit të themelimit ka mbajtur diskutim për nder të Ditës Ndërkombëtare të mbrojtjes së Konsumatorit me temë: Roli i BQK-së në fushën e mbrojtjes së Konsumatorit. Me këtë rast, Guvernatori i BQK-së, Fehmi Mehmeti tha se falë marrjes së masave nga […]

Guvernatori Mehmeti takoi përfaqësuesit e Bankës Botërore

12/03/2019
Guvernatori i Bankës Qendrore të Republikës së Kosovës, Fehmi Mehmeti, ka takuar përfaqësuesit e Bankës Botërore, të cilët po qëndrojnë në vizitë në Kosovë.  Guvernatori Mehmeti ka informuar zyrtarët e këtij institucioni për gjendjen në sistemin financiar dhe ka falënderuar përfaqësuesit e BB-së për përkrahjen e vazhdueshme, që kanë dhënë dhe po japin për Bankën […]

Guvernatori Mehmeti zhvilloi takim me Guvernatorin e Bankës Qendrore të Republikës së Turqisë

04/03/2019
Guvernatori i Bankës Qendrore të Republikës së Kosovës, Fehmi Mehmeti, gjatë vizitës në Ankara, u prit nga Guvernatori i Bankës Qendrore të Republikës së Turqisë, z. Murat Çetinkaya. Në këtë takim, Guvernatori Mehmeti informoi Guvernatorin Çetinkaya lidhur me zhvillimet në ekonominë dhe veçanërisht në sistemin financiar të Republikës së Kosovës, duke potencuar stabilitetin makroekonomik dhe […]

Mbledhja e Bordit të BQK-së, më 28 shkurt 2019

28/02/2019
Bordi i Bankës Qendrore të Republikës së Kosovës, në mbledhjen e mbajtur më 28 shkurt 2019, u informua për industrinë e sigurimeve në vend dhe u njoftua me raportin mujor të Guvernatorit/Bordit E...

Mbledhja e Bordit të BQK-së, më 28 shkurt 2019

28/02/2019
Bordi i Bankës Qendrore të Republikës së Kosovës, në mbledhjen e mbajtur më 28 shkurt 2019, u informua për industrinë e sigurimeve në vend dhe u njoftua me raportin mujor të Guvernatorit/Bordit E...

Guvernatori Mehmeti takoi Kryetarin e Kuvendit të Maqedonisë së Veriut Talat Xhaferi

26/02/2019
Guvernatori i Bankës Qendrore të Republikës së Kosovës, Fehmi Mehmeti, gjatë vizitës në Shkup, ka takuar Kryetarin e Kuvendit të Republikës së Maqedonisë së Veriut, Talat Xhaferi. Guvernatori Mehmeti e ka informuar z. Xhaferi lidhur me zhvillimet në ekonominë dhe veçanërisht në sistemin financiar të Republikës së Kosovës, duke potencuar stabilitetin makroekonomik dhe rolin e […]

Guvernatori Mehmeti takoi përfaqësuesit e KfW-së

26/02/2019
Guvernatori i Bankës Qendrore të Republikës së Kosovës, Fehmi Mehmeti, ka takuar përfaqësuesit e Institutit Kreditor për Rindërtim (Kreditanstalt für Wiederaufbau: KfW) nga Gjermania, të cilët po qëndrojnë në vizitë në Kosovë. Guvernatori Mehmeti ka informuar zyrtarët e këtij institucioni për gjendjen në sistemin financiar dhe ka falënderuar përfaqësuesit e KfW-së për përkrahjen e vazhdueshme, […]

BQK shpall konkurs për punime me titull “MËSO, KURSE, FITO”

25/02/2019
  Banka Qendrore e Republikës së Kosovës (BQK), me rastin e Javës Ndërkombëtare të Parasë 2019, shpall konkurs për nxënësit e klasave IV-V të shkollave fillore të Kosovës, të realizojnë punime mbi konceptin e tyre të menaxhimit të parasë: si fitohen paratë, si shpenzohen paratë në mënyrën e duhur, si të kursejmë, sfidat, etj.   […]

BQK anëtarësohet në Grupin Punues Ndërkombëtar për Rrezikun Operacional

12/02/2019
Banka Qendrore e Republikës së Kosovës  është bërë anëtare e Grupit Punues Ndërkombëtar për Rrezikun Operacional (International Operational Risk Working Goup-IORWG). Me anëtarësimin në këtë grup punues, BQK-ja do të përfitojë nga pjesëmarrja aktive në ngjarje të ndryshme, nga udhëzimet dhe praktikat më të mira të administrimit të rrezikut operacional që Grupi i zhvillon. International […]

Nënshkruhet Marrëveshja e Bashkëpunimit për ngritjen e sigurisë në sektorin bankar

08/02/2019
Guvernatori i Bankës Qendrore të Republikës së Kosovës, Fehmi Mehmeti, ka nënshkruar marrëveshje të bashkëpunimit me Ministrin e Punëve të Brendshme, Ekrem Mustafa, Drejtorin e Policisë së Kosovës, Rashit Qalaj dhe Drejtorin Ekzekutiv të Shoqatës së Bankave të Kosovës, Petrit Balija. Kjo marrëveshje u nënshkrua si rezultat i takimeve të mëhershme të zhvilluara me përfaqësues […]

Vendimet e Bordit të BQK-së më 31 janar 2019

31/01/2019
Bordi i Bankës Qendrore të Republikës së Kosovës, në mbledhjen e mbajtur më 31 janar 2019, mori vendimet si në vijim: - Miratimi i  Rregullores për Normën Efektive të Interesit dhe K&eum...

Vendimet e Bordit të BQK-së më 31 janar 2019

31/01/2019
Bordi i Bankës Qendrore të Republikës së Kosovës, në mbledhjen e mbajtur më 31 janar 2019, mori vendimet si në vijim: - Miratimi i  Rregullores për Normën Efektive të Interesit dhe K&eum...

Kartëmonedha në vlerë prej 500€ nuk do të lëshohet më në qarkullim

28/01/2019
Më 4 maj 2016 Banka Qendrore Evropiane pati vendosur që të ndërprejë prodhimin dhe lëshimin në qarkullim të kartëmonedhës në vlerë prej 500€ dhe si rrjedhojë duke filluar prej 27 janarit 2019, 17 nga 19  bankat qendrore kombëtare të eurozonës nuk do të lëshojnë më në qarkullim kartëmonedhën në vlerë prej 500€. Për të siguruar […]

Guvernatori Mehmeti kërkon nga FKPK rritje të kujdesit në menaxhimin e kontributeve pensionale

22/01/2019
Guvernatori i Bankës Qendrore të Republikës së Kosovës, Fehmi Mehmeti, takoi anëtarët e Bordit Drejtues të Fondit të Kursimeve Pensionale të Kosovës (FKPK), të kryesuar nga Ruzhdi Morina. Me këtë rast, Guvernatori Mehmeti kërkoi sqarime më të detajuara rreth zhvillimeve të fundit lidhur me performancën financiare të investimeve të FKPK-së, e cila përkundër performancës pozitive […]

Ekonomia e Kosovës në një shikim

31/12/2018
Banka Qendrore e Republikës së Kosovës ka publikuar sot një faqe të re me informata statistikore për indikatorët kryesor të ekonomisë së Kosovës, duke bërë kështu një avancim të standardeve të publikimit të statistikave. Kjo faqe është emëruar “Ekonomia e Kosovës në një shikim”, me që përmban një pasqyrë të shkurtër të indikatorëve kyç ekonomikë. […]

Guvernatori Mehmeti bashkëbisedoi me studentë të Universitetit “Haxhi Zeka”

28/12/2018
Në kuadër të aktiviteteve të Edukimit Financiar, Guvernatori i Bankës Qendrore të Republikës së Kosovës, Fehmi Mehmeti ka pritur drejtuesit dhe studentët e Universitetit “Haxhi Zeka” nga Peja me të cilët ka diskutuar rreth rolit të BQK-së në sistemin financiar dhe planet e BQK-së për të ardhmen. Në adresimin para studentëve, Guvernatori Mehmeti ka deklaruar […]

Mesazh ngushëllimi nga Banka Qendrore e Republikës së Kosovës dhe Shoqata e Bankave të Kosovës

27/12/2018
Qytetarët dhe i tërë opinioni publik është tronditur me njoftimin mbi ngjarjen tragjike të ndodhur më datë 27.12.2018 në Istog, ku gjatë një sulmi kriminal për grabitjen e një banke komerciale është plagosur rëndë Izet Demaj, zyrtar i Policisë së Kosovës i cili si pasojë e këtyre lëndimeve ka ndërruar jetë. Banka Qendrore e Republikës […]

Vendimet e Bordit të BQK-së më 27 dhjetor 2018

27/12/2018
Bordi i Bankës Qendrore të Republikës së Kosovës, në mbledhjen e mbajtur më 27 dhjetor 2018, mori vendimet si në vijim: Miratimi i Rregullores për Auditimin e Jashtëm të Institucioneve Fin...

Vendimet e Bordit të BQK-së më 27 dhjetor 2018

27/12/2018
Bordi i Bankës Qendrore të Republikës së Kosovës, në mbledhjen e mbajtur më 27 dhjetor 2018, mori vendimet si në vijim: Miratimi i Rregullores për Auditimin e Jashtëm të Institucioneve Fin...

Guvernatori Mehmeti: Viti 2018 me zhvillime pozitive në sektorin financiar

24/12/2018
Guvernatori i Bankës Qendrore të Republikës së Kosovës, Fehmi Mehmeti ka thënë se në vitin 2018, norma reale e rritjes ekonomike është 4%, përderisa në vitin 2019 rritja ekonomike pritet të arrijë në 4.2%. Në konferencën përmbylljëse të fundvitit, Guvernatori Mehmeti ka përmendur aktivitetin e sektorit bankar që gjatë këtij viti u karakterizua me rritje […]

Guvernatori Mehmeti takoi Misionin e Bankës Botërore

19/12/2018
Guvernatori i Bankës Qendrore të Republikës së Kosovës, Fehmi Mehmeti i shoqëruar nga Sokol Havolli, Zëvendësguvernator, Shkëndije Himaj, Koordinatore për Funksione të Përgjithshme dhe Arben Mustafa, Kryeekonomist ka takuar misionin e Bankës Botërore që po e viziton Kosovën. Guvernatori Mehmeti ka informuar zyrtarët e këtij misioni për gjendjen në sistemin financiar. Me këtë rast, Guvernatori […]

Guvernatori Mehmeti ndau certifikatat për studentët që përfunduan programin e praktikës në BQK

13/12/2018
Guvernatori i Bankës Qendrore të Republikës së Kosovës, Fehmi Mehmeti ndau certifikatat për studentët e universiteteve dhe kolegjeve që përfunduan me sukses programin e praktikës për vitin 2018 në BQK. Guvernatori Mehmeti përgëzoi studentët për punën e tyre të bërë, duke i inkurajuar që të vazhdojnë angazhimin e tyre. “Banka Qendrore e Republikës së Kosovës […]

BQK-ja, MPB-ja, Policia e Kosovës dhe Shoqata e Bankave diskutojnë lidhur me sigurinë fizike të sektorit bankar

07/12/2018
Me ftesë të Guvernatorit të Bankës Qendrore të Republikës së Kosovës Fehmi Mehmeti është mbajtur takimi me ministrin e Punëve të Brendshme Ekrem Mustafa, drejtorin e Departamentit të Hetimeve të Policisë së Kosovës Riza Shillova, anëtarin e Bordit të Shoqatës së Bankave Orcun Ozdemir dhe drejtorin Ekzekutiv të  Shoqatës së Bankave të Kosovës, Petrit Balija. […]

Mehmeti: BQK e angazhuar fuqishëm në mbështetje të zhvillimit ekonomik dhe rritjes së punësimit

06/12/2018
Guvernatori i Bankës Qendrore të Republikës së Kosovës, Fehmi Mehmeti ka siguruar bizneset se institucioni që e drejton është fuqishëm i angazhuar për të mbështetur rritjen e zhvillimit ekonomik. Në diskutimin e organizuar nga Oda Ekonomike Amerikane në Kosovës me titull: Ndikimi i sektorit bankar në zhvillimin ekonomik të Kosovës, Guvernatori Mehmeti ka thënë se […]

Mehmeti: Sektori bankar, kontribuues në rritjen ekonomike të vendit

05/12/2018
Guvernatori i Bankës Qendrore të Republikës së Kosovës, Fehmi Mehmeti ka thënë në konferencën vjetore të bankave se sektori bankar i Kosovës, në vitet e fundit ka rritur në masë të konsiderueshme rolin e tij në financimin e rritjes ekonomike në vend dhe se ky zhvillim pozitiv ka sjell përmirësime të vazhdueshme në qasjen në […]

Vendimet e Bordit të BQK-së më 29 nëntor 2018

29/11/2018
Bordi i Bankës Qendrore të Republikës së Kosovës, në mbledhjen e mbajtur më 29 nëntor 2018, mori vendimet si në vijim:  - Miratimi i  Pasqyrave Financiare të BQK-së për tremujorin...

Vendimet e Bordit të BQK-së më 29 nëntor 2018

29/11/2018
Bordi i Bankës Qendrore të Republikës së Kosovës, në mbledhjen e mbajtur më 29 nëntor 2018, mori vendimet si në vijim:  - Miratimi i  Pasqyrave Financiare të BQK-së për tremujorin...

BQK nënshkruan memorandum mirëkuptimi me Bankën Qendrore Evropiane

27/11/2018
Banka Qendrore e Republikës së Kosovës ka nënshkruar Memorandum Mirëkuptimi me Bankën Qendrore Evropiane (ECB – European Central Bank). Me këtë rast Guvernatori i BQK-së, Fehmi Mehmeti ka shprehur kënaqësinë për nënshkrimin e këtij memorandumi, i cili është i një rëndësie të madhe për BQK-në dhe Kosovën. “Ky memorandum, përveç tjerash ka për qëllim thellimin […]

BQK bashkëbisedoi me gazetarët për rolin e saj në mbështetje të zhvillimit ekonomik

27/11/2018
Në vazhdën e angazhimeve dhe bashkëpunimit të ndërsjellë, Banka Qendrore e Republikës së Kosovës, ka organizuar një bashkëbisem me gazetarët e mediave të Kosovës në lidhje me sektorët që i mbulon BQK-ja. Në adresimin para të pranishmëve, Guvernatori i Bankës Qendrore të Republikës së Kosovës, Fehmi Mehmeti ka thënë se pavarësisht pozicioneve të ndryshme, si […]

Zëvendësguvernatori Havolli merr pjesë në Konferencën vjetore të Bankës së Shqipërisë

02/11/2018
Zëvendësguvernatori i Bankës Qendrore të Republikës së Kosovës, Sokol Havolli po merr pjesë në konferencën vjetore të organizuar nga Banka e Shqipërisë dhe Shkolla Ekonomike dhe e Shkencave Politike të Londrës (London School of Economics and Political Science) me temën: Politika Monetare, Integrimi Ekonomik dhe “Normaliteti i Ri”. Në fjalën e tij para të pranishmëve, […]

BQK-ja shënon Ditën Botërore të Kursimeve

31/10/2018
Banka Qendrore e Republikës së Kosovës, për të tretin vit me radhë ka organizuar Ditën Botërore të Kursimeve. Pjesëmarrës në shënimin e kësaj dite kanë qenë nxënësit e Shkollës Fillore “Pavarësia”, nga Prishtina, të cilët kanë shfaqur aftësitë e tyre rreth mënyrave të kursimit të parave, ashtu edhe përmes vizatimeve të ndryshme. Edukimi dhe ngritja […]

Kredimarrja në Kosovë shënon ngritje të mëtejme në Raportin “Doing Business 2019”

31/10/2018
Banka Botërore ka publikuar raportin e të bërit biznes (Doing Business) për vitin 2019. Ky raport ka nxjerr si indikatorin më pozitiv për ambientin e të bërit biznes në Kosovë treguesin e kredimarrjes, duke e pozicionuar Kosovën në vendin e 12-të në botë për këtë tregues. Ky pozicion e radhit Kosovën para vendeve të rajonit […]

FMN-ja mbështet BQK-në në vlerësimin e ri të sektorit financiar

30/10/2018
Guvernatori i Bankës Qendrore të Republikës së Kosovës, Fehmi Mehmeti ka falënderuar Fondin Monetar Ndërkombëtar për përkrahjen e vazhdueshme që i ka dhënë Kosovës dhe në veçanti BQK-së në realizimin e objektivit së saj primar, mbrojtjen dhe ruajtjen e stabilitetit financiar. Në konferencën përmbyllëse të ekipit të misionit të FMN-së për Kosovën, Guvernatori Mehmeti ka […]

Zëvendësguvernatori z.Lulzim Ismajli mori pjesë në Konferencën e 8-të vjetore të organizuar nga Banka Qendrore e Polonisë

29/10/2018
Më 26 tetor 2018 në Varshavë të Polonisë është mbajtur konferenca e tetë me radhë mbi ardhmërinë e Ekonomisë Evropiane ku këtë vit u organizua nën titullin: “Misteri i Rritjes së Produktivitetit të Ulët në Evropë”. Në këtë konferencë Banka Qendrore e Kosovës është përfaqësuar nga Zëvendësguvernatori për Operacione Bankare z. Lulzim Ismajli. Gjatë konferencës […]

Çmimi i BQK-së për ekonomistë të rinj

29/10/2018
Në funksion të nxitjes së hulumtimeve mes ekonomistëve të rinj të Kosovës, Banka Qendrore e Republikës së Kosovës (BQK) ka krijuar mundësinë e dhënies së një çmimi për studimin më të mirë të paraqitur nga ekonomistët e rinj. Punimet duhet të jenë në domenin e sektorit financiar dhe zhvillimin ekonomik në Kosovë. Lidhur me këtë, […]

Vendimet e Bordit të BQK-së më 29 tetor 2018

29/10/2018
 Bordi i Bankës Qendrore të Republikës së Kosovës, në mbledhjen e mbajtur më 29 tetor 2018, mori vendimet si në vijim: - Miratimi i Buxhetit të BQK-së për vitin 2019; - Miratimi i R...

Vendimet e Bordit të BQK-së më 29 tetor 2018

29/10/2018
 Bordi i Bankës Qendrore të Republikës së Kosovës, në mbledhjen e mbajtur më 29 tetor 2018, mori vendimet si në vijim: - Miratimi i Buxhetit të BQK-së për vitin 2019; - Miratimi i R...

Guvernatori Mehmeti takoi ekipin e misionit të FMN-së për Kosovën

17/10/2018
Guvernatori i Bankës Qendrore të Republikës së Kosovës, Fehmi Mehmeti ka pritur në takimin hyrës misionin e ri të Fondit Monetar Ndërkombëtar, të kryesuar nga Stephanie Eble, udhëheqëse e Misionit të Fondit Monetar Ndërkombëtar për Kosovë. Guvernatori Mehmeti i ka njoftuar të pranishmit me situatën aktuale në sistemin financiar të Kosovës, në përgjithësi dhe sistemin […]

Delegacioni i Kosovës përfundoi pjesëmarrjen në takimet vjetore të BB dhe FMN-së

13/10/2018
Delegacioni i Kosovës i përbërë nga Guvernatori i BQK-së, Fehmi Mehmeti, ministri i Financave, Bedri Hamza dhe zyrtarë tjerë, kanë përfunduar pjesëmarrjen në takimet vjetore të Fondit Monetar Ndërkombëtar dhe të Bankës Botërore, të cilat u zhvilluan në Bali të Indonezisë nga data 9-13 tetor 2018. Në ditën e fundit të qëndrimit, Guvernatori Mehmeti dhe […]

Kosova merr mbështetje nga drejtues të lartë të FMN-së dhe Bankës Botërore

12/10/2018
Në ditën e tretë të takimeve vjetore të Fondit Monetar Ndërkombëtar dhe Bankës Botërore që po mbahet në Bali të Indonezisë, delegacioni i Bankës Qendrore të Republikës së Kosovës, i kryesuar nga Guvernatori Fehmi Mehmeti ka marrë pjesë në sesionin plenar të FMN-së dhe BB-së, ku fjalimet kryesore u mbajtën nga Presidenti i Indonezisë, shkëlqesia […]

Kosova dhe Turqia rritin bashkëpunimin në sektorin bankar

11/10/2018
Gjatë takimeve vjetore të Fondit Monetar Ndërkombëtar dhe Bankës Botërore që po mbahet në Bali të Indonezisë, Guvernatori i Bankës Qendrore të Republikës së Kosovës, Fehmi Mehmeti dhe Guvernatori i Bankës Qendrore të Republikës së Turqisë, Murat Çetinkaya kanë nënshkruar Memorandumin e Mirëkuptimit. Qëllimi i këtij Memorandumi të Mirëkuptimit është thellimi i marrëdhënieve dhe forcimi […]

Guvernatori Mehmeti takon drejtues të lartë të FMN-së

11/10/2018
Delegacioni i Bankës Qendrore të Republikës së Kosovës, në përbërje të Guvernatorit, Fehmi Mehmeti, Kryetarit të Bordit, Flamur Mrasori, Zëvendësguvernatorit, Sokol Havolli dhe Shefi i Kabinetit të Guvernatorit, Nexhat Miftari po vazhdon të marrë pjesë në takimet e rregullta vjetore të Fondit Monetar Ndërkombëtar dhe të Bankës Botërore, që po mbahen në Bali të Indonezisë. […]

Guvernatori i BQK-së, Fehmi Mehmeti po merr pjesë në takimet e rregullta vjetore të FMN-së dhe Bankës Botërore

10/10/2018
Një delegacion i lartë i Republikës së Kosovës i përbërë nga Guvernatori i Bankës Qendrore të Republikës së Kosovës, Fehmi Mehmeti dhe Ministri i Financave, Bedri Hamza po marrin pjesë në takimet rregullta vjetore të Fondit Monetar Ndërkombëtar dhe të Bankës Botërore, që po mbahet në Bali të Indonezisë. Delegacioni i Kosovës do të marrë pjesë […]

Mbledhja e Bordit të BQK-së më 27 shtator 2018

28/09/2018
Bordi i Bankës Qendrore të Republikës së Kosovës, në mbledhjen e mbajtur më 27 shtator 2018, u njoftua me raportin mujor të Guvernatorit/Bordit Ekzekutiv.  

Mbledhja e Bordit të BQK-së më 27 shtator 2018

28/09/2018
Bordi i Bankës Qendrore të Republikës së Kosovës, në mbledhjen e mbajtur më 27 shtator 2018, u njoftua me raportin mujor të Guvernatorit/Bordit Ekzekutiv.  

BQK dhe Banka Botërore rritin bashkëpunimin me qëllim të mbështetjes së rritjes ekonomike

25/09/2018
Guvernatori i Bankës Qendrore të Republikës së Kosovës Fehmi Mehmeti, ka pritur në takim menaxherin e Bankës Botërore për Kosovë dhe Maqedoni, Marco Mantovanelli me të cilin ka diskutuar për zhvillimet e fundit në sistemin financiar dhe angazhimin e BQK-së për të mbështetur zhvillimin dhe rritjen ekonomike të vendit. Guvernatori z.Mehmeti ka njoftuar z.Mantovanelli rreth […]

Rritet interesimi i bizneseve zvicerane për investime në Kosovë

19/09/2018
Guvernatori i Bankës Qendrore të Republikës së Kosovë, Fehmi Mehmeti ka pritur në takim kryetarin e Odës Ekonomike Zvicerano-Kosovare, Stefan Savkany. Në këtë takim është diskutuar për zhvillimet e fundit në sistemin financiar të Republikës së Kosovës dhe rolin e tij në mbështetje të zhvillimit dhe rritjes ekonomike të vendit. Me këtë rast, Guvernatori Mehmeti […]

BQK publikoi edicionin e ri të Raportit të Stabilitetit Financiar

19/09/2018
Banka Qendrore e Republikës së Kosovës (BQK) sot publikoi numrin e 13-të të Raportit të Stabilitetit Financiar (RSF), dokument ky që publikohet dy herë në vit. E veçanta e këtij edicioni të RSF-së është avancimi në përmbajtje dhe cilësi në funksion të sigurimit të objektivit parësor të BQK-së, atë të ruajtjes së stabilitetit financiar përmes […]

Zbulohet dizajni i plotë i kartëmonedhave të reja në vlerë prej 100€ dhe 200€

17/09/2018
Më 17 shtator 2018 Banka Qendrore Evropiane (BQE) zbuloj dizajnin e plotë të kartëmonedhave të reja (seria Europa) te denominimeve prej 100€ dhe 200€ që do të lëshohen në qarkullim më 28 maj 2019. Për më shumë klikoni këtu.

Deputetët e Kuvendit të Kosovës i japin mbështetje punës së BQK-së

14/09/2018
Guvernatori i Bankës Qendrore të Republikës së Kosovës, Fehmi Mehmeti ka prezantuar para deputetëve të Kuvendit të Republikës së Kosovës Raportin Vjetor të vitit 2017. Guvernatori Mehmeti ka thënë se gjatë vitit 2017 BQK-ja ka arritur që me sukses t’i realizojë objektivat e saj ligjore, duke siguruar një sistem financiar të qëndrueshëm dhe në shërbim […]

Guvernatori Mehmeti priti në takim Drejtorin e Zyrës Rajonale të Thesarit Francez

10/09/2018
Guvernatori i Bankës Qendrore të Republikës së Kosovë, Fehmi Mehmeti ka pritur në takim Drejtorin aktual të Zyrës Rajonale të Thesarit Francez, me seli në Sofje, Jean Marie Demange, drejtoreshën në ardhje Florence Dobelle dhe atasheun për bashpëpunim në Ambasadën e Francës në Kosovë, Joseph Giustiniani. Në këtë takim është diskutuar për zhvillimet e fundit […]

Mehmeti: BQK-ja, po përmbush standardet më të mira ndërkombëtare të rregullativës financiare

06/09/2018
“Dinamika me të cilën po zhvillohet rregullativa financiare ndërkombëtare kërkon resurse të konsiderueshme për t’u zbatuar nga bankat qendrore dhe kjo sigurisht se paraqet një sfidë të rëndësishme për bankat qendrore më të vogla, siç janë BQK-ja dhe bankat tjera të rajonit tonë. Sidoqoftë, përmes organizimeve të tilla ne do të jemi në gjendje që […]

Vendimet e Bordit të BQK-së 30 gusht 2018

30/08/2018
Bordi i Bankës Qendrore të Republikës së Kosovës, në mbledhjen e mbajtur më 30 gusht 2018, miratoi si në vijim: - Rishikimin e Buxhetit 2018; Gjithashtu, Bordi i Bankës Qendrore u njoftua me rap...

Vendimet e Bordit të BQK-së 30 gusht 2018

30/08/2018
Bordi i Bankës Qendrore të Republikës së Kosovës, në mbledhjen e mbajtur më 30 gusht 2018, miratoi si në vijim: - Rishikimin e Buxhetit 2018; Gjithashtu, Bordi i Bankës Qendrore u njoftua me rap...

Rritet interesimi i mërgimtarëve për investime në sektorin financiar

28/08/2018
Guvernatori i Bankës Qendrore të Republikës së Kosovës, Fehmi Mehmeti ka pritur një grup mërgimtarësh afaristë nga Gjermania dhe Austria. Ata janë informuar për së afërmi me të gjitha zhvillimet në sektorin financiar, përkatësisht atë bankar dhe mundësitë për investime. Guvernatori Mehmeti ka thënë se ky sektor vazhdon të ketë performancë të mirë dhe shkallë […]

Guvernatori Mehmeti njoftoi Ambasadoren e Finlandës Stjernvall me zhvillimet në sektorin financiar

10/08/2018
Guvernatori i Bankës Qendrore të Republikës së Kosovë, Fehmi Mehmeti ka pritur në takim ambasadoren e Finlandës në Kosovë, Pia Stjernvall. Guvernatori Mehmeti e ka njoftuar ambasadoren me zhvillimet e fundit në sektorin financiar, me theks të veçantë në sektorin bankar. “Sektori bankar vazhdon të ketë performancë të mirë dhe shkallë të lartë të qëndrueshmërisë. […]

Vendimet e Bordit të BQK-së 30 korrik 2018

30/07/2018
Bordi i Bankës Qendrore të Republikës së Kosovës, në mbledhjen e mbajtur më 30 korrik 2018, miratoi si në vijim:  - Pasqyrat Financiare për tremujorin e dytë të vitit 2018; Bordi i...

Vendimet e Bordit të BQK-së 30 korrik 2018

30/07/2018
Bordi i Bankës Qendrore të Republikës së Kosovës, në mbledhjen e mbajtur më 30 korrik 2018, miratoi si në vijim:  - Pasqyrat Financiare për tremujorin e dytë të vitit 2018; Bordi i...

Telegram ngushëllimi nga Guvernatori Mehmeti për familjen Demaçi

27/07/2018
Guvernatori i Bankës Qendrore të Republikës së Kosovës, Fehmi Mehmeti i ka shprehur ngushëllime familjes dhe gjithë qytetarëve të Kosovës për vdekjen e veprimtarit të shquar dhe simbolit të rezistencës së çështjes kombëtare, Adem Demaçi.     E nderuara familje e veprimtarit të çështjes kombëtare, Adem Demaçi, Me pikëllim mora lajmin për vdekjen e veprimtarit […]

Britania e Madhe do të vazhdojë ta mbështesë BQK-në

24/07/2018
Guvernatori i Bankës Qendrore të Republikës së Kosovë, Fehmi Mehmeti ka pritur në takim zëvendësambasadorin e Britanisë së Madhe në Kosovë, Tom Adams. Guvernatori Mehmeti ka njoftuar zëvendësambasadorin Adams për zhvillimet në sektorin financiar të vendit, në veçanti sektorin bankar, i cili vazhdon të performojë mirë, duke nënvizuar rritjen e aktivitetit të këtij sektori në […]

Presidenti Thaçi përgëzon BQK-në për ruajtjen e stabilitetit financiar

03/07/2018
 Guvernatori i Bankës Qendrore të Republikës së Kosovës, Fehmi Mehmeti është pritur nga Presidenti i Republikës së Kosovës, Hashim Thaci, të cilit i është dorëzuar Raporti Vjetor i BQK-së për vitin 2017. Presidenti Thaçi e ka përgëzuar guvernatorin Mehmeti dhe gjithë stafin e BQK-së për punën që janë duke e bërë në ruajtjen e stabilitetit […]

Bordi i BQK-së zgjedh Zëvendësguvernatorin

28/06/2018
 Bordi i Bankës Qendrore të Republikës së Kosovës, në mbledhjen e mbajtur më 28 qershor 2018, miratoi si në vijim: – Rregullore për Sistemin e Pagesave Ndërbankare; – Pasqyrat Financiare për tremujorin e parë të vitit 2018; dhe – Emërimin e z. Sokol Havolli Zëvendësguvernator të Bankës Qendrore të Republikës së Kosovës. Bordi i Bankës […]

Vendimet e Bordit të BQK-së 28 qershor 2018

28/06/2018
Bordi i Bankës Qendrore të Republikës së Kosovës, në mbledhjen e mbajtur më 28 qershor 2018, miratoi si në vijim: - Rregullore për Sistemin e Pagesave Ndërbankare; - Pasqyrat Finan...

Vendimet e Bordit të BQK-së 28 qershor 2018

28/06/2018
Bordi i Bankës Qendrore të Republikës së Kosovës, në mbledhjen e mbajtur më 28 qershor 2018, miratoi si në vijim: - Rregullore për Sistemin e Pagesave Ndërbankare; - Pasqyrat Finan...

Guvernatori z. Mehmeti priti në takim Drejtorin e GIZ-it për Kosovë dhe Maqedoni z. David Oberhuber

20/06/2018
Drejtori i GIZ-it, z. David Oberhuber vizitoi sot Bankën Qendrore të Republikës së Kosovës, ku u prit nga Guvernatori z. Fehmi Mehmeti. Me këtë rast, Guvernatori Mehmeti përgëzoi z. Oberhuber për pozitën e tij të re dhe i uroi mirëseardhje në Republikën e Kosovës. Në këtë takim, Guvernatori e njoftoi atë rreth zhvillimeve në sektorin […]

Guvernatori Mehmeti: BQK-ja ka ndërmarrë të gjitha masat për një stabilitet financiar të qëndrueshëm

16/06/2018
Guvernatori i Bankës Qendrore të Republikës së Kosovës, Fehmi Mehmeti po merr pjesë në Samitin e Ministriave të Financave, Guvernatorëve të Bankave Qendrore dhe Drejtorëve të Administratave Tatimore të rajonit që po mbahet në Beçiç të Malit të Zi. Temë diskutimi e këtij samiti është: “Stabiliteti financiar dhe monetar në rajon, dhjetë vjet pas krizës […]

Publikohet Raporti Vjetor i BQK-së për vitin 2017

14/06/2018
Banka Qendrore e Republikës së Kosovës ka publikuar Raportin Vjetor për vitin 2017, në të cilin gërshetohen të gjitha zhvillimet në sektorët që janë pjesë e përgjegjësive të BQK-së. Raporti Vjetor i BQK-së për vitin 2017, ashtu siç kërkohet me Ligjin mbi Bankën Qendrore, paraqet një pasqyrë të zhvillimeve ekonomike dhe financiare, si dhe të […]

Guvernatori Mehmeti ndau çmimet për ”Ekonomistë të Rinj”

12/06/2018
Në funksion të zhvillimit të hulumtimit ekonomik, Banka Qendrore e Republikës së Kosovës, tashmë tradicionalisht jep çmimin për hulumtuesit më të mirë të paraqitur nga ekonomistët e rinj, në fushën e sistemit financiar dhe zhvillimit ekonomik në vend. Në ambientet e BQK-së Guvernatori Mehmeti ndau çmimet për punimet fituese të paraqitura për çmimin Ekonomisti i […]

Banka Qendrore e Republikës së Kosovës dhe Banka e Shqipërisë, organizojnë Ekspozitën “Gjergj Kastrioti Skënderbeu në monedhën dhe kartëmonedhën shqiptare”

10/06/2018
Në kuadër të “Vitit Mbarëkombëtar Gjergj Kastrioti – Skënderbeu”, 140 vjetorit të Lidhjes Shqiptare të Prizrenit (10 qershor 1878) dhe 110 vjetorit të Kongresit të Manastirit, Banka Qendrore e Republikës së Kosovës dhe Banka e Shqipërisë organizojnë Ekspozitën “Gjergj Kastrioti Skënderbeu në monedhën dhe kartëmonedhën shqiptare”. Ekspozita është pjesë e agjendës shtetërore të organizuar nga […]

Mehmeti:BQK-ja, e angazhuar maksimalisht për zgjidhjen e çështjes së Kartonit të Gjelbër

08/06/2018
Guvernatori i Bankës Qendrore të Republikës së Kosovës, Fehmi Mehmeti bashkë me kryetarin e Komisionit për Buxhet dhe Financa në Kuvendin e Kosovës, Lumir Abdixhiku dhe zyrtarë tjerë të Qeverisë së Kosovës të ngarkuar për zgjidhjen e çështjes së Kartonit të Gjelbër, kanë takuar përfaqësuesit e lartë të "Uniqua Group Austria", me të cilët është […]

Guvernatori Mehmeti: BQK-ja ka përfituar shumë nga mbështetja e Bankës Botërore

06/06/2018
Guvernatori i Bankës Qendrore të Republikës Kosovës, Fehmi Mehmeti dhe Ministri i Financave, Bedri Hamza kanë takuar Drejtorin Ekzekutiv të Konstituencës së Bankës Botërore, ku bën pjesë edhe Kosova, Franciscus Godst. Guvernatori Mehmeti ka njoftuar Godst me zhvillimet e fundit në sektorin e financave dhe bashkëpunimin me institucionet financiare ndërkombëtare, me theks të veçantë me […]

Vendimet e Bordit të BQK-së 31 maj 2018

01/06/2018
Bordi i Bankës Qendrore të Republikës së Kosovës, në mbledhjen e mbajtur më 31 maj 2018, miratoi si në vijim: -          Pasqyrat Financiare të BQK-së p&...

Vendimet e Bordit të BQK-së 31 maj 2018

01/06/2018
Bordi i Bankës Qendrore të Republikës së Kosovës, në mbledhjen e mbajtur më 31 maj 2018, miratoi si në vijim: -          Pasqyrat Financiare të BQK-së p&...

Së shpejti marrëveshja e mirëkuptimit mes BQK-së dhe Bankës Qendrore Evropiane

30/05/2018
Guvernatori i Bankës Qendrore të Republikës së Kosovës, Fehmi Mehmeti ka takuar Zëvendësdrejtorin Gjeneral të Bankës Qendrore Evropiane, Dr. Rolf Klug. Guvernatori Mehmeti e informoi Zëvendësdrejtorin Gjeneral të BQE-së, me zhvillimet e fundit në sistemin bankar në Kosovë, si dhe me përafrimin e kornizës ligjore të BQK-së me atë të Bashkimit Evropian dhe Parimeve të […]

Deutsche Bundesbank do ta përkrahë BQK-në

30/05/2018
Guvernatori i Bankës Qendrore të Republikës së Kosovës, Fehmi Mehmeti gjatë vizitës në Frankfurt të Gjermanisë, ka takuar Zëvendëspresidentin dhe njëherit anëtarin e Bordit Ekzekutiv të Deutsche Bundesbank, Dr. Johannes Beermann. Në takimin e zhvilluar, Guvernatori Mehmeti e informoi Zëvendëspresidentin e Deutsche Bundesbank-ës, Beermann, me zhvillimet e fundit në ekonominë dhe sistemin financiar në Republikën […]

Guvernatori Mehmeti merr mbështetje nga Presidenti i BaFin, Dr. Felix Hufeld

29/05/2018
Guvernatori i Bankës Qendrore të Republikës së Kosovës, Fehmi Mehmeti gjatë vizitës zyrtare në Bonn dhe Frankfurt të Gjermanisë ka takuar Presidentin e Autoritetit Federal Mbikëqyrës Financiar (BaFin), Dr. Felix Hufeld. Në këtë takim Guvernatori Mehmeti e informoi Presidentin e BaFin,Dr. Hufeld, lidhur me zhvillimet e fundit në sistemin financiar në përgjithësi dhe sektorin bankar […]

Guvernatori Mehmeti takon grupin punues për ndryshimin e Ligjit për Bankat, Institucionet Mikrofinanciare dhe Institucionet Financiare Jobankare

25/05/2018
Guvernatori i Bankës Qendrore të Kosovës Fehmi Mehmeti është takuar me Grupin Punues të Komisionit për Buxhet dhe Financa rreth Mbikëqyrjes së zbatimit të Ligjit nr.04/L-093 për Bankat, Institucionet Mikrofinanciare dhe Institucionet Financiare Jobankare në Kosovë. Guvernatori Mehmeti ka thënë se BQK-ja ka regjistrin qendror dhe i njëjti është i qasshëm për publikun në faqen […]

Mehmeti: BQK-ja do të mbështesë projektet që mundësojnë rritje ekonomike dhe hapje të vendeve të reja të punës

24/05/2018
Guvernatori i Bankës Qendrore të Republikës së Kosovës, Fehmi Mehmeti ka pritur sot në takim ministrin e Infrastrukturës, Pal Lekaj. Temë e këtij takimi kanë qenë zhvillimet e përgjithshme në sektorin bankar dhe mbështetjen që BQK-ja mund të jap në realizimin e projekteve infrastrukturore. Guvernatori, Fehmi Mehmeti ka njoftuar ministrin Lekaj me trendet e përgjithshme […]

Kryeministri Haradinaj priti në takim Guvernatorin e Bankës Qendrore të Republikës së Kosovës z.Fehmi Mehmeti

07/05/2018
  “Banka Qendrore vazhdon të mbetet një ndër institucionet më kredibile në vend”, këto komente i bëri sot  Kryeministri i Republikës së Kosovës, Ramush Haradinaj, gjatë takimit  në Kryeministri  me Guvernatorin e Bankës Qendrore të Republikës së Kosovës, z. Fehmi Mehmeti. Më këtë rast ,Kryeministri Haradinaj vlerësoi lartë rolin e BQK-së  duke potencuar se  , […]

Guvernatori z.Mehmeti priti në takim Zëvendësudhëheqësin e Misionit të Ambasadës Gjermane z.Voss

30/04/2018
Zëvendësudhëheqës i Misionit të Ambasadës së Republikës Federale të Gjermanisë në Republikën e Kosovës z.Jan-Axel Voss, vizitoi sot Bankën Qendrore të Republikës së Kosovës, me ç’rast u mirëprit nga Guvernatori z.Fehmi Mehmeti. Me këtë rast, Guvernatori Mehmeti e njoftoi Zëvendësudhëheqësin e Misionit të Ambasadës Gjermane rreth zhvillimeve në sektorin financiar të vendit, duke nënvizuar rritjen […]

Delegacioni i BQK-së përfundon vizitën në Uashington

23/04/2018
Delegacioni i Bankës Qendrore të Republikës së Kosovës i udhëhequr nga Guvernatori z. Fehmi Mehmeti dhe Kryetari i Bordit të BQK-së z. Flamur Mrasori përfunduan vizitën në Shtetet e Bashkuara të Amerikës, ku nga datat 16-22 prill në Uashington DC, morën pjesë në takimet pranverore të Fondit Monetar Ndërkombëtar dhe Bankës Botërore. Gjatë kësaj vizite, […]

Gjatë qëndrimit të tij në Uashington Guvernatori Mehmeti mori mbështetje nga zyrtarë të lartë të Thesarit amerikan dhe menaxhmentit të FMN-së dhe Bankës Botërore

21/04/2018
Guvernatori i BQK-së Fehmi Mehmeti gjatë takimeve pranverore të Fondit Monetar Ndërkombëtar dhe Bankës Botërore që po mbahën në Uashington të Shteteve të Bashkuara të Amerikës ka zhvilluar takime me përfaqësues dhe zyrtarë të lartë të Thesarit Amerikan, Fondit Monetar Ndërkombëtar, Bankës Botërore dhe me homologë të tij nga vende të ndryshme të rajonit dhe […]

Guvernatori z.Fehmi Mehmeti takohet me Zëvendësdrejtorin e FMN-së z.Tao Zhang

20/04/2018
Në kuadër të takimeve në Sesionin Pranveror të FMN-së dhe BB, Guvernatori z.Fehmi Mehmeti është takuar me Zëvendësdrejtorin e FMN-së, z. Tao Zhang, të cilin e informoi mbi zhvillimet e përgjithshme në sistemin financiar dhe e falënderoi për përkrahjen e vazhdueshme që FMN-ja i ka ofruar BQK-së ndër vite. Guvernatori Mehmeti po ashtu ka zhvilluar […]

Guvernatori i Bankës Qendrore të Republikës së Kosovës z.Fehmi Mehmeti merr pjesë në takimet pranverore të FMN-së dhe të Bankës Botërore

16/04/2018
Guvernatori i Bankës Qendrore të Republikës së Kosovës z.Fehmi Mehmeti do të marrë pjesë në takimet e rregullta pranverore vjetore të Fondit Monetar Ndërkombëtar dhe të Bankës Botërore, të cilat do të zhvillohen në Uashington nga data 16-22 prill 2018. Përveç pjesëmarrjes në sesionin plenar të FMN-së dhe Bankës Botërore, Guvernatori Mehmeti pritet të marrë […]

Guvernatori z.Fehmi Mehmeti po merr pjesë në Konferencën e 7-të Vjetore të Hulumtimit të organizuar nga Banka Popullore e Maqedonisë

13/04/2018
Me moton: Rreth një dekade pas krizës – Drejt ciklit të ri global dhe normalizimit të politikës monetare, po zhvillon punimet Konferenca e 7-të Vjetore e Hulumtimit të organizuar nga Banka Popullore e Maqedonisë. Në këtë Konferencë po marrin pjesë përfaqësues nga institucionet e politikëbërjes dhe bota akademike, me qëllim të vetëm që të mundësojnë […]

Investitorë amerikanë të gatshëm për të investuar në sektorin bankar në Kosovë

10/04/2018
Guvernatori i Bankës Qendrore të Republikës së Kosovës z. Fehmi Mehmeti, më datë 10 prill 2018 priti në takim përfaqësuesit e Rrjetit të Bizneseve të Diasporës Shqiptare me seli në SHBA, të kryesuar nga Presidenti z. Nazar Mehmeti, Sekretari i Përgjithshëm z.Ismet Smajli dhe Drejtorin z.Naim Dedushaj. Guvernatori Mehmeti falënderoi delegacionin e  Rrjetit të Bizneseve të Diasporës […]

Vendimet e Bordit të BQK-së 29 mars 2018

30/03/2018
Bordi i Bankës Qendrore të Republikës së Kosovës, në mbledhjen e mbajtur më 29 mars 2018 miratoi: - Rregulloren për Licencimin e Trajtuesve të Dëmeve në Sigurime.  

Vendimet e Bordit të BQK-së 29 mars 2018

30/03/2018
Bordi i Bankës Qendrore të Republikës së Kosovës, në mbledhjen e mbajtur më 29 mars 2018 miratoi: - Rregulloren për Licencimin e Trajtuesve të Dëmeve në Sigurime.  

Guvernatori Mehmeti priti në takim Ambasadorin Amerikan Greg Delawie

29/03/2018
Ambasadori Delawie, uroi Guvernatorin Mehmeti për përzgjedhjen e tij në postin e guvernatorit dhe inkurajoi BQK-në të vazhdojë rrugën e saj në rregullimin e sektorit financiar dhe mbarëvajtjen e stabilitetit të sektorit. Një udhëheqësi e fuqishme dhe e lartë në BQK janë kyçe për fuqinë e vazhdueshme financiare të Kosovës dhe shprehu dëshirën e Ambasadës […]

PRESIDENTI I REPUBLIKËS SË KOSOVËS Z.HASHIM THAÇI DEKRETOI EMËRIMIN E FEHMI MEHMETIT NË POZITËN E GUVERNATORIT TË BANKËS QENDRORE TË REPUBLIKËS SË KOSOVËS

29/03/2018
E enjte, 29 mars 2018 Presidenti i Republikës së Kosovës z.Hashim Thaçi ka pritur sot në Presidencë,z.Fehmi Mehmeti. Gjatë këtij takimi Presidenti i Republikës z.Hashim Thaçi i ka dorëzuar Dekretin Guvernatorit të ri të Bankës Qendrore të Kosovës, z.Fehmi Mehmeti në pozitën e Guvernatorit të BQK-së. Presidenti me këtë rast ka lavdëruar punën e BQK-së […]

Christine Lagarde, Drejtoreshë Ekzekutive e Fondit Monetar Ndërkombëtar (FMN-së), uron Guvernatorin Fehmi Mehmeti për emërimin e tij, Guvernator i Bankës Qendrore të Republikës së Kosovës

29/03/2018
Përmes një letre dërguar Guvernatorit Fehmi Mehmeti, Znj. Christine Lagarde, Drejtoreshë Ekzekutive e Fondit Monetar Ndërkombëtar (FMN-së), ka thënë “Jam e bindur se nën udhëheqjen tuaj, Banka Qendrore e Republikës së Kosovës, do të vazhdojë të ketë progres në forcimin e stabilitetit të sektorit financiar, thellimin e ndërmjetësimit financiar dhe adresimin e sfidave të reja […]

U.D Guvernatori Mehmeti mori pjesë në Takimin Regjional të Guvernatorëve dhe Udhëheqësve të Sektorit Financiar në Rovinj

27/03/2018
Më 26-27 mars 2018, u.d Guvernatori i Bankës Qendrore të Republikës së Kosovës Mehmeti mori pjesë në Takimet e Guvernatorëve të Regjionit dhe Udhëheqësve të Sektorit Financiar, ku u diskutua lidhur me gjendjen e tanishme dhe të ardhmen e sistemit financiar në regjion. Temë kryesore e diskutuar gjatë kësaj tryeze të rrumbullakët të guvernatorëve këtë […]

U.d. Guvernatori i BQK-së z.Fehmi Mehmeti priti në takim përfaqësues të Bankës Gjermane për Zhvillim – KfW-së

22/03/2018
U.d. Guvernatori i Bankës Qendrore të Kosovës z. Fehmi Mehmeti, priti në takim udhëheqësin e KfW-së të Divizionit të Sektorit Financiar dhe Zhvillimit Ekonomik për Evropën Juglindore dhe Turqi z. Markus Aschendorf. Në takim u.d Guvernatori Mehmeti informoi z. Aschendorf lidhur me zhvillimet e fundit në sektorin financiar dhe lidhur me treguesit e shëndetit financiarë. […]

Vendimet e Bordit të BQK-së 22 mars 2018

22/03/2018
Bordi i Bankës Qendrore të Republikës së Kosovës, në mbledhjen e mbajtur më 22 mars 2018, miratoi këto vendime: - Z. Flamur Mrasori është zgjedhur kryetar i Bordit të Bankës Qendro...

Vendimet e Bordit të BQK-së 22 mars 2018

22/03/2018
Bordi i Bankës Qendrore të Republikës së Kosovës, në mbledhjen e mbajtur më 22 mars 2018, miratoi këto vendime: - Z. Flamur Mrasori është zgjedhur kryetar i Bordit të Bankës Qendro...

Bordi i Bankës Qendrore të Republikës së Kosovës sot me shumicë votash zgjodhi Prof. Dr. Flamur Mrasori për Kryetar të Bordit të BQK-së

22/03/2018
Z.Mrasori ka punuar në BQK për mbi 11 vite ku ka ushtruar funksione të rëndësishme,përfshirë funksionin e Sekretarit të Bordit Ekzekutiv të BQK-së dhe të Këshilltarit të Guvernatorit. Gjatë periudhës së shërbimit të tij në BQK, ai ishte i përfshirë në të gjitha proceset e rëndësishme për realizimin e objektivave të BQK-së. Si kryesues i […]

Fehmi Mehmeti zgjedhet Guvernator i Bankës Qendrore të Republikës së Kosovës

15/03/2018
Në seancën e sotme të Kuvendit të Kosovës, z.Fehmi Mehmeti është zgjedhur Guvernator i ri i Bankës Qendrore të Republikës së Kosovës. Z. Fehmi Mehmeti, që nga viti 2013, ishte emëruar në pozitën e Zëvendësguvernatorit për Mbikëqyrje Financiare, në Bankën Qendrore të Republikës së Kosovës. Z. Mehmeti është emëruar ushtrues detyre i Guvernatorit në shtator […]

Banka Qendrore e Kosovës së bashku me Shoqatën e Bankave të Kosovës fillojnë aktivitet për Javën Ndërkombëtare të Parasë

12/03/2018
Banka Qendrore e Kosovës së bashku me Shoqatën e Bankave të Kosovës kanë filluar aktivitetet në kuadër të Javës Ndërkombëtare të Parasë. Aktiviteti i sotëm ka filluar me nxënësit e klasës së katërt të shkollës fillore “Don Bosko”. Nxënësit fillimisht i ka përshëndetur Zëvendësguvernatori i BQK-së, z. Lulzim Ismajli, i cili tha se një ndër […]

BQK shpall konkurs për video nga fusha e edukimit financiar

12/03/2018
Banka Qendrore e Republikës së Kosovës  si institucioni më i lartë financiar në vend, organizon aktivitete të ndryshme me qëllim të ngritjes së njohurive ekonomike, financiare dhe informimit të publikut mbi funksionet dhe përgjegjësitë e Bankës Qendrore të Republikës së Kosovës. Për të shënuar Javën Ndërkombëtare të Parasë 2018- Banka Qendrore e Republikës së Kosovës […]

Banka Qendrore e Kosovës ka mbajtur konferencë me media për Javën Ndërkombëtare të Parasë

09/03/2018
U.D i Guvernatorit z.Fehmi Mehmeti fillimisht përshëndeti mediat dhe i falënderoi për mbështetjen e tyre që i japin BQK-së për të pasqyruar aktivitetet e saj, me qëllim të informimit sa më të drejtë të qytetarëve. U.D i Guvernatorit z.Mehmeti më pas foli për rëndësinë e kësaj jave, aktivitet ky me karakter ndërkombëtar, të cilin edhe […]

Bordi Ekzekutiv i BQK-së themeloi një organ të përhershëm për vlerësimin dhe adresimin e sfidave rregullative lidhur me paratë virtuale

27/02/2018
Në vazhdën e angazhimeve vlerësuese dhe paralajmëruese të BQK-së lidhur me dukurinë e parave virtuale, Bordi Ekzekutiv i BQK-së në mbledhjen e mbajtur më 26 shkurt 2018 ka themeluar një organ të përhershëm për vlerësimin dhe adresimin e sfidave rregullative lidhur me paratë virtuale. Ky organ i strukturuar në formën e një grupi këshillues do […]

U.d Guvernatori z. Mehmeti mori pjesë në Konferencën “Zhvillimi i profesionit të kontabilitetit dhe auditimit në dekadën e parë të Pavarësisë”

16/02/2018
Në shënim të 10 vjetorit të Pavarësisë së Republikës së Kosovës, u.d Guvernatori i Bankës Qendrore të Republikës së Kosovës, z. Fehmi Mehmeti, mori pjesë në konferencën “Zhvillimi i profesionit të kontabilitetit dhe auditimit në dekadën e parë të Pavarësisë”, e organizuar nga Shoqata e Kontabilistëve të Çertifikuar dhe Auditorëve të Kosovës (ShKÇAK), në të […]

U.d Guvernatori Mehmeti mori pjesë në forumin ekonomik “10 Vjetori i Pavarësisë Ekonomike të Kosovës”

16/02/2018
Në prag të 10 vjetorit të shpalljes së pavarësisë së Kosovës, u.d Guvernatori i Bankës Qendrore të Republikës së Kosovës, z. Fehmi Mehmeti mori pjesë në forumin ekonomik “10 Vjetori i Pavarësisë Ekonomike të Kosovës” të organizuar nga Oda Ekonomike e Kosovës, ku morën pjesë edhe Presidenti i Republikës së Kosovës z. Hashim Thaçi dhe […]

U.D i Guvernatorit të BQK-së z.Fehmi Mehmeti takon zëvendësdrejtorin menaxhues të FMN-së Tao Zhang

15/02/2018
Zëvendësdrejtori menaxhues i Fondit Monetar Ndërkombëtar Tao Zhang po qëndron për vizitë zyrtare në Republikën e Kosovës, ku është pritur në takim nga u.d Guvernatori i Bankës Qendrore të Kosovës Fehmi Mehmeti dhe Ministri i Financave Bedri Hamza. U.d. Guvernatori i Bankës Qendrore të Kosovës Fehmi Mehmeti, duke falënderuar z. Tao Zhang për mbështetjen e […]

Zëvendësguvernatori për Operacione Bankare z. Lulzim Ismajli zhvillon vizitë pune në qendrën për pocesimin e pagesave me kartela në Stamboll, (Bankalararasi Kart Merkezi – BKM)

09/02/2018
Në funksion të shkëmbimit të përvojave dhe njohjes me zhvillimet e e reja në fushën e shërbimeve të pagesave, Zëvendësguvernatori për Operacione Bankare z. Lulzim Ismajli dhe Drejtori i Sistemit të Pagesave z. Dardan Fusha, vizituan institucionin për procesimin e pagesave me kartela BKM në Stamboll, të themeluar nga sektori bankar në Turqi, i cili […]

Bordi i FMN-së për Kosovë ka mirëpritur performancën e mirë ekonomike të Kosovës dhe reformat që janë ndërmarrë

07/02/2018
Bordi i FMN-së  ka mirëpritur përformancën e mirë ekonomike të Kosovës dhe reformat që janë ndërmarrë, si  dhe i ka bërë thirrje autoriteteve që t’i përshpejtojnë edhe më shumë reformat strukturore. Këto komente kanë dalë nga përmbyllja e suksesshme e Mbledhjes së Bordit  të FMN-së për Kosovë ku është diskutuar rreth raportit të stafit të […]

Paralajmërim lidhur me përdorimin e parave virtuale

31/01/2018
Banka Qendrore e Republikës së Kosovës duke marr parasysh zhvillimet e reja si dhe duke parë interesimin e publikut sa i përket parave virtuale, përsërit komunikatën për të paralajmëruar qytetarët lidhur me rreziqet për humbjet financiare që mund t’i pësojnë nga investimi në para virtuale. Paratë virtuale nuk njihen si mjet ligjor i pagesës apo […]

U.d. Guvernatori Mehmeti mori pjesë në Forumin e Evropës Qendrore dhe Lindore 2018, të organizuar nga EuroMoney Center në Vjenë

17/01/2018
Më 16 dhe 17 janar 2018, një delegacion i BQK-së i udhëhequr nga U.D i Guvernatorit të BQK-së z. Fehmi Mehmeti mori pjesë në Forumin e Evropës Qendrore dhe Lindore, i organizuar nga EuroMoney Center, në të cilën morën pjesë guvernatorë, ministra të financave dhe përfaqësues të institucioneve financiare. Në konferencë u diskutuan tema të […]

Shitja e Kartonit të gjelbër në Kosovë, nga persona të palicencuar është e kundërligjshme

05/01/2018
Në kohët e fundit, Banka Qendrore e Republikës së Kosovës (BQK) është njoftuar se në Kosovë ka persona të cilët shesin kartona të gjelbër. Kartoni i Gjelbër është certifikatë e lëshuar nga ndonjë kompani e sigurimit e cila është anëtare e Byrosë kombëtare, që është anëtare e Këshillit të Byrove. Sistemi ndërkombëtar i sigurimit të […]

Vendimet e Bordit të BQK-së 28 dhjetor 2017

29/12/2017
Bordi i Bankës Qendrore të Republikës së Kosovës, në mbledhjen e mbajtur më 28 dhjetor 2017, miratoi këto vendime: Miratimi i Rregullores për Financimin dhe Llogaritjen e Fondit të Kompensimit; Mira...

Vendimet e Bordit të BQK-së 28 dhjetor 2017

29/12/2017
Bordi i Bankës Qendrore të Republikës së Kosovës, në mbledhjen e mbajtur më 28 dhjetor 2017, miratoi këto vendime: Miratimi i Rregullores për Financimin dhe Llogaritjen e Fondit të Kompensimit; Mira...

BQK mbajti konferencën e fundvitit me media

20/12/2017
Banka Qendrore e Republikës së Kosovës ka arritur me sukses të realizojë objektivat e saj ligjore duke siguruar një sistem financiar stabil dhe me trend të kënaqshëm të zhvillimit, i cili ka vazhduar të jetë një ndër mbështetësit kryesor të zhvillimit ekonomik të vendit, ka theksuar U.D.i Guvernatorit z.Fehmi Mehmeti në konferencën e fundvitit me […]

Kosova vazhdon të ketë përformancë të qëndrueshme të sektorit financiar

12/12/2017
Pas përfundimit të vizitës së së delegacionit të Misionit të Fondit Monetar Ndërkombëtar në Kosovë, të kryesuar nga znj.Stephanie Eble, në ambientet e Qeverisë së Kosovës u mbajtë një konferencë për media, ku folën Ministri i Ministrisë së Financave z.Bedri Hamza, znj.Stephanie Eble, udhëheqësja e Misionit të Fondit Monetar Ndërkombëtar për Kosovë dhe z.Fehmi Mehmeti […]

Kumtesë për shtyp

06/12/2017
Paneli për përzgjedhjen e kandidatëve për Guvernator, pas vlerësimit të integritetit, përgatitjes profesionale, shkathtësive teknike, njohurive të sistemit financiar si dhe njohurive për politika mikro dhe makro ekonomike si dhe pas vlerësimit të përformancës së treguar gjatë intervistës, ka bërë  listën përfundimtare për rekomandim  Kuvendit dhe Qeverisë së Republikës së Kosovës, me kandidatët si në […]

Vendimet e Bordit të BQK-së më 30 nëntor 2017

06/12/2017
Bordi i Bankës Qendrore të Republikës së Kosovës, në mbledhjen e mbajtur më 30 nëntor 2017, miratoi këto vendime:     -          Miratimi i Rregullores për mbik&e...

Vendimet e Bordit të BQK-së më 30 nëntor 2017

06/12/2017
Bordi i Bankës Qendrore të Republikës së Kosovës, në mbledhjen e mbajtur më 30 nëntor 2017, miratoi këto vendime:     -          Miratimi i Rregullores për mbik&e...

Fjalimi i U.D. i Guvernatorit Mehmeti në Konferencën vjetore të Shoqatës së Bankave të Kosovës

01/12/2017
Konferenca vjetore e Shoqatës së Bankave të Kosovës po zhvillon punimet me temën:“Reduktimi i transaksioneve me para të gatshme, mundësitë dhe sfidat”. Në fjalën e tij U.D. i Guvernatorit Fehmi Mehmeti  i cili po merr pjesë në këtë konferencë theksoi se sektori bankar në Kosovë vazhdon të ketë rol kyç në zhvillimin ekonomik të vendit. Edhe […]

Lista e kandidatëve të cilët kanë aplikuar për pozitën e Guvernatorit të Bankës Qendrore të Republikës së Kosovës

01/12/2017
              1. Drilon Mataj 2. Fehmi Mehmeti 3. Fatime Rexhepi 4. Besnik Krasniqi 5. Shkëndije Himaj 6. Shukri Gashi 7. Agron Hajdini 8. Qëndresa Gashi 9. Bashkim Isufi 10. Arben Mustafa 11. Ardian Uka 12. Driton Qehaja 13. Besnik Bislimi 14. Avni Jashari 15. Safet Merovci 16. Shefki Deliu […]

Një delegacion i BQK-së i kryesuar nga Kryetari i Bordit të BQK-së z. Bedri Peci po zhvillojnë një vizitë zyrtare në Bankën Qendrore të Suedisë

24/11/2017
Bashkëpunimeve të Bankës Qendrore të Republikës së Kosovës me bankat homologe dhe institucionet financiare ndërkombetare të Evropës dhe me gjërë i shtohet edhe bashkëpunimi me Bankën e njohur në botë, Riksbank e Suedisë . Një delegacion i lartë i Bankës Qendrore të Republikës së Kosovës, i kryesuar nga kryetari i Bordit Prof. Dr. Bedri Peci […]

Çmimi i BQK-së për ekonomistët e rinj

23/11/2017
Në funksion të nxitjes së hulumtimeve mes ekonomistëve të rinj të Kosovës, Banka Qendrore e Republikës së Kosovës (BQK) ka krijuar mundësinë e dhënies së një çmimi për studimin më të mirë të paraqitur nga ekonomistët e rinj. Punimet duhet të jenë në domenin e sektorit financiar dhe zhvillimin ekonomik në Kosovë. Lidhur me këtë, […]

Konferenca e BQK, OeNB, EIB “Qasja në Financa, Kreditimi Bankar dhe Sektorët Bankar në vendet e Evropës Qendrore, Lindore dhe Juglindore”

21/11/2017
Më 14 nëntor, 2017 në Swiss Diamond Hotel, Prishtinë, Banka Qendrore e Republikës së Kosovës (BQK), Banka Kombëtare e Austrisë (OeNB) dhe Banka Evropiane për Investime (EIB) bashkërisht organizuan Konferencën Ndërkombëtare “Qasja në Financa, Kreditimi Bankar dhe Sektorët Bankarë në vendet e Evropës Qendrore, Lindore dhe Juglindore”. Konferenca ofroi një mundësi për dialog të gjerë […]

Ka përfunduar Konferenca Ndërkombëtare “Qasja në financa, kreditimi bankar dhe sektorët bankarë në vendet e Evropës Qendrore, Lindore dhe Juglindore”

14/11/2017
Banka Qendrore e Republikës së Kosovës në bashkëpunim me Bankën Kombëtare të Austrisë dhe me Bankën Investive Evropiane, ka zhvilluar Konferencën e nivelit të lartë Ndërkombëtar “Qasja në Financa, Kreditimi Bankar dhe Sektorët Bankarë në vendet e Evropës Qendrore, Lindore dhe Juglindore”. Në këtë konferencë janë trajtuar tema dhe çështje të rëndësishme për rëndësinë e […]

U.D. i Guvernatorit, z. Fehmi Mehmeti dhe Ministri i Financave z.Bedri Hamza pritën në takim Drejtoreshën e Konstituencës së FMN-së për Kosovën Michaela Erbenova

13/11/2017
U.D i Guvernatorit të Bankës Qendrore të Kosovës, Fehmi Mehmeti dhe Ministri i Financave Bedri Hamza, takuan sot Drejtoreshën e Konstituencës së FMN-së për Kosovën Michaela Erbenova, me të cilën diskutuan për punën e konstituencës së FMN-së, pjesë e së cilës është edhe Kosova. Në këtë takim gjithashtu u diskuta edhe për mbështetjen e mbarëvajtjes […]

Organizohet Konferenca “Qasja në Financa, Kreditimi Bankar dhe Sektorët Bankarë në vendet e Evropës Qendrore, Lindore dhe Juglindore”

13/11/2017
Banka Qendrore e Republikës së Kosovës, Banka Kombëtare e Austrisë dhe Banka Investive Evropiane bashkëorganizojnë Konferencën Ndërkombëtare “Qasja në Financa, Kreditimi Bankar dhe Sektorët Bankarë në vendet e Evropës Qendrore, Lindore dhe Juglindore”, që do të mbahet më 14 nëntor, 2017 në Swiss Diamond Hotel, Prishtinë. Qëllimi i organizimit të kësaj konference është trajtimi i […]

Kumtesë për shtyp 10 nëntor 2017

13/11/2017
Paneli për përzgjedhjen e kandidatëve për anëtar joekzekutiv të Bordit të Bankës Qendrore të Republikës së Kosovës, pas vlerësimit të integritetit, përgatitjes profesionale, n...

Kumtesë për shtyp 10 nëntor 2017

13/11/2017
Paneli për përzgjedhjen e kandidatëve për anëtar joekzekutiv të Bordit të Bankës Qendrore të Republikës së Kosovës, pas vlerësimit të integritetit, përgatitjes profesionale, n...

Ka përfunduar punimet Konferenca Vjetore e Bankës së Shqipërisë

10/11/2017
Ka përfunduar punimet Konferenca tradicionale vjetore e Bankës së Shipërisë e bashkëorganizuar me Universitetin e Oksfordit, më konkretisht me Kolegjin St Anthony. Gjatë punimeve të kësaj Konference u arrit në përfundimin se politika monetare po gjenë mbështetje në instrumentet e tjera financiare. Në këtë mënyrë, ajo mund të përfitojë nga zhvillimi i mëtejshëm i institucioneve […]

U.D i Guvernatorit të BQK-së z. Fehmi Mehmeti po merr pjesë në Konferencën vjetore të organizuar nga Banka e Shqipërisë

09/11/2017
Banka e Shqipërisë, në bashkëpunim me Qendrën e Studimeve të Evropës Juglindore të Universitetit të Oksfordit, po zhvillon konferencën e saj vjetore me temë: “Zhvillimet në tregun bankar dhe infrastruktura e tregjeve financiare. Roli i strukturës, madhësisë dhe infrastrukturës së tregjeve në zbutjen e rreziqeve dhe ecurinë e ndërmjetësit financiar”, në të cilën po merr […]

BQK mirëpret vlerësimin e Bankës Botërore, në veçanti përmirësimit të shënuar në shtyllën e qasjes në financa

02/11/2017
BQK mirëpret vlerësimin e Bankës Botërore në Raportin e Lehtësisë së të Bërit Biznes, mbi përkrahjen e përmirësimit të pozicionit të përgjithshëm në rangim, dhe në veçanti përmirësimit të shënuar në shtyllën e qasjes në financa dhe marrjen e kredive. Raporti i të bërit biznes sa i përket qasjes në financa, ndër tjerash mat fushëveprimin, […]

Banka Qendrore e Republikës së Kosovës dhe Muzeu i Kosovës shënuan Ditën Botërore të Kursimeve

31/10/2017
Me moton e ardhmja jonë fillon me kursimet Banka Qendrore e Republikës së Kosovës në bashkëpunim me Muzeun e Kosovës kanë shënuar Ditën Botërore të Kursimeve. Pjesë e këtij aktiviteti kanë qenë nxënës të shkollave fillore të kryeqytetit të cilët kanë vizituar ekspozitën me monedha ilire, monedha e kartëmonedha euro. Ekspozita po mbahet në ambientet […]

U.D i Guvernatorit z.Fehmi Mehmeti priti në takim Përfaqësuesen e Zyrës së Bashkimit Evropian në Prishtinë znj. Natalya Apostolova

19/10/2017
U.D i Guvernatorit z.Mehmeti falënderoi fillimisht znj. Apostolova për mbështetjen e vazhdueshme që në vazhdimësi Zyra e Bashkimit Evropian në Prishtinë ka treguar për institucionet tona në të gjitha sferat. Jemi të vetëdijshëm që zhvillimi i sektorit financiar mbetet njëri nga parakushtet kryesore për zhvillimin e qëndrueshëm ekonomik të vendit theksoi z.Mehmeti.  Roli i Bankës […]

U.D i Guvernatorit të BQK-së z. Mehmeti dhe delegacioni i Kosovës përfunduan pjesëmarrjen në takimet vjetore të BB dhe FMN-së

16/10/2017
U.D i Guvernatorit të Bankës Qendrore të Republikës së Kosovës z. Fehmi MEHMETI dhe delegacioni nga Kosova kanë përfunduar pjesëmarrjen në takimet e rregullta të Sesionit Vjeshtor të Fondit Monetar Ndërkombëtar dhe të Bankës Botërore, të cilat u zhvilluan në Uashington DC nga data 10-15 tetor 2017. U.D i Guvernatorit, përveç pjesëmarrjes në sesionet plenare […]

U.D i Guvernatorit zhvillon takime vjetore me FMN dhe Bankë Botërore

13/10/2017
Në kuadër të takimeve të FMN-së dhe Bankës Botërore që po mbahen në Uashington D.C. delegacioni i BQK-së i kryesuar nga U.D i Guvernatorit të BQK-së z. Fehmi Mehmeti, ka zhvilluar takime me zyrtarin e lartë të Thesarit Amerikan z. PAUL Leonovich dhe ekipin e tij. Në këtë takim U.D i Guvernatorit z.Mehmeti ka falënderuar […]

U.D. i Guvernatorit të Bankës Qendrore të Kosovës z. Fehmi Mehmeti po merr pjesë në takimet e rregullta vjetore të Fondit Monetar Ndërkombëtar dhe të Bankës Botërore

11/10/2017
Një delegacion i lartë i Republikës së Kosovës i kryesuar nga Ministri i Financave z.Bedri Hamza, dhe i shoqëruar nga u.d.i Guvernatorit të Bankës Qendrore të Kosovës z. Fehmi Mehmeti, gjenden për vizitë zyrtare në Shtetet e Bashkuara të Amerikës, ku po marrin pjesë në takimet e rregullta vjetore të Fondit Monetar Ndërkombëtar dhe të […]

U.D i Guvernatorit Fehmi Mehmeti konfirmon qëndrueshmërinë e sektorit bankar në Kosovë

06/10/2017
Ka përfunduar misioni vlerësues i Fondit Monetar Ndërkombëtar në Kosovë. Gjatë kësaj vizite dhe nga takimet e zhvilluara me akterët e institucioneve finaciare të vendit është konfirmuar se Kosova ka një stabilitet financiar. Gjatë konferencës së sotme të mbajtur me mediat e vendit, Ushtruesi i Detyrës së Guvernatorit të Bankës Qendrore të Kosovës (BQK), z. […]

Banka Qendrore e Republikës së Kosovës lanson Programin e Edukimit Financiar

05/10/2017
Banka Qendrore e Republikës së Kosovës në bashkëpunim me Child & Youth Finance International (CYFI), Europian Fund for Southeast Europe (EFSE) dhe Shoqatën e Bankave të Kosovës (SBK), ka mbajtur sot takimin e tretë të Grupit rajonal të punës për edukimin financiar të të rinjve dhe përfshirjen financiare për Evropën Juglindore. Në takim janë prezantuar […]

Një delegacion i lartë i FMN-së u pritën në takim nga U.D Guvernatorit z.Fehmi Mehmeti

02/10/2017
Z.Fehmi Mehmeti, u.d. i Guvernatorit të Bankës Qendrore të Republikës së Kosovës me ekipin e tij kanë pritur sot në takim delegacionin nga Fondi Monetar Ndërkombëtar, të kryesuar nga z. Jacques Miniane, shef i Misionit për Kosovë në largim dhe znj. Stephanie Eble, shefe e re e Misionit për Kosovën. Z.Mehmeti falënderoi delegacionin e Fondit […]

Vendimet e Bordit të BQK-së më 28 shtator 2017

28/09/2017
Bordi i Bankës Qendrore të Republikës së Kosovës në mbledhjen e mbajtur më 28 shtator 2017 miratoi këto vendime: a) Miratoi Rregulloren për procedurat e shqiptimit të ndëshkimeve administrative...

Vendimet e Bordit të BQK-së më 28 shtator 2017

28/09/2017
Bordi i Bankës Qendrore të Republikës së Kosovës në mbledhjen e mbajtur më 28 shtator 2017 miratoi këto vendime: a) Miratoi Rregulloren për procedurat e shqiptimit të ndëshkimeve administrative...

Vizita e delegacionit të lartë nga Banka Popullore e Republikës së Maqedonisë

20/09/2017
Z. Fehmi Mehmeti, u.d. i Guvernatorit të Bankës Qendrore të Republikës së Kosovës, i shoqëruar nga z. Lulzim Ismajli- Zëvendësguvernatori i BQK-së kanë pritur sot në takim delegacionin nga Banka Popullore e Republikës së Maqedonisë, të kryesuar nga z. Fadil Bajrami Zëvendësguvernator në Bankën Popullore të Republikës së Maqedonisë. Z. Mehmeti falënderoi z. Bajramin për […]

Bordi i Bankës Qendrore të Republikës caktoi në pozitën e ushtruesit të detyrës së Guvernatorit z. Fehmi Mehmeti

11/09/2017
Bordi i Bankës Qendrore të Republikës së Kosovës në mbledhjen e jashtëzakonshme të mbajtur sot ka diskutuar çështjen e plotësimit të pozitës së Guvernatorit. Bordi pasi ka analizuar situatën e krijuar pas dorëheqjes së Guvernatorit Hamza, mori vendim duke e caktuar  z. Fehmi Mehmeti, për Ushtrues detyre të Guvernatorit deri në zgjedhjen e Guvernatorit të […]

Vendimet e Bordit të BQK-së nga mbledhja e jashtëzakonshme e mbajtur më 11 shtator 2017

11/09/2017
 Bordi i Bankës Qendrore të Republikës së Kosovës në mbledhjen e jashtëzakonshme të mbajtur më 11 shtator 2017  miratoi këtë vendim:     Caktoi Z. Fehmi Mehmetin, Z&e...

Vendimet e Bordit të BQK-së nga mbledhja e jashtëzakonshme e mbajtur më 11 shtator 2017

11/09/2017
 Bordi i Bankës Qendrore të Republikës së Kosovës në mbledhjen e jashtëzakonshme të mbajtur më 11 shtator 2017  miratoi këtë vendim:     Caktoi Z. Fehmi Mehmetin, Z&e...

Guvernatori i Bankës Qendrore të Kosovës (BQK), Bedri Hamza, ka dhënë dorëheqje nga pozita në BQK

10/09/2017
Si rezultat i rrethanave dhe zhvillimeve të reja të krijuara në sferën e ndërtimit të institucioneve të reja- Qeverisë së Republikës së Kosovës , Guvernatori i Bankës Qendrore të Republikës së Kosovës z.Bedri  Hamza ka mbajtur një konferencë shtypi sot në ambientet e BQK-së, ku ka dhënë dorëheqjen e tij nga posti i Guvernatorit.  Deri […]

Guvernatori Hamza priti drejtoreshën e Bankës Botërore për Ballkanin Perëndimor znj.Gelder

07/09/2017
Guvernatori i Bankës Qendrore të Republikës së Kosovës z.Bedri Hamza me bashkëpunëtorë, ka pritur sot në Qendrën e Vazhdimësisë së Punës së BQK-së në Prizren, Drejtoreshën e Bankës Botërore për Ballkanin Perëndimor zonjën Linda Van Gelder të shoqëruar nga Marko Mantovanelli, Drejtor i Zyrës së Bankës Botërore në Republikën e Kosovës. Guvernatori Hamza e ka […]

Vendimet e Bordit të BQK-së më 31 gusht 2017

31/08/2017
a) Pasqyrat financiare për tremujorin e dytë 2017 b) Rishikimin/Rivlerësimin e Buxhetit 2017 për shpenzimet kapitale c) Rregulloren për licencimin e siguruesve dhe degëve të siguruesve të jashtëm d) Rre...

Vendimet e Bordit të BQK-së më 31 gusht 2017

31/08/2017
a) Pasqyrat financiare për tremujorin e dytë 2017 b) Rishikimin/Rivlerësimin e Buxhetit 2017 për shpenzimet kapitale c) Rregulloren për licencimin e siguruesve dhe degëve të siguruesve të jashtëm d) Rre...

Përfundon programi me studentë për praktikë profesionale në BQK për vitin 2017

25/08/2017
Studentë të dalluar nga universitete të ndryshme të Kosovës kanë vijuar programin e praktikës profesionale në BQK i cili është mbajtur për katër javë gjatë muajit korrik dhe gusht 2017. Objektivi kryesor i këtij programi është që me studentë të përzgjedhur të ndahen përvojat e stafit të BQK-së dhe të realizohen projekte konkrete. Përzgjedhja e […]

Guvernatori Bedri Hamza në emër të Bankës Qendrore të Republikës së Kosovës ngushëlloi familjen Rexhepi, pas ndarjes nga jeta të ish-kryeministrit Bajram Rexhepi

22/08/2017
Prishtinë 22.08.2017 Guvernatori Bedri Hamza në emër të Bankës Qendrore të Republikës së Kosovës ngushëlloi familjen Rexhepi, pas ndarjes nga jeta të ish-kryeministrit Bajram Rexhepi. E nderuara Familje Rexhepi, Me pikëllim të thellë morëm lajmin për ndarjen nga jeta të ish-kryeministrit z. Bajram Rexhepi. Kjo ikje e hershme e tij nuk është humbje vetëm për […]

Ambasadorja e Gjermanisë në Kosovë, zj. Angelika Viets vizitoi BQK-në

08/08/2017
Guvernatori i Bankës Qendrore të Republikës së Kosovës, z. Bedri Hamza, ka pritur sot në takim lamtumirës, Ambasadoren e Gjermanisë zj. Angelika Viets e cila ishte e shoqëruar nga zëvendësambasadori gjerman Jan-Axel Voss. Guvernatori Hamza, ka falënderuar ambasadoren Viets, për mbështetjen e vazhdueshme që BQK-ja ka marrë nga Qeveria Gjermane, dhe ka shprehur bindjen që […]

Vendimet e Bordit të BQK-së më 31 korrik 2017

01/08/2017
Bordi i Bankës Qendrore të Republikës së Kosovës në mbledhjen e mbajtur më 31 korrik 2017 miratoi këto vendime: a) Miratoi Vendimin për vazhdimin kontratës për auditorin e jashtëm “...

Vendimet e Bordit të BQK-së më 31 korrik 2017

01/08/2017
Bordi i Bankës Qendrore të Republikës së Kosovës në mbledhjen e mbajtur më 31 korrik 2017 miratoi këto vendime: a) Miratoi Vendimin për vazhdimin kontratës për auditorin e jashtëm “...

Guvernatori Hamza merr pjesë në konferencën e nivelit të lartë në Dubrovnik

11/07/2017
Guvernatori i BQK-se, Bedri Hamza, është duke marrë pjesë në konferencën e nivelit të lartë e organizuar nga FMN-ja dhe Banka Nacionale e Kroacisë, e cila po mbahet në qytetin e Dubrovnikut. Tema bosht e konferencës është "Përshpejtimi i konvergjencës në Evropën Qendrore, Lindore dhe Juglindore". Përveç guvernatorëve e ministrave të financave të shteteve të […]

Në Prishtinë u mbajt takimi i sektorit të Sigurimeve Bujqësore në Kosovë

11/07/2017
Me qëllim të prezentimit të Projekti për Sigurime Bujqësore , për të gjitha palët e interesit në Kosovë dhe të krijimit të një platforme për diskutime sektoriale në fushat potenciuale për aktivitetet e përbashkëta, sot në Prishtinë janë mbledhur pjesëmarrës dhe përfaqësues të Ministrisë së Bujqesisë, BQK-së,kompanive të sigurimeve, brokerët,bankat,IMF-të, fermerët dhe IFC-ja. Qëllimi kësaj […]

Vendimet e Bordit të BQK-së më 29 qershor 2017

30/06/2017
Bordi i Bankës Qendrore të Republikës së Kosovës në mbledhjen e mbajtur më 29 qershor 2017  miratoi këto vendime:   a)    Rregulloren për Mjetet e pensioneve dhe vlerës...

Vendimet e Bordit të BQK-së më 29 qershor 2017

30/06/2017
Bordi i Bankës Qendrore të Republikës së Kosovës në mbledhjen e mbajtur më 29 qershor 2017  miratoi këto vendime:   a)    Rregulloren për Mjetet e pensioneve dhe vlerës...

Zëvendësguvernatori Mehmeti po merr pjesë në Samitin “Stabiliteti regjional financiar në ambientin e ri global” që po mbahet në Beçiç të Malit të Zi

16/06/2017
Zëvendësguvernatori i Bankës Qendrore të Republikës së Kosovës, z.Fehmi Mehmeti po merr pjesë në Samitin e Guvernatorëve të Bankave Qendrore, Ministrave të Financave dhe Drejtorëve të Administratave Tatimore të Regjionit, i cili po zhvillon punimet në Beçiç të Malit të Zi me temën “Stabiliteti regjional financiar në ambientin e ri global”. Në sesionin e Panelistëve […]

Guvernatori Hamza viziton institucionet financiare në Gjermani

09/06/2017
Guvernatori i Bankës Qendrore të Republikës së Kosovës, Bedri Hamza ka zhvilluar vizitë zyrtare në Insitucionet Financiare në Gjermani. Gjatë kësaj vizite, Guvernatori Hamza është takuar me Presidentin e BaFin-it , Dr. Felix Hufeld me të cilin ka diskutuar për bashkëpunimin e mëtutjeshëm ndërinstitucional. Guvernatori Hamza ka falënderuar Presidentin Hufeld për bashkëpunimin e vazhdueshëm që […]

Banka Qendrore e Republikës së Kosovës implementon sistemin e ri të Regjistrit të Kredive

05/06/2017
Duke filluar nga sot, 5 qershor 2017, Sistemi i Regjistrit të Kredive të Kosovës (RKK) që përdoret nga bankat dhe institucionet mikrofinanciare është zëvendësuar me një sistem të ri. Ky sistem është i zhvilluar sipas standardeve dhe teknologjisë së fundit të fushës së raportimit kreditor. RKK është vënë në funksion për herë të parë në […]

Paralajmërim lidhur me përdorimin e parave virtuale

01/06/2017
Banka Qendrore e Republikës së Kosovës lëshon këtë komunikatë për të paralajmëruar qytetaret lidhur me përdorimin e mundshëm të parave virtuale në Republikën e Kosovës. Përdorimi i parave virtuale, siç është për shembull Bitcoin, nuk është i rregulluar ligjerisht dhe përbën një rrezik që mund të rezultojë me humbje financiare. Të gjithë përdoruesit e mundshëm […]

Vizita e fëmijëve të SOS Fshatit në BQK

31/05/2017
Në kuadër të programit të edukimit financiar, më 30 maj 2017 është organizuar vizita e fëmijëve të SOS Fshatit, në Bankën Qendrore të Republikës së Kosovës, ku këta fëmijë ishin të ftuarit e veçantë të Guvernatorit të Bankës Qendrore të Kosovës, z. Bedri Hamza. Gjatë zhvillimit të bashkëbisedimit të Guvernatorit me fëmijë, u diskutuan çështje […]

BQK-ja organizoi tryezë me rastin e muajit ndërkombëtar të ndërgjegjësimit për auditimin e brendshëm

30/05/2017
Ashtu sikurse në të gjitha vendet e botës edhe BQK-ja, përkatësisht Departamenti i Auditimit të Brendshem ka organizuar një tryezë me rastin e shënimit të muajit ndërkombetarë të ndërgjegjësimit për auditimin e brendshëm. Tryeza e organizuar me rastin e kësaj ngjarje u titullua “Roli dhe Rëndësia e Auditimit të Brendshëm”. Shënimi i kësaj ngjarje në […]

Vendimet e Bordit të BQK-së më 25 maj 2017

25/05/2017
Bordi i Bankës Qendrore të Republikës së Kosovës në mbledhjen e mbajtur më 25 maj 2017 miratoi këto vendime: a) Miratoi Raportin Vjetor të BQK-së për vitin 2016 b) Miratoi Pasqyrat Financiare ...

Vendimet e Bordit të BQK-së më 25 maj 2017

25/05/2017
Bordi i Bankës Qendrore të Republikës së Kosovës në mbledhjen e mbajtur më 25 maj 2017 miratoi këto vendime: a) Miratoi Raportin Vjetor të BQK-së për vitin 2016 b) Miratoi Pasqyrat Financiare ...

BQK-ja u përfaqësua në konferencën vjetore të EFSE-së e cila u mbajt në Split të Kroacisë

23/05/2017
Më 17-18 maj 2017, një delegacion i Bankës Qendrore të Republikës së Kosovës, në përbërje të të cilit ishin edhe z. Fehmi Mehmeti, zëvendësguvernator për mbikëqyrje financiare dhe znj. Shkëndije Himaj, koordinatore për funksione të përgjithshme, ka marrë pjesë në takimet e organizuara nga EFSE (European Fund for SouthEast Europe) në Split të Kroacisë si […]

Zëvendësguvernatori z.Lulzim Ismajli mori pjesë në mbledhjet e konstituencës së Fondit Monetar Ndërkombëtar dhe Bankës Botërore në Slloveni

22/05/2017
Më 19-20 maj 2017 në Ljubljanë të Sllovenisë janë zhvilluar takimet e Konstituencës së Fondit Monetar Ndërkombëtar dhe Bankës Botërore. Në këtë takim Banka Qendrore e Kosovës është përfaqësuar nga Zëvendësguvernatori për Operacione Bankare z. Lulzim Ismajli. Mbledhjet e konstituencës të Fondit Monetar Ndërkombëtar dhe Bankës Botërore janë mbledhje të cilat mbahen një herë në […]

Vendimet e Bordit të BQK-së më 27 prill 2017

03/05/2017
 Bordi i Bankës Qendrore të Republikës së Kosovës në mbledhjen e mbajtur më 27 prill 2017 miratoi vendimin në vijim: a) Rregulloren për Vlerën e Kontributeve të Pensionit

Vendimet e Bordit të BQK-së më 27 prill 2017

03/05/2017
 Bordi i Bankës Qendrore të Republikës së Kosovës në mbledhjen e mbajtur më 27 prill 2017 miratoi vendimin në vijim: a) Rregulloren për Vlerën e Kontributeve të Pensionit

Prezentohen aktivitetet e zhvilluara dhe rezultatet e delegacionit të Kosovës nga takimet pranverore të FMN dhe BB

26/04/2017
Guvernatori i Bankës Qendrore të Republikës së Kosovës mori pjesë në konferencën për media të organizuar nga Ministria e Financave, e ku përveç tij morën pjesë edhe nikoqiri- Ministri i Financave Avdullah Hoti, si dhe përfaqësuesi Rezident i Fondit Monetar Ndërkombëtar në Kosovë Ruud Vermeule. Tema e e konferencës kishte të bënte lidhur me aktivitetet […]

Guvernatori Hamza dhe delegacioni pjesëmarrës nga Kosova përfunduan takimet e Sesionit Pranveror të FMN-së dhe Bankës Botërore në Washington D.C

24/04/2017
Guvernatori i Bankës Qendrore të Republikës së Kosovës z. Bedri Hamza dhe delegacioni nga Kosova kanë përfunduar pjesëmarrjen në takimet e rregullta të Sesionit Pranveror të Fondit Monetar Ndërkombëtar dhe të Bankës Botërore, të cilat u zhvilluan në Uashington DC nga data 17-23 prill. Guvernatori, përveç pjesëmarrjes në sesionet plenare të FMN-së dhe të BB-së, […]

Guvernatori Hamza gjatë qëndrimit në Uashington nënshkroi marrëveshje të bashkëpunimit me Bankën për Rezervë Federale të New York-ut

21/04/2017
Guvernatori z. Bedri Hamza gjatë qëndrimit në takimet pranverore të Fondit Monetar Ndërkombëtar dhe Bankës Botërore që po mbahen në Uashington D.C në SHBA ka pranuar mbështetjen e Departamentit të Shtetit dhe Thesarit Amerikan për Bankën Qendrore të Republikës së Kosovës. Për të thelluar bashkëpunimin në mes të Bankës Qendrore të Republikës së Kosovës dhe […]

Guvernatori i Bankës Qendrore të Republikës së Kosovës po merr pjesë në takimet vjetore të FMN-së dhe Bankës Botërore

20/04/2017
Guvernatori i Bankës Qendrore të Republikës së Kosovës z. Bedri Hamza po merr pjesë në takimet e rregullta të sesionit pranveror të Fondit Monetar Ndërkombëtar dhe të Bankës Botërore të cilat po zhvillohen në Uashington DC . Gjatë qëndrimit në takimet pranverore të FMN-së dhe të BB-së ,Guvernatori Hamza së bashku me Ministrin e Financave […]

Kosova do të implementojë Sistemin e Avancuar të Shpërndarjes së të Dhënave të Përgjithshme të FMN-së

14/04/2017
Një mision nga departamenti i statistikës i Fondit Monetar Ndërkombëtar (FMN) vizitoi Prishtinën nga 6-13 prill, 2017, për të ndihmuar autoritetet kosovare në implementimin e Sistemit të Avancuar të Shpërndarjes së të Dhënave të Përgjithshme të FMN-së (anglisht: Enhanced General Data Dissemination System e-GDDS), i cili është miratuar nga Bordi Ekzekutiv i FMN-së më maj […]

AMF certifikon aktuarët e rinj

11/04/2017
Më 6 prill 2017 zëvendësguvernatori për Mbikëqyrje Financiare të BQK-së z. Fehmi Mehmeti mori pjesë në ceremoninë e organizuar nga Autoriteti i Mbikëqyrjes Financiare të Shqipërisë (AMF) lidhur me certifikimin e aktuarëve të rinj, të cilët përfunduan programin afatgjatë të kualifikimit profesional për aktuar. Programi mësimor i këtij trajnimi ishte në përputhje me programin e […]

Studentët e Universitetit Amerikan në Kosovë vizituan Bankën Qendrore të Kosovës

05/04/2017
Banka Qendrore e Republikës së Kosovës sot u vizitua nga një grup studentësh të fushës së ekonomisë të Universitetit Amerikan në Kosovë – (RIT-Kosova). Studentët u pritën nga Guvernatori i Bankës së Republikës së Kosovës, z. Bedri Hamza i cili i njoftoi për së afërmi studentët për rolin dhe funksionet e BQK-së në ekonominë e […]

Guvernatori Hamza merr pjesë në takimin e guvernatorëve të rajonit në Umag të Kroacisë

31/03/2017
Guvernatori i Bankës Qendrore të Republikës së Kosovës, Bedri Hamza eshte duke marrë pjesë në takimin e guvernatorëve të rajonit, i cili po mbahet nën organizimin e Bankës Popullore të Kroacisë dhe revistës kroate "Lider". Tema kryesore e takimit ka të bëjë me ndikimin e euros si mekanizëm për ankorimin e politikave financiare në funksion […]

Zëvendëguvernatori Ismajli priti një delegacion nga Federal Reserve Bank of New York

31/03/2017
Një delegacion nga Federal Reserve Bank of New York ka qëndruar për vizitë pune në Bankën Qendrore të Kosovës për të diskutuar mbi praktikat më të mira të menaxhimit të rezervave në mes të Republikës së Kosovës dhe Federal Reserve Bank of New York. Delegacioni Amerikan sot është pritur nga Zëvendësguvernatori për Operacione Bankare z. […]

BQK-ja informon studentët pejanë për qeverisjen korporative dhe menaxhimin e rrezikut

31/03/2017
Në përmbyllje të Javës Ndërkombëtare të Parasë, Banka Qendrore e Kosovës ka organizuar një ligjëratë edhe me studentët e Fakultetit të Biznesit në Universitetin “Haxhi Zeka” në Pejë, ku para studentëve ka prezantuar znj. Shkëndije Himaj, koordinatore për funksione të përgjithshme në BQK. Znj Himaj ka folur për qeverisjen korporative dhe menaxhimin e rrezikut, rolin […]

Vendimet e Bordit të BQK-së më 30 mars 2017

30/03/2017
Bordi i Bankës Qendrore të Republikës së Kosovës në mbledhjen e mbajtur më 30 mars 2017 miratoi këto vendime: a) Rivlerësimin e Buxhetit 2017 për Shpenzime Kapitale b) Rregulloren për Procedur...

Vendimet e Bordit të BQK-së më 30 mars 2017

30/03/2017
Bordi i Bankës Qendrore të Republikës së Kosovës në mbledhjen e mbajtur më 30 mars 2017 miratoi këto vendime: a) Rivlerësimin e Buxhetit 2017 për Shpenzime Kapitale b) Rregulloren për Procedur...

Studentët e Fakultetit Ekonomik të Universitetit të Prishtinës njihen me punën dhe rolin e BQK-së

30/03/2017
Banka Qendrore e Kosovës në kuadër të Javës Ndërkombëtare të Parasë, ka organizuar një ligjëratë me studentët e Fakultetit Ekonomik të Universitetit të Prishtinës. Me këtë rast zëvendësguvernatori i BQK-së, Fehmi Mehmeti, u ka folur studentëve për rolin, aktivitetet dhe rëndësinë e Bankës Qendrore të Kosovës. Ai tha se misioni i BQK-së është të ruajë […]

Në kuadër të Javës Ndërkombëtare të Parasë u mbajt ligjërata në Universitetin e Prizrenit

29/03/2017
Në kuadër të Javës Ndërkombëtare të Parasë, zyrtarë të Bankës Qendrore të Kosovës kanë mbajtur një ligjëratë me studentët e Universitetit të Prizrenit “Ukshin Hoti”, me temën “Projekti i Letrave me Vlerë të Qeverisë së Kosovës”. Në këtë ligjëratë u tha se sistemi bankar në Kosovë është i qëndrueshëm dhe stabil. Ndërsa Zhvillimi i Tregut […]

Vazhdojnë aktivitet për Javën Ndërkombëtare të Parasë

29/03/2017
Banka Qendrore e Kosoves ka vazhduar aktivitetin e saj rreth javes. Pjesë e aktivitetit ishin edhe fëmijët e SOS Fshatit, si dhe fëmijët e institucionit parashkollor „Hello Kids“, si dhe studentët e Fakultetit të Edukimit të Univeristetit të Prishtinës.

Shënohet Java Ndërkombëtare e Parasë

27/03/2017
Me moton “Mëso, Kurse, Fito” po shënohet Java Ndërkombëtare e Parasë edhe në Kosovë. Banka Qendrore e Kosovës, së bashku me Shoqatën e Bankave të Kosovës dhe Muzeun e Kosovës me rastin e fillimit të Javës Ndërkombëtare të Parasë kanë organizuar hapjen e kësaj jave, qëllimi i së cilës është të nxisë ndërgjegjësim më të […]

BQK, Shoqata e Bankave të Kosovës dhe Muzeu Kombëtar shënojnë Javën Ndërkombëtare Parasë

26/03/2017
Java Ndërkombëtare e Parasë 2017- Banka Qendrore e Republikës së Kosovës ne bashkëpunim me Muzeun e Kosovës dhe Shoqatën e Bankave të Kosovë organizon këto aktivitete për të shënuar Javën Ndërkombëtare të Parasë. Aktivitetet: 27/28 mars 2017- Aktivitete për fëmijë në Muzeun e Kosovës • Ligjëratë e shkurtër mbi historinë e parasë dhe vlerat e […]

Bordi i Fondit Monetar Ndërkombëtar (FMN) i mundëson Kosovës qasje të financimit prej 100 milionë euro

14/03/2017
Në një Konferencë të përbashkët për media , ku morën pjesë, Guvernatori i Bankës Qendrore të Republikës së Kosovë z.Bedri Hamza , Ministri i Financave, z. Avdullah Hoti dhe Shefi i Zyrës së Fondit Monetar Ndërkombëtar në Kosovë z. Ruud Vermeulen kanë njoftuar për aprovimin nga Bordi i Fondit Monetar Ndërkombëtar të rishikimit të dytë […]

Banka Qendrore ndau çmimet për Ekonomistë të Rinj dhe për Storiet më të mira në gazetari nga fusha e sistemit financiar

28/02/2017
Banka Qendrore në vazhdën e aktiviteteve të saja vjetore , ka vazhduar edhe këtë vit ndarjen e Çmimit për Ekonomistë të Rinj si dhe për storien më të mirë në gazetari. Sa i përket kandidaturave lidhur me kriteret e përcaktuara në konkursin e BQK-së për “Çmimin për Ekonomist të Rinj” , pas vlerësimit të punimeve […]

Vendimet e Bordit të BQK-së më 23 shkurt 2017

23/02/2017
Bordi i Bankës Qendrore të Republikës së Kosovës në mbledhjen e mbajtur më 23 shkurt 2017 miratoi këto vendime: a) Miratimin e ndryshimit të pjesshëm të Strukturës Organizative të BQK...

Vendimet e Bordit të BQK-së më 23 shkurt 2017

23/02/2017
Bordi i Bankës Qendrore të Republikës së Kosovës në mbledhjen e mbajtur më 23 shkurt 2017 miratoi këto vendime: a) Miratimin e ndryshimit të pjesshëm të Strukturës Organizative të BQK...

Republika e Kosovës fillon raportimin e rregullt në Eurostat të statistikave të sektorit të jashtëm

31/01/2017
Republika e Kosovës filloi raportimin e rregullt të statistikave të sektorit të jashtëm (SSJ) në Eurostat, duke bërë kështu një hap shumë të rëndësishëm në zhvillimin e sistemit të statistikave. SSJ për Kosovën tani janë të prezantuara në “Databazën” e Eurostatit (http://ec.europa.eu/eurostat/data/database) Kosova është e përkushtuar të përdorë Databazën e Eurostatit si një kornizë të […]

Sektori bankar i Kosovës kontribuues në financimin e ekonomisë

16/01/2017
Në punimet e këtij Paneli të mbajtur në Vjenë me rastin e Publikimit të Bankës Botërore "Rreziqet dhe Kthimet (efektet): "Rreziqet dhe Kthimet (efektet): Menaxhimi i kompromiseve financiare për rritje gjithëpërfshirëse në Evropë dhe Azi Qendrore", zëvendësguvernatori i mbikëqyrjes Financiare në BQK z.Fehmi Mehmeti ka mbajtur një fjalë rasti. Ai fillimisht ka përshëndetur zëvendëspresidentin e Bankës […]

Vendimet e Bordit të BQK-së më 29 dhjetor 2016

29/12/2016
Bordi i Bankës Qendrore të Republikës së Kosovës në mbledhjen e mbajtur më 29 dhjetor 2016 miratoi këto vendime: a) Rregulloren për Qeverisjen Korporative të Bankave b) Amendamentimin e Rregullores...

Vendimet e Bordit të BQK-së më 29 dhjetor 2016

29/12/2016
Bordi i Bankës Qendrore të Republikës së Kosovës në mbledhjen e mbajtur më 29 dhjetor 2016 miratoi këto vendime: a) Rregulloren për Qeverisjen Korporative të Bankave b) Amendamentimin e Rregullores...

Çmimi i BQK-së për Storien më të mirë në gazetari nga fusha e ekonomisë- sistemit finaciar

19/12/2016
Në funksion të nxitjes së emetimit, publikimit dhe transmetimit të temave në masmedia në mesin e gazetarëve të ekonomisë, Banka Qendrore e Republikës së Kosovës, shpall konkurs për Storien më të mirë në Gazetari për ekonomi – sistemin fnanciar për vitin 2016-të. Ky çmim do të jetë i ndarë në tri kategori: 1) Storia më […]

Vendimet e Bordit të BQK-së më 24 nëntor 2016

24/11/2016
Bordi i Bankës Qendrore të Republikës së Kosovës në mbledhjen e mbajtur më 24 nëntor 2016 miratoi këto vendime: a) Miratoi Buxhetin e BQK-së për vitin 2017 b) Miratoi Pasqyrat financiare t&eum...

Vendimet e Bordit të BQK-së më 24 nëntor 2016

24/11/2016
Bordi i Bankës Qendrore të Republikës së Kosovës në mbledhjen e mbajtur më 24 nëntor 2016 miratoi këto vendime: a) Miratoi Buxhetin e BQK-së për vitin 2017 b) Miratoi Pasqyrat financiare t&eum...

U mbajt punëtoria dyditore :“Punëtori për mundësinë e përfshirjes së palëve të interesit në edukimin financiar” në bashkëpunim me BQK-në, CYFI-n dhe SHBK-në

22/11/2016
Banka Qendrore e Kosovës në bashkëpunim me organizatën ndërkombëtare Child & Youth Finance International Youth dhe Shoqatën e Bankave, ka mbajtur punëtorinë dyditore me temën:“Punëtori për mundësinë e përfshirjes së palëve të interesit në edukimin financiar”, në të cilën po marrin pjesë institucione financiare dhe institucione të ndryshme publike në Kosovë. Guvernatori i BQK-së, Bedri […]

BQK-ja në bashkëpunim me CYFI-n dhe SHBK-në organizojnë punëtorinë për rëndësinë e edukimit financiar

21/11/2016
Për dy ditë me radhë, më 22-23 nëntor 2016, Banka Qendrore e Republikës së Kosovës në bashkëpunim më organizatën ndërkombëtare Child & Youth Finance International Youth dhe Shoqatën e Bankave organizon trajnimin lidhur me rëndësinë e përfshirjes së palëve të interesit në edukim financiar. Trajnimi ka për qëllim të shpalosë rëndësinë e edukimit financiar dhe […]

FMN: Ekonomia në Kosovë vazhdon të performojë mirë me rritje prej 4.1

18/11/2016
Një mision i Fondit Monetar Ndërkombëtar (FMN), nën udhëheqjen e Jacues Miniane, vizitoi Prishtinën gjatë periudhës 9 deri më 18 nëntor 2016 për të mbajtur diskutime mbi rishikimin e dytë dhe të tretë të Marrëveshjes Stand- By (SBA0 të Kosovës me FMN-në. Me rastin e përfundimit të Misionit të Fondit Monetar Ndërkombëtar në Kosovë, Ministri […]

Banka Botërore premton vazhdimin e projekteve për Bankën Qendrore të Kosovës

07/11/2016
Guvernatori Hamza ka pritur sot në takim zonjën Ellen Goldstein drejtoreshë e Bankës Botërore për Ballkanin perëndimor dhe zotëri Marko Mantovanelli, drejtor i zyrës së Bankës Botërore për Republikën e Kosovës. Fillimisht Guvernatori i ka uruar mirëseardhje znj. Goldstein dhe e ka njoftuar për ceremoninë e sotme të zhvilluar me rastin e përurimit të Qendrës […]

BQK përuron Qendrën e Vazhdimësisë së Punës

07/11/2016
Banka Qendrore e Kosovës së bashku me Bankën Botërore Zyra në Kosovë kanë përuruar në Prizren Qendrën për Vazhdimësi të Punës, qendër e cila bën ruajtjen e të dhënave. Këtë qendër, përveç BQK-së mund ta shfrytëzojnë edhe institucione të tjera për ruajtjen e të dhënave, si dhe për trajnime e organizime të ndryshme. Qendra për […]

Kosova ka bërë progres sipas Raportit vjeshtor të FMN- së 2016 për çështjet rajonale ekonomike për EQLJL

07/11/2016
Ministria e Financave e Qeverisë së Republikës së Kosovës, Banka Qendrore e Kosovës dhe Fondi Monetar Ndërkombëtar (FMN) kanë mbajtur sot Seminarin mbi Raportin vjeshtor të FMN-së 2016 për çështjet rajonale ekonomike për Evropën Qendrore, Lindore dhe Juglindore (EQLJL). Vendet e Evropës Qendrore, Lindore dhe Jug-Lindore përfshijnë: Shqipërinë, Bjellorusinë, Bosnjën, Bullgarinë, Kroacinë, Çekinë, Estoninë, Hungarinë, […]

Vendimet e Bordit të BQK-së më 31 tetor 2016

01/11/2016
Bordi i Bankës Qendrore të Republikës së Kosovës në mbledhjen e mbajtur më 31 tetor 2016 miratoi këto vendime: a) Miratoi Rregulloren për mbajtësin e mjeteve të pensioneve b) Vendimin pë...

Vendimet e Bordit të BQK-së më 31 tetor 2016

01/11/2016
Bordi i Bankës Qendrore të Republikës së Kosovës në mbledhjen e mbajtur më 31 tetor 2016 miratoi këto vendime: a) Miratoi Rregulloren për mbajtësin e mjeteve të pensioneve b) Vendimin pë...

Në Prishtinë u mbajt Konferenca “ Shërbimet Digjitale Bankare në Kosovë “

01/11/2016
Shoqata e Bankave të Kosovës (SHBK) në bashkëpunim me Fondin Evropian për Evropën Juglindore–Development Facility (EFSE DF) , organizuan në Prishtinë Konferencën Vjetore të Bankave të Kosovës me temën “Shërbimet Digjitale Bankare në Kosovë”. Lidhur me temën është kryer një studim i iniciuar nga Shoqata e Bankave dhe në mbështetje–sponsorizuar nga EFSE. Studimi është kryer […]

BQK shënoi Ditën Ndërkombëtare të Kursimeve

31/10/2016
Banka Qendrore e Kosovës në bashkëpunim me Ambasadën e Shteteve të Bashkuara në Kosovë, në kuadër të aktivitetit për edukim financiar me moton “Edukim financiar për vendime të duhura” kanë shënuar Ditën Ndërkombëtare të Kursimeve. BQK-ja këtë ditë e shënoi me nxënës të shkollave të mesme të kryeqytetit. Ky aktivitet u shënua me një kuiz […]

Në Tiranë i zhvilloi punimet konferenca vjetore e Bankës së Shqipërisë me temën: “Harmonizimi i politikës monetare me stabilitetin financiar – objektivat, përgjigjet dhe ndërveprimi mes tyre në periudha pasigurie”

27/10/2016
Banka e Shqipërisë, në bashkëpunim me Qendrën e Studimeve të Evropës Juglindore të Universitetit të Oksfordit, ka organizuar konferencën e saj vjetore me temë: “Harmonizimi i politikës monetare me stabilitetin financiar – objektivat, përgjigjet dhe ndërveprimi mes tyre në periudha pasigurie”. Pjesmarrës në konference ishin Guvernatorët e Bankave Qendrore të rajonit, përfaqësues dhe anëtarë të […]

Guvernatori Hamza priti një delegacion të lartë nga Deutsche Bundesbank

24/10/2016
Një delegacion nga Deutsche Bundesbank është duke qëndruar për vizitë pune në Bankën Qendrore të Kosovës për të diskutuar mbi praktikat më të mira të menaxhimit të rezervave në mes të Republikës së Kosovës dhe Republikës Federale të Gjermanisë.  Delegacioni gjerman sot është pritur nga Guvernatori i Bankës Qendrore të Kosovës z. Bedri Hamza dhe […]

BQK dhe Ambasada Amerikane shënuan fillimin e projektit “ Edukim Financiar për Vendime të Duhura”

18/10/2016
Banka Qendrore e Republikës së Kosovës në bashkëpunim me Ambasadën Amerikane, në kuadër të edukimit financiar kanë organizuar sot aktivitetin e radhës me nxënës të shkollave të mesme të kryeqytetit, me moton “Edukim financiar për vendime të duhura”. Dhjetëra nxënësve të mbledhur në Amfiteatrin e Bibliotekës Kombëtare, zyrtarë të BQK-së dhe të Ambasadës iu kanë […]

Takime të shumta të Guvernatorit në SHBA gjatë takimeve vjetore të BB dhe FMN

07/10/2016
Guvernatori i Bankës Qendrore të Republikës së Kosovës z. Bedri Hamza bashkë me Ministrin e Financave, z. Avdullah Hoti dhe delegacionin e Kosovës mori pjesë në takimet e rregullta vjetore të Fondit Monetar Ndërkombëtar dhe të Bankës Botërore, të cilat u zhvilluan në Uashington nga data 5-9 tetor 2016.  Përveç pjesëmarrjes në sesionin plenar të […]

Guvernatori i Bankës Qendrore të Republikës së Kosovës merr pjesë në takimet vjetore të FMN-së dhe Bankës Botërore

03/10/2016
Guvernatori i Bankës Qendrore të Republikës së Kosovës z.Bedri Hamza do të marrë pjesë në takimet e rregullta vjetore të Fondit Monetar Ndërkombëtar dhe të Bankës Botërore, të cilat do të zhvillohen në Uashington nga data 7-9 tetor 2016 . Përveç pjesëmarrjes në sesionin plenar të FMN-së dhe Bankës Botërore, Guvernatori Hamza pritet të marrë […]

Vendimet e Bordit të BQK-së më 29 shtator 2016

29/09/2016
Bordi i Bankës Qendrore të Republikës së Kosovës në mbledhjen e mbajtur më 29 shtator 2016 miratoi këto vendime: a) Rregulloren për ekspozimet e mëdha

Vendimet e Bordit të BQK-së më 29 shtator 2016

29/09/2016
Bordi i Bankës Qendrore të Republikës së Kosovës në mbledhjen e mbajtur më 29 shtator 2016 miratoi këto vendime: a) Rregulloren për ekspozimet e mëdha

Banka Qendrore e Republikës së Kosovës në bashkëpunim me Bankën Gjermane për Zhvillim KfW organizuan : Tryezën e Rrumbullakët me temën “Financim dhe Sigurim për Agrokulturë”

27/09/2016
Në këtë tryezë morën pjesë përfaqësues nga BQK-ja,industria bankare,industria e sigurimeve,përfaqësues të mikrofinancave,si dhe nga Shoqata e Bankave,Sigurimeve dhe Mikrofinancave.  

Çmimi i BQK-së për ekonomistët e rinj

16/09/2016
Në funksion të nxitjes së aktivitetit hulumtues në mesin e ekonomistëve të rinj, Banka Qendrore e Republikës së Kosovës, shpall konkurs për tri punimet më të mira hulumtuese në fushën e ekonomisë dhe financave. Punimi që do të vlerësohet si punimi më i mirë do të shpërblehet me 750 euro; punimi i dytë më i […]

“Siguria e depozitave në Kosovë-Ndikimi i FSDK-së në stabilitetin e sistemit bankar”

14/09/2016
Të gjitha bankat në Kosovë kanë likuiditet të lartë, kthim shumë të mirë të investimeve, janë të kapitalizuara mirë, prandaj asnjëra prej tyre nuk është përballë ndonjë situate që do të rrezikonte depozitat që mbajnë ato. Qendra për Hulumtime Strategjike e Sociale – STRAS të mërkurën në një konferencë ka prezantuar hulumtimin “Siguria e depozitave […]

Vizitë e nivelit të lartë tek Rregullatorët kryesorë të Bankingut në Evropë

13/09/2016
Një delegacion i BQK-së, i udhëhequr nga Zëvendësguvernatori për Mbikëqyrje Financiare z. Fehmi Mehmeti së bashku me përfaqësues të GIZ-it gjerman, realizuan një vizitë zyrtare në agjencitë rregullatorë në Gjermani. Gjatë kësaj vizite delegacioni i BQK-së ka zhvilluar takime të ndara me përfaqësues të Autoritetit Federal të Mbikëqyrjes Financiare-BaFin, (zyrat qendrore në Bon) si dhe […]

Vendimet e Bordit të BQK-së më 31 gusht 2016

04/09/2016
Bordi i Bankës Qendrore të Republikës së Kosovës në mbledhjen e mbajtur më 31 gusht 2016 miratoi këto vendime: a) Pasqyrat financiare të BQK-së për tremujorin e dytë të vitit 2016 b)...

Vendimet e Bordit të BQK-së më 31 gusht 2016

04/09/2016
Bordi i Bankës Qendrore të Republikës së Kosovës në mbledhjen e mbajtur më 31 gusht 2016 miratoi këto vendime: a) Pasqyrat financiare të BQK-së për tremujorin e dytë të vitit 2016 b)...

BQK-ja ndau certifikata për studentët pjesëmarrës të programit të praktikës profesionale

02/09/2016
Në kuadër të programit “Praktika profesionale për studentë” Banka Qendrore e Republikës së Kosovës (BQK) edhe këtë vit u ka mundësuar ndjekjen e praktikës profesionale dhjetë studentëve të dalluar të universiteteve të vendit por edhe të atyre që studiojnë jashtë Kosovës. Objektivi i këtij programi është të tërheqim studentët me rezultate më të larta, të […]

Vendimet e Bordit të BQK-së më 28 korrik 2016

28/07/2016
Bordi i Bankës Qendrore të Republikës së Kosovës në mbledhjen e mbajtur më 28 korrik 2016 mori këto vendime: • Emëroi z. Lulzim Ismajlin për zëvendësguvernator. • Emëroi z...

Vendimet e Bordit të BQK-së më 28 korrik 2016

28/07/2016
Bordi i Bankës Qendrore të Republikës së Kosovës në mbledhjen e mbajtur më 28 korrik 2016 mori këto vendime: • Emëroi z. Lulzim Ismajlin për zëvendësguvernator. • Emëroi z...

FSDK shënon fillimin e bashkëpunimit teknik me BERZH për zhvillim të sistemit për kompensim të depozitorëve

27/07/2016
Ky vit ka shënuar edhe rritjen e shumës së siguruar të depozitave në 4,000 euro nga shuma e mëhershme prej 3,000 eurove, e cila sipas planifikimeve dhe duke marr parasysh të arriturat e deritanishme, do të rritet në nivelin prej 5,000 eurove duke filluar nga viti 2018, që paraqet një mbulueshmëri të kënaqshme për Kosovën […]

Guvernatori Hamza vizitoi selinë e Bankës për Rregullime Ndërkombëtare

25/07/2016
Në funksion të intensifikimit të zhvillimit operacional dhe të afirmimit ndërkombëtar të BQK-së, guvernatori i BQK-së, z. Bedri Hamza, ka realizuar një vizitë pune në selinë e Bankës për Rregullime Ndërkombëtare – BRrN (ang.: Bank for International Settlements – BIS) në Bazel, Zvicër. BRrN-ja si institucioni financiar ndërkombëtar më i vjetër shërben si një bankë […]

Implementohet Sistemi i ri i Pagesave Ndërbankare në Kosovë

04/07/2016
Duke filluar nga data 1 korrik 2016, sistemi ekzistues i pagesave në BQK është zëvendësuar me sistemin e transferit automatik të projektuar sipas standardeve të fundit të fushës së sistemit të pagesave. Implementimi i këtij sistemi është një ndër hapat kryesorë që BQK-ja ka ndërmarrë për forcimin e stabilitetit dhe rritjen e efikasitetit të sektorit […]

Vendimet e Bordit të BQK-së më 27 qershor 2016

27/06/2016
Bordi i Bankës Qendrore të Republikës së Kosovës në mbledhjen e mbajtur më 27 qershor 2016 miratoi: a)Rregulloren për Sistemin e Pagesave Ndërbankare b)Rregulloren për delegimin e funksioneve t&eum...

Vendimet e Bordit të BQK-së më 27 qershor 2016

27/06/2016
Bordi i Bankës Qendrore të Republikës së Kosovës në mbledhjen e mbajtur më 27 qershor 2016 miratoi: a)Rregulloren për Sistemin e Pagesave Ndërbankare b)Rregulloren për delegimin e funksioneve t&eum...

Përfunduan punimet dyditore të Samitit “ Stabiliteti financiar rajonal në rrethana të ndryshueshme globale “, që u mbajt në Beçiq të Malit të Zi

11/06/2016
Guvernatorët, ministrat e financave dhe drejtuesit e administratave tatimore të vendeve të rajonit janë mbledhur bashkë për dy ditë me radhë në Mal të Zi ku kanë diskutuar për problemet dhe sfidat me të cilat po përballën institucionet që ata drejtojnë në përgjithësi si dhe ekonomitë e vendeve të tyre në veçanti. Guvernatori i Bankës […]

Guvernatori Hamza merr pjesë në samitin “Stabiliteti Financiar Rajonal në rrethana të ndryshueshme globale“, që po mbahet në Beçiq të Malit të Zi

10/06/2016
Guvernatori i Bankës Qendrore të Republikës së Kosovës, Bedri Hamza, është duke marrë pjesë në samitin e ministrave të financave dhe guvernatorëve të rajonit që po mbahet në Beçiq të Malit të Zi. Temat boshte të samitit të sivjetëm që organizohet nga javorja beogradase "NIN", me mbështetje të Ministrisë së Financave dhe të Bankës Qendrore […]

Shkëlqesia e tij z.Ferrarese, Ambasador i Italisë së bashku me një delegacion nga Italia vizitoi Bankën Qendrore të Republikës së Kosovës

07/06/2016
Shkëlqesia e tij, z. Andreas Ferrarese, Ambasador Iitalian në Republikën e Kosovës së bashku me një delegacion të përbërë nga z. Giorgio Baiutti, Shef i Kabinetit të Këshillit Rajonal Friuli Venezia Giulia, z.IACOP Franco Kryetar i Këshillit të Qarkut dhe Koordinator i Presidentëve të Kuvendeve Legjislative dhe z.Mauro Dal Saviopo vizituan Bankën Qendrore të Republikës […]

Vendimet e Bordit të BQK-së më 6 qershor 2016

07/06/2016
Bordi i Bankës Qendrore të Republikës së Kosovës në mbledhjen e mbajtur më 6 qershor 2016 miratoi: a) Raportin Vjetor të BQK-së për vitin 2015 b) Pasqyrat Financiare të BQK-së për vit...

Vendimet e Bordit të BQK-së më 6 qershor 2016

07/06/2016
Bordi i Bankës Qendrore të Republikës së Kosovës në mbledhjen e mbajtur më 6 qershor 2016 miratoi: a) Raportin Vjetor të BQK-së për vitin 2015 b) Pasqyrat Financiare të BQK-së për vit...

Kryeministri i Republikës së Kosovës, Isa Mustafa, vizitoi Bankën Qendrore të Republikës së Kosovës

26/05/2016
Kryeministri i Republikës së Kosovës, Isa Mustafa, vizitoi sot Bankën Qendrore të Republikës së Kosovës ku u prit nga guvernatori Bedri Hamza dhe drejtuesit tjerë të BQK-së. Gjatë vizitës, kryeministri Mustafa, që shoqërohej nga ministri i Drejtësisë, Hajredin Kuçi dhe ministrja e Tregtisë dhe Industrisë, Hykmete Bajrami, vlerësoi punën dhe rezultatet e BQK-së. Guvernatori i […]

Vendimet e Bordit të BQK-së më 26 maj 2016

26/05/2016
Bordi i Bankës Qendrore të Republikës së Kosovës në mbledhjen e mbajtur më 26 maj 2016 miratoi: a) Miratoi Rivlerësimin e Buxhetit 2016 të BQK-së për shpenzime kapitale

Vendimet e Bordit të BQK-së më 26 maj 2016

26/05/2016
Bordi i Bankës Qendrore të Republikës së Kosovës në mbledhjen e mbajtur më 26 maj 2016 miratoi: a) Miratoi Rivlerësimin e Buxhetit 2016 të BQK-së për shpenzime kapitale

Guvernatori Hamza takohet me kreun e Autoritetit Bankar Evropian

20/05/2016
Në kuadër të angazhimit për zhvillimin e mëtutjeshëm të fushës së mbikëqyrjes bankare, guvernatori Bedri Hamza ka realizuar një vizitë pune në selinë e Autoritetit Bankar Evropian (ABE) në Londër. BQK-ja është në proces të arritjes së një aranzhimi të bashkëpunimit dhe këmbimit të informacionit me ABE-në për sa i përket mbikëqyrjes konkrete të bankave […]

Guvernatori i Bankës Qendrore të Malit të Zi vizitoi Bankën Qendrore të Republikës së Kosovës

13/05/2016
Z. Bedri Hamza Guvernator i Bankës Qendrore të Republikës së Kosovës me bashkëpunëtorët e tij ka pritur në një takim z. Milojica Dakiq Guvernator i Bankës së Malit të Zi. Me këtë rast Guvernatori Hamza duke falënderuar z.Dakiq për vizitën, fillimisht u ndal te bashkëpunimi shumë i mirë në të gjitha nivelet në mes të […]

Kosova për herë të parë organizon takimet vjetore të Konstituencave të BB-së dhe FMN-së

06/05/2016
Në Prishtinë mbahen takimet vjetore të Konstituencave të Bankës Botërore dhe Fondit Monetar Ndërkombëtar Pas anëtarësimit të Kosovës në Fondin Monetar Ndërkombëtar dhe në Bankën Botërore në vitin 2009 si anëtare me të drejta të plota, për herë të parë në Prishtinë sot janë mbajtur punimet e takimeve vjetore të Konstituencave të Fondit Monetar Ndërkombëtar […]

Në Prishtinë zhvillojnë punimet mbledhjet vjetore të Konstituencave për Kosovën të Fondit Monetar Ndërkombëtar dhe Bankës Botërore

05/05/2016
Nën patronatin e institucioneve të Republikës së Kosovës, Ministrisë së Financave dhe Bankës Qendrore të Republikës së Kosovës,  për herë të parë pas anëtarësimit të Kosovës në Fondin Monetar Ndërkombëtar dhe në Bankën Botërore në vitin 2009 si anëtare me të drejta të plota, në Prishtinë do të zhvillojnë punimet mbledhjet vjetore të Konstituencave të […]

Vendimet e Bordit të BQK-së më 28 prill 2016

29/04/2016
Bordi i Bankës Qendrore të Republikës së Kosovës në mbledhjen e mbajtur më 28 prill 2016 miratoi: a) Rregulloren për auditimin e jashtëm të sigurimeve, ndërmjetësuesve të sigurimeve, t...

Vendimet e Bordit të BQK-së më 28 prill 2016

29/04/2016
Bordi i Bankës Qendrore të Republikës së Kosovës në mbledhjen e mbajtur më 28 prill 2016 miratoi: a) Rregulloren për auditimin e jashtëm të sigurimeve, ndërmjetësuesve të sigurimeve, t...

Banka Qendrore e Republikës së Kosovës (BQK) dhe USAID-i nënshkruan një Marrëveshje për Grant në vlerë prej $ 6.5 milionë për të kapitalizuar Fondin Kosovar për Garanci Kreditore (FKGK)

27/04/2016
Guvernatori i Bankës Qendrore të Republikës së Kosovës, z. Bedri Hamza dhe Shefi i Misionit të USAID-it y. James Hope kanë nënshkruar një marrëveshje për të siguruar një grant në vlerë prej $ 6.5 milion që do të përdoret nga BQK-ja për kapitalizimin e Fondit të sapokrijuar kosovar për Garanci Kreditore (FKGK). Ky grant i […]

Presidenti Thaçi priti Guvernatorin e BQK-së, Bedri Hamza

26/04/2016
Presidenti i Republikës së Kosovës, Hashim Thaçi, ka pritur sot në takim guvernatorin e Bankës Qendrore të Kosovës, Bedri Hamza.Presidenti Thaçi shprehu interesim që të informohej më hollësisht për punën e BQK-së dhe theksoi mbështetjen e tij për këtë institucion të rëndësishëm të vendit. Guvernatori i BQK-së, Bedri Hamza, tha se ka zhvillime pozitive në […]

Në Prishtinë u shënua ceremonia e themelimit të Fondit për Garanci Kreditore

26/04/2016
Me një organizim në Prishtinë zyrtarisht Themelohet Fondi për Garanci Kreditore, i cili nga pjesëmarrësit u vlerësua si një institucion që do të ketë rëndësi të veçantë të zhvillimit ekonomik të vendit . Bartës në themelimin e këtij Fondi janë institucionet e Kosovës në bashkëpunim me donatorë dhe të sektorit privat me mbështetjen e palëkundur […]

Guvernatori Hamza priti në një takim Përfaqësuesen Rezidente të BERZH-it për Kosovë znj. Elena Petrovska

25/04/2016
Shefja e Zyrës së BERZH-it për Kosovë, znj. Elena Petrovska është pritur në një takim nga Guvernatori i Bankës Qendrore të Republikës së Kosovës Z.Bedri Hamza. Fillimisht Guvernatori Hamza ka njoftuar znj. Petrovska për angazhimet aktuale të BQK-së, si dhe për sektorin financiar dhe zhvillimet e fundit në këtë sektor, duke shtuar se sektori vazhdon […]

Zëvendësguvernatori i BQK-së Lulzim Ismajli po merr pjesë në takimet pranverore të Fondit Monetar Ndërkombëtar dhe të Bankës Botërore

15/04/2016
Delegacioni i Republikës së Kosovës, i përbërë nga Zëvendësguvernatori i BQK-së, z. Lulzim Ismajli, krahas Ministrit të Financave, z. Avdullah Hoti, Ministrit të Zhvillimit Ekonomik, z. Blerand Stavileci, dhe Zëvendësministrit të Financave, z. Agim Krasniqi, po merr pjesë në takimet pranverore të Fondit Monetar Ndërkombëtar dhe të Bankës Botërore, të cilat po  zhvillohen në Uashington […]

Guvernatori Bedri Hamza takon Guvernatorin e Bankës Qendrore të Italisë z.Ignazio Visco

08/04/2016
Në vazhdën e angazhimit për avancimin e mëtejmë të funksioneve të BQK-së në drejtim të adoptimit të standardeve dhe praktikave të bankave qendrore në vendet e Bashkimit Evropian, guvernatori Bedri Hamza ka realizuar një vizitë pune në Bankën e Italisë. Qëllimi i kësaj vizite ka qenë njohja nga afër me aranzhimin e përgjithshëm qeverisës (organet […]

Vendimet e Bordit të BQK-së më 31 mars 2016

01/04/2016
Bordi i Bankës Qendrore të Republikës së Kosovës në mbledhjen e mbajtur më 31 mars 2016 miratoi: a) Rregulloren për raportimin e bankave b) Rregulloren për raportimin e insitucioneve mikrofinanciare c...

Vendimet e Bordit të BQK-së më 31 mars 2016

01/04/2016
Bordi i Bankës Qendrore të Republikës së Kosovës në mbledhjen e mbajtur më 31 mars 2016 miratoi: a) Rregulloren për raportimin e bankave b) Rregulloren për raportimin e insitucioneve mikrofinanciare c...

Guvernatori Hamza u takua me delegacionin e lartë të Misionit të FMN-së për Kosovë të kryesuar nga z. Jacques Miniane

25/03/2016
Një delegacion i lartë i Misionit të Fondit Monetar Ndërkombëtar (FMN), i kryesuar nga z. Jacques Miniane po qëndron për vizitë në Kosovë. Ata sot janë pritur në një takim nga Guvernatori i Bankës Qëndrore të Republikës së Kosovës z.Bedri Hamza . Gjatë këtij takimi, Guvernatori Hamza e ka njoftuar delegacion e Misionit të FMN-së […]

Në kuadër të Javës së Parasë në Fakultetin Ekonomik të UP-së u mbajt ligjërata me temën “Zhvillimi i tregut të letrave me vlerë në Republikën e Kosovës

18/03/2016
Pas aktiviteteve të zhvilluara në nivel vendi , me nxënës në shkollat fillore dhe atë të mesme , Banka Qendrore e Kosovës ka vazhduar me shënimin e Javës Ndërkombëtare të Parasë edhe në Universitet. Në kuadër të shënimit të kësaj ngjarjeje, zyrtarë të Bankës Qendrore të Kosovës (BQK) kanë mbajtur një ligjëratë me studentët e […]

BQK ka vazhduar shënimin e Javës Ndërkombëtare të Parasë

15/03/2016
Banka Qendrore e Republikës së Kosovës ka vazhduar shënimin e Javës Ndërkombëtare të Parasë me nxënësit e shkollave të mesme të vendit. Në ditën e dytë, aktiviteti u zhvillua me nxënësit e Shkollës së Mesme Ekonomike “Hasan Prishtina “ të Mitrovicës. Me këtë rast Guvernatori i Bankës Qendrore të Kosovës, Bedri Hamza, duke folur para […]

BQK shënon Javën Ndërkombëtare të Parasë

14/03/2016
Qëllimi kryesor i shënimit të kësaj jave është fuqizimi i gjeneratave të reja, që të jenë në hap me kohën dhe të përgjegjshëm dhe qytetarë që në vazhdimësi zhvillojnë dhe ngritin njohuritë e tyre ekonomike. Çdo vit, organizohen aktivitete të ndryshme me qëllim të angazhimit të fëmijëve dhe të rinjve për të mësuar se si […]

Guvernatori Hamza priti delegacionin e lartë të Bankës Botërore

28/02/2016
Guvernatori i Bankës Qendrore të Republikës së Kosovës, z. Bedri Hamza, ka pritur sot në takim Zëvendëspresidentin e Bankës Botërore për Evropë dhe Azi Qendrore, z. Cyril Muller, i cili shoqërohej nga znj.Ellen Goldstein-Drejtoreshë e Bankës Botërore për Ballkanin Perëndimor dhe z. Marco Mantovanelli- Përfaqësues i Zyrës së Bankës Botërore për Kosovë dhe Maqedoni. Gjatë […]

Një delegacion i BQK-së është pritur nga zyrtarë të lartë të të Autoritetit Federal të Mbikëqyrjes Financiare-BaFin

26/02/2016
Një delegacion i BQK-së, i përfaqësuar nga Zëvendësguvernatori për Mbikëqyrje Financiare z. Fehmi Mehmeti së bashku me përfaqësues të GIZ-it gjerman, në Frankfurt të Gjermanisë, kanë zhvilluar takime të ndara me përfaqësues të Autoritetit Federal të Mbikëqyrjes Financiare-BaFin, përkatësisht me Dr. Johannes Engels, Mbikëqyrës Bankar për Bashkëpunim Ndërkombëtar dhe përfaqësuesin e Deutche BundesBank Dr. Martin […]

Vendimet e Bordit të BQK-së më 25 shkurt 2016

26/02/2016
Bordi i Bankës Qendrore të Republikës së Kosovës në mbledhjen e mbajtur më 25 shkurt 2016 miratoi: a) Rregulloren për investimin e aseteve në mbulim të provizioneve teknike dhe matematike, si dhe i...

Vendimet e Bordit të BQK-së më 25 shkurt 2016

26/02/2016
Bordi i Bankës Qendrore të Republikës së Kosovës në mbledhjen e mbajtur më 25 shkurt 2016 miratoi: a) Rregulloren për investimin e aseteve në mbulim të provizioneve teknike dhe matematike, si dhe i...

Banka Qendrore e Republikës së Kosovës shton bashkëpunimin me Bankën e Shqipërisë

24/02/2016
Guvernatori i Bankës Qendrore të Republikës së Kosovës z. Bedri Hamza ka pritur në një takim z.Gent Sejko Guvernator i Bankës së Shqipërisë. Guvernatori ka falënderuar z.Sejko për vizitën dhe fillimisht u ndal për një shpjegim të detajuar për zhvillimet ekonomike e financiare në Kosovë, me theks të veçantë për industrinë bankare, industrinë e sigurimeve […]

Vendimet e Bordit të BQK-së më 28 janar 2016

28/01/2016
Bordi i Bankës Qendrore të Republikës së Kosovës në mbledhjen e mbajtur më 28 janar 2016, miratoi vendimet si në vijim: a) Miratoi Rregulloren për përdorimin e vlerësimeve të jashtme kredit...

Vendimet e Bordit të BQK-së më 28 janar 2016

28/01/2016
Bordi i Bankës Qendrore të Republikës së Kosovës në mbledhjen e mbajtur më 28 janar 2016, miratoi vendimet si në vijim: a) Miratoi Rregulloren për përdorimin e vlerësimeve të jashtme kredit...

Guvernatori i Bankës Qendrore të Republikës së Kosovës, z. Bedri Hamza, priti një delegacion të lartë të BERZH-it

26/01/2016
Guvernatori i Bankës Qendrore të Republikës së Kosovës, z.Bedri Hamza priti në takim një delegacion të Lartë të Bankës Evropiane për Rindërtim dhe Zhvillim, të kryesuar nga Drejtoresha Menaxhuese për Evropë Juglindore Znj. Sylvia Gansser – Potts. Fillimisht Guvernatori Hamza ka njoftuar delegacionin e BERZH-it për angazhimet aktuale të BQK-së, si dhe për sfidat me […]

Një delegacion i Bankës Qendrore të Ugandës zhvilluan një vizitë pune në BQK

26/01/2016
Guvernatori i Bankës Qendrore të Republikës së Kosovës, z. Bedri Hamza i shoqëruar nga zëvendësguvernatori për Operacione Bankare z. Lulzim Ismajli pritën në takim delegacionin e Bankës Qendrore dhe Ministrisë së Financave Planifikimit dhe Zhvillimit Ekonomik të Republikës së Ugandës si dhe Këshilltaren Jorezidente nga Departamenti i Thesarit Amerikan znj. Ellyn Greenwald. Delegacioni nga Uganda […]

Në Prishtinë filloi punimet Konferenca Rajonale “Iniciativa për implementimin e shtyllës së dytë të kornizës rregullative të Basel-it: ICAAP/SREP dhe shembujt praktikë”

20/01/2016
Në Prishtinë po i zhvillon punimet Konferenca e parë rajonale me titull “Iniciativa për implementimin e shtyllës së dytë të kornizës rregullative të Basel-it: ICAAP/SREP dhe shembujt praktik” e cila është organizuar nga Banka Qendrore e Republikës së Kosovës në bashkëpunim me Organizatën Gjermane për Bashkëpunim Ndërkombëtar (GIZ) në emër të Ministrisë Federale të Republikës […]

Guvernatori Hamza priti në takim Ambasadorin Amerikan Greg Delawie

13/01/2016
Guvernatori i Bankës Qendrore të Republikës së Kosovës, Bedri Hamza, ka pritur sot në një takim Shkëlqesinë e tij, ambasadorin e Shteteve të Bashkuara të Amerikës, Greg Delawie, i shoqëruar nga drejtori i USAID-it, James Hope, dhe Drejtori i Zyrës për Rritje Ekonomike e USAID-it, Scott Cameron Në këtë takim, ka falënderuar ambasadorin Delawie për […]

Guvernatori i Bankës Qendrore të Republikës së Kosovës z. Bedri Hamza priti në një takim lamtumirës Përfaqësuesin rezident të Bankës Botërore në Republikën e Kosovës

30/12/2015
Guvernatori i Bankës Qendrore të Republikës së Kosovës z. Bedri Hamza priti në një takim lamtumirës Përfaqësuesin rezident të  Bankës Botërore në Republikën e Kosovës z.Jan-Peter Olters  Guvernatori Hamza ka falënderuar z. Olters për bashkëpunimin e shkëlqyer në mes të BQK-së dhe Zyrës së Bankës Botërore në Prishtinë, duke potencuar këtu kontributin e madh që […]

Banka Qendrore në konferencën e fundvitit me gazetarë ndau Çmimin për Ekonomistë të Rinj

29/12/2015
Banka Qendrore e Republikës së Kosovës ka arritur me sukses të realizojë objektivat e saj ligjore duke siguruar një sistem financiar stabil dhe me trend të kënaqshëm të zhvillimit, i cili ka vazhduar të jetë një ndër mbështetësit kryesor të zhvillimit ekonomik të vendit, ka theksuar Guvrnatori Bedri Hamza në konferencën e fundvitit me përfaqësuesit […]

Guvernatori Hamza priti në takim Ministrin e Zhvillimit Ekonomik, Turizmit, Tregtisë dhe Sipërmarrjes të Republikës së Shqipërisë, z. Arben Ahmetaj

24/12/2015
Me rastin e vizitës së tij në Kosovë, Ministri i Zhvillimit Ekonomik, Turizmit, Tregtisë dhe Sipërmarrjestë Republikës së Shqipërisë, z.Arben Ahmetaj, u prit në një takim nga Guvernatori i Bankës Qendrore të Republikës së Kosovës z.Bedri Hamza. Me këtë rast Guvernatori Hamza shkëmbeu informacion mbi zhvillimet ekonomike dhe financiare në Kosovë, si dhe falënderoi z. […]

Vendimet e Bordit të BQK-së më 22 dhjetor 2015

24/12/2015
Bordi i Bankës Qendrore të Republikës së Kosovës në mbledhjen e njëqindenëntë të mbajtur më 22 dhjetor 2015, miratoi vendimet si në vijim: a) Miratoi Rregulloren për adekuatshmë...

Vendimet e Bordit të BQK-së më 22 dhjetor 2015

24/12/2015
Bordi i Bankës Qendrore të Republikës së Kosovës në mbledhjen e njëqindenëntë të mbajtur më 22 dhjetor 2015, miratoi vendimet si në vijim: a) Miratoi Rregulloren për adekuatshmë...

Guvernatori z.Bedri Hamza mbajti fjalim rasti në Konferencën “Të ndërtosh ura drejt një ardhmërie të begatshme” të organizuar nga Banka Botërore në Kosovë

17/12/2015
Kosova së bashku me regjionin jan&eumeuml; në rrugëtim drejt finalizimit të tranzicionit për funksionalizim të ekonomisë së tregut të lirë deri në përfundim të integrimit të plotë në Bashkimin Evropian. Marrëveshja e Stabilizim Associmit e nënshkruar këtë vit do jetë udhërrëfyes i fuqishëm për Kosovën në këtë proces. Agjenda e reformave përkatëse është komplekse dhe […]

Fjalimi i Guvernatorit, z. Bedri Hamza, në konferencën e organizuar nga Oda Ekonomike Amerikane në temën “Ndikimi i Sektorit Bankar në Zhvillimin e Sektorit Privat”

15/12/2015
Zhvillimi ekonomik nuk mund të arrihet pa një sektor privat të zhvilluar. Zhvillimi i sektorit privat kërkon një sistem financiar në gjendje për të siguruar financim të qëndrueshëm dhe me kushte të favorshme për bizneset. Në anën tjetër për të pasur një sektor financiar të zhvilluar, kërkohet që të kemi biznese të suksesshme, që me […]

Guvernatori Bedri Hamza mbajti një ligjëratë në Universitetin Publik “Isa Boletini “ në Mitrovicë

02/12/2015
Ligjërata është mbajtur në kuadër të Programit të Edukimit Financiar, program ky që po zhvillohet nën patronatin e BQK-së me institucionet arsimore të të gjitha niveleve në Kosovë.Tema e kësaj ligjërate të mbajtur nga Guvernatori i BQK-së z.Bedri Hamza, u titullua “ Roli i Bankës Qendrore , funksionet, sistemi bankar në Kosovë, si dhe roli […]

BQK-ja vazhdon zgjerimin e Programit të Edukimit të Publikut

01/12/2015
Në kuadër të Programit të Edukimit Financiar të BQK-së, Guvernatori Bedri Hamza ka pritur sot në një takim studentë të Departamentit të Gazetarisë përkatësisht studentët e drejtimit master për gazetari nga Fakulteti Filologjik i Universitetit Publik Hasan Prishtina. Vizita e studentëve u realizua në vazhdën e aktiviteteve që Banka Qendrore e Kosovës zhvillon me institucionet […]

Vendimet e Bordit të BQK-së më 26 nëntor 2015

26/11/2015
Bordi i Bankës Qendrore të Republikës së Kosovës në mbledhjen e njëqindetetë të mbajtur më 26 nëntor 2015, miratoi vendimet si në vijim: a) Miratoi Buxhetin e BQK-së për vitin 2...

Vendimet e Bordit të BQK-së më 26 nëntor 2015

26/11/2015
Bordi i Bankës Qendrore të Republikës së Kosovës në mbledhjen e njëqindetetë të mbajtur më 26 nëntor 2015, miratoi vendimet si në vijim: a) Miratoi Buxhetin e BQK-së për vitin 2...

Bankën Qendrore të Kosovës e vizituan një grup nxënësish

25/11/2015
Në kuadër të edukimit financiar, një grup nxënësish nga Shkolla Fillore "Ismail Qemali", në Prishtinë, vizituan sot bankën Qendrore të Republikës së Kosovës. Fillimisht, fëmijët u priten nga Guvernatori i Bankës Qendrore, z. Bedri Hamza, i cili i falënderoi nxënësit për këtë vizitë dhe iu drejtua me këshillat e tij në lidhje me kursimet, menaxhimin […]

Banka Qendrore ndau certifikata për studentët e dalluar që ndoqën Programin e Praktikës në BQK

05/11/2015
Banka Qendrore e Republikës së Kosovës në vazhdën e Programit të Praktikës për Studentë, ka mundësuar edhe këtë vit ndjekjen e praktikës për studentët e dalluar të universiteteve dhe kolegjeve të Kosovës në BQK. Me rastin e përfundimit të Praktikës Profesionale në një ceremoni rasti, Guvernatori Hamza në prani edhe të menaxherëve të BQK-së u […]

Në Tiranë u mbajt Konferenca “A i ndryshojnë krizat themelet ekonomike në vendet e Evropës Juglindore?”, organizuar nga Banka e Shqipërisë në bashkëpunim me Qendrën e Studimeve të Evropës Juglindore të Universitetit të Oksfordit

30/10/2015
Guvernatori i BQK-së z.Bedri Hamza mori pjesë në Konferencën ndërkombëtare të cilën Banka e Shqipërisë e organizon në bashkëpunim me Qendrën e Studimeve të Evropës Juglindore pranë Universitetit të Oksfordit. Kjo ngjarje ka mbledhur në Tiranë ,guvernatorë bankash, zyrtarë , bankierë të lartë, si dhe ekspertë të fushave të financave nga rajoni dhe më gjerë. […]

Vendimet e Bordit të BQK-së më 29 tetor 2015

29/10/2015
Bordi i Bankës Qendrore të Republikës së Kosovës në mbledhjen e njëqindeshtatë të mbajtur më 29 tetor 2015, miratoi vendimet si në vijim: a) Miratoi Raportin nëntëmujor të Auditi...

Vendimet e Bordit të BQK-së më 29 tetor 2015

29/10/2015
Bordi i Bankës Qendrore të Republikës së Kosovës në mbledhjen e njëqindeshtatë të mbajtur më 29 tetor 2015, miratoi vendimet si në vijim: a) Miratoi Raportin nëntëmujor të Auditi...

Në Shkup u mbajt konferenca e parë e Forumit Qendror Rajonal mbi Politikat dhe Përfshirjen Financiare

29/10/2015
Banka Qendrore e Maqedonisë në bashkëpunim me Aleancën për Përfshirje Financiare, mbështetjen e Ministrisë Federale Gjermane për Bashkëpunim dhe Zhvillim Ekonomik, Sekretariatin Shtetëror për Çështje Ekonomike të Zvicrës (SECO) nga datat 26-28 tetor 2015 , mbajtën në Shkup Forumin e Parë Rajonal për Politika dhe Përfshirje Financiare. Kjo konferencë mblodhi ekspertë të njohur nga bota […]

BQK publikoi statistikat e reja për normat e interesit të aplikuara për kredi dhe depozitë

26/10/2015
Banka Qendrore e Republikës së Kosovës ka publikuar informata të reja statistikore lidhur me normat e interesit të aplikuara nga bankat komerciale në kredi dhe depozitë, duke bërë kështu një hap të madh në rritjen e cilësisë dhe zgjerimin e gamës së statistikave. Statistikat e reja të publikuara sot janë një përgjigje në kërkesat e […]

FMN jep vlerësim pozitiv për të arriturat e Kosovës në kuadër të rishikimit të programit ekonomik me marrëveshjen Stand By

23/10/2015
Misioni i Fondit Monetar Ndërkombëtar (FMN), i kryesuar nga z. Jacques Miniane ka vizituar Prishtinën në periudhën 12 – 23 tetor për të kryer rishikimin e parë të programit ekonomik të Kosovës të mbështetur me Marrëveshjen Stand By (MSB). Gjatë këtyre ditëve të qëndrimit të tyre në Kosovë, delegacioni i lartë ka zhvilluar një sërë […]

Guvernatori i Bankës Qendrore të Republikës së Kosovës merr pjesë në takimet vjetore të FMN-së dhe Bankës Botërore

10/10/2015
Në datat 5-12 tetor 2015, Delegacioni i Kosovës i përfaqësuar nga Guvernatori i Bankës Qendrore të Kosovës, z. Bedri Hamza dhe Ministri i Financave z. Avdullah Hoti morën pjesë në takimet e rregullta vjetore të Fondit Monetar Ndërkombëtar dhe të Bankës Botërore, të cilat janë duke u zhvilluar në Lima të Perusë. Përveç pjesëmarrjës në […]

Guvernatori i Bankës Qendrore të Republikës së Kosovës merr pjesë në takimet vjetore të FMN-së dhe Bankës Botërore

08/10/2015
Guvernatori i Bankës Qendrore të Republikës së Kosovës z. Bedri Hamza merr pjesë në takimet e rregullta vjetore të Fondit Monetar Ndërkombëtar dhe të Bankës Botërore, të cilat janë duke u zhvilluar në  Lima të Perusë.  Përveç pjesëmarrjes në sesionin plenar të FMN-së dhe Bankës Botërore, Guvernatori Hamza  pritet të marrë pjesë edhe në mbledhjet […]

Aprovohet Manuali i Mbikëqyrjes së Bazuar në Rrezik për Banka

02/10/2015
Konform objektivave dhe detyrave që dalin nga ligji, mision kryesor i BQK-së është stabiliteti financiar, e në  kontekst të mbikëqyrjes së bankave – mbrojtja e depozitarëve. Në funksion të konvergjencës me parimet bashkëkohore të mbikëqyrjes bankare, BQK aprovoi Manualin e Mbikëqyrjes së Bazuar në Rrezik për Banka. Përkrahur nga Thesari Amerikan dhe Fondi Monetar Ndërkombëtar, […]

Fjalimi i zëvendësguvernatorit të BQK z.Fehmi Mehmeti në Konferencën

30/09/2015
Të nderuar pjesëmarrës, Koncepti i stabilitetit bankar e financiar përbën një qasje dhe angazhim shumëdimensional. Padyshim që organizimi i panaireve financiare që tashmë është bërë aktivitet tradicional paraqet një kontribut të theksueshëm në këtë drejtim. Rrjedhimisht, më lejoni të falënderoj Shoqatën e Bankave për organizimin e këtij aktiviteti të rëndësisë së veçantë financiare. Konform mandatit […]

Vendimet e Bordit të BQK-së më 30 shtator2015

30/09/2015
Bordi i Bankës Qendrore të Republikës së Kosovës në mbledhjen e njëqindegjashtë të mbajtur më 30 shtator 2015, miratoi vendimet si në vijim: a) Miratoi Rregulloren për Mbështetje Emer...

Vendimet e Bordit të BQK-së më 30 shtator2015

30/09/2015
Bordi i Bankës Qendrore të Republikës së Kosovës në mbledhjen e njëqindegjashtë të mbajtur më 30 shtator 2015, miratoi vendimet si në vijim: a) Miratoi Rregulloren për Mbështetje Emer...

Fjalimi i Guvernatorit të BQK-së, z. Bedri Hamza në Panairin Financiar 2015

29/09/2015
Të nderuar pjesëmarrës, Gjithmonë ndjej kënaqësi të veçantë të jem pjesë e këtij panairi financiar, i cili me sukses po organizohet për vite me radhë nga Shoqata e Bankave të Kosovës. Shtimi i vazhdueshëm i numrit të institucioneve fianciare që operojnë në Kosovë, së bashku me zgjerimin e gamës së produkteve financiare të ofruara në […]

Zëvendësguvernatori i BQK-së, z. Fatmir Gashi, mori pjesë në Seminarin e 13-të bankar të organizuar nga Banka Qendrore e Malit të Zi, Banka e Sllovenisë dhe Universiteti i Lubjanës

21/09/2015
Zëvendësguvernatori i Bankës Qendrore të Republikës së Kosovës (BQK), z. Fatmir Gashi, mori pjesë në Seminarin e 13-të bankar me temën “Sfidat e Reja për Bankat dhe Kompanitë pas Krizës Financiare”, organizuar nga Banka Qendrore e Malit të Zi, Banka e Sllovenisë dhe Universiteti i Lubjanës. Në kuadër të këtij organizimi, ishin të pranishëm guvernatorë […]

Vendimet e Bordit të BQK-së më 15 shtator 2015

15/09/2015
Bordi i Bankës Qendrore të Republikës së Kosovës në mbledhjen e njëqindepestë  të mbajtur më 15 shtator 2015, miratoi vendimet si në vijim: Miratoi Rishikimin e Buxhetit të BQK-së...

Vendimet e Bordit të BQK-së më 15 shtator 2015

15/09/2015
Bordi i Bankës Qendrore të Republikës së Kosovës në mbledhjen e njëqindepestë  të mbajtur më 15 shtator 2015, miratoi vendimet si në vijim: Miratoi Rishikimin e Buxhetit të BQK-së...

Guvernatori i Bankës Qendrore z. Bedri Hamza priti një delegacion të Odës Ekonomike të Kosovës

14/09/2015
Në këtë takim, Guvernatori Hamza njohu përfaqësuesit e delegacionit Odës Ekonomike të Kosovës me zhvillimet aktuale në sektorin financiar në Kosovë, me përgjegjësitë dhe angazhimet aktuale të BQK-së, si dhe me sfidat me të cilat po ballafaqohet  Banka Qendrore e Republikës së Kosovës. Me këtë  rast Guvernatori Hamza, u njoftua nga z.Gërxhaliu dhe bashkëpunëtorët e […]

ÇMIMI I BQK-së PËR EKONOMISTËT E RINJ

04/09/2015
Banka Qendrore e Republikës së Kosovës (BQK) ka krijuar mundësinë e dhënies së një çmimi për studimin  më të mirë të paraqitur  nga ekonomistët e rinj. Punimet duhet të jenë të çdo fushe që ka të bëjë me Sektorin Financiar dhe Zhvillimin Ekonomik në Kosovë.  Ky çmim ka për qëllim për të nxitë hulumtime cilësore […]

Vendimet e Bordit të BQK-së më 31 gusht 2015

31/08/2015
Bordi i Bankës Qendrore të Republikës së Kosovës në mbledhjen e njëqindekatër  të mbajtur më 31 gusht 2015, miratoi vendimet si në vijim:    a) Miratoi Pasqyrat Financiare të...

Vendimet e Bordit të BQK-së më 31 gusht 2015

31/08/2015
Bordi i Bankës Qendrore të Republikës së Kosovës në mbledhjen e njëqindekatër  të mbajtur më 31 gusht 2015, miratoi vendimet si në vijim:    a) Miratoi Pasqyrat Financiare të...

Guvernatori Hamza priti në takim një grup studentësh nga diaspora

14/08/2015
Guvernatori i Bankës Qendrore të Republikës së Kosovës (BQK), z. Bedri Hamza, priti në takim një grup studentësh nga vende të ndryshme të diasporës, të cilët i njoftoi me rolin e BQK-së si dhe gjendjen e sektorit financiar dhe ekonomisë së vendit në përgjithësi. Guvernatori Hamza vlerësoi lartë kontributin e diasporës në procesin e shtetndërtimit […]

Guvernatori Hamza priti në takim Përfaqësuesin e Ri Rezidencial të FMN-së në Kosovë

10/08/2015
Guvernatori i Bankës Qendrore të Republikës së Kosovës, Bedri Hamza, priti sot në një takim njohës Përfaqësuesin e Ri Rezident të FMN-së në Kosovë, z. Ruud Vermeulen. Në këtë takim, Guvernatori Hamza njohu përfaqësuesin e ri të FMN-së me zhvillimet aktuale në sektorin financiar në Kosovë, me përgjegjësitë dhe angazhimet aktuale të BQK-së, si dhe […]

Kumtesë për shtyp

05/08/2015
Paneli për përzgjedhjen e kandidatëve për anëtar joekzekutiv të Bordit të Bankës Qendrore të Republikës së Kosovës, pas vlerësimit të integritetit, përgatitjes profesionale, njohurive të sistemit financiar si dhe njohurive për politika mikro dhe makroekonomike si dhe pas vlerësimit të përformancës së treguar gjatë intervistës, ka bërë dhe ia ka dërguar listën përfundimtare Kuvendit dhe […]

Vendimet e Bordit të BQK-së më 30 korrik 2015

30/07/2015
Bordi i Bankës Qendrore të Republikës së Kosovës në mbledhjen e njëqindetretë  të mbajtur më 30 korrik 2015, miratoi: · Raportin gjashtëmujor të Auditorit të Brendsh&e...

Vendimet e Bordit të BQK-së më 30 korrik 2015

30/07/2015
Bordi i Bankës Qendrore të Republikës së Kosovës në mbledhjen e njëqindetretë  të mbajtur më 30 korrik 2015, miratoi: · Raportin gjashtëmujor të Auditorit të Brendsh&e...

BQK merr masa ndaj institucioneve që ushtrojnë aktivitet financiar të palicencuar

30/07/2015
Bazuar në Ligjin nr. 04/L-093 për Bankat ,IMF dhe Institucionet  Financiare Jobankare, në nenin 5 është specifikuar dhe është e rregulluar fushëveprimi i operimit të institucioneve financiare të licencuara. Sipas legjislacionit në fuqi, asnjë person në territorin e Republikës së Kosovës nuk mund të merret me veprimtari financiare pa licencë të lëshuar nga BQK-ja, e […]

Thellohet bashkëpunimi në mes të BQK-së dhe Autoritetit të Tregut Financiar të Austrisë, FMA-së

15/07/2015
Në zyrat e Bankës Qendrore të Republikës së Kosovës, zëvendësguvernatori për mbikëqyrje financiare z. Fehmi Mehmeti i shoqëruar nga Nexhat Miftari, drejtor i departamentit të mbikëqyrjes së sigurimeve dhe Berat Begu, pritën në një takim drejtorin menaxhues të Mbikëqyrjes së Sigurimeve dhe Pensioneve të Autoritetit të Tregut Financiar” të Austrisë (angl. Financial Market Authority – […]

Në Bankën Qendrore të Kosovës po qëndron për vizitë një delegacion i Institutit JVI të Austrisë

07/07/2015
Zëvendësguvernatori z.Lulzim Ismajli i shoqëruar nga zëvendësguvernatori z. Fatmir Gashi pritën në një takim drejtorin e përgjithshëm të “Joint Vienna Institute” z. Norbert Funke i cili shoqërohej nga z.Aleksander Prostimkin zyrtar i programeve, përgjegjës për trajnimet e stafit të Bankës Qendrore të Kosovës që ndjekin trajnimet dhe ligjeratat në Vjenë të Austrisë. Qëllimi i kësaj […]

Vendimet e Bordit të BQK-së më 23 qershor 2015

25/06/2015
Bordi i Bankës Qendrore të Republikës së Kosovës në mbledhjen e njëqindedytë  të mbajtur më 23 qershor 2015, miratoi vendimet si në vijim: ·       ...

Vendimet e Bordit të BQK-së më 23 qershor 2015

25/06/2015
Bordi i Bankës Qendrore të Republikës së Kosovës në mbledhjen e njëqindedytë  të mbajtur më 23 qershor 2015, miratoi vendimet si në vijim: ·       ...

Banka Qendrore e Republikës së Kosovës mori vendim për uljen e tarifave të sigurimit kufitar të autopërgjegjësisë

18/06/2015
Banka Qendrore e Republikës së Kosovës, më 18 qershor 2015, mori vendim për uljen e tarifave të sigurimit kufitar të autopërgjegjësisë. Ulja e tarifave të sigurimit kufitar të autopërgjegjësisë do të aplikohet për të gjitha kategoritë e mjeteve motorike. Tarifat për kategorinë e “auto veturave”, që kryesisht kanë ndikim te bashkatdhetarët tanë që jetojnë në […]

Guvernatori Hamza merr pjesë në samitin “E ardhmja financiare e rajonit“, që po mbahet në Beçiq të Malit të Zi

12/06/2015
Guvernatori i Bankës Qendrore të Republikës së Kosovës, Bedri Hamza, është duke marrë pjesë në samitin e ministrave të financave dhe guvernatorëve të rajonit që po mbahet në Beçiq të Malit të Zi. Temat boshte të samitit të sivjetëm që organizohet nga javorja beogradase "NIN", me mbështetje të Ministrisë së Financave dhe të Bankës Qendrore […]

Guvernatori i Bankës Qendrore të Republikës së Kosovës z. Bedri Hamza po merr pjesë në Konferencën e 6-të të Bankës Qendrore Evropiane mbi vendet e Evropës Qendrore, Lindore dhe Juglindore

10/06/2015
Guvernatori i Bankës Qendrore të Republikës së Kosovës z. Bedri Hamza po merr pjesë në Konferencën e 6-të të Bankës Qendrore Evropiane mbi vendet e Evropës Qendrore, Lindore dhe Juglindore, me ftesë të Bordit Ekzekutiv të Bankës Qendrore Evropiane, e cila është duke zhvilluar punimet në Frankfurt të Gjermanisë. Temat bosht të kësaj konference ndërlidhen […]

Guvernatori i Bankës Qendrore të Kosovës z.Bedri Hamza u prit nga Presidentja e Kosovës znj.Atifete Jahjaga

05/06/2015
Presidentja e Republikës së Kosovës, zonja Atifete Jahjaga, priti sot në takim guvernatorin e Bankës Qendrore të Kosovës, zotëri Bedri Hamza, i cili ia dorëzoi raportin për vitin 2014. Presidentja Jahjaga u njoftua nga guvernatori Hamza se Kosova gjatë vitit 2014 ka mbajtur një normë pozitive të rritjes ekonomike dhe vazhdon të reflektoj nivel të […]

Guvernatori i Bankës Qendrore të Republikës së Kosovës, Bedri Hamza, priti sot në një takim z. Philip Bennet, Zëvendëspresident i Parë dhe Kryeshef i Operacioneve i BERZH-it

01/06/2015
Në këtë takim, Guvernatori Hamza falënderoi BERZH-in për ndihmën e vazhdueshme, që i ka dhënë Kosovës dhe po i japin në forma të ndryshme institucioneve të saja dhe përmendi , pjesëmarrjen në sistemin financiar. Ai në vijim e njoftoi z. Bennet me përgjegjësitë dhe angazhimet aktuale të BQK-së, si dhe me sfidat me të cilat […]

Vendimet e Bordit të BQK-së më 28 maj 2015

28/05/2015
Bordi i Bankës Qendrore të Republikës së Kosovës në mbledhjen e njëqindenjë të mbajtur më 28 maj 2015, miratoi vendimet si në vijim: • Miratimi i Rregullores për Regjistrimin, Mbik&eu...

Vendimet e Bordit të BQK-së më 28 maj 2015

28/05/2015
Bordi i Bankës Qendrore të Republikës së Kosovës në mbledhjen e njëqindenjë të mbajtur më 28 maj 2015, miratoi vendimet si në vijim: • Miratimi i Rregullores për Regjistrimin, Mbik&eu...

Vendimet e Bordit të BQK-së më 21 maj 2015

27/05/2015
Bordi i Bankës Qendrore të Republikës së Kosovës në mbledhjen e njëqindtë të mbajtur më 21 maj 2015, miratoi vendimet si në vijim: • Miratoi Raportin vjetor të BQK-së për ...

Vendimet e Bordit të BQK-së më 21 maj 2015

27/05/2015
Bordi i Bankës Qendrore të Republikës së Kosovës në mbledhjen e njëqindtë të mbajtur më 21 maj 2015, miratoi vendimet si në vijim: • Miratoi Raportin vjetor të BQK-së për ...

Guvernatori Hamza mbajti një ligjeratë me gazetarët e ekonomisë

25/05/2015
Guvernatori Hamza  mbajti një ligjeratë  në punëtorinë me gazetarët e ekonomisë  të organizuar nga Qendra për Hulumtime Strategjike dhe Sociale STRAS. Në vijim gjeni ligjeratën e Guvernatorit.   Të nderuar përfaqësues të mediave (gazetarë) dhe pjesëmarrës të kësaj punëtorie,   Ndjej kënaqësi të veçantë që sot gjendem në këtë mes dhe këtë e shoh si […]

Një delegacion i BQK-së vizitoi Bankën për Rregullim Ndërkombëtar-BIS me seli në Bazel të Zvicrës

20/05/2015
Një delegacion i BQK-së, i përfaqësuar nga Zëvendësguvernatori për Mbikëqyrje Financiare z. Fehmi Mehmeti dhe z.Nexhat Miftari, drejtor i Departamentit të Mbikëqyrjes së Sigurimeve, së bashku me përfaqësuesit e GIZ-it gjerman, në Basel të Zvicrës, kanë zhvilluar një takim me përfaqësuesit e Bankës për Rregullim Ndërkombetar (BIS-Bank for International Settlements), përkatësisht me z. Karl Cordewener, […]

Guvernatori Hamza ka pritur sot në takim Zyrtarin e Lartë të Deskut për Kosovën të Departamentit të Shtetit, z. Ilan Goodman

06/05/2015
Me këtë rast, Guvernatori Hamza ka falënderuar z. Goodman për ndihmën e vazhdueshme që institucionet amerikane janë duke i dhënë Kosovë, në veçanti BQK-së, si dhe e ka njoftuar lidhur me zhvillimet e tanishme ekonomike dhe financiare në vendin tonë, duke vënë theksin e veçantë në performancen e sistemit bankar në Kosovë. Po ashtu, guvernatori […]

Guvernatori Hamza mori pjesë në hapjen e punëtorisë rajonale të Shoqatës Ndërkombëtare të Siguruesve të Depozitave (IADI)

04/05/2015
Guvernatori i Bankës Qendrore të Republikës së Kosovës, z. Bedri Hamza, mori pjesë në hapjen e Punëtorisë së Tetë Rajonale të IADI-it për Vlerësimin e Pajtueshmërisë me Parimet Themelore për Sisteme Efektive të Sigurimit të Depozitave, e cila po mbahet në Prishtinë gjatë periudhës 4-6 maj 2015 dhe nikoqir i së cilës është Fondi i […]

Vendimet e Bordit të BQK-së më 30 prill 2015

04/05/2015
Bordi i Bankës Qendrore të Republikës së Kosovës në mbledhjen e nëntëdhjetenëntë të mbajtur më 30 prill 2015, miratoi vendimet si në vijim: • Miratoi Rregulloren për depoz...

Vendimet e Bordit të BQK-së më 30 prill 2015

04/05/2015
Bordi i Bankës Qendrore të Republikës së Kosovës në mbledhjen e nëntëdhjetenëntë të mbajtur më 30 prill 2015, miratoi vendimet si në vijim: • Miratoi Rregulloren për depoz...

Delegacioni i Republikës së Kosovës përfundoi pjesëmarrjen në takimet e rregullta vjetore të sesionit pranveror të FMN-së dhe BB-së në Uashington

17/04/2015
Delegacioni i Republikës së Kosovës përfundoi pjesëmarrjen në takimet e rregullta vjetore të sesionit pranveror të FMN-së dhe BB-së në Uashington Delegacioni i Republikës së Kosovës në përbërje të cilit ishin Ministri i Financave, z.Avdullah Hoti dhe Guvernatori i Bankës Qendrore të Kosovës, z. Bedri Hamza përfunduan takimet e rregullta vjetore të Fondit Monetar Ndërkombëtar […]

Guvernatori Hamza do të marrë pjesë në takimet vjetore të FMN-së dhe Bankës Botërore

15/04/2015
Guvernatori i Bankës Qendrore të Kosovës z. Bedri Hamza do të marrë pjesë në takimet e rregullta vjetore të Fondit Monetar Ndërkombëtar dhe të Bankës Botërore, të cilat do të zhvillohen në Uashington D.C. nga datat 15-20 prill. Përveç pjesëmarrjes në sesionin plenar të FMN-së dhe Bankës Botërore, Guvernatori Hamza do të marrë pjesë edhe […]

BQK publikoi statistikat për sektorin e jashtëm për tremujorin e katërt të vitit 2014 dhe për muajin janar 2015

01/04/2015
Banka Qendrore e Republikës së Kosovës publikoi statistikat e sektorit të jashtëm me të dhënat për tremujorin e katërt 2014 dhe për muajin janar 2015. Të dhënat janë publikuar në kuadër të Serive Kohore në faqen e internetit të BQK-së sipas kalendarit paraprak të publikimeve. Statistikat e sektorit të jashtëm përfshijnë statistikat e bilancit të […]

Guvernatori Hamza priti në një takim znj. Songül Ozan Ambasadore e Turqisë në Kosovë

31/03/2015
Guvernatori i Bankës Qendrore të Republikës së Kosovës , Bedri Hamza ,priti sot në një takim , shkëlqesinë e saj, znj. Songül Ozan, ambasadore e  Republikës së Turqisë në Republikën e Kosovës. Duke e falënderuar  për kohën e ndarë që të vizitoi Banken Qendrore të Republikës së Kosovës,  Guvernatori e njoftoi ambasadoren Ozan  për  zhvillimet […]

Përfundimi i programit të bashkëpunimit teknik me Bankën Qendrore Evropizne

27/03/2015
Me një solemnitet rasti, është shënuar sot përfundimi i Programit të bashkëpunimit të Bankës Qendrore Evropiane (BQE) me Bankën Qendrore të Republikës së Kosovës (BQK), Bankën e Shqipërisë (BSH) dhe Bankën Popullore të Republikës së Maqedonisë (BPRM).  Krahas BQE-së, në këtë program, që u financua nga Komisioni Evropian, ishin përfshirë edhe banka qendrore kombëtare të […]

Vendimet e Bordit të BQK-së më 26 mars 2015

26/03/2015
Bordi i Bankës Qendrore të Republikës së Kosovës në mbledhjen e nëntëdhjeteshtatë të mbajtur më 26 mars 2015, miratoi vendimet si në vijim: • Miratoi Rregulloren për Kliringun ...

Vendimet e Bordit të BQK-së më 26 mars 2015

26/03/2015
Bordi i Bankës Qendrore të Republikës së Kosovës në mbledhjen e nëntëdhjeteshtatë të mbajtur më 26 mars 2015, miratoi vendimet si në vijim: • Miratoi Rregulloren për Kliringun ...

Guvernatori u takua me z. Jacques Miniane, Shef i Misionit të FMN-së për Kosovë

19/03/2015
Guvernatori Hamza ka pritur sot në takim një delegacion të Misionit të FMN-së të kryesuar nga z. Jacques Miniane, Shef i Misionit të FMN-së për Kosovë, që vepron në kuadër të Departamentit Evropian. Me këtë rast, Guvernatori Hamza e ka njoftuar z. Miniane lidhur me zhvillimet aktuale ekonomike dhe financiare në vendin tonë, duke vënë […]

Banka Qendrore e Kosovës shënoi Javën Ndërkombëtare të Parasë

12/03/2015
Sot edhe në Kosovë u shënua “Java Ndërkombetare e Parasë”, aktivitet ky i cili shënohet në tërë botën. Banka Qendrore e Republikës së Kosovës, si pjesë e Organizatës Ndërkombëtare për Fëmijë dhe të Rinj dhe në kuadër të aktiviteteve të saja edukativo-financiare  shënoi  fillimin e kësaj jave me fëmijet e ciklit të ulët,  përkatësisht, shkollës fillore […]

Guvernatori priti z.Jean-Marie Demange,ministër konsular në Ambasadën Franceze në Bullgari

03/03/2015
Guvernatori i Bankës Qendrore të Republikës së Kosovës, z.Bedri Hamza ka pritur sot udhëheqësin e çështjeve  ekonomike rajonale  të zyrës së Thesarit të Francës  z.Jean-Marie Demange, ministër konsular në Ambasadën Franceze  në Bullgari, i cili në këtë takim  shoqërohej nga zëvendësja e misionit diplomatik në  Kosovë znj.Lise Moutoumalaya.  Me këtë rast Guvernatori ka falënderuar  z.Damange […]

Vendimet e Bordit të BQK-së më 26 shkurt 2015

26/02/2015
Bordi i Bankës Qendrore të Republikës së Kosovës në mbledhjen e nëntëdhjetegjashtë  të mbajtur më 26 shkurt 2015, miratoi vendimet si në vijim:   ·    ...

Vendimet e Bordit të BQK-së më 26 shkurt 2015

26/02/2015
Bordi i Bankës Qendrore të Republikës së Kosovës në mbledhjen e nëntëdhjetegjashtë  të mbajtur më 26 shkurt 2015, miratoi vendimet si në vijim:   ·    ...

Zbulimi i dizajnit të plotë të kartëmonedhës së re në vlerë prej 20€

24/02/2015
Më 24 shkurt 2015 Banka Qendrore Evropiane (BQE)  zbuloj dizajnin e plotë të kartëmonedhës së re në vlerë prej 20€ në ngjarjen, që u organizua në Bankën Qendrore Evropiane në Frankfurt am Main të Gjermanisë.  Kartëmonedha e serisë së re në vlerë prej 20€ është kartëmonedha e tretë e serisë Europa dhe ashtu sikurse seria […]

Guvernatori Bedri Hamza priti një delegacion të lartë te Bankës Evropiane për Rindërtim dhe Zhvillim

18/02/2015
Guvernatori i Bankës Qendrore të Republikës së Kosovës, z.Bedri Hamza ka pritur sot një delegacion të lartë të Bankës Evropiane për Rindërtim dhe Zhvillim (BERZH), të kryesuar  nga Drejtori për Evropën Qendrore dhe Juglindore për Rindërtim dhe Zhvillim BERZH z.Jean –Marc Petterschmitt, i cili shoqërohej edhe nga Drejtori i  zyrës në Prishtinë z.Anton Kobakov me […]

Guvernatori Bedri Hamza priti në takim Ministrin e Financave Avdullah Hoti

10/02/2015
Guvernatori  Hamza  ka pritur sot në takim Ministrin e Financave të  Qeverisë së Republikës së Kosovës z.Avdullah Hoti .Me këtë rast Guvernatori z.Hamza e ka njoftuar z.Hotin në lidhje me zhvillimet e fundit në sektorin financiar në Kosovë, duke nënvizuar qëndrueshmërinë dhe performancën  pozitive të sektorit bankar në përgjithësi. Të dhënat e prezantuara dhe treguesit […]

Vendimet e Bordit të BQK-së më 6 shkurt 2015

10/02/2015
Bordi i Bankës Qendrore të Republikës së Kosovës në mbledhjen e nëntëdhjetepestë  të mbajtur më 6 shkurt 2015, emëroi Auditorin e Jashtëm për BQK-në.     ...

Vendimet e Bordit të BQK-së më 6 shkurt 2015

10/02/2015
Bordi i Bankës Qendrore të Republikës së Kosovës në mbledhjen e nëntëdhjetepestë  të mbajtur më 6 shkurt 2015, emëroi Auditorin e Jashtëm për BQK-në.     ...

Sot fillon përdorimi i IBAN-it në Kosovë

02/02/2015
Duke filluar nga 2 shkurt 2015, numrat e llogarive bankare në Kosovë do të kenë edhe formatin IBAN (Numri Ndërkombëtar i Llogarisë Bankare).  Formatin IBAN banka përkatëse ia përcakton çdo llogarie të klientëve të saj, në përputhje me standardin ndërkombëtar ISO 13616.  Përdorimi i IBAN-it në Kosovë është i rregulluar nga BQK-ja me Rregulloren për […]

Vendimet e Bordit të BQK-së më 29 janar 2015

29/01/2015
Bordi i Bankës Qendrore të Republikës së Kosovës në mbledhjen e nëntëdhjetekatërtë  të mbajtur më 29 janar 2015, miratoi vendimet si në vijim:        ·...

Vendimet e Bordit të BQK-së më 29 janar 2015

29/01/2015
Bordi i Bankës Qendrore të Republikës së Kosovës në mbledhjen e nëntëdhjetekatërtë  të mbajtur më 29 janar 2015, miratoi vendimet si në vijim:        ·...

Guvernatori Hamza priti drejtoreshën e Bankës Botërore për Ballkanin Perëndimor

14/01/2015
Guvernatori  Hamza  ka pritur sot në takim zonjën  Ellen Goldstein  drejtoreshë e Bankës Botërore për Ballkanin perëndimor dhe zotëri Jan-Peter Olters, drejtor i zyrës së Bankës Botërore për Republikën e Kosovës. Gjatë këtij takimi Guvernatori i BQK-së z.Bedri Hamza ka bërë një rezyme në lidhje me zhvillimet e fundit në sektorin financiar në Kosovë, duke […]

Guvernatori Hamza priti një delegacion të Fondit Monetar Ndërkombëtar

14/01/2015
Guvernatori i Bankës Qendrore të Republikës së Kosovës, Bedri Hamza, priti në një takim një delegacion të FMN-së të kryesuar nga Shefi i Misionit të FMN-së për Kosovë  z. Mr. Jacques Miniane, i cili shoqërohej nga  përfaqësuesi rezident i FMN-së në Kosovë z.  Frank Lakwijk me bashkëpunëtorë. Me këtë rast Guvernatori Hamza  i informoi zyrtarët […]

BQK publikoi statistikat për sektorin financiar për muajin nëntor 2014 dhe sektorin e jashtëm për tremujorin e tretë të vitit 2014

31/12/2014
Banka Qendrore e Republikës së Kosovës publikoi statistikat e sektorit financiar me të dhënat për muajin nëntor 2014, si dhe statistikat e sektorit të jashtëm me të dhënat për tremujorin e tretë 2014. Të dhënat janë publikuar në kuadër të Serive Kohore në faqen e internetit të BQK-së, sipas kalendarit të publikimeve t+25 për sektorin […]

Vendimet e Bordit të BQK-së më 29 dhjetor 2014

30/12/2014
Bordi i Bankës Qendrore të Republikës së Kosovës në mbledhjen e nëntëdhjetetretë  të mbajtur më 29 dhjetor 2014, miratoi vendimet si në vijim:  ·    &nb...

Vendimet e Bordit të BQK-së më 29 dhjetor 2014

30/12/2014
Bordi i Bankës Qendrore të Republikës së Kosovës në mbledhjen e nëntëdhjetetretë  të mbajtur më 29 dhjetor 2014, miratoi vendimet si në vijim:  ·    &nb...

Me një konferencë solemne Banka Qendrore e Republikës së Kosovës shënoi 15 vjetorin e themelimit të saj

15/12/2014
Me rastin e 15 vjetorit të themelimit të saj Banka Qendrore e Republikës së Kosovës (BQK)  organizoi një konferencë solemne, në të cilën morën pjesë përfaqësues të institucioneve të larta vendore, si dhe udhëheqësit e institucioneve financiare të vendit. Po ashtu konferencën e nderuan me pjesëmarrjen  e tyre edhe përfaqësues të qeverive dhe institucioneve të […]

Banka Qendrore e Republikës së Kosovës ka publikuar Raportin e Stabilitetit Financiar Nr.6

14/12/2014
Banka Qendrore e Republikës së Kosovës, ka publikuar Raportin e Stabilitetit Financiar nr.6, i cili pasqyron zhvillimet dhe stabilitetin e  sektorit financiar në gjashtëmujorin e parë të vitit 2014.    Raporti i Stabilitetit Financiar synon të informojë publikun e gjerë, profesionistët dhe autoritetet vendimmarrëse mbi zhvillimet në sektorin financiar, me fokus të veçantë në sektorin […]

Vendimet e Bordit të BQK-së më 27 nëntor 2014

27/11/2014
  Bordi i Bankës Qendrore të Republikës së Kosovës në mbledhjen e nëntëdhjetenjë  të mbajtur më 27 nëntor 2014, miratoi vendimet si në vijim:     • ...

Vendimet e Bordit të BQK-së më 27 nëntor 2014

27/11/2014
  Bordi i Bankës Qendrore të Republikës së Kosovës në mbledhjen e nëntëdhjetenjë  të mbajtur më 27 nëntor 2014, miratoi vendimet si në vijim:     • ...

Guvernatori Hamza priti një delegacion gjerman nga Ministria e Punës dhe Çështjeve Sociale

26/11/2014
Guvernatori i Bankës Qendrore të Republikës së Kosovës, Bedri Hamza, priti z. Jörg Asmussen, Sekretar i përhershëm i Shtetit në Ministrinë Federale Gjermane të Punës dhe Çështjeve Sociale, të shoqëruar nga z. Matthias Kiesler, Zëvendës i Shefit të Misionit të Ambasadës Gjermane dhe Shef i Departamentit Ekonomik të Ambasadës Gjermane. Guvernatori Hamza i informoi mysafirët […]

FSI connect – një udhëzues i rëndësisë së veçantë lidhur me funksionin e mbikëqyrjes bankare në BQK

09/11/2014
Në një ceremoni, Banka Qendrore në bashkëpunim me GIZ  kanë lansuar përdorimin e softuerit  FSI connect,  i cili do të bëjë të mundur pajisjen me licenca të  stafit të mbikëqyrjes  bankare në BQK. Për rëndësinë e projektit ,foli Guvernatori Hamza , i cili falënderoi GIZ, qeverinë gjermane dhe ambasadën gjermane që  në vazhdimësi kanë përkrahur […]

Në Bankën Qendrore u mbajt Forumi ”Tregu i Pronave dhe Kredive Hipotekare në Kosovë – Rritja dhe Progresi”

06/11/2014
Në Bankën Qendrore të Republikës së Kosovës  u mbajt Forumi i 5-të me radhë për pronat në Kosovë, me temë “Tregu i Pronave dhe Kredive Hipotekare në Kosovë – Rritja dhe Progresi”, organizuar nga GIZ, Projekti Menaxhim i Tokës/Kadastër në bashkëpunim me Bankën Qendrore të Republikës së Kosovës.  Pjesëmarrës në Forum ishin përfaqësues nga institucione […]

Vendimet e Bordit të BQK-së më 30 tetor 2014

30/10/2014
Bordi i Bankës Qendrore të Republikës së Kosovës në mbledhjen e nëntëdhjetë të mbajtur më 30 tetor 2014, miratoi vendimet si në vijim: • Miratoi Rregulloren për licencimin e ko...

Vendimet e Bordit të BQK-së më 30 tetor 2014

30/10/2014
Bordi i Bankës Qendrore të Republikës së Kosovës në mbledhjen e nëntëdhjetë të mbajtur më 30 tetor 2014, miratoi vendimet si në vijim: • Miratoi Rregulloren për licencimin e ko...

Guvernatori Hamza priti në BQK delegacionin e lartë të BERZH-it

24/10/2014
Guvernatori i Bankës Qendrore të Republikës së Kosovës, z.Bedri Hamza ka pritur një delegacion të lartë të Bankës Evropiane për Rindërtim dhe Zhvillim (BERZH), të përbërë nga anëtarë të Bordit të Drejtorëve dhe zyrtarë të lartë ekzekutivë.  Guvernatori Hamza falënderoi përfaqësuesit e BERZh-it për realizimin e kësaj vizite të nivelit të lartë në Kosovë dhe […]

Kryetari i Bordit të BQK-së, Prof. Dr. Bedri Peci merr çmimin prestigjioz, “Medaljen e Artë të Forumit të Crans Montanës”

20/10/2014
Kryetari i Bordit të Bankës Qendrore të Republikës së Kosovës, Prof. Dr. Bedri Peci  mori pjesë në Forumin e Crans – Montanës, në Samitin e 16-të Ndërkombëtar mbi “Krimin Ndërkombëtar dhe Sigurinë Vendore dhe Globale” i cili u mbajt në Gjenevë të Zvicrës nga data 15-17 tetor, 2014. Ky forum përbën një platformë prestigjioze përfaqësimi […]

Guvernatori Hamza priti Drejtorin e ri të BERZH-IT për Ballkanin Perëndimor

16/10/2014
Guvernatori i Bankës Qendrore të Republikës së Kosovës, Bedri Hamza, ka pritur sot në një takim z. Holger Muent, Drejtor i ri për Ballkanin Perëndimor i Bankës Evropiane për Rindërtim dhe Zhvillim. Në takim, Guvernatori Hamza ka njoftuar mysafirin për zhvillimet aktuale në sektorin financiar në Kosovë, si dhe ka çmuar lart bashkëpunimin që BQK-ja […]

Aktivitetet e delegacionit të Kosovës në takimet vjetore të FMN-së dhe Bankës Botërore

10/10/2014
Delegacioni i Bankës Qendrore të Republikës së Kosovës i kryesuar nga Guvernatori z. Bedri Hamza po merr pjesë në takimet vjetore të  Fondit Monetar  Ndërkombëtar dhe Grupit të Bankës Botërore, që po zhvillohen në Uashington D.C. dhe ku po marrin pjesë delegacione nga 186 vende anëtare të FMN-së dhe BB-së. Guvernatori Hamza në kuadër të […]

Guvernatori Hamza po merr pjesë në takimet vjetore të FMN-së dhe Bankës Botërore

09/10/2014
Guvernatori  i Bankës Qendrore të Kosovës z. Bedri Hamza po merr pjesë në takimet e rregullta vjetore të Fondit Monetar Ndërkombëtar dhe të Bankës Botërore, të cilat janë duke u zhvilluar  në Uashington D.C. Përveç pjesëmarrjes në sesionin plenar  të  FMN-së  dhe Bankës Botërore, Guvernatori Hamza do të   marrë pjesë edhe në mbledhjet e […]

BQK publikoi statistikat për sektorin financiar për muajin gusht 2014 dhe sektorin e jashtëm për tremujorin e dytë të vitit 2014

02/10/2014
Banka Qendrore e Republikës së Kosovës publikoi statistikat e sektorit financiar me të dhënat për muajin gusht 2014, si dhe statistikat e sektorit të jashtëm me të dhënat për tremujorin e dytë 2014. Të dhënat janë publikuar në kuadër të Serive Kohore në faqen e internetit të BQK-së, sipas kalendarit të publikimeve t+25 për sektorin […]

Guvernatori Hamza priti një delegacion të zyrës për Kosovë të Komisionit Evropian

01/10/2014
Guvernatori i Bankës Qendrore të Republikës së Kosovës, z.Bedri Hamza priti në një takim z.Javier Menendez Bonilla, shef i njësisë për Kosovën , e cila është në kuadër të Komisionit Evropian. Në këtë takim, Guvernatori Hamza fillimisht ka falënderuar, z.Bonilla  për ndihmën e vazhdueshme të Komisionit Evropian  që i ka dhënë Kosovës dhe institucioneve të […]

Guvernatori Hamza kryesoi takimin e programit të bashkëpunimit teknik me Bankën Qendrore Evropiane

29/09/2014
Në kuadër të programit të bashkëpunimit teknik të Bankës Qendrore Evropiane (BQE) me bankat qendrore të regjionit të Ballkanit Perëndimor, ku përfshihet edhe Banka Qendrore e Republikës së Kosovës, sot në selinë e BQE-së në Frankfurt është realizuar mbledhja e radhës e Komitetit drejtues të programit.Kjo mbledhje u kryesua nga z. Bedri Hamza, Guvernator i […]

Vendimet e Bordit të BQK-së më 25 shtator 2014

26/09/2014
Bordi i Bankës Qendrore të Republikës së Kosovës në mbledhjen e tetëdhjetenëntë të mbajtur më 25 shtator 2014, miratoi vendimet si në vijim: • Miratoi  Rregulloren për proce...

Vendimet e Bordit të BQK-së më 25 shtator 2014

26/09/2014
Bordi i Bankës Qendrore të Republikës së Kosovës në mbledhjen e tetëdhjetenëntë të mbajtur më 25 shtator 2014, miratoi vendimet si në vijim: • Miratoi  Rregulloren për proce...

Guvernatori Hamza mori pjesë në Panairin Financiar 2014

23/09/2014
Në paraqitjen e tij me  rastin e  hapjes së Panarit Financiar 2014 në Prishtinë ,Guvernatori i Bankës Qendrore të Republikës së Kosovës z.Bedri Hamza, para pjesëmarrësve të këtij Panairi ndër të tjera ritheksoi  edhe njehrë pohimin e tij se tregu bankar i Kosovës , vazhdon të jetë atraktiv për investitorët dhe vazhdon të reflektojë nivel […]

“Perspektiva Ekonomike e Evropës Juglindore në periudhën pas krizës”

12/09/2014
Banka Qendrore e Republikës së Kosovës (BQK) në bashkëpunim me Universitetin e Lubjanës, Fakultetin Ekonomik organizuan sot konferencën e përbashkët me temën  “Perspektiva Ekonomike e Evropës Juglindore në periudhën pas krizës”.Qëllimi kryesor i kësaj konference është diskutimi mbi trendet aktuale dhe perspektivat afatmesme ekonomike të vendeve të Evropës Juglindore, duke u fokusuar në pengesat e […]

Guvernatori Hamza priti sot në takim Guvernatorin e Bankës së Sllovenisë z.Boshtjan Jazbec

12/09/2014
Guvernatori i Bankës Qendrore të Republikës së Kosovës z. Bedri Hamza ka pritur në një  takim z.Boshtjan Jazbec Guvernator i Bankës së Sllovenis&amamp;euml; . Më këtë rast të dy guvernatorët kanë shkëmbyerë  informacione lidhur më zhvillimet në përgjithësi në sektorët financiar të të dyja vendeve.Guvernatori Hamza, ka falënderuar z.Jazbec për ndihmën e tij që ka […]

Vendimet e Bordit të BQK-së më 29 gusht 2014

29/08/2014
Bordi i Bankës Qendrore të Republikës së Kosovës në mbledhjen e tetëdhjetetetë të mbajtur më 29 gusht 2014, miratoi vendimet si në vijim:   • Miratoi Statutin e Komitetit të Audi...

Vendimet e Bordit të BQK-së më 29 gusht 2014

29/08/2014
Bordi i Bankës Qendrore të Republikës së Kosovës në mbledhjen e tetëdhjetetetë të mbajtur më 29 gusht 2014, miratoi vendimet si në vijim:   • Miratoi Statutin e Komitetit të Audi...

Miratimi i formatit IBAN të numrave të llogarive bankare të Kosovës

07/08/2014
Banka Qendrore e Republikës së Kosovës ka pranuar njoftimin për regjistrimin e formatit IBAN të numrave të llogarive të mbajtura në bankat e Kosovës.  Që nga zyrtarizimi i kodeve SWIFT të bankave të Kosovës vitin e kaluar, Banka Qendrore e Republikës së Kosovës dhe bankat komerciale të vendit kanë qenë të angazhuara për zyrtarizimin edhe […]

Guvernatori Hamza priti në takim Përfaqësuesin e Ri Rezidencial të FMN-së në Kosovë

04/08/2014
Guvernatori i Bankës Qendrore të Republikës së Kosovës, Bedri Hamza, priti sot në një takim njohës Përfaqësuesin e Ri Rezident të FMN-së në Kosovë, z. Frank Lakwijk. Në këtë takim, Guvernatori Hamza falënderoi FMN-në për ndihmën e vazhdueshme, që i ka dhënë Kosovës dhe institucioneve të saja dhe përmendi zbatimin e suksesshëm të marrëveshjeve të […]

Vendimet e Bordit të BQK-së më 31 korrik 2014

31/07/2014
Bordi i Bankës Qendrore të Republikës së Kosovës në mbledhjen e tetëdhjeteshtatë të mbajtur më 31 korrik 2014, miratoi vendimet si në vijim: • Miratoi Raportin Vjetor të Auditimit t&eu...

Vendimet e Bordit të BQK-së më 31 korrik 2014

31/07/2014
Bordi i Bankës Qendrore të Republikës së Kosovës në mbledhjen e tetëdhjeteshtatë të mbajtur më 31 korrik 2014, miratoi vendimet si në vijim: • Miratoi Raportin Vjetor të Auditimit t&eu...

Kumtesë për shtyp

25/07/2014
Paneli për përzgjedhjen e kandidatëve për anëtar joekzekutiv të Bordit të Bankës Qendrore të Republikës së Kosovës, pas vlerësimit të integritetit, përgatitjes profesionale, njohurive të sistemit financiar si dhe njohurive për politika mikro dhe makro ekonomike si dhe pas vlerësimit të përformancës së treguar gjatë intervistës, ka bërë dhe ka dërguar listën përfundimtare Kuvendit dhe […]

Çmimi i BQK-së për ekonomistët e rinj

16/07/2014
Në funksion të nxitjes së hulumtimeve mes ekonomistëve të rinj të Kosovës, Banka Qendrore e Republikës së Kosovës (BQK) ka krijuar mundësinë e dhënies së një çmimi për studimin  më të mirë të paraqitur  nga ekonomistët e rinj. Punimet duhet të jenë në domenin e Sektorin Financiar dhe Zhvillimin Ekonomik në Kosovë.  Lidhur me këtë, […]

Guvernatori Hamza priti ambasadorin e Shqipërisë z.Qemal Minxhozi

15/07/2014
Guvernatori i Bankës Qendrore të Republikës së Kosovës , Bedri Hamza ,priti sot në një takim njohës, shkëlqesinë e tij, z.Qemal  Minxhozi, ambasador i Republikës së Shqiperisë në Republikën e Kosovës. Fillimisht guvernatori Hamza e falënderoi z. Minxhozi për kohën e ndarë që të vizitoi Banken Qendrore të Republikës së Kosovës  Ndërsa  më këtë rast […]

BQK publikoi statistikat për sektorin financiar për muajin maj 2014 dhe sektorin e jashtëm për tremujorin e parë të vitit 2014

30/06/2014
Kumtesë për shtyp30 qershor 2014Banka Qendrore e Republikës së Kosovës publikoi statistikat e sektorit financiar me të dhënat për muajin maj 2014, si dhe statistikat e sektorit të jashtëm me të dhënat për tremujorin e parë 2014. Të dhënat janë publikuar në kuadër të Serive Kohore në faqen e internetit të BQK-së sipas kalendarit të […]

Presidentja Atifete Jahjaga priti guvernatorin e BQK-së

24/06/2014
Presidentja e Republikës së Kosovës, zonja Atifete Jahjaga, priti sot në takim guvernatorin e Bankës Qendrore të Kosovës, zotëri Bedri Hamza, i cili ia dorëzoi Presidentes Raportin Vjetor për vitin 2013. Presidentja Jahjaga u njoftua nga guvernatori Hamza për ecurinë e zhvillimit ekonomik të vendit, të cilin e vlerësoi në parametrat pozitivë, për sistemin e […]

Vendimet e Bordit të BQK-së më 16 qershor 2014

17/06/2014
Bordi i Bankës Qendrore të Republikës së Kosovës në mbledhjen e tetëdhjetegjashtë të mbajtur më 16 qershor 2014, miratoi vendimet si në vijim:  •  Miratoi Raportin Vjetor të B...

Vendimet e Bordit të BQK-së më 16 qershor 2014

17/06/2014
Bordi i Bankës Qendrore të Republikës së Kosovës në mbledhjen e tetëdhjetegjashtë të mbajtur më 16 qershor 2014, miratoi vendimet si në vijim:  •  Miratoi Raportin Vjetor të B...

Banka Qendrore e Republikës së Kosovës dhe Banka Qendrore e Malit të Zi nënshkruan marrëveshje bashkëpunimi

13/06/2014
Guvernatori i Bankës Qendrore të Republikës së Kosovës z. Bedri Hamza po merr pjesë në Samitin e Ministrave të Financave dhe Guvernatorëve të bankave qendrore të vendeve të regjionit, i cili po mbahet në Mal të Zi nga 12 deri më 14 qershor 2014.  Tema e këtij Samiti është “E Ardhmja Financiare e Regjionit”.  Në […]

Tregut Bankar të Reublikës së Kosovës i shtohet edhe një bankë

05/06/2014
Në vazhdën e nxitjes së investimeve të huaja në vend dhe rritjes së numrit të akterëve në sektorin financiar të Republikës së Kosovës, Bordi Ekzekutiv i Bankës Qendrore të Republikës së Kosovës në takimin e mbajtur më 5 qershor 2014, miratoi licencën paraprake për themelimin e degës së bankës së huaj “T.C ZIRAAT Bankasi A.S”. […]

Banka Qendrore ndau shpërblime për punimet më të mira të nxënësve me rastin e shënimit të Javës Ndërkombëtare të Parasë

30/05/2014
Guvernatori i BQK-së z.Bedri Hamza ka ndarë mirënjohje dhe çmime për punimet më të mira  për nxënësit fitues, të cilët morën pjesë në garën e titulluar “Kursimet” , garë kjo e  lansuar me rastin e shënimit të Javës Ndërkombëtare të Parasë.  Në kuadër të  zhvillmit të projektit të Programit të  Edukimit Financiar, BQK-ja ka  organizuar këtë […]

Vendimet e Bordit të BQK-së më 29 maj 2014

29/05/2014
Bordi i Bankës Qendrore të Republikës së Kosovës në mbledhjen e tetëdhjetepestë të mbajtur më 29 maj 2014, miratoi vendimet si në vijim: • Emëroi anëtarin joekzekutiv të Bord...

Vendimet e Bordit të BQK-së më 29 maj 2014

29/05/2014
Bordi i Bankës Qendrore të Republikës së Kosovës në mbledhjen e tetëdhjetepestë të mbajtur më 29 maj 2014, miratoi vendimet si në vijim: • Emëroi anëtarin joekzekutiv të Bord...

Vendimet e Bordit të BQK-së më 24 prill 2014

24/04/2014
Vendimet e Bordit të BQK-së më 24 prill 2014 Bordi i Bankës Qendrore të Republikës së Kosovës në mbledhjen e tetëdhjetetretë të mbajtur më 24 prill 2014, mori vendimin si në vijim...

Vendimet e Bordit të BQK-së më 24 prill 2014

24/04/2014
Vendimet e Bordit të BQK-së më 24 prill 2014 Bordi i Bankës Qendrore të Republikës së Kosovës në mbledhjen e tetëdhjetetretë të mbajtur më 24 prill 2014, mori vendimin si në vijim...

Nisja e programit të bashkëpunimit teknik me Bankën Qendrore Evropiane

17/04/2014
Banka Qendrore Evropiane (BQE), me mbështetje të Bashkimit Evropian (BE), ka nisur sot zyrtarisht një program të bashkëpunimit teknik me bankat qendrore të regjionit, duke përfshirë Bankën Qendrore të Republikës së Kosovës (BQK), Bankën e Shqipërisë (BSh) dhe Bankën Popullore të Republikës së Maqedonisë (BPRM).  Ceremonia e nisjes së programit u mbajt në Tiranë me […]

Kumtesë për shtyp – 16 prill 2014

16/04/2014
  Bazuar në Shpalljen  e datës 28 shkurt  2014, Paneli për përzgjedhjen e kandidatëve për anëtar joekzekutiv të Bordit të Bankës Qendrore të Republikës së Kosovës, ...

Kumtesë për shtyp – 16 prill 2014

16/04/2014
  Bazuar në Shpalljen  e datës 28 shkurt  2014, Paneli për përzgjedhjen e kandidatëve për anëtar joekzekutiv të Bordit të Bankës Qendrore të Republikës së Kosovës, ...

Guvernatori Bedri Hamza po merr pjesë në Takimet Pranverore të Fondit Monetar Ndërkombëtar dhe të Bankës Botërore 2014

11/04/2014
Delegacioni i Bankës Qendrore të Republikës së Kosovës i kryesuar nga Guvernatori z. Bedri Hamza po merr pjesë në takimet pranverore të Fondit Monetar Ndërkombëtar dhe Grupit të Bankës Botërore Guvernatori Hamza në kuadër  të takimeve pranverore të FMN-së dhe BB-së,  ka takuar Zëvendësdrejtorin  Menaxhues të Fondit Monetar Ndërkombëtar z. Min Zhu, Zëvendëspresidenten e Bankës […]

BQK publikoi statistikat për sektorin financiar për muajin shkurt 2014 dhe sektorin e jashtëm për tremujorin e katërt të vitit 2013

31/03/2014
Banka Qendrore e Republikës së Kosovës publikoi statistikat e sektorit financiar me të dhënat për muajin shkurt 2014, si dhe statistikat e sektorit të jashtëm me të dhënat për tremujorin e katërt 2013. Të dhënat janë publikuar në kuadër të Serive Kohore në faqen e internetit të BQK-së sipas kalendarit të publikimeve t+25 për sektorin […]

Vendimet e Bordit të BQK-së më 27 mars 2014

27/03/2014
 Bordi i Bankës Qendrore të Republikës së Kosovës në mbledhjen e tetëdhjetenjë të mbajtur më 27 mars 2014, mori vendimin si në vijim:  • Bordi miratoi Planin e Punës t&eu...

Vendimet e Bordit të BQK-së më 27 mars 2014

27/03/2014
 Bordi i Bankës Qendrore të Republikës së Kosovës në mbledhjen e tetëdhjetenjë të mbajtur më 27 mars 2014, mori vendimin si në vijim:  • Bordi miratoi Planin e Punës t&eu...

Me moton :”Të mësojmë të kursejmë “, Banka Qendrore e Republikës së Kosovës shënon “Javën Ndërkombëtare të Parasë”

14/03/2014
Me moton :”Të mësojmë të kursejmë “Banka Qendrore shënon “Javën  Ndërkombëtare  të  Parasë”  “ Të mësojmë të kursejmë “ është motoja e aktivitetit që  ka mbledhur sot në auditoriumin e Bibliotekës Kombëtare, fëmijë, mësues të shkollave fillore të kryeqytetit, përfaqësues të Bankës Qendrore, Shoqatës së Bankave  përfaqësues të mediave. Kjo ngjarje shënohet në të gjithë […]

Banka Botërore premton vazhdimin e mbështetjes së projekteve për Bankën Qendrore të Republikës së Kosovës

05/03/2014
Guvernatori  Hamza  ka pritur sot në takim zonjën  Ellen Goldstein  drejtoreshë e Bankës Botërore për Ballkanin perëndimor dhe zotëri Jan-Peter Olters, drejtor i zyrës së Bankës Botërore për Republikën e Kosovës. Duke i ofruar mirëseardhje  znj. Goldstein dhe krahas njoftimit  mbi gjendjen aktuale në sektorin financiar të vendit e cila është vlerësuar stabile dhe e […]

Vendimet e Bordit të BQK-së më 27 shkurt 2014

27/02/2014
Bordi i Bankës Qendrore të Republikës së Kosovës në mbledhjen e tetëdhjetenjë të mbajtur më 27 shkurt 2014, mori vendimin si në vijim:Bordi miratoi Vendimin për  shpalljen  e pozit...

Vendimet e Bordit të BQK-së më 27 shkurt 2014

27/02/2014
Bordi i Bankës Qendrore të Republikës së Kosovës në mbledhjen e tetëdhjetenjë të mbajtur më 27 shkurt 2014, mori vendimin si në vijim:Bordi miratoi Vendimin për  shpalljen  e pozit...

Guvernatori Hamza në vizitë zyrtare në Bankën e Sllovenisë

26/02/2014
Guvernatori i Bankës Qendrore të Republikës së Kosovës z. Bedri Hamza, me ftesë të Guvernatorit të Bankës së Sllovenisë z. Bostjan Jazbec, po realizon vizitën zyrtare në Slloveni, përkatësisht në Bankën e Sllovenisë.Me këtë rast Guvernatori Hamza është pritur nga homologu i tij z. Jazbec, të cilët kanë shkëmbyer informacione lidhur më zhvillimet në përgjithësi […]

Vendimet e Bordit të BQK-së më 30 janar 2014

30/01/2014
Bordi i Bankës Qendrore të Republikës së Kosovës në mbledhjen e tetëdhjetë të mbajtur më 30 janar 2014, mori vendim si në vijim: • Bordi miratoi emërimin e Shefit të Audi...

Vendimet e Bordit të BQK-së më 30 janar 2014

30/01/2014
Bordi i Bankës Qendrore të Republikës së Kosovës në mbledhjen e tetëdhjetë të mbajtur më 30 janar 2014, mori vendim si në vijim: • Bordi miratoi emërimin e Shefit të Audi...

Sistemi bankar i Kosovës vazhdon të shënojë trende pozitive dhe performancë të mirë

23/01/2014
Në konferencën për media, për më të rejat e fundit në sistemin  bankar dhe atë  financiar, Guvernatori i Bankës Qëndrore të Republikës së Kosovës z.Bedri Hamza ka shpalosur të dhënat preliminare, treguesit , të arriturat dhe sfidat me të cilat është përballur  BQK-ja gjatë vitit 2013-të . Sipas Guvernatorit  Hamza  Kosova është bërë anëtare  e […]

Kumtesë për shtyp – 21 janar 2014

22/01/2014
Bazuar në rishpalljen  e datës 15 nëntor 2013, Paneli për përzgjedhjen e kandidatëve për anëtar joekzekutiv të Bordit të Bankës Qendrore të Republikës së Kosovës, pas vlerësimit të integritetit, përgatitjes profesionale, njohurive të sistemit financiar, si dhe njohurive për politika mikro dhe makroekonomike, si dhe pas vlerësimit të performancës së treguar gjatë intervistës, ka bërë […]

Vlerësohet niveli i lartë i qëndrueshmërisë dhe trendi pozitiv i zhvillimit të sektorit financiar

20/01/2014
Komisioni Kombëtar për Stabilitet Financiar dhe Menaxhim të Krizës, ka vlerësuar sot se sektori financiar vazhdon të ketë nivel të lartë të qëndrueshmërisë dhe trend pozitiv të zhvillimit, duke shërbyer si mbështetës i rëndësishëm i zhvillimit ekonomik në vend. Në takimin e sotëm të Komisionit Kombëtar, të formuar në bazë të Memorandumit të Mirëkuptimit për […]

Guvernatori Hamza priti në takim ministrin e financave të Republikës së Shqipërisë z. Shkëlqim Cani

17/01/2014
Me rastin e vizitës së tij në Kosovë, ministri i financave i Republikës së Shqipërisë, z. Shkëlqim Cani me bashkëpunëtorë u prit në një takim nga guvernatori i Bankës Qendrore të Republikës së Kosovës z.Bedri Hamza .Me këtë rast guvernatori  Hamza  shkëmbeu informacion mbi zhvillimet ekonomike e financiare në Kosovë, si dhe falënderoi  z. Cani […]

Presidentja Atifete Jahjaga priti guvernatorin e BQK-së, Bedri Hamza

13/01/2014
Presidentja e Republikës së Kosovës, zonja Atifete Jahjaga, priti sot në takim guvernatorin e Bankës Qendrore të Kosovës, zotëri Bedri Hamza, i cili e njoftoi për punën që institucioni i tij ka bërë gjatë një viti. Guvernatori i Bankës Qendrore të Kosovës, zotëri Hamza, tha se sistemi bankar në Kosovë vazhdon të jetë i qëndrueshëm […]

BQK publikoi statistikat për sektorin financiar për muajin nëntor dhe sektorin e jashtëm për tremujorin e tretë të vitit 2013

27/12/2013
Kumtesë për shtyp27 Dhjetor 2013Banka Qendrore e Republikës së Kosovës publikoi statistikat e sektorit financiar me të dhënat për muajin nëntor 2013, si dhe statistikat e sektorit të jashtëm me të dhënat për tremujorin e tretë 2013. Të dhënat janë publikuar në kuadër të Serive Kohore në faqen e internetit të BQK-së sipas kalendarit të […]

Vendimet e Bordit të BQK-së më 26 dhjetor 2013

26/12/2013
Bordi i Bankës Qendrore të Republikës së Kosovës në mbledhjen e shtatëdhjetenëntë të mbajtur më 26 dhjetor 2013, mori vendimet si në vijim: •      &nb...

Vendimet e Bordit të BQK-së më 26 dhjetor 2013

26/12/2013
Bordi i Bankës Qendrore të Republikës së Kosovës në mbledhjen e shtatëdhjetenëntë të mbajtur më 26 dhjetor 2013, mori vendimet si në vijim: •      &nb...

Eurosistemi më 13 janar 2014 do të zbulojë dizajnin e serisë së re të kartëmonedhës në vlerë prej 10€

13/12/2013
Pas më shumë se 10 vite të futjes në qarkullim të kartëmonedhave dhe monedhave euro, Eurosistemi  në vitin 2013 ka filluar të lëshojë në qarkullim serinë e dytë e kartëmonedhave euro, e njohur si seria Europa. Kjo seri do të përmbajë një portret të Europa-s, një figurë e mitologjisë greke nga rrjedh edhe origjina e […]

Fillimi i përdorimit të kodeve SWIFT të institucioneve financiare të vendit me identifikim të duhur shtetëror

06/12/2013
Fillimi i përdorimit të kodeve SWIFT të institucioneve financiare të vendit me identifikim të duhur shtetëror Më 9 dhjetor 2013 do të fillojë zyrtarisht lidhja në SWIFT dhe përdorimi i kodit SWIFT të Bankës Qendrore të Republikës së Kosovës.  SWIFT kodi i Bankës Qendrore të Republikës së Kosovës është CBRKXKPR.  Po më 9 dhjetor do […]

Guvernatori Hamza mori pjesë në konferencën e Bankës Qendrore Evropiane

06/12/2013
Më 3 dhe 4 dhjetor 2013,Guvernatori i Bankës Qendrore të Republikës së Kosovës, z. Hamza mori pjesë në konferencën e organizuar nga Banka Qendrore Evropiane (BQE)  me titull “ Bashkëpunimi i Bankave Qendrore  para, gjatë dhe pas krizës”. Konferenca vuri në pah kontributin e madh të BQE-së dhënë zhvillimit të bankave qendrore të rajonit dhe […]

Vendimet e Bordit të BQK-së më 26 nëntor 2013

26/11/2013
Bordi i Bankës Qendrore të Republikës së Kosovës në mbledhjen e shtatëdhjetetetë të mbajtur më 26 nëntor 2013, mori vendimet si në vijim: •         Miratoi  Bu...

Vendimet e Bordit të BQK-së më 26 nëntor 2013

26/11/2013
Bordi i Bankës Qendrore të Republikës së Kosovës në mbledhjen e shtatëdhjetetetë të mbajtur më 26 nëntor 2013, mori vendimet si në vijim: •         Miratoi  Bu...

Shkëlqesia e tij, z. Andreas Farrese , ambasador i Italisë vizitoi Bankën Qendrore të Republikës së Kosovës

20/11/2013
Shkëlqesia e tij, z. Andreas Ferrarese , ambasador  italian  në Republikën e Kosovës, vizitoi sot Bankën Qendrore të Republikës së Kosovës, me ç’rast u prit në takim njohës  nga Guvernatori  i BQK-së z.Bedri Hamza  , me të cilin shkëmbeu informacion mbi zhvillimet ekonomike e financiare në Kosovë, si dhe mbështetjen që shteti italian  është duke […]

Vendimet e Bordit të BQK-së më 31 tetor 2013

31/10/2013
Bordi i Bankës Qendrore të Republikës së Kosovës në mbledhjen e shtatëdhjeteshtatë të mbajtur më 31 tetor 2013, mori vendimet si në vijim: •         Miratoi Vendimin p&e...

Vendimet e Bordit të BQK-së më 31 tetor 2013

31/10/2013
Bordi i Bankës Qendrore të Republikës së Kosovës në mbledhjen e shtatëdhjeteshtatë të mbajtur më 31 tetor 2013, mori vendimet si në vijim: •         Miratoi Vendimin p&e...

Një delegacion i lartë i BQK-së vizitoi Autoritetin Rregullativ dhe Mbikëqyrës të Bankave të Turqisë – BRSA

25/10/2013
Më datë 24 tetor 2013 qëndroi për vzitë në Stamboll një delegacion i Bankës Qendrore të Republikës së Kosovës (BQK) i përbërë nga z. Fehmi MEHMETI, zëvendësguvernator për Mbikëqyrje Financiare dhe z. Mentor GECI, drejtor i Departamentit të Mbikëqyrjes Bankare, të cilët u pritën në takime në  Autoritetin Rregullativ dhe Mbikëqyrës të Bankave (BRSA) të […]

Guvernatori Bedri Hamza ndau certifikata për studentët që ndoqën praktikën në BQK

24/10/2013
Gjatë muajve  korrik dhe gusht 19 studentë nga fakultete të ndryshme të vendit tonë , të Universitetit Publik dhe kolegjet  private përfunduan Programin e praktikës dymujore, e cila u  zhvillua në departamente të ndryshme të Bankës Qendrore të Republikës së Kosovës. Në një ceremoni rasti ,Guvernatori Hamza  në prani edhe të menaxhmentit dhe drejtuesve të […]

Guvernatori Hamza së bashku me një delegacion të BQK-së po merr pjesë në takimet vjetore të FMN-së dhe Bankës Botërore në Uashington

12/10/2013
Guvernatori  i Bankës Qendrore të Kosovës z. Bedri Hamza po merr pjesë në takimet e rregullta vjetore të Fondit Monetar Ndërkombëtar dhe të Bankës Botërore, të cilat janë duke u zhvilluar  në Washington D.C. Krahas pjesëmarrrjes  në sesionin plenar  të  FMN-së  dhe Bankës Botërore, Guvernatori Hamza ka marrë pjesë edhe në mbledhjet e konstituencave përkatëse […]

BQK publikon të dhënat e sektorit të jashtëm për gjashtëmujorin e parë të vitit 2013

30/09/2013
Banka Qendrore e Republikës së Kosovës ka publikuar statistikat e sektorit të jashtëm, që përfshin: statistikat e bilancit të pagesave, pozicionit të investimeve ndërkombëtare si dhe statistikat e borxhit të jashtëm të Kosovës, për gjysmën e parë të vitit 2013. Të dhënat janë publikuar në kuadër të Serive Kohore në faqen e internetit të BQK-së, […]

Vendimet e Bordit të BQK-së më 26 shtator 2013

27/09/2013
Bordi i Bankës Qendrore të Republikës së Kosovës në mbledhjen e shtatëdhjetegjashtë të mbajtur më 26 shtator 2013, mori vendimet si në vijim:   •         Miratoi R...

Vendimet e Bordit të BQK-së më 26 shtator 2013

27/09/2013
Bordi i Bankës Qendrore të Republikës së Kosovës në mbledhjen e shtatëdhjetegjashtë të mbajtur më 26 shtator 2013, mori vendimet si në vijim:   •         Miratoi R...

Guvernatori Hamza priti një delegacion pune të SWIFT-it

12/09/2013
Guvernatori Hamza priti një delegacion pune të SWIFT-it Guvernatori Hamza priti sot një delegacion të SWIFT-it që ishte për një vizitë pune në Republikën e Kosovës.  Me këtë rast, Guvernatori Hamza shprehu edhe një herë falënderimin për mundësimin e lidhjes së BQK-së dhe bankave komerciale të vendit me identitet adekuat shtetëror në sistemin e SWIFT-it […]

Themelimi i Grupit Kombëtar të Kosovës të Anëtarëve dhe Përdoruesve të SWIFT-it

30/08/2013
  Pas njohjes së Republikës së Kosovës nga ana e SWIFT-it, Banka Qendrore e Republikës së Kosovës dhe bankat komerciale të vendit sot themeluan Grupin Kombëtar të Kosovës të Anëtarëve dhe Përdoruesve të SWIFT-it, që do të njihet shkurt si Grupi SWIFT i Kosovës.  Të gjitha institucioneve anëtare ky grup kombëtar do t’ua sigurojë përfaqësimin […]

Vendimet e Bordit të BQK-së më 29 gusht 2013

30/08/2013
Bordi i Bankës Qendrore të Republikës së Kosovës në mbledhjen e shtatëdhjetepestë të mbajtur më 29 gusht 2013, mori vendimet si në vijim:     ·         Em&...

Vendimet e Bordit të BQK-së më 29 gusht 2013

30/08/2013
Bordi i Bankës Qendrore të Republikës së Kosovës në mbledhjen e shtatëdhjetepestë të mbajtur më 29 gusht 2013, mori vendimet si në vijim:     ·         Em&...

Vendimet e Bordit të BQK-së më 1 gusht 2013

01/08/2013
 Bordi i Bankës Qendrore të Republikës së Kosovës në mbledhjen e shtatëdhjetekatër të mbajtur më 1 gusht 2013, mori vendimet si në vijim:•Emëroi z. Fatmir Gashin për Zëve...

Vendimet e Bordit të BQK-së më 1 gusht 2013

01/08/2013
 Bordi i Bankës Qendrore të Republikës së Kosovës në mbledhjen e shtatëdhjetekatër të mbajtur më 1 gusht 2013, mori vendimet si në vijim:•Emëroi z. Fatmir Gashin për Zëve...

Vendimet e Bordit të BQK-së më 25 korrik 2013

25/07/2013
 Bordi i Bankës Qendrore të Republikës së Kosovës në mbledhjen e shtatëdhjetetretë të mbajtur   më 25 korrik 2013, mori vendimet si në vijim:  •   &nb...

Vendimet e Bordit të BQK-së më 25 korrik 2013

25/07/2013
 Bordi i Bankës Qendrore të Republikës së Kosovës në mbledhjen e shtatëdhjetetretë të mbajtur   më 25 korrik 2013, mori vendimet si në vijim:  •   &nb...

Kumtesë për shtyp – 23 korrik 2013

23/07/2013
Paneli për përzgjedhjen e kandidatëve për anëtar joekzekutiv të Bordit të Bankës Qendrore të Republikës së Kosovës, pas vlerësimit të integritetit, përgatitjes profesionale, njohurive të sistemit financiar si dhe njohurive për politika mikro dhe makroekonomike si dhe pas vlerësimit të përformancës së treguar gjatë intervistës, ka bërë dhe ka dërguar listën përfundimtare Kuvendit dhe Qeverisë […]

Filloi procesimi i pagesave elektronike për skemat sociale

23/07/2013
Banka Qendrore e Republikës së Kosovës njofton opinionin publik  që sot për herë të parë ka realizuar me sukses procesimin, bartjen, transferimin dhe shlyerjen finale të rreth 153 mijë transaksioneve të pagesave për katër skema sociale të Ministrisë së Punës dhe Mirëqenies Sociale(MPMS), përmes Skemës së Pagesave Masive të Sistemit Elektronik të Kliringut Ndërbankar (SEKN).  […]

Banka Qendrore në bashkëpunim me Bankën Botërore dhe MTI-në organizuan konferencën për mbrojtjen financiare të konsumatorit

18/07/2013
Banka Qendrore në bashkëpunim më Bankën Botërore  dhe në partneritet me MTI-në kanë organizuar në Prishtinë Konferencën e përbashkët më rastin e lansimit të strategjisë së titulluar  “Mbrojtja e Konsumatorit dhe Edukimi Financiar në Kosovë-Rruga Drejt Zhvillimit”.Në këtë ngjarje morën pjesë përfaqësues nga industria bankare, financiare  ajo e sigurimeve , jeta akademike dhe  të institucioneve […]

Guvernatori Hamza priti shefin e zyrës dhe përfaqësuesin Special të BE-së për Kosovë, z. Samuel Zhbogar

12/07/2013
Shef i Zyrës së Bashkimit Evropian dhe Përfaqësuesi Special i BE-së në Republikën e Kosovës z. Samuel Zhbogar, vizitoi sot Bankën Qendrore të Republikës së Kosovës me ç’rast u prit nga Guvernatori Bedri Hamza. Me këtë rast, Guvernatori Hamza e njoftoi z. Zhbogar mbi zhvillimet aktuale ekonomike e financiare në Kosovë, duke nënvizuar kontributin e madh […]

BQK publikon të dhënat e sektorit të jashtëm për tremujorin e parë të vitit 2013

02/07/2013
Banka Qendrore e Republikës së Kosovës ka publikuar statistikat e sektorit të jashtëm, që përfshin: statistikat e bilancit të pagesave, pozicionit të investimeve ndërkombëtare si dhe statistikat e borxhit të jashtëm të Kosovës, për tremujorin parë të vitit 2013. Të dhënat janë publikuar në kuadër të Serive Kohore në faqen e internetit të BQK-së, sipas […]

Vendimet e Bordit të BQK-së më 12 qershor 2013

12/06/2013
Bordi i Bankës Qendrore të Republikës së Kosovës në mbledhjen e shtatëdhjetenjë të mbajtur më 12 qershor 2013, mori vendimet si në vijim: •         Miratoi  Raporti...

Vendimet e Bordit të BQK-së më 12 qershor 2013

12/06/2013
Bordi i Bankës Qendrore të Republikës së Kosovës në mbledhjen e shtatëdhjetenjë të mbajtur më 12 qershor 2013, mori vendimet si në vijim: •         Miratoi  Raporti...

U nënshkrua Memorandumi i Mirëkuptimit në mes të Bankës Qendrore të Republikës së Kosovës dhe Njësisë për Inteligjencë Financiare të Kosovës

12/06/2013
Në Bankën Qendrore të Republikës së Kosovës u nënshkrua Memorandumi i Bashkëpunimit në mes të BQK dhe Njësisë për Inteligjencë Financiare . Ky memorandum u nënshkrua në emër të BQK-së nga Guvernatori z.Bedri Hamza dhe nga z.Dardan Nuhiu, Drejtor i Njësisë për Inteligjencës Financiare. Qëllimi i këtij Memorandumi është që të vendosë natyrën dhe nivelin […]

Caktimi i kodit të veçantë shtetëror për Republikën e Kosovës nga ana e SWIFT-it

07/06/2013
Shoqata për Telekomunikim Financiar Ndërbankar Mbarëbotëror (SWIFT) ka caktuar një kod të veçantë shtetëror për t’u përdorur në lidhje me identifikimin e institucioneve financiare të Republikës së Kosovës.  Njëkohësisht, mbi bazën e këtij kodi të veçantë shtetëror, SWIFT-i ka nisur procesin e krijimit të kodit të identifikimit ndërkombëtar – BIC të Bankës Qendrore të Republikës […]

Guvernatori Hamza priti një delegacion të Qeverisë Gjermane

06/06/2013
Guvernatori i Bankës Qendrore të Republikës së Kosovës z.Bedri Hamza ka pritur një delegacion të institucioneve gjermane. Guvernatori me këtë rast , fillimisht ka  falënderuar delegacionin lidhur me mbështetjen  e vazhdueshme që Gjermania ka dhënë në vazhdimësi për Kosovën në periudha dhe fusha të caktuara. Ai potencoi se institucionet e Kosovës  u janë mirënjohës përherë vendit […]

Vendimet e Bordit të BQK-së më 30 maj 2013

30/05/2013
Bordi i Bankës Qendrore të Republikës së Kosovës në mbledhjen e shtatëdhjetë të mbajtur më 30 maj 2013, mori vendimet si në vijim: •         Mira...

Vendimet e Bordit të BQK-së më 30 maj 2013

30/05/2013
Bordi i Bankës Qendrore të Republikës së Kosovës në mbledhjen e shtatëdhjetë të mbajtur më 30 maj 2013, mori vendimet si në vijim: •         Mira...

Guvernatori Hamza priti në takim z. Gino Alzetta, drejtor ekzekutiv dhe përfaqësues i Kosovës në Bankën Botërore

22/05/2013
Guvernatori Hamza ka pritur sot në takim z.Gino Alzetta, drejtor ekzekutiv, përfaqësues i Kosovës në Bankën Botërore. Me këtë rast, Guvernatori Hamza e ka njoftuar z.Alzetta mbi zhvillimet aktuale ekonomike dhe financiare në vendin tonë me fokus të veçantë në progresin e arritur në projektet që BQK-ja është duke i implementuar përmes mbështetjes financiare dhe […]

Vendimet e Bordit të BQK-së më 26 prill 2013

26/04/2013
Bordi i Bankës Qendrore të Republikës së Kosovës në mbledhjen e gjashtëdhjeteshtatë të mbajtur më 26 prill 2013, mori vendimet si në vijim: •       &n...

Vendimet e Bordit të BQK-së më 26 prill 2013

26/04/2013
Bordi i Bankës Qendrore të Republikës së Kosovës në mbledhjen e gjashtëdhjeteshtatë të mbajtur më 26 prill 2013, mori vendimet si në vijim: •       &n...

Guvernatori Bedri Hamza po merr pjesë në Takimet Pranverore te Fondit Monetar Ndërkombëtar dhe të Bankës Botërore 2013

20/04/2013
Delegacioni i Republikës së Kosovës i kryesuar nga Guvernatori i Bankës Qendrore të Republikës së Kosovës z. Bedri Hamza po merr pjesë në takimet pranverore të Fondit Monetar Ndërkombëtar dhe Grupit të Bankës Botërore. Në kuadër të takimeve të delegacionit nga Kosova ,Guvernatori Bedri Hamza,udhëheqës i delegacionit të lartë nga Kosova ka takuar Zëvendësdrejtoreshën Menaxhuese […]

PRESIDENTJA ATIFETE JAHJAGA TAKOI GUVERNATORIN E BQK-SË, BEDRI HAMZA

16/04/2013
E martë, 16 prill 2013 Presidentja Jahjaga, në takimin e parë me guvernatorin e ri të BQK-së z. Bedri Hamza, tha se Kosova është shembull në rajon për stabilitet dhe qëndrueshmëri financiare. Ajo shprehu mbështetjen e plotë për guvernatorin dhe për BQK-në. Guvernatori i BQK-së, Bedri Hamza e njoftoi presidenten Jahjaga me gjendjen aktuale në […]

Kumtesë për shtyp – 12 prill 2013

12/04/2013
Kumtesë për shtyp – 12 prill 2013 Paneli për përzgjedhjen e kandidatëve për anëtar joekzekutiv të Bordit të Bankës Qendrore të Republikës së Kosovës, pas vlerësimit të integritetit, përgatitjes profesionale, njohurive të sistemit financiar si dhe njohurive për politika mikro dhe makroekonomike si dhe pas vlerësimit të përformancës së treguar gjatë intervistës, ka bërë dhe […]

Shkëlqesia e saj, znj.Tracey Ann Jacobson, Ambasadore e Shteteve të Bashkuara të Amerikës në Republikën e Kosovës, vizitoi sot Bankën Qendrore të Republikës së Kosovës.

12/04/2013
Ambasadorja znj. Tracey Ann Jacobson u prit nga Guvernatori z. Bedri Hamza me të cilin shkëmbeu informacion mbi zhvillimet ekonomike dhe financiare në Republikën e Kosovës.Guvernatori Hamza falënderoi Ambasadoren Jacobson për vizitën dhe kontributin që shteti i saj ka dhënë BQK-së dhe sektorit financiar, duke u shprehur i gatshëm për thellim të bashkëpunimit me qëllim […]

Guvernatori Hamza ka pritur drejtoreshën e misionit të USAID-së për Kosovë, znj.Maureen A.Shauket

11/04/2013
Prishtinë, 11 prill 2013 Drejtoresha e misionit të USAID-së për Kosovë, znj.Maureen A. Shauket ka vizituar sot Bankën Qendrore të Republikës së Kosovës, më ç’rast u prit nga  Guvernatori i BQK-së z. Bedri Hamza. Guvernatori Hamza ka falënderuar delegacionin e USAID-së të  kryesuar  nga  znj. Shauket për vizitën dhe  kontributin e çmuar dhënë zhvillimit të […]

Guvernatori Hamza priti në takim përfaqësuesin rezident të Bankës Botërore në Republikën e Kosovës

04/04/2013
04 prill 2013 Përfaqësuesi rezident i Bankës Botërore në Republikën e Kosovës z.Jan-Peter Olters ka  viztuar sot Bankën Qendrore të Republikës së Kosovës me çrast u prit nga Guvernatori z. Bedri Hamza.Duke falënderuar për vizitën dhe bashkëpunimin paraprak, Guvernatori Hamza shkurtimisht ka njoftuar delegacionin e kryesuar nga z. Olters mbi sektorin financiar në  përgjithësi si […]

BQK-ja fillon me procesimin e pagave të tetëdhjetëmijë shërbyesve të Administratës Publike përmes Sistemit Elektronik të Kliringut Ndërbankar

02/04/2013
 Banka Qendrore e Republikës së Kosovës ka kënaqësinë të njoftojë, që sot përmes Skemës së Pagesave Masive të Sistemit Elektronik të Kliringut Ndërbankar është realizuar me sukses procesimi, bartja,  transferimi dhe shlyerja finale e transaksioneve të pagesave të pagave për  tetëdhjetëmijë  shërbyesve të Administratës Publike.   Procesi  i transferit dhe përpunimit elektronik të të dhënave të […]

Fjala e Guvernatorit Bedri Hamza në konferencën Ndërkombëtare të Sigurimeve në Kosovë

27/03/2013
I nderuar z. AbaziI nderuar Zëvendeskryeministër KuçiI nderuar z. Vitovski, z. Elvers dhe zonja FloreTë  nderuar përfaqësues  nga  industria e sigurimeve  dhe  ju  të  pranishëm Industria e Sigurimeve në  Republikën e Kosovës, që  nga  fillimi e  deri më  sot  ka  kaluar një rrugë jo shumë  të  gjatë  në  kuptimin e kohës por  mjaft   të pasur  […]

Guvernatori Hamza priti në takim përfaqësuesit e Këshillit të Byrove të Sistemit të Kartonit të Gjelbër

27/03/2013
Në vazhdën e takimeve pas  konferencës ndërkombëtare të sigurimeve  të  mbajtur  dje në  Prishtinë, një  delegacion i lartë i Këshillit të  Byrove të Sistemit të Kartonit të Gjelbër i udhëhequr nga z. Maurius Wichtowski, President i Këshillit të Byrove, ka  vizituar Bankën Qendrore të Republikës së Kosovë më ç’rast u prit nga  Guvernatori Bedri Hamza.Duke  […]

PRESIDENTJA JAHJAGA DEKRETOI EMËRIMIN E BEDRI HAMZËS NË POZITËN E GUVERNATORIT TË BANKËS QENDRORE TË REPUBLIKËS SË KOSOVËS

26/03/2013
Presidentja e Republikës së Kosovës, zonja Atifete Jahjaga dekretoi sot emërimin e z.Bedri Hamza në pozitën e Guvernatorit të Bankës Qendrore të Republikës së Kosovës.E martë, 26 mars 2013 Dekretimi u bë duke u bazuar në nenin 84, pika 27 të Kushtetutës së Republikës së Kosovës, në nenin 38, paragrafët 1 dhe 2 të Ligjit […]

Guvernatori Gërguri ka pritur përfaqësues të lartë të Bankës Botërore

11/03/2013
Prishtinë, 11 mars 2013 – Guvernatori Gërguri ka pritur sot në takim zonjën Ellen A.Goldstein, drejtoreshë e Bankës Botërore për Evropën Juglindore, Evropën dhe Azinë Qendrore dhe zotëri Jan-Peter Olters, drejtor i zyrës së Bankës Botërore për Republikën e Kosovës.Guvernatori Gërguri fillimisht ka falenderuar përfaqësuesit e Bankës Botërore për mbështetjen dhënë zhvillimit të sektorit financiar […]

Vendimet e Bordit të BQK-së më 7 mars 2013

07/03/2013
Bordi i Bankës Qendrore të Republikës së Kosovës në mbledhjen e gjashtëdhjeteshtatë të mbajtur më 7 mars 2013, mori vendimet si në vijim: •       &nbs...

Vendimet e Bordit të BQK-së më 7 mars 2013

07/03/2013
Bordi i Bankës Qendrore të Republikës së Kosovës në mbledhjen e gjashtëdhjeteshtatë të mbajtur më 7 mars 2013, mori vendimet si në vijim: •       &nbs...

Vlerësohet themelimi i Fondit Garantues për Mikrokredi

21/02/2013
Përfaqësuesja rezidente e UNDP-së  për Kosovë, znj. Osnat Lubrani, vizitoi sot Bankën Qendrore të Republikës së Kosovës me ç’rast u prit nga Guvernatori Gërguri me të cilin shkëmbeu informacion mbi progresin e bërë në themelimin e Fondit Garantues për Mikrokredi në Kosovë.Znj.Lubrani ia prezantoi Guvernatorit Gërguri Analizën e fizibilitetit dhe propozimin për themelimin e Fondit […]

Nënshkruhet Marrëveshja e Bashkëpunimit ndërmjet Bankës Qendrore të Republikës së Kosovës dhe Bankës Nacionale të Republikës së Maqedonisë

20/02/2013
Në vazhdën e zgjerimit të bashkëpunimit ndërkombëtar, në veçanti me institucionet  simotra, Banka  Qendrore e Republikës  së  Kosovës e përfaqësuar  nga  Guvernatori  Gani Gërguri ka  nënshkruar  Marrëveshjen  e  Bashkëpunimit me  Bankën  Nacionale  të  Republikës së  Maqedonisë të  përfaqësuar  nga  Guvernatori Dimitar Bogov. Duke vlerësuar lartë  nënshkrimin  e  kësaj  Marrëveshje, Guvernatorët  Gërguri  dhe  Bogov theksuan se […]

Kumtesë për shtyp

19/02/2013
Paneli për përzgjedhjen e kandidatëve për Guvernator, pas vlerësimit të integritetit, përgatitjes profesionale, shkathtësive teknike, njohurive të sistemit financiar si dhe njohurive për politika mikro dhe makro ekonomike si dhe pas vlerësimit të përformancës së treguar gjatë intervistës, ka bërë dhe ka dërguar listën përfundimtare Kuvendit dhe Qeverisë së Republikës së Kosovës, me kandidatët si […]

Vendimet e Bordit të BQK-së më 31 janar 2013

31/01/2013
Bordi i Bankës Qendrore të Republikës së Kosovës në mbledhjen e gjashtëdhjetepestë të mbajtur më 31 janar 2013, mori vendimet si në vijim:   ·     ...

Vendimet e Bordit të BQK-së më 31 janar 2013

31/01/2013
Bordi i Bankës Qendrore të Republikës së Kosovës në mbledhjen e gjashtëdhjetepestë të mbajtur më 31 janar 2013, mori vendimet si në vijim:   ·     ...

BQK-ja zgjeron gamën e statistikave të publikuara për sektorin financiar

29/01/2013
Prishtinë, 29 janar 2013: Konform Ligjit mbi Bankën Qendrore të Republikës së Kosovës, e specifikuar edhe në Rregulloren mbi Statistikat Monetare Financiare dhe Llogaritë Financiare, BQK-ja filloi me publikimin e statistikave mbi institucionet mikrofinanciare, institucionet që merren me lizing si dhe statistikat mbi agjencitë për transferimin e parave konform standardeve statistikore ndërkombëtare të Fondit Monetar […]

Kumtesë për shtyp

22/01/2013
Paneli për zbatimin e procesit për emërimin e Guvernatorit të Bankës Qendrore të Republikës së Kosovës, pas përfundimit të afatit për aplikim, konstatoi se për këtë pozitë kanë aplikuar 7 kandidatë:1. Valentin Toçi2. Bedri Hamza3. Safet Merovci4. Xhemajl Gashi5. Gani Gërguri6. Flamur Keqa7. Nexhat Kryeziu

Vendim i Bordit të BQK-së më 22 janar 2013

22/01/2013
Bordi i Bankës Qendrore të Republikës së Kosovës në mbledhjen e gjashtëdhjetekatërt të mbajtur më 22 janar 2013, mori vendimet si në vijim: •       &n...

Vendim i Bordit të BQK-së më 22 janar 2013

22/01/2013
Bordi i Bankës Qendrore të Republikës së Kosovës në mbledhjen e gjashtëdhjetekatërt të mbajtur më 22 janar 2013, mori vendimet si në vijim: •       &n...

Guvernatori Gërguri priti misionin faktmbledhës të BERZH-it në Kosovë

14/01/2013
Guvernatori Gani Gërguri me bashkëpunëtorë ka pritur sot një delegacion të Bankës Evropiane për Rindërtim dhe Zhvillim (BERZH) të kryesuar nga z. Jean-Marc Peterschmitt, Drejtor Menaxhues për Evropën Qendrore dhe Jug Lindore.Me këtë rast, z. Peterschmitt njoftoi Guvernatorin Gërguri rreth aktiviteteve lidhur me hartimin e strategjisë tri vjeçare të BERZH-it për Kosovën si dhe rreth […]

Fjalimi i Guvernatorit Gani Gërguri në ceremoninë e hapjes së Is Bankasi,

09/01/2013
Fjalimi i Guvernatorit Gani Gërguri në ceremoninë e hapjes së Is Bankasi,9 janar 2013, Emerald Hotel, Prishtinë I nderuar Zëvendëskryeministër Pacolli,E nderuar Ministre Kusari-Lila,I nderuar Ministër Yagcilar,E nderuara Ambasadore e Republikës së Turqisë në Republikën e Kosovës,Të nderuar përfaqësues të institucioneve vendore dhe ndërkombëtare,I nderuar Adnan Bali, Drejtor i Përgjithshëm i İş Bankasi Përfaqësues të sektorit […]

Zgjerohet Programi i edukimit financiar

28/12/2012
28 dhjetor 2012Në kuadër të Programit të edukimit financiar të BQK-së, Guvernatori Gani Gërguri ka qenë mysafirë-ligjërues para studentëve të Kolegjit Universitar “Gjilani” në Gjilan. Me këtë rast Guvernatori Gërguri ka elaboruar mbi rolin e BQK-së në sigurimin e stabilitetit financiar si dhe kontributin e sektorit financiar në zhvillimin e ekonomisë së vendit tonë, ndërsa […]

Vendimet e Bordit të BQK-së më 27 dhjetor 2012

27/12/2012
 Bordi i Bankës Qendrore të Republikës së Kosovës në mbledhjen e gjashtëdhjetetretë të mbajtur më 27 dhjetor 2012, mori vendimet si në vijim: ·      &nbs...

Vendimet e Bordit të BQK-së më 27 dhjetor 2012

27/12/2012
 Bordi i Bankës Qendrore të Republikës së Kosovës në mbledhjen e gjashtëdhjetetretë të mbajtur më 27 dhjetor 2012, mori vendimet si në vijim: ·      &nbs...

Fituesit e çmimit për ekonomistët e rinj

20/12/2012
Me qëllim të promovimit të aktivitetit hulumtues shkencor të ekonomistëve të rinj në Kosovë, BQK, në gusht 2012, shpalli të hapur garën për çmimin e studimit më të mirë nga ekonomistët e rinj, ndërsa më 19 dhjetor 2012, me rastin e prezantimit të numrit të tretë të Raportit të Stabilitetit Financiar, u shpallën edhe fituesit […]

Banka Qendrore e Republikës së Kosovës prezantoi numrin e tretë të Raportit të Stabilitetit Financiar të Kosovës.

19/12/2012
Publikimi i numrit të tretë të  Raportit të Stabilitetit Financiar nga Banka Qendrore e Republikës së Kosovës mblodhi sot akterët kryesor të industrisë bankare, industrisë së sigurimeve  dhe përfaqësues të institucioneve tjera si Banka Botërore, Fondi Monetar Ndërkombëtar, Thesari Amerikan, USAID, Banka Evropiane për Rindërtim e Zhvillim, etj. Në këtë ngjarje morën pjesë edhe Presidentja […]

BQK prezanton Raportin e Stabilitetit Financiar të Kosovës

17/12/2012
Më 19 dhjetor 2012, Banka Qendrore e Republikës së Kosovës prezanton numrin e tretë të Raportit të Stabilitetit Financiar të Kosovës. Me këtë rast, Guvernatori Gërguri do të mbajë një fjalim hyrës me të gjeturat kryesore të Raportit, ndërsa prezantimin gjithëpërfshirës të Raportit do ta bëjë Arben Mustafa, drejtor i Departamentit për Stabilitet Financiar dhe […]

Njoftim mbi përgatitjet e BQE për lëshimin në qarkullim të serisë së re te kartëmonedhave euro

17/12/2012
Presidenti i Bankës Qendrore Evropiane (BQE) Mario Draghi, më 8 nëntor 2012  njoftoi për përgatitjet për lëshimin e serisë së dytë të kartëmonedhave euro – seria “Evropa”. Kartëmonedha e parë e serisë së re që do të lëshohet në qarkullim do të jetë kartëmonedha në vlerë prej 5€, e cila do të lëshohet në qarkullim […]

Rritet bashkëpunimi regjional i BQK-së

15/12/2012
Guvernatori Gani Gërguri, krahas guvernatorëve të bankave qendrore nga Gjeorgjia, Moldavia, Bosnjë e Hercegovina , Maqedonia dhe Shqipëria, mori pjesë në takimin e Grupit Këshillëdhënës të Fondit Evropian për Evropën Juglindore i njohur me shkurtesën EFSE (European Fund for Southeast Europe) i cili u mbajt në Vjenë prej 13-14 dhjetor 2012. Krahas vlerësimit të performancës […]

Rritet oferta financiare për ekonominë e Kosovës

11/12/2012
Guvernatori Gani Gërguri me bashkëpunëtorë ka pritur sot një delegacion të Bankës Investive Evropiane (BIE) të kryesuar nga Matteo Rivellini, përgjegjës për investime të BIE-së në vendet e Ballkanit Perëndimor përfshirë edhe Kosovën.Me këtë rast, Matteo Rivellini ka njoftuar Guvernatorin Gërguri lidhur me planin e Bankës Investive Evropiane për nënshkrimin e Kontratës Kornizë me Qeverinë […]

Marrëveshje Bashkëpunimi në mes të BQK-së dhe Doganës së Kosovës në fushën e statistikave

07/12/2012
Prishtinë, 7 dhjetor 2012: Guvernatori Gani Gërguri dhe Drejtor i Përgjithshëm i Doganës së  Kosovës, Naim Huruglica, nënshkruan një Marrëveshje Bashkëpunimi në fushën e statistikave të importit dhe eksportit të mallrave sipas të cilës Dogana e Kosovës do të furnizoj BQK në baza të rregullta me të dhënat e domosdoshme për përpilimin e bilancit të […]

Regjistri i Kredive të Kosovës – shtyllë kyçe e sektorit financiar

06/12/2012
Prishtinë, 06 dhjetor 2012: BQK në bashkëpunim me USAID-në kanë organizuar një Konferencë të përbashkët për të promovuar rezultatet e projektit për Avancimin e Regjistrit të Kredive të Kosovës.Në fjalën e tij të rastit, Guvernatori Gani Gërguri  ka nënvizuar se “ky version i avancuar Regjistrit të Kredive të Kosovës i realizuar bashkarisht me USAID-në do […]

Regjistri i Kredive – shtyllë kyçe e sektorit financiar në Kosovë

06/12/2012
Fjalim i Guvernatorit Gani Gërguri në Konferencë organizuar me rastin e Avancimit të Regjistrit të Kredive të Kosovës, 06 dhjetor 2012, Banka Qendrore e Republikës së Kosovës (BQK) I nderuar Zëvendësdrejtor i USAID, Të nderuar përfaqësues të FMN dhe Bankës Botërore,Të nderuar eskpertë të Thesarit Amerikan,I nderuar Kryetar i Bordit të BQK,Të nderuar përfaqësues të […]

Rritet interesimi i Korporatës Financiare Ndërkombëtare (IFC) për investime në Kosovë

03/12/2012
Prishtinë, 3 dhjetor 2012 Guvernatori Gani Gërguri ka pritur sot në takim një delegacion të Korporatës Financiare Ndërkombëtare (IFC) pjesë e Grupit të Bankës Botërore, të udhëhequr nga z.Tomasz Telma, Drejtor i departamentit për Evropë dhe Azi Qendrore.Me këtë rast, krahas njoftimit të mysafirëve me ecuritë aktuale ekonomike e financiare në Kosovë, Guvernatori Gërguri ka […]

Vendimet e Bordit të BQK-së më 29 nëntor 2012

29/11/2012
Bordi i Bankës Qendrore të Republikës së Kosovës në mbledhjen e gjashtëdhjetedytë të mbajtur më 29 nëntor 2012, mori vendimet si në vijim: •      &nbs...

Vendimet e Bordit të BQK-së më 29 nëntor 2012

29/11/2012
Bordi i Bankës Qendrore të Republikës së Kosovës në mbledhjen e gjashtëdhjetedytë të mbajtur më 29 nëntor 2012, mori vendimet si në vijim: •      &nbs...

Memorandum për bashkëpunim teknik ndërmjet BQK-së dhe Agjencionit për mbikëqyrje të financimit kapital të sigurimit pensional(MAPAS) nga Republika e Maqedonisë

26/11/2012
Shkup (Nëntor 26, 2012) – Zëvendësguvernatori i Bankës Qendrore të Republikës së Kosovës, z. Nexhat Kryeziu dhe  Zëvendësdrejtori i Agjencionit për mbikëqyrje të financimit kapital të sigurimit pensional (MAPAS) Mentor Jakupi,  nënshkruan sot vazhdimin e memorandumit të bashkëpunimit me qëllim të shkëmbimit te përvojave dhe informacioneve në fushën e pensioneve. Qëllimi i këtij Memorandumi është […]

Mbrojtja e Konsumatorëve dhe Edukimi Financiar – projekt i rëndësisë së veçantë për Bankën Qendrore

20/11/2012
Prishtinë 19 nëntor 2012Guvernatori Gani Gërguri ka pritur një mision të ekspertëve të Bankës Botërore të cilët deri më datën 30 nëntor 2012 do të qendrojnë në vendin tonë për të realizuar projektin e Vlerësimit Diagnostik të Mbrojtjes së Konsumatorëve dhe të Edukimit Financiar. Fillimisht, ky projekt do të fokusohet në sistemin bankar, industrinë e […]

Zhvillimi i tregut të kapitalit

15/11/2012
/Fjalimi i Guvernatorit Gërguri në Konferencën regjionale mbi tregun e kapitalit: “Mundësitë regjionale të rritjes së kapitalit për ndërmarrjet e Kosovës”, 15 nëntor 2012, Hotel Emerald, Prishtinë/ I nderuar Ministër Hamza,E nderuar znj.Shauket, drejtoreshë e Misionit të USAID,E nderuar znj.Sulenta,USAID – Partneriteti për Stabilitet FinanciarE nderuar znj.Schwartz,Këshilltare nga Departamenti i Thesarit AmerikanI nderuar z.Wright,Kryetar i […]

Drejtoresha e Bankës Botërore për Evropën Juglindore në takimin e saj lamtumirës ka vizituar BQK-në Prishtinë, 13 Nëntor 2012

13/11/2012
Znj. Jane Armitage, Drejtoreshë e Bankës Batërore për Evropën Juglindore, e shoqëruar nga z.Jan-Peter Olters, drejtor i Bankës Botërore për Kosovën, vizitoi sot Bankën Qendrore të Republikës së Kosovës, me ç’rast u prit nga Guvernatori Gani Gërguri me të cilin shkëmbeu informacion mbi zhvillimet aktuale ekonomike e financiare në Kosovë si dhe mbështetjen shumëdimensionale që […]

Vendimet e Bordit të BQK-së më 9 nëntor 2012

09/11/2012
Bordi i Bankës Qendrore të Republikës së Kosovës në mbledhjen e gjashtëdhjetenjëtë të mbajtur më 9 nëntor 2012, mori vendimet si në vijim: • Miratoi Rregulloren për licencimi...

Vendimet e Bordit të BQK-së më 9 nëntor 2012

09/11/2012
Bordi i Bankës Qendrore të Republikës së Kosovës në mbledhjen e gjashtëdhjetenjëtë të mbajtur më 9 nëntor 2012, mori vendimet si në vijim: • Miratoi Rregulloren për licencimi...

Pavarësia e rregullatorëve të sektorit financiar

09/11/2012
Fjalimi i Guvernatorit Gërguri në Konferencën Ndërkombëtare të AMF në Shqipëri: “Ritheksimi i Pavarësisë së Autoritetit Rregullator të Sektorit Financiar”, 31 tetor 2012, Hotel Sheraton, Tiranë E nderuara Znj. BakkeE nderuar Znj. Shehu,Zonja dhe Zotërinj, Kam kënaqësinë që jam ftuar të flas në këtë konferencë të rëndësishme të agjencive të ndryshme financiare rregullatore dhe mbikëqyrëse […]

Financimi i rritjes së biznesit dhe krijimit të vendeve të punës në Kosovë

08/11/2012
Fjalimi i Guvernatorit Gërguri në prezantimin e Crimson Finance Fund (CFF) në temën: “Financimi i rritjes së biznesit dhe krijimit të vendeve të punës në Kosovë”, 07 Nëntor 2012, në Emerald Hotel, Prishtinë I nderuar z.Gold, Kryetar i CFFI nderuar Ministër Stavileci,E nderuar Ambasadore Jacobson,I nderuar Ambasador Braathu,I nderuar Kryetar Komune Stojanovic,Të nderuar klinetë të […]

Vendimet e Bordit të BQK-së më 24 tetor 2012

24/10/2012
Bordi i Bankës Qendrore të Republikës së Kosovës në mbledhjen e gjashtëdhjetë të mbajtur më 24 tetor 2012, mori vendimet si në vijim:  •       &n...

Vendimet e Bordit të BQK-së më 24 tetor 2012

24/10/2012
Bordi i Bankës Qendrore të Republikës së Kosovës në mbledhjen e gjashtëdhjetë të mbajtur më 24 tetor 2012, mori vendimet si në vijim:  •       &n...

Takimet vjetore 2012 të FMN dhe Bankës Botërore

17/10/2012
Republika e Kosovës shembull i partneritetit për ndryshime produktive Prishtinë, 17 tetor 2012 Në mbyllje të Takimeve Vjetore të FMN-së dhe Bankës Botërore në Tokio të Japonisë,  Ministri Hamza dhe Guvernatori Gërguri janë takuar me Zëvendësdrejtoreshën e FMN-së, znj.Nemat Shafik si dhe me Vicepresidentin e Bankës Botërore për Evropë dhe Azi, z. Philippe Le Houérou. […]

Delegacioni i Republikës së Kosovës i përbërë nga zyrtarët më të lartë të MF dhe BQK-së është duke marrë pjesë në takimet vjetore të FMN-së dhe Bankës

12/10/2012
Në kuadër të këtyre takimeve është mbajtur edhe takimi formal i Konstituencës së Evropës Qendrore dhe Lindore pjesë e sëcilës është edhe Republika e Kosovës. Në takimin me të nominuarin për Drejtor Ekzekutiv të këaj konstituence z. Johann Prader është diskutuar për fillimin e punës së konstituencës së re  dhe për modalitetet e përfaqësimit të […]

Delegacioni i BQK-së po merr pjesë në takimet vjetore të FMN-së dhe Bankës Botërore në Tokio të Japonisë

09/10/2012
Një delegacion nga Banka Qendrore e Republikës së Kosovës, i kryesuar  nga Guvernatori  z.Gani Gërguri   ,ka udhëtuar për në Tokio të  Japonisë për të  marrë pjesë në takimet vjetore të Fondit Monetar Ndërkombëtar (FMN) dhe të Bankës Botërore (BB). Krahas pjesëmarrjes në seancën plenare të Bordit të Guvernatorëve të FMN-së, Guvernatori Gërguri do të ketë […]

BQK zhvilloi konferencën ndërkombëtare mbi konkurrencën dhe rrezikun bankar

05/10/2012
Prishtinë, 05 tetor 2012Banka Qendrore e Republikës së Kosovës ishte nikoqire e konferencës ndërkombetare të titulluar “Konkurrenca kundruall marrjes së rrezikut në sektorët bankar të vendeve të Evropës Qendrore dhe Lindore”, e cila i zhvilloi punimet sot në Prishtinë. Kjo konferencë mblodhi  shumë ekspertë të fushës financiare, guvernatorë, ministra, bankierë si dhe përfaqësues të institucioneve […]

Ambasadorja e Shteteve të Bashkuara të Amerikës vizitoi BQK-në

02/10/2012
02 tetor 2012Shkëlqesia e saj Zonja Tracey Ann Jacobson, Ambasadore e Shteteve të Bashkuara të Amerikës në Republikën e Kosovës, vizitoi sot Bankën Qendrore të Republikës së Kosovës, me ç’rast u prit nga Guvernatori Gani Gërguri. Me këtë rast, Guvernatori Gërguri e njoftoi Ambasadoren mbi zhvillimet aktuale ekonomike e financiare në Kosovë, duke nënvizuar kontributin […]

BQK organizon konferencë nderkombëtare mbi konkurrencën dhe rrezikun bankar

02/10/2012
Prishtinë, 02 tetor 2012Me qëllim të promovimit të sektorit financiar të vendit dhe nxitjes së debatit për sfidat dhe zhvillimet në sektorët bankar të vendeve të Evropës Qendrore dhe Lindore, me fokus të veçantë në marrëdhënien ndërmjet konkurrencës dhe nivelit të rrezikut, Banka Qendrore e Republikës së Kosovës organizon konferencën ndërkombëtare me titull “Konkurrenca kundruall […]

Banka Qendrore e Republikës së Kosovës dhe EFSE riafirmojnë përkushtimin për të nxitur financimin e ndërmarrjeve mikro dhe të vogla

20/09/2012
BQK dhe EFSE shikojnë në bashkëpunimin e suksesshëm afër shtatëvjeçar Nga investimet e EFSE kanë përfituar 66,000 ndërmarrës mikro dhe të vegjël me rreth 196 milionë Euro që nga viti 2005 Vëllimi i përgjithshëm i projekteve të asistencës teknike për mbështetje të zhvillimit të sektorit financiar arrin shumën prej 1.2 milionë Euro Përparim i dukshëm […]

Fillon Programi i Vlerësimit të Sektorit Financiar të Kosovës

19/09/2012
Prishtinë, 19 shtator 2012Guvernatori Gani Gërguri me bashkëpunëtorë ka pritur sot në takim zonjën Liliana Schumacher (Fondi Monetar Ndërkombëtar) dhe zonjën Aurora Ferrari (Banka Botërore) që të dyja udhëheqëse të misionit për Programin e Vlerësimit të Sektorit Financiar të Kosovës, mision ky i cili do të qendrojë në vendin tonë nga 18 shtator deri më […]

Fuqizohet bashkëpunimi me Agjencionin Mbikëqyrjes së Sigurimeve të Sllovenisë

13/09/2012
Prishtinë, 13 shtator 2012Me qëllim të rritjes së bashkëpunimit në fushën e mbikëqyrjes së kompanive të sigurimeve, Guvernatori Gani Gërguri dhe Drejtori Sergej Simoniti kanë nënshkruar Marrëveshje Mirëkuptimit midis Bankës Qendrore të Republikës së Kosovës dhe Agjencisë për Mbikëqyrjen e Sigurimeve të Sllovenisë.Korniza e përgjithshme e kësaj Marrëveshje bazohet në Parimet Bazë të Sigurimeve për […]

Përkrahje e fuqishme për sektorin Financiar të Kosovës

07/09/2012
Prishtinë, 07 shtator 2012Guvernatori Gani Gërguri ka vizituar sot Prizrenin bashkë zonjën Jane Armitage, drejtoreshë e Bankës Botërore për Evropën Juglindore dhe zotëri Jan-Peter Olters, drejtor i zyrës së Bankës Botërore për Republikën e Kosovës. Me këtë rast ata kanë vizituar lokacionin ku me përkrahjen e Bankës Botërore planifikohet të zhvillohen kapacitetet për sigurimin e […]

Vendimet e Bordit të BQK-së më 28 gusht 2012

28/08/2012
Bordi i Bankës Qendrore të Republikës së Kosovës në mbledhjen e pesëdhjetetetë të mbajtur më 28 gusht 2012, mori vendimet si në vijim: •         ...

Vendimet e Bordit të BQK-së më 28 gusht 2012

28/08/2012
Bordi i Bankës Qendrore të Republikës së Kosovës në mbledhjen e pesëdhjetetetë të mbajtur më 28 gusht 2012, mori vendimet si në vijim: •         ...

Cmimi i BQK-së për ekonomistët e rinj

08/08/2012
Banka Qendrore e Republikës së Kosovës (BQK) ka krijuar mundësinë e dhënies së një çmimi për studimin më të mirë të paraqitur nga ekonomistët e rinj.  Për t’u kualifikuar për çmimin, autorët duhet të jenë  aktualisht të regjistruar në studime universitare ose të diplomuar ose të kenë përfunduar një program të tillë jo më heret […]

Vazhdon interesimi i investitorëve të huaj për tregun bankar të Kosovës

07/08/2012
Prishtinë, 7 gusht 2012. Një delegacion i bankierëve nga Turqia ka vizituar sot Bankën Qendrore të Republikës së Kosovës ku është pritur nga Guvernatori Gërguri dhe bashkëpunëtorët e tij të cilët kanë njoftuar mysafirët mbi profilin e sistemit bankar dhe ekonomik të Kosovës dhe mundësive për të investuar në të.Guvernatori Gërguri ka nënvizuar përparësitë e […]

BQK ka permbushur me sukses objektivat e saja te parapara me Ligjin e BQK-se

31/07/2012
Fjala e Guvernatorit Gërguri në Konferencën me gazetarë lidhur me Raportin Vjetor të BQK-së për vitin 2011, mbajtur më 31 korrik 2012, BQK.Të nderuar përfaqësues të mediave,Vitin 2011, Kosova e ka përmbyllur me një performancë stabile makroekonomike të përcjell me disciplinë fiskale dhe stabilitet financiar që bashkë me ecuritë tjera kanë për emërues të përbashkët […]

BQK-ja prezantoi para mediave Raportin Vjetor 2011

31/07/2012
Sot më 31 korrik  2012, në auditoriumin e Bankës Qendrore të Republikës së Kosovës u mbajt konferenca e rregullt vjetore me gazetarë me ç’rast u prezantua Raporti Vjetor i BQK-së për vitin 2011 si dhe një përmbledhje e zhvillimeve kryesore në sektorin financiar dhe ekonominë e Kosovës në gjysëmvjetorin e parë të vitit 2012.Paneli prezantues […]

Vendimet e Bordit të BQK-së më 27 korrik 2012

28/07/2012
Vendimet e Bordit të BQK-së më 27 korrik 2012 Bordi i Bankës Qendrore të Republikës së Kosovës në mbledhjen e pesëdhjeteshtatë të mbajtur më 27 korrik 2012, mori vendimet si në vij...

Vendimet e Bordit të BQK-së më 27 korrik 2012

28/07/2012
Vendimet e Bordit të BQK-së më 27 korrik 2012 Bordi i Bankës Qendrore të Republikës së Kosovës në mbledhjen e pesëdhjeteshtatë të mbajtur më 27 korrik 2012, mori vendimet si në vij...

BQK: Hetohet aktiviteti i institucioneve financiare të palicencuara

27/07/2012
Prishtinë, Korrik 27, 2012 – Bordi Ekzekutiv i Bankës Qendrore të Republikës së Kosovës ka autorizuar stafin e BQK-së që të ekzaminojë aktivitetet financiare të palicencuara nga ana e BQK-së. Në këtë kontekst, ekipi i ekzaminerëve të BQK-së, i asistuar nga ana e Policisë së Kosovës ka vizituar sot në mëngjes dy lokacione nën dyshimin […]

Në Vjenë u themelua konstituenca e Evropës Qendrore dhe Lindore në Fondin Monetar Ndërkombëtar.

11/07/2012
Më 11 korrik 2012 Austria, Bjellorusia, Republika Çeke, Hungaria, Kosova, Republika e Sllovakisë, Sllovenia dhe Turqia themeluan konstituencën e Evropës Qendrore dhe Lindore në Fondin Monetar Ndërkombëtar. Marrëveshja e kontituencës u nënshkrua nga Ministrat e Financave, Guvernatorët e Bankave Qendrore, dhe nga zyrtarë të nivelit të lartë të cilët përfaqësojnë konstituencën në Vjenë në prani […]

Presidentja Jahjaga priti Guvernatorin e BQK-se, Gani Gergurin

05/07/2012
Presidentja Jahjaga priti sot në takim Guvernatorin e Bankës Qendrore të Republikës së Kosovës (BQK), Gani Gërgurin dhe kryetarin e Bordit të BQK-së, Gazmend Lubotenin.E enjte, 05 korrik 2012 Presidentja Jahjaga përgëzoi udhëheqësit e Bankës Qendrore të Republikës së Kosovës për performancën e mirë dhe ruajtjen dhe konsolidimin e sistemit financiar të Kosovës dhe theksoi […]

Guvernatori Gërguri i dorëzoi Kryetarit të Kuvendit z. Krasniqi Raportin Vjetor të BQK-së për vitin 2011

03/07/2012
Prishtinë, 03 korrik 2012 Kryetari i Kuvendit të Republikës së Kosovës, dr. Jakup Krasniqi, priti sot në takim Guvernatorin e Bankës Qendrore, z. Gani Gërguri, i cili shoqërohej edhe nga Kryetari i Bordit të Bankës Qendrore, z. Gazmend  Luboteni.Guvernatori Gërguri ia dorëzoi Kryekuvendarit Krasniqi Raportin Vjetor të BQK-së për vitin 2011. Me këtë rast ai […]

Vendimet e Bordit të BQK-së më 28 qershor 2012

02/07/2012
  Vendimet e Bordit të BQK-së më 28 qershor 2012    Bordi i Bankës Qendrore të Republikës së Kosovës në mbledhjen e pesëdhjetegjashtë të mbajtur më 28 qershor 2012, mo...

Vendimet e Bordit të BQK-së më 28 qershor 2012

02/07/2012
  Vendimet e Bordit të BQK-së më 28 qershor 2012    Bordi i Bankës Qendrore të Republikës së Kosovës në mbledhjen e pesëdhjetegjashtë të mbajtur më 28 qershor 2012, mo...

Vizitë studimore e delegacionit të BQK-së në Bankën Kombëtare të Polonisë

22/06/2012
  Prishtinë 22.06.2012  Prej datës 11-13.06.2012, delegacioni i Bankës Qendrore të Republikës së Kosovë, i përbërë nga z. Gazmend Luboteni, Kryetar i Bordit te BQK-së, z. Mejdi Bektashi, anëtarë i Bordit, z. Sejdi Rexhepi, anëtarë i Bordit  dhe z. Agron Dida, Shefi i Auditimit, bëri një vizitë studimore në Bankën Kombëtare të Polonisë, me ftesë […]

Ambasadori i Britanisë së Madhe vizitoi BQK-në

19/06/2012
19 qershor 2012Shkëlqesia e tij, z. Ian Cliff, ambasador i Britanisë së Madhe në Republikën e Kosovës, vizitoi sot Bankën Qendrore të Republikës së Kosovës, me ç’rast u prit nga Guvernatori Gërguri me të cilin shkëmbeu informacion mbi zhvillimet aktuale ekonomike e financiare në Kosovë si dhe mbështetjen që Britania e Madhe është duke dhënë […]

Thellohet bashkepunimi bankar ndermjet Kosoves dhe Shqiperise

11/06/2012
Banka Qendrore e Republikës së Kosovës (BQK) dhe Banka e Shqipërisë kanë ripërtrirë Marrëveshjen e bashkëpunimit ndërmjet dy institucioneve ku ndër fushat e reja të bashkëpunimit është identifikuar projekti i përbashkët në edukimin financiar të publikut. Duke  vlerësuar  lartë  bashkëpunimin e  deritashëm , Guvernatori Gërguri dhe Guvernatori Fullani, shprehen gatishmërinë e lartë  për  të  thelluar edhe […]

Thellohet bashkepunimi midis Kosoves dhe Malit te Zi ne fushen e Sigurimeve

07/06/2012
Një delegacion i lartë i institucioneve të Malit të Zi nga fusha e mbikëqyrje së sigurimeve (Agjencioni për mbikëqyrje të sigurimeve, Asociacioni – Byroja Kombëtare e Siguruesve dhe Ministria e Financave) i udhëhequr nga z.Branko Vujoviq, Kryetar i Bordit të Agjencisë së Mbikëqyrjes së sigurimeve të Malit të Zi, është mirëpritur në BQK nga ana […]

Guvernatori Gërguri ka pritur drejtoreshën e misionit të USAID-së për Kosovë, znj.Maureen A.Shauket

05/06/2012
Prishtinë, 05 qershor 2012 Guvernatori Gërguri ka mirëpritur në BQK drejtoreshën e misionit të USAID-së për Kosovën, znj.Maureen A. Shauket. Krahas elaborimit mbi gjendjen aktuale në sektorin financiar të Kosovës, Guvernatori Gërguri, ka nënvizuar kontributin jashtëzakonisht të madh të USAID-së në zhvillimin e BQK-së, sektorit financiar dhe institucioneve tjera të vendit tonë . Në veçanti, […]

Vendimet e Bordit të BQK-së më 31 maj 2012

31/05/2012
Bordi i Bankës Qendrore të Republikës së Kosovës në mbledhjen e pesëdhjetepestë të mbajtur më 31 maj 2012, mori vendimet si në vijim: •         B...

Vendimet e Bordit të BQK-së më 31 maj 2012

31/05/2012
Bordi i Bankës Qendrore të Republikës së Kosovës në mbledhjen e pesëdhjetepestë të mbajtur më 31 maj 2012, mori vendimet si në vijim: •         B...

Bashkëpunimi i suksesshëm – Depozitat e sigurta në Kosovë

10/05/2012
Sot, Fondi për Sigurimin e Depozitave të Kosovës (FSDK), KfW, Banka e Qeverisë Gjermane për Zhvillim dhe Banka Qendrore kremtojnë një arritje të madhe në bashkëpunimin e tyre të vazhdueshëm më qëllim të garantimit të depozitave të sigurta të qytetarëve kosovar dhe për të kontribuar në stabilitetin financiar: Përvjetori i parë i Fondit për Sigurimin […]

Fjalimi i Guvernatorit Gërguri me rastin e Njëvjetorit të themelimit të Fondit të Sigurimit të Depozitave në Kosovë, 10 maj 2012, BQK

10/05/2012
I nderuar Zëvendësministër Avdiu,Shkëlqesia juaj, Ambasador Reichel,I nderuar Kryetar i Bordit të bankës qendrore,Të nderuar përfaqësues të KfW-së, Të nderuar përfaqësues të institucioneve vendore e ndërkombëtareTë nderuar përfaqësues të mediave, mysafirë dhe kolegë, Zonja dhe zotërinj, Kam kënaqësinë dhe privilegjin të flas në këtë ngjarje edhe të rëndësishme edhe të lansuar me kohë. Kjo shënon […]

Publikimi i parë i statistikave për Pozicionin e Investimeve Ndërkombëtare dhe Borxhin e Jashtëm të Republikës së Kosovës

04/05/2012
Banka Qendrore e Republikës së Kosovës, filloi publikimin e statistikave për Pozicionin e Investimeve Ndërkombëtare (PIN) dhe Borxhin e Jashtëm të Republikës së Kosovës, duke bërë kështu edhe një hap të madh  në zhvillimin e sistemit të statistikave në vendin tonë. Informacionet e plota për statistikat e Republikës së Kosovës që janë përgjegjësi e BQK-së […]

Përfaqësuesi Civil Ndërkombëtar Pieter Feith mbështet pavaresinë e vazhdueshme të BQK-së

03/05/2012
   Pavarësia e Bankës Qendrore të Kosovës (BQK) është me rëndësi shumë të madhe për reputacionin e Kosovës para investitorëve potencialë dhe bashkësisë ndërkombëtare, tha sot ICR Pieter Feith, pas takimit me Guvernatorin e BQK-së, Z. Gani Gërguri.ICR, po ashtu shfrytëzoi rastin për t’i uruar Qeverinë e Kosovës, BQK-në dhe Z. Gërguri për Marrëveshjen Stand-by […]

Takimet Pranverore te Fondit Monetar Ndërkombetar dhe të Bankës Botërore 2012

20/04/2012
Guvernatori Gërguri, po merrë pjesë në takimet pranverore të Fondit Monetar Ndërkombëtar dhe Bankës Botërore që po mbahen në Uashington D.C.Krahas pjesëmarrjes në sesionin plenar te Bordit të guvernatorëve në FMN, z.Gerguri është takuar edhe me drejtorin ekzekutiv në FMN, z.Willy Kiekens, pastaj shefin e misionit të FMN-së për Kosovën, z.Johannes Wiegand si dhe me […]

Vendimet e Bordit të BQK-së më 05 Prill 2012

05/04/2012
Bordi i Bankës Qendrore të Republikës së Kosovës në mbledhjen e pesëdhjetetretë të mbajtur më 5 prill 2012, mori vendimet si në vijim:   ·     &...

Vendimet e Bordit të BQK-së më 05 Prill 2012

05/04/2012
Bordi i Bankës Qendrore të Republikës së Kosovës në mbledhjen e pesëdhjetetretë të mbajtur më 5 prill 2012, mori vendimet si në vijim:   ·     &...

Guvernatori Gërguri ka pritur Drejtorin e BERZh-it për Ballkanin Perëndimor

04/04/2012
Guvernatori Gërguri ka pritur një delegacion të Bankës Evropiane për Rindërtim dhe Zhvillim (BERZh), i kryesuar  nga z.Henry Russell, drejtor në BERZh për Ballkanin Perëndimor.Guvernatori Gërguri duke falenderuar BERZh-in për mbështetje të deritashme në sektorë të ndryshëm të ekonomisës, me theks të veçantë në sektorin financiar të Kosovës, ka nënvizuar nevojën dhe rëndësinë për anëtarësim […]

Guvernatori Gërguri fton zviceranët për të investuar në sektorin financiar të Kosovës

31/03/2012
Guvernatori Gërguri ka pritur një delegacion zviceran i përbërë nga Ministri për Ambient dhe shef i Qeverisë së kantonit Jura, Philippe Receveur, kryetari i kryeqytetit Delemont të Juras, Pierre Kohler, si dhe Xhevxhedin Ahmeti kryetar i Bashkësisë Shqiptare të Kantonit Jura dhe Afrim Ramabaja, anëtar i Bashkësisë Shqiptare.Duke iu përgjigjur interesimit të delegacionit zviceran rreth […]

Fjalimi i Guvernatorit Gërguri me rastin e publikimit të Raportit të Bilancit të Pagesave të Kosovës, më 22 mars 2012, BQK

22/03/2012
BANKA QENDRORE E REPUBLIKËS SË KOSOVËS I nderuar Kryetar i Bordit të BQK-së,Të nderuar përfaqësues të institucioneve vendore e ndërkombëtareTë nderuar përfaqësues të mediave, mysafirë dhe kolegë, Zonja dhe zotërinj,Në vazhdën e publikimeve rreth zhvillimeve në ekonominë e vendit, sot po prezantojme para jush Raportin e Bilancit të Pagesave. Ky publikim pasqyron zhvillimet kryesore në […]