Lajmet e fundit

Bordi i BQK-së zgjodhi Prof. Bashkim Nurbojën për Kryetar të Bordit të BQK-së

04/02/2023
Bordi i Bankës Qendrore të Republikës së Kosovës ka zgjedhur Bashkim Nurbojën për Kryetar të Bordit të BQK-së. Z. Nurboja është Profesor Universitar në fushën e ekonomisë, me doktoratë të përfunduar në Universitetin e Lubjanës – Fakulteti Ekonomik. Në punim të doktoratës ka trajtuar industrinë bankare. Z. Nurboja, Magjistraturën e ka përfunduar në Angli në […]

FMN vlerëson bashkëpunimin me Guvernatorin Mehmeti

02/02/2023
Fondi Monetar Ndërkombëtar ka vlerësuar lart bashkëpunimin me Guvernatorin e Bankës Qendrore të Republikës së Kosovës, Fehmi Mehmeti.Në një tekst të publikuar FMN ka përmendur asistencën teknike, përmes Rishikimit të Stabilitetit të Sektorit Financiar (Financial Sector Stability Review – FSSR.Ky institucion ka cituar Guvernatorin Mehmeti, i cili ka thënë se kjo asistencë ka pasur ndikim […]

Kumtesë për Shtyp

01/02/2023
Pas përfundimit të veprimeve procedurale, sot më 01.02.2023 është dërguar në Kuvendin e Kosovës dhe Qeveri, lista e kandidatëve për pozitën e Guvernatorit/es të Bankës Qendrore të Kosovës, si në vijim: Për sqarim, maksimumi i mundshëm i pikëve për pozitën si më lartë ka qenë 40 pikë. Kumtesë për Shtyp26/01/2023 Mbështetur në Ligjin nr. 03/L-209 […]

Kumtesë për Shtyp

26/01/2023
Mbështetur në Ligjin nr. 03/L-209 për Bankën Qendrore të Republikës së Kosovës, si dhe në kriteret e përcaktuara në konkursin për plotësimin e pozitës së Guvernatorit/es të Bankës Qendrore të Kosovës, Paneli për përzgjedhjen e kandidatëve për pozitën si më sipër, ka përcaktuar listën e kandidatëve (renditje alfabetike) për ta dërguar në Kuvendin e Kosovës, […]

BQK zhvillon bashkëpunimin me autoritetet mbikëqyrëse të vendeve të BE-së në fushën e vlerësimeve aktuare në mbikëqyrje të sigurimeve

18/01/2023
Në kuadër të Fazës së II-të të Programit të Forcimit të Kapaciteteve të Bankave Qendrore në Ballkanin Perëndimor me Synim të Integrimit në Sistemin Evropian të Bankave Qendrore, në Bankën Qendrore të Republikës së Kosovës filloi realizimi i një mase bilaterale me Agjencinë Kroate të Mbikëqyrjes së Shërbimeve Financiare.  Kjo masë bilaterale do të jetë […]

Guvernatori Mehmeti për Le Canton27.ch: Diaspora kosovare vitin e kaluar solli në Kosovë 3 miliardë euro, vetëm nga Zvicra mbi 600 milionë CHF

05/01/2023
Guvernatori i Bankës Qendrore të Kosovës, Fehmi Mehmeti, për gazetën zvicerane në shqip Le Canton27.ch i ka dhënë një bilancë hyrjeve financiare nga diaspora shqiptare në Kosovë gjatë vitit të kaluar.  Sipas Guvernatorit kosovar mbi 3 miliardë euro diaspora shqiptare nga Zvicra dhe vendet e BE-së sollën në Kosovë gjatë vitit të kaluar. Guvernatori i […]

Guvernatori Mehmeti prezantoi zhvillimet ekonomike dhe financiare gjatë vitit 2022

22/12/2022
Guvernatori i Bankës Qendrore të Republikës së Kosovës, Fehmi Mehmeti, ka prezantuar para mediave, zhvillimet në ekonomi dhe në sektorin financiar. Në konferencën e fundvitit, Guvernatori Mehmeti ka thënë se me gjithë vështirësitë me të cilat është ballafaquar, BQK-ja ka arritur edhe këtë vit të zbatojë objektivat e saj, duke siguruar një sistem financiar të […]

Sqarim për publikun

05/12/2022
Banka Qendrore e Republikës së Kosovës, dëshiron t’i sigurojë të gjithë qytetarët se sektori bankar është i sigurt dhe nuk ka nevojë për panik. Përkundër sfidave të ndryshme teknologjike, BQK në bashkëpunim me Shoqatën e Bankave të Kosovës dhe bankat komerciale, kanë ndërmarrë të gjitha masat, që klientët të mos dëmtohen nga asnjë veprim i […]

Guvernatori Mehmeti: Arbitrazhi ndërkombëtar njohu vendimin e drejtë të BQK-së

19/11/2022
Guvernatori i Bankës Qendrore të Republikës së Kosovës, Fehmi Mehmeti, ka thënë se fitorja e procesit të arbitrazhit ndërkombëtar ndaj institucionit financiar Iute Credit, ka vërtetuar se BQK-ja ka qenë dhe mbetet e sigurt në ligjshmërinë dhe proporcionalitetin e vendimeve, në raport me këtë institucion dhe të gjitha vendimeve të nxjerra nga organet ekzekutive të […]

Guvernatori Mehmeti takoi Ambasadorin francez në Kosovë

15/11/2022
Guvernatori i Bankës Qendrore të Republikës së Kosovës, Fehmi Mehmeti, ka pritur ambasadorin e ri të Francës në vendin tonë, Olivier Guérot. Në këtë takim, Guvernatori Mehmeti njoftoi Ambasadorin për zhvillimet e fundit në sektorin financiar, i cili vazhdon të jetë stabil dhe likuid, pavarësisht vështirësive në të cilat po kalon vendi për shkak të […]

Prezantohet deklarata përmbyllëse e Misionit në kuadër të Artikullit IV për vitin 2022

04/11/2022
Guvernatori i Bankës Qendrore të Republikës së Kosovës, Fehmi Mehmeti dhe shefi i misionit të Fondit Monetar Ndërkombëtar për Kosovën, Gabriel di Bella, kanë prezantuar deklaratën përmbyllëse të misionit të FMN-së në kuadër të Artikullit IV. Guvernatori Mehmeti ka thënë se BQK ka vazhduar të jetë e angazhuar në realizimin e detyrave të saj në […]

Banka Qendrore e Republikës së Kosovës shpall konkurs për Ese me titull: “Kursimet të përgatitin për të ardhmen”

31/10/2022
Banka Qendrore e Republikës së Kosovës (BQK) shpall konkurs për nxënësit e klasave X-XII të shkollave te arsimit të mesëm të lartë të Kosovës, të realizojnë punime (Ese) mbi konceptin e tyre për kursimet: çka janë kursimet, si të krijohet shprehia e kursimit të parave, si shpenzohen paratë në mënyrën e duhur, si t’i menaxhojmë […]

BQK shënon Ditën Ndërkombëtare të Kursimeve

31/10/2022
Banka Qendrore e Republikës së Kosovës, shënuar ka Ditën Ndërkombëtare të Kursimeve, përmes një ligjërate me nxënësit e Shkollës së Mesme Ekonomike “Hoxhë Kadri Prishtina”. Koordinatori për Funksione të Përgjithshme, Labinot Preniqi, ka thënë se qëllimi i organizimit të aktiviteteve edukative nga BQK-ja, ka për qëllim për të nxitur të rinjtë që të krijojnë shprehinë […]

Guvernatori Mehmeti priti në takim përfaqësues të bizneseve izraelite

27/10/2022
Guvernatori i Bankës Qendrore të Republikës së Kosovës, Fehmi Mehmeti, ka pritur në takim përfaqësues të bizneseve izraelite, të udhëhequr nga znj. Ronit Hasin Hochman, drejtoreshë ekzekutive dhe bashkëthemeluese e Improvate Group. Në këtë takim, Guvernatori Mehmeti përveç tjerash, i informoi të pranishmit edhe lidhur me gjendjen në sistemin financiar dhe zhvillimet makroekonomike në vend. […]

Guvernatori Mehmeti priti në takim përfaqësuesit e FMN-së

26/10/2022
Guvernatori i Bankës Qendrore të Republikës së Kosovës z.Fehmi Mehmeti, gjatë ditës së sotme ka pritur në takim përfaqësues të Fondit Monetar Ndërkombëtar, të udhëhequr nga shefi i misionit për Kosovën z.Gabriel Di Bella.Në këtë takim Guvernatori Mehmeti njoftoi përfaqësuesit e FMN-së lidhur me performancën e mirë të sektorit financiar në Kosovë, e në veçanti […]

Guvernatori Mehmeti u prit në takim zyrtar në Bordin e Guvernatorëve të Rezervës Federale të SHBA-së

15/10/2022
Gjatë ditës së sotme, në zyrat e Bordit të Guvernatorëve të Rezervës Federale të SHBA-së, Guvernatori Mehmeti u prit në takim zyrtar nga Guvernatorja Lisa DeNell Cook. Guvernatori Mehmeti fillimisht e njoftoi Guvernatoren Cook lidhur me rolin e Bankës Qendrore të Republikës së Kosovës në licencimin, mbikëqyrjen dhe rregullimin e institucioneve financiare në Kosovë. Gjithashtu, […]

Guvernatori Mehmeti vazhdon takimet me përfaqësues të Fondit Monetar Ndërkombëtar dhe Bankës Botërore

14/10/2022
Gjatë qëndrimit në takimet vjetore të Fondit Monetar Ndërkombëtar dhe Bankës Botërore, Guvernatori Mehmeti po vazhdon takimet me përfaqësues të këtyre dy institucioneve. Guvernatori Mehmeti ka zhvilluar takime me udhëheqësin e Misionit të Fondit Monetar Ndërkombëtar për Kosovën, z. Di Bella, si dhe me Drejtorin e Konstituencës tonë në Fond, z. Palotai. Gjatë kësaj periudhe […]

Raporti i BE-së për Kosovën, vlerëson qëndrueshmërinë e sistemit financiar

13/10/2022
Banka Qendrore e Republikës së Kosovës, ka mirëpritur raportin e publikuar për Kosovën nga Komisioni Evropian, i cili njeh masat e ndërmarra nga ana e BQK-së në rritjen e vazhdueshme dhe qëndrueshmërinë e sektorit financiar. Raporti ka vlerësuar se në gjysmën e parë të këtij viti, kreditë shënuan rritje prej 17%. Rritja e kredive u […]

Guvernatori Mehmeti takoi përfaqësuesit e Rezervës Federale të New York-ut

13/10/2022
Në kuadër të takimeve vjetore të Fondit Monetar Ndërkombëtar dhe të Bankës Botërore, të cilat po mbahen në Uashington të SHBA-ve, Guvenatori Mehmeti ka zhvilluar takim me përfaqësues të Rezervës Federale të New York-ut. Guvernatori Mehmeti njoftoi përfaqësuesit e Rezervës Federale lidhur me performancën sistemit financiar në Kosovë, e në veçanti të sektorit bankar dhe […]

Guvernatori Mehmeti po merr pjesë në takimet vjetore të FMN-së dhe BB-së

11/10/2022
Delegacioni i Bankës Qendrore të Republikës së Kosovës, i prirë nga Guvernatori Fehmi Mehmeti, po merr pjesë në takimet vjetore të Fondit Monetar Ndërkombëtar dhe të Bankës Botërore, të cilat po mbahen në Uashington të SHBA-ve. Guvernatori Mehmeti do të ketë takime me zyrtarë të lartë të FMN-së dhe BB-së, ku do të flitet për […]

Guvernatori Mehmeti priti në takim Presidenten e Këshillit të Byrove, znj. Shwarz

06/10/2022
Guvernatori i Bankës Qendrore të Republikës së Kosovës, Fehmi Mehmeti, gjatë ditës së sotme ka pritur në takim Presidenten e Këshillit të Byrove, Sandra Schwarz, ku e njoftoi znj. Shwarz lidhur me veprimet e ndërmarra dhe plotësimin e kushteve që lidhen me anëtarësimin e Kosovës në Kartonin e Gjelbër.Gjithashtu, Guvernatori Mehmeti e informoi znj. Shwarz […]

Guvernatori Mehmeti takoi drejtuesit e Këshillit të Byrove

05/10/2022
Guvernatori i Bankës Qendrore të Republikës së Kosovës, Fehmi Mehmeti ka pritur në takim, znj.Greet Floré, drejtoreshë menaxhuese e Këshillit të Byrove në Bruksel, e cila është organizatë menaxhuese e sistemit të Kartonit të Gjelbër. Guvernatori Mehmeti e informoi znj. Floré rreth zhvillimeve të fundit në sistemin financiar, e në veçanti në sektorin e sigurimeve. […]

Çmimi i BQK-së për ekonomistë të rinj

23/09/2022
Në kuadër të fushës së edukimit financiar dhe me qëllim të nxitjes së hulumtimeve mes ekonomistëve të rinj të Kosovës, Banka Qendrore e Republikës së Kosovës (BQK) ka krijuar mundësinë e dhënies së një çmimi për studimin më të mirë të paraqitur nga ekonomistët e rinj.Punimet për këtë çmim duhet të jenë në fushën e […]

Guvernatori Mehmeti takoi zëvendësdrejtorin menaxhues të FMN-së Bo Li

21/09/2022
Guvernatori i Bankës Qendrore të Republikës së Kosovës Fehmi Mehmeti, ka pritur në takim drejtues të lartë të Fondit Monetar Ndërkombëtar, të udhëhequr nga zëvendësdrejtori menaxhues i Fondit Monetar Ndërkombëtar Bo Li. Guvernatori Mehmeti informoi zëvendësdrejtorin e FMN-së z. Li dhe përfaqësuesit e FMN-së për performancën e mirë të sektorit financiar në Kosovë, e në […]

Guvernatori Mehmeti dhe drejtori Palotai flasin për zhvillimet e fundit ekonomike në Kosovë

21/09/2022
Guvernatori i Bankës Qendrore të Republikës së Kosovës, Fehmi Mehmeti ka pritur në takim, Drejtorin Ekzekutiv të Fondit Monetar Ndërkombëtar për Kosovën, Daniel Palotai. Në këtë takim Guvernatori Mehmeti njoftoi z. Palotai me zhvillimet e fundit në sektorin financiar dhe veprimet e deritashme të ndërmarra nga BQK-ja, duke theksuar faktin se sektori financiar vazhdon të […]

Programi për Forcimin e Kapaciteteve të Bankave Qendrore në Ballkanin Perëndimor, me synim integrimin në SEBQ

21/09/2022
Deutsche Bundesbanka dhe Komisioni Evropian kanë lansuar vazhdimin e programit tëfinancuar nga BE-ja për të mbështetur më tej bankat qendrore dhe agjencitë e mbikëqyrjes bankare në vendet kandidate të BE-së dhe kandidatët potencialë nga Ballkani Perëndimor. Deutsche Bundesbank, së bashku me 19 banka qendrore kombëtare të Sistemit Evropian të Bankave Qendrore (ESCB) dhe Bankën Qendrore […]

BQK dhe BERZH organizuan punëtorinë me institucionet financiare

12/09/2022
Banka Qendrore e Republikës së Kosovës dhe Banka Evropiane për Rindërtim dhe Zhvillim, organizuan punëtorinë me institucionet financiare rreth rregulloreve të rishikuara të qeverisjes korporative dhe deklaratat mbikëqyrëse.Koordinatori për Funksione të Përgjithshme, Labinot Preniqi ka thënë se BQK-ja është e angazhuar në avancimin e mëtutjeshëm të industrisë financiare në Kosovë, duke u bazuar në praktikat […]

Zëvendësguvernatori Havolli takoi Drejtorin Ekzekutiv të Bankës Botërore për Kosovën

29/08/2022
Zëvendësguvernatori i Bankës Qendrore të Republikës së Kosovës, Sokol Havolli, ka takuar Drejtorin Ekzekutiv të Bankës Botërore për Kosovë, Hayrettin Demircan. Në këtë takim Zëvendësguvernatori Havolli e ka njoftuar z. Demircan në lidhje me zhvillimet e fundit në sistemin financiar të Republikës së Kosovës, me theks të veçantë lidhur me zhvillimet në sektorin bankar duke […]

Publikohet numri i 18-të i Raportit të Stabilitetit Financiar

02/08/2022
Banka Qendrore e Republikës së Kosovës publikon numrin e 18-të të Raportit të Stabilitetit Financiar (RSF), i cili ofron një pasqyrë të rreziqeve potenciale për stabilitetin financiar në vend, gjithmonë në funksion të sigurimit të objektivit parësor të BQK-së, ruajtjes së stabilitetit financiar përmes identifikimit dhe vlerësimit të rreziqeve që kanosin sistemin financiar dhe infrastrukturën […]

Drejtuesit e BQK-së dhe BKS-së takojnë zyrtarët e lartë të Këshillit të Byrove në Bruksel

29/07/2022
Guvernatori i Bankës Qendrore të Republikës së Kosovës, Fehmi Mehmeti i shoqëruar nga Sami Mazreku, Drejtor i Byrosë Kosovare të Sigurimit, kanë zhvilluar një takim me udhëheqësit e Këshillit të Byrove në Bruksel (Council of Bureaux), e cila është organizatë menaxhuese e sistemit të Kartonit të Gjelbër. Delegacioni i Kosovës, gjatë takimit me Drejtoreshën Menaxhuese […]

Guvernatori Mehmeti uron Ambasadorin Hovenier për Ditën e Pavarësisë së SHBA-ve

04/07/2022
Guvernatori i Bankës Qendrore të Republikës së Kosovës, Fehmi Mehmeti ka uruar Ambasadorin e SHBA-ve në vendin tonë, Jeffrey M. Hovenier, me rastin e 4 Korrikut, Ditës së Pavarësisë së Shteteve të Bashkuara të Amerikës. Guvernatori Mehmeti u shpreh se populli i Kosovës është krenar me bashkëpunimin që ka me popullin mik amerikan, që është […]

Guvernatori Mehmeti priti në BQK ambasadorin e Australisë të akredituar për Kosovë, Andrea Carlo Biggi

03/06/2022
Guvernatori i Bankës Qendrore të Republikës së Kosovës, Fehmi Mehmeti ka pritur në takim ambasadorin e Australisë të akredituar për Kosovë, Andrea Carlo Biggi. Në këtë takim Guvernatori Mehmeti njoftoi ambasadorin e Australisë të akredituar për Kosovë lidhur me zhvillimet e fundit makroekonomike në vend, me theks të veçantë në sektorin financiar dhe atë bankar. […]

Guvernatori Mehmeti priti në BQK Zëvendëspresidenten e Bankës Botërore znj. Anna Bjerde

01/06/2022
Guvernatori i Bankës Qendrore të Republikës së Kosovës Fehmi Mehmeti, gjatë ditës së sotme ka pritur në takim drejtues të lartë të Bankës Botërore, të udhëhequr nga Zëvendëspresidentja e Bankës Botërore për Evropë dhe Azi Qendrore znj. Anna Bjerde. Guvernatori Mehmeti njoftoi ekipin e Bankës Botërore për performancën e mirë të sektorit financiar në Kosovë, […]

Guvernatori Mehmeti takoi anëtarët e Bordit të Bankës TEB

30/05/2022
Guvernatori i Bankës Qendrore të Republikës së Kosovës, Fehmi Mehmeti gjatë ditës së sotme ka takuar anëtarët e Bordit të Bankës TEB në Kosovë. Guvernatori Mehmeti ka informuar anëtarët e Bordit të Bankës TEB lidhur me zhvillimet e fundit në sistemin financiar, si dhe angazhimin e BQK-së për zhvillimin e mëtejmë të sektorit bankar në […]

FMN vlerëson angazhimin e BQK-së në ruajtjen e qëndrueshmërisë së sistemit bankar

27/05/2022
Banka Qendrore e Republikës së Kosovës ka mirëpritur qëndrimet e Fondit Monetar Ndërkombëtar pas vizitës së stafit në Kosovë në datat 10 – 20 maj, i udhëhequr nga shefi i Misionit të Fondit Monetar Ndërkombëtar për Kosovën, Gabriel Di Bella, ku janë diskutuar zhvillimet e fundit ekonomike, perspektiva dhe politikat. Ky institucion ka vlerësuar se […]

Guvernatori Mehmeti u takua me drejtues të Agjencionit Mbikëqyrës dhe Rregullativ Bankar të Turqisë

25/05/2022
Guvernatori i Bankës Qendrore të Republikës së Kosovës, Fehmi Mehmeti, gjatë vizitës në Stamboll të Turqisë ka takuar Udhëheqësin e Agjencionit Mbikëqyrës dhe Rregullativ Bankar të Turqisë, z. Mehmet Ali Akben. Guvernatori Mehmeti ka informuar z. Akben lidhur me zhvillimet e fundit në sistemin financiar, i cili vazhdon të jetë likuid dhe stabil, si dhe […]

Guvernatori Mehmeti dhe zyrtarët e FMN-së, flasin për zhvillimet e fundit ekonomike

11/05/2022
Guvernatori i Bankës Qendrore të Republikës së Kosovës, Fehmi Mehmeti ka takuar përfaqësuesit e Fondit Monetar Ndërkombëtar, të udhëhequr nga shefi i Misionit të Fondit Monetar Ndërkombëtar për Kosovën, Gabriel Di Bella dhe Stephanie Eble, përfaqësuese e zyrës regjionale për Ballkanin Perëndimor.Në këtë takim është diskutuar për zhvillimet e fundit në sektorin financiar dhe veprimet […]

Guvernatori Mehmeti uron 9 Majin, Ditën e Evropës

09/05/2022
Guvernatori i Bankës Qendrore të Republikës së Kosovës, Fehmi Mehmeti ka uruar shefin e Zyrës së BE-së dhe Përfaqësuesin e Posaçëm të BE-së në vendin tonë, Tomáš Szunyog për Ditën e Evropës. Në mesazhin e urimit, Guvernatori Mehmeti ka falënderuar Bashkimin Evropian për ndihmën që i ka dhënë Republikës së Kosovës dhe BQK-së në procesin […]

Komunikatë nga Bordi i BQK-së

07/05/2022
Bordi i Bankës Qendrore të Republikës së Kosovës ka përcjellë me shqetësim lajmet e publikuara më datë 5 maj 2022 nëpër mediume të ndryshme lidhur me letrën anonime mbi pretendime të ndryshme që sipas medieve është dërguar në Agjencinë Kundër Korrupsionit. Duke pasur në konsideratë rolin dhe rëndësinë e BQK-së, si dhe reputacionin e kredibilitetin […]

Komunikatë

06/05/2022
Banka Qendrore e Republikës së Kosovës dje është njoftuar përmes mediave për një letër anonime të dërguar në adresë të Agjencisë Kundër Korrupsion me pretendime të sajuara lidhur me qeverisjen e BQK-së. BQK-ja në vijimësi është qeverisur duke respektuar standardet më të larta të profesionalizmit, transparencës dhe llogaridhënies. Çështjet e pretenduara në këtë letër kanë […]

Guvernatori Mehmeti uron gazetarët në Ditën Botërore të Lirisë së Shtypit

03/05/2022
Me rastin e Ditës Botërore të Lirisë së Shtypit, Guvernatori i Bankës Qendrore të Republikës së Kosovës, Fehmi Mehmeti ka uruar Asociacionin e Gazetarëve të Kosovës dhe të gjitha mediat e gazetarët.Guvernatori ka vlerësuar lart bashkëpunimin e deritashëm, duke i falënderuar për korrektësinë e treguar. Ai ka thënë se BQK do të vazhdoj çdoherë të […]

Guvernatori Mehmeti takoi ambasadorin e Turqisë, Çagri Sakar

27/04/2022
Guvernatori i Bankës Qendrore të Republikës së Kosovës, Fehmi Mehmeti, është takuar me ambasadorin e Republikës së Turqisë në vendin tonë, Çagri Sakar. Guvernatori Mehmeti ka njoftuar Ambasadorin Sakar me zhvillimet e fundit në sektorin financiar, i cili vazhdon të jetë likuid dhe stabil, si dhe angazhimin e BQK-së për zhvillimin e mëtutjeshëm të ekonomisë […]

Delegacioni i lartë i BQK-së përfundon pjesëmarrjen në takimet pranverore të FMN-së dhe BB-së

25/04/2022
Delegacioni i lartë i Bankës Qendrore të Republikës së Kosovës i kryesuar nga Guvernatori Fehmi Mehmeti përmbylli pjesëmarrjen në takimet pranverore të organizuara nga Fondi Monetar Ndërkombëtar dhe Banka Botërore. Në këto takime që u mbajtën në Uashington të SHBA-ve, në formë fizike u dha mbështetja për punën e deritashme të BQK-së dhe angazhimet e […]

Guvernatori Mehmeti takoi drejtuesit e lartë të FMN-së dhe BB-së

22/04/2022
Në kuadër të takimeve pranverore të Fondit Monetar Ndërkombëtar dhe të Bankës Botërore, të cilat janë duke u zhvilluar në Uashington, Guvernatori i Bankës Qendrore të Republikës së Kosovës, Fehmi Mehmeti, ka takuar Zëvendësdrejtorin Menaxhues të FMN-së, Bo Li, me të cilin janë diskutuar zhvillimet e fundit makroekonomike në Kosovë, me theks të veçantë qëndrueshmëria […]

BQK dhe STIKK diskutojnë për fushat e veprimit të përbashkët

22/04/2022
Zëvendësguvernatori i Bankës Qendrore të Republikës së Kosovës, Sokol Havolli, priti në takim drejtoreshën ekzekutive të Shoqatës për Teknologji Informative dhe Komunikimit të Kosovës (STIKK), znj. Vjollca Çavolli. Në këtë takim, u diskutua për fushat e bashkëpunimit të ndërsjellë ndërmjet dy institucioneve në fushën e promovimit të sektorit të teknologjisë informative dhe komunikimit (ICT). BQK […]

Delegacioni i lartë i BQK-së pjesë e takimeve pranverore të FMN-së dhe BB-së

18/04/2022
Një delegacion i lartë i Bankës Qendrore të Republikës së Kosovës i kryesuar nga Guvernatori, Fehmi Mehmeti, do të marrë pjesë në takimet e rregullta vjetore të Fondit Monetar Ndërkombëtar dhe Bankës Botërore, që po mbahen në Uashington të SHBA-ve. Këto takime do të mbahen nga data 18 deri më 24 prill. Në takimet që […]

Komunikatë lidhur me arritjet në sektorin e sigurimeve

05/04/2022
Sektori i sigurimeve në Kosovë, që nga fillimi i aktivitetit të tij, është ballafaquar me probleme, performancë jo të kënaqshme, si dhe mospajtueshmëri me kërkesat rregullatore të parapara me legjislacionin në fuqi te disa sigurues. Përpos tjerash, një gjendje e tillë është ndikuar edhe nga disa faktorë si aplikimi i tatimit në bruto primin e […]

Guvernatori Mehmeti takoi përfaqësuesit e BERZH-it

23/03/2022
Guvernatori i Bankës Qendrore të Republikës së Kosovës, Fehmi Mehmeti, ka pritur në takim përfaqësuesit e Bankës Evropiane për Rindërtim dhe Zhvillim (BERZH), të kryesuar nga drejtori për Kosovë, Neil Taylor. Guvernatori Mehmeti falënderoi përfaqësuesit e BERZH-it për prezantimin e Raportit të Tranzicionit për vitin 2021/2022, duke theksuar edhe angazhimin dhe kontributin e rëndësishëm që […]

BQK fillon shënimin e Javës Ndërkombëtare të Parasë

21/03/2022
Banka Qendrore e Republikës së Kosovës ka filluar shënimin e Javës Ndërkombëtare të Parasë, me aktivitetin e ndarjes së çmimeve nga konkursi i shpallur  për punimet më të mira me temën: “Tregohu i zgjuar me paranë, ndërto të ardhmen tënde!” Java Ndërkombëtare e Parasë organizohet nga Rrjeti Ndërkombëtar i OECD për Edukimin Financiar (OECD/INFE), dhe […]

BQK publikon studimin mbi ngarkesën me borxh të ekonomive familjare në Kosovë

17/03/2022
Banka Qendrore e Kosovës (BQK), me qëllim të sigurimit të një mjedisi sa më të favorshëm për zhvillimin e sistemit financiar dhe mbështetjes së stabilitet të tij, ka realizuar studimin e dytë me radhë për vlerësimin e ngarkesës me borxh të huamarrësve në sektorin financiar të Kosovës, përkatësisht ngarkesën me borxh të ekonomive familjare në […]

FKPK në takim informues me drejtuesit e BQK-së

15/03/2022
Guvernatori i Bankës Qendrore të Republikës së Kosovës (BQK), z. Fehmi Mehmeti, priti në takim përfaqësuesit e Fondit të Kursimeve Pensionale të Kosovës (FKPK), përkatësisht Kryesuesin e Bordit Drejtues, z. Ruzhdi Morina, dhe Drejtorin Menaxhues, z. Adrian Zalli. Temë kryesore e takimit ishte informimi i drejtuesve të BQK-së me gjendjen e aktuale të investimeve të […]

Nënshkruhet memorandumi për implementimin e vendosjes së ngjitësve (stikersave)

14/03/2022
Guvernatori i Bankës Qendrore të Republikës së Kosovës, Fehmi Mehmeti, zëvendësministri i Mjedisit, Planifikimit Hapësinor dhe Infrastrukturës, Hysen Durmishi, drejtori i Byrosë Kosovare të Sigurimit, Sami Mazreku, si dhe Genc Hamzaj nga Agjencia e Regjistrimit Civil, kanë nënshkruar memorandumin e bashkëpunimit për implementimin e projektit për vendosjen e ngjitësve (stikersave) në xhamat e automjeteve, projekt […]

Guvernatori Mehmeti takoi Komisioneren për Informim dhe Privatësi, znj. Sogojeva Dermaku

07/03/2022
Guvernatori i Bankës Qendrore të Republikës së Kosovës, Fehmi Mehmeti, ka pritur në takim Komisioneren për Informim dhe Privatësi znj. Krenare Sogojeva-Dermaku. Në takim, Guvernatori Mehmeti dhe Komisionerja Sogojeva-Dermaku u dakorduan që të rritin nivelin e bashkëpunimit dhe koordinimit të aktiviteteve dhe veprimeve në kuadër të fushëveprimtarive, kompetencave dhe autorizimeve të të dyja institucioneve. Mes […]

Studim: Kostoja e Pagesave me Vlerë të Vogël në Kosovë dhe Kursimet e Mundshme

02/03/2022
Banka Qendrore ka realizuar studimin në vijim, me mbështetjen e Bankës Botërore në kuadër të Programit për Remitancat dhe Pagesat të financuar nga Sekretariati Shtetëror Zviceran për Çështjet Ekonomike (SECO Remittances and Payments Program – RPP). Ky studim është kryer sipas metodologjisë së hartuar nga Grupi i Bankës Botërore për Zhvillimin e Sistemeve të Pagesave […]

Guvernatori Mehmeti uron Ditën e Pavarësisë së Kosovës

16/02/2022
Guvernatori i Bankës Qendrore të Republikës së Kosovës, Fehmi Mehmeti, uron të gjithë qytetarët për 14 vjetorin e Pavarësisë së Republikës së Kosovës.Banka Qendrore e Republikës së Kosovës do të vazhdojë angazhimin e saj për krijimin e kushteve sa më të favorshme për zhvillimin dhe stabilitetin e ekonomisë së vendit, duke kontribuuar në zhvillimin e […]

Guvernatori Mehmeti u prit në takim nga Shefi i Zyrës së Bashkimi Evropian z. SZUNYOG

16/02/2022
Guvernatori i Bankës Qendrore të Republikës së Kosovës, Fehmi Mehmeti, është pritur në takim nga Shefi i Zyrës së Bashkimit Evropian/Përfaqësuesin e Posaçëm të Bashkimit Evropian (BE) në Kosovë, Tomáš SZUNYOG. Në këtë takim u diskutua rreth zhvillimeve të fundit makroekonomike, e në veçanti në sektorin financiar. Guvernatori Mehmeti njoftoi Shefin e Zyrës së BE-së […]

Guvernatori Mehmeti takoi Kryetarin e Bordit të Çalik Holding, Ahmet Çalik

15/02/2022
Guvernatori i Bankës Qendrore të Republikës së Kosovës, Fehmi Mehmeti, ka pritur në takim Ahmet Çalik, Kryetar i Bordit të Çalik Holding, aksionar i Bankës Kombëtare Tregtare, si dhe drejtuesit e Bankës Kombëtare Tregtare. Në këtë takim, Guvernatori Mehmeti ka prezantuar para të pranishmëve situatën aktuale në sektorin financiar, masat e ndërmarra nga BQK-ja për […]

Ulet tarifa për depozitim të monedhave në BQK

09/02/2022
Në kuadër të angazhimit të vazhdueshëm për lehtësim të qarkullimit të parave të gatshme në ekonomi, Banka Qendrore e Republikës së Kosovës këtë fillimvit ka rishikuar tarifat që i aplikon ndaj bankave për transaksionet e ndërsjella monetare.  Rrjedhimisht, është zvogëluar tarifa për depozitimin e monedhave metalike të denominuara në euro në BQK nga 5,00% në […]

Gjykata Supreme i jep të drejtë vendimit të BQK-së për KS “Kosova e Re”

19/01/2022
Gjykata Supreme refuzon si të pabazuar kërkesën për rishqyrtim të jashtëzakonshëm të vendimit gjyqësor, të paditësit – propozuesit, Shoqëria “Fitorja”, Sh.P.K., e përfaqësuar nga Naser Maloku-Menaxher dhe aksionar i vetëm i Kompanisë së Sigurimeve, ’’Kosova e Re”, Sh.A., të ushtruar kundër aktvendimit të Gjykatës së Apelit në Prishtinë, AA nr. 998/2021, të datës 16.11.2021. Me […]

BQK merr pjesë në takimet e konstituencës në Budapest

16/01/2022
Zëvendësguvernatori i BQK-së Sokol Havolli, mori pjesë në takimet e Konstituencës në Budapest të Hungarisë për të negociuar lidhur me marrëveshjen e konstituencës së FMN-së për 10 vitet e ardhshme në të cilën bën pjesë Kosova. Rezultatet e negociatave gjetën mbështetje unanime nga të gjithë anëtarët e konstituencës. Anëtarët u pajtuan që përbërja e kësaj […]

Fondi Monetar Ndërkombëtar publikon Raportin për Artikullin IV për Kosovën

13/01/2022
Banka Qendrore e Republikës së Kosovës ka mirëpritur vlerësimet e Fondit Monetar Ndërkombëtar pas përfundimit të konsultave të Artikullit IV me Kosovën për vitin 2021. Fondi Monetar Ndërkombëtar ka vlerësuar se vendimi i BQK-së për të hequr gradualisht masat mbështetëse të lidhura me pandeminë në vitin 2021 ishte i justifikuar. Ndërkohë që sistemi financiar në […]

BQK-ja mbështet MMPHI-në për vendosjen e ngjitësve (stickers) në mjetet motorike

12/01/2022
Gjatë ditës së sotme, në zyrat e Bankës Qendrore të Republikës së Kosovës është mbajtur takim ndërmjet Guvernatorit Mehmeti dhe Zëvendësguvernatorit Havolli me Zëvendësministrin e Mjedisit, Planifikimit Hapësinor dhe Infrastrukturës z. Hysen Durmishi, përfaqësuesit e Byrosë Kosovare të Sigurimit (BKS) z. Besarb Blakaj, Kryetar i Këshillit Administrativ dhe Sami Mazreku Drejtor Ekzekutiv, ku  është diskutuar […]

Sqarim për opinionin

11/01/2022
Ju njoftojmë se alarmi i ndezur në orët e hershme të mëngjesit, ka ndodhur shkaku i një problemi të vogël teknik. Ndërkohë, policia sipas vlerësimeve të tyre ka kërkuar prani më të madhe të forcave të sigurisë, të cilat pas identifikimit të këtij problemi teknik janë larguar, pasi që është vlerësuar se nuk ka asnjë […]

Guvernatori Mehmeti ka pritur në takim Kryeshefin Ekzekutiv të KEK-ut z. Krasniqi

10/01/2022
Guvernatori i Bankës Qendrore të Republikës së Kosovës, Fehmi Mehmeti, ka takuar Kryeshefin Ekzekutiv të Korporatës Energjetike të Kosovës, Nagip Krasniqi.Në këtë takim u diskutua lidhur me modalitetet përmes të cilave BQK do të mund të ndihmojë KEK-un lidhur me tejkalimin më të lehtë të situatës emergjente energjetike.Si rrjedhojë, Guvernatori Mehmeti e njoftoi z. Krasniqi […]

Përfundoi me sukses programi i financuar nga BE për të mbështetur bankat qendrore dhe agjencitë e mbikëqyrjes bankare në Ballkanin

10/01/2022
16 dhjetor 2021 – Deutsche Bundesbank, së bashku me 19 banka qendrore kombëtare të Sistemit Evropian të Bankave Qendrore, Bankën Qendrore Evropiane dhe Komisionin Evropian, përfundojnë programin e financuar nga BE-ja për t’i mbështetur bankat qendrore dhe agjencitë e mbikëqyrjes bankare në vendet kandidate për anëtarësim në BE vendet kandidate potenciale nga Ballkani Perëndimor Së […]

Guvernatori Mehmeti prezantoi zhvillimet në sektorin financiar gjatë vitit 2021

24/12/2021
Guvernatori i Bankës Qendrore të Republikës së Kosovës Fehmi Mehmeti, ka prezantuar para mediave zhvillimet në sektorin financiar gjatë vitit 2021, ku ka thënë se me gjithë vështirësitë BQK-ja ka arritur edhe në këtë vit të zbatojë objektivat e saj, duke siguruar një sistem financiar të qëndrueshëm, i cili jo vetëm se arriti të përballojë […]

Guvernatori Mehmeti takoi përfaqësues të lartë të Bankës Botërore

16/12/2021
Guvernatori i Bankës Qendrore të Republikës së Kosovës, Fehmi Mehmeti, ka takuar përfaqësuesit e Bankës Botërore, të cilët po qëndrojnë në vizitë në Kosovë. Guvernatori Mehmeti ka informuar zyrtarët e këtij institucioni për gjendjen në sistemin financiar dhe ka falënderuar përfaqësuesit e këtij institucioni për përkrahjen e vazhdueshme, që kanë dhënë dhe po japin për […]

Guvernatori Mehmeti dhe Ambasadori Sakar flasin për zhvillimet e fundit në ekonomi

16/12/2021
Guvernatori i Bankës Qendrore të Republikës së Kosovës, Fehmi Mehmeti, ka pritur në takim ambasadorin e Republikës së Turqisë në vendin tonë, Çagri Sakar. Guvernatori Mehmeti ka njoftuar Ambasadorin me zhvillimet e fundit në sektorin financiar, masat e ndërmarra nga ana e BQK-së, që nga fillimi i pandemisë gjë që ka ndikuar që ky sektor […]

Gjykata e Apelit i jep të drejtë vendimit të BQK-së për KS “Kosova e Re”

26/11/2021
Gjykata e Apelit ka aprovuar ankesën e Bankës Qendrore të Republikës së Kosovës në lidhje me aktvendimin e Gjykatës Themelore në Prishtinë për shtyrjen e ekzekutimit të likuidimit të kompanisë së sigurimeve “Kosova e Re”. Kolegji i Gjykatës së Apelit ka vlerësuar se gjykata e shkallës së parë nuk ka pasur parasysh përcaktimet ligjore të […]

Guvernatori Mehmeti vlerësoi se kreditimi bankar po vazhdon të kontribuojë në rritjen ekonomike

25/11/2021
Guvernatori i Bankës Qendrore të Republikës së Kosovës, Fehmi Mehmeti, ka thënë se Fondi Kosovar për Garanci Kreditore po vazhdon të japë kontribut të madh në zhvillimin ekonomik të vendit. Në ceremoninë e nënshkrimit të marrëveshjes mes këtij institucioni dhe KFW-së, Guvernatori Mehmeti vlerësoi se granti në vlerë prej 6 milionë eurosh, do të mundësojë […]

FMN-ja publikon deklaratën Përmbyllëse të Misionit të Artikullit IV për Kosovën

05/11/2021
Fondi Monetar Ndërkombëtar (FMN) ka përmbyllur Misionin e Artikullit IV në Kosovë për vitin 2021, me të cilin rast ka prezantuar një deklaratë përmbyllëse. FMN-ja ka vlerësuar qëndrueshmërinë e sektorit bankar. Kjo shprehet nëpërmjet  niveleve të larta të kapitalit dhe të likuiditetit, në njërën anë si dhe kredive joperformuese në nivele të ulëta, në anën […]

Guvernatori Mehmeti u takua me Drejtorin e Departamentit për Evropën në FMN

21/10/2021
Në kuadër të takimeve të rregullta vjetore të Fondit Monetar Ndërkombëtar dhe të Bankës Botërore Guvernatori i Bankës Qendrore të Republikës së Kosovë, Fehmi Mehmeti, u takua me Alfred Kammer, Drejtor i Departamentit për Evropën në FMN. Në këtë takim, Guvernatori Mehmeti prezantoi pikëpamjet e BQK-së rreth zhvillimeve makroekonomike dhe financiare në Kosovë, duke theksuar […]

Komisioni Evropian vlerëson masat e ndërmarra nga BQK

20/10/2021
Banka Qendrore e Republikës së Kosovës ka mirëpritur përfundimet e nxjerra në raportin e Komisionit Evropian për Kosovën për vitin 2020, i cili njeh angazhimin dhe masat e ndërmarra në sektorin financiar dhe po ashtu ofron rekomandime për avancime të mëtejme. Raporti thekson se sektori financiar, i mbështetur nga masat e ndërmarra nga BQK lidhur […]

Guvernatori Mehmeti takoi zyrtarët e lartë të BERZH-it

14/10/2021
Guvernatori i Bankës Qendrore të Republikës së Kosovës, Fehmi Mehmeti, ka pritur në takim drejtoreshën menaxhuese të BERZH-it për Evropën Qendrore dhe Juglindore, Charlotte Ruhe. Guvernatori Mehmeti ka njoftuar të pranishmit me zhvillimet e fundit në sektorin financiar dhe masat e ndërmarra nga ana e BQK-së, që nga fillimi i pandemisë, të cilat kanë ndikuar […]

Guvernatori Mehmeti merr pjesë në takimet vjetore të FMN-së dhe BB-së

13/10/2021
Delegacioni i lartë i Bankës Qendrore të Republikës së Kosovës i kryesuar nga Guvernatori, Fehmi Mehmeti, po merr pjesë në takimet e rregullta vjetore të Fondit Monetar Ndërkombëtar dhe të Bankës Botërore, që po mbahen në Washington të SHBA-ve, të cilat edhe këtë vit po zhvillohen në formë virtuale, për arsye të pandemisë. Në takimin […]

Çmimi i BQK-së për ekonomistë të rinj

11/10/2021
“Teknologjia financiare dhe sfidat në aspektin e sigurisë kibernetike“ “Mundësitë dhe sfidat me të cilat u përballen institucionet financiare në Kosovë në vitin 2021” “Impakti i digjitalizimit në sistemin bankar” Mund të përzgjidhet njëra nga temat Në kuadër të fushës së edukimit financiar dhe me qëllim të nxitjes së hulumtimeve mes ekonomistëve të rinj të […]

BQK mirëpret inicimin e MFPT-së për ndryshimin e rregullores mbi pezullimin e shërbimeve komunale për mbledhjen e detyrimeve të papaguara të tatimit në pronë

08/10/2021
Banka Qendrore e Republikës së Kosovës mirëpret inicimin e ndryshimit nga Ministria e Financave Punës dhe Transfereve, të projekt-rregullores mbi pezullimin e shërbimeve komunale për mbledhjen e detyrimeve të papaguara të tatimit në pronë. Përmes këtij ndryshimi qytetarët nuk do të jenë të obliguar që të paraqesin vërtetimin e tatimit në pronë për të regjistruar […]

Banka Botërore vlerëson zhvillimet pozitive në sektorin financiar

06/10/2021
Banka Qendrore e Republikës së Kosovës mirëpret raportin e fundit të Bankës Botërore “Konkurrenca dhe rimëkëmbja pas COVID-19”.Raporti në fjalë ka njohur zhvillimet pozitive në sektorin financiar, rritjen e kredive dhe të depozitave, si dhe kërkesat e mjaftueshmërisë së kapitalit, të cilat mbesin mbi limitet e rregullores.Kreditë joperformuese po vazhdojnë të jenë në nivel të […]

Bordi Ekzekutiv i BQK-së merr vendim për revokim të licencës së siguruesit “Kosova e Re”

24/09/2021
Bazuar në kompetencat dhe përgjegjësitë e Bankës Qendrore të Republikës së Kosovës, që rrjedhin nga neni 36 dhe 67 i Ligjit për BQK-në, si dhe në pajtim me nenin 16, nenin 99, nenin 100 dhe nenin 124 të Ligjit për Sigurimet, në takimin e mbajtur më datë 24 shtator  2021, Bordi Ekzekutiv i BQK-së ka […]

Guvernatori Mehmeti priti përfaqësuesin e Bankës Qendrore të Maltës

23/09/2021
Guvernatori i Bankës Qendrore të Republikës së Kosovës, Fehmi Mehmeti, ka takuar anëtarin e Bordit të Bankës Qendrore të Maltës dhe Prorektorin për Bashkëpunim Ndërkombëtar në Universitetin e Maltës, Frank Bezzina. Në këtë takim Guvernatori Mehmeti ka njoftuar të pranishmit me zhvillimet e fundit në sektorin financiar dhe veprimet e ndërmarra nga BQK, që nga […]

Guvernatori Mehmeti u takua me Ambasadorin Minxhozi

16/09/2021
Guvernatori i Bankës Qendrore të Republikës së Kosovës, Fehmi Mehmeti, ka pritur në takim Ambasadorin e Republikës së Shqipërisë në vendin tonë, Qemal Minxhozin. Në këtë takim është diskutuar për situatën aktuale me pandeminë dhe ndikimin e saj në ekonomi. Me këtë rast Guvernatori Mehmeti njoftoi Ambasadorin për masat e ndërmarra nga BQK, që sektori […]

Guvernatori Mehmeti mirëpret thellimin e bashkëpunimit me institucionet gjermane

14/09/2021
Guvernatori i Bankës Qendrore të Republikës së Kosovës, Fehmi Mehmeti, ka mbajtur një takim virtual me përfaqësues të Qeverisë Gjermane, me të cilët ka diskutuar për situatën aktuale ekonomike dhe financiare në vend, si dhe rreth programit të këshillimit përmes të cilit Qeveria Gjermane synon të mbështesë zhvillimin e mëtejmë institucional në Kosovë. Me këtë […]

Guvernatori Mehmeti dhe Ambasadori Sakar, diskutojnë për rritjen e bashkëpunimit ekonomik

24/08/2021
Guvernatori i Bankës Qendrore të Republikës së Kosovës Fehmi Mehmeti ka pritur në takim Ambasadorin e Republikës së Turqisë në Kosovë, Çağri Sakar. Në këtë takim Guvernatori Mehmeti njoftoi Ambasadorin me zhvillimet e fundit në sektorin financiar dhe angazhimin e mëtejmë të BQK-së për të ndihmuar në rimëkëmbjen e ekonomisë dhe mbajtjes së sektorit financiar […]

Departamenti Amerikan i Shtetit (DASH) vlerëson se Kosova ruajti sektorin financiar nga ndikimi i COVID-19

28/07/2021
Banka Qendrore e Republikës së Kosovës, ka mirëpritur raportin e Departamentit Amerikan të Shtetit për klimën e investimeve për vitin 2021, i cili njeh zhvillimet në sektorin financiar.Raporti i DASH vlerëson se sistemi rregullativ është në pajtueshmëri me direktivat e BE-së dhe standardet ndërkombëtare. Nuk ka kufizime përtej kërkesave normale rregullatore në lidhje me burimin […]

Guvernatori Mehmeti bashkëbisedoi me bizneset për zhvillimet ekonomike në vend

21/07/2021
Guvernatori i Bankës Qendrore të Republikës së Kosovës, Fehmi Mehmeti, ka prezantuar në forumin e Odës Ekonomike Amerikane në Kosovë, zhvillimet e fundit në sektorin financiar dhe masat e ndërmarra nga ana e BQK-së për ruajtjen e stabilitetit financiar dhe makroekonomik. Para të pranishmëve, Guvernatori Mehmeti theksoi se sektori bankar i Kosovës ka arritur të […]

BQK-ja publikon Strategjinë Kombëtare për Pagesat me Vlerë të Vogël

21/07/2021
Banka Qendrore e Republikës së Kosovës në bashkëpunim me Bankën Botërore dhe në konsultim me institucionet tjera relevante të sektorit publik dhe privat, kanë zhvilluar Strategjinë Kombëtare për Pagesat me Vlerë të Vogël në Kosovë 2021-2026. Me anë të këtij dokumenti është përcaktuar orientimi strategjik për fushën e pagesave, për reformat dhe zhvillimin e mëtejmë […]

Guvernatori Mehmeti priti në takim kryetarët e Rrjetit të Bizneseve të Diasporës

19/07/2021
Guvernatori i Bankës Qendrore të Republikës së Kosovës, Fehmi Mehmeti, më datë 19 korrik 2021 priti në takim kryetarin e Rrjetit të Bizneseve për Austri, z. Yll Blakaj, dhe kryetarin e Rrjetit të Bizneseve për Finlandë, z. Omer Nura. Guvernatori Mehmeti falënderoi kryetarët e Rrjetit të Bizneseve për Austri dhe Finlandë për interesimin e tyre rreth […]

Konkluzionet e përbashkëta të dialogut ekonomik dhe financiar në mes të BE-së dhe shteteve të Ballkanit Perëndimor dhe Turqisë: BQK-ja ndërmori masat e duhura prudente

15/07/2021
Banka Qendrore e Republikës së Kosovës ka mirëpritur përfundimet e nxjerra nga dialogu ekonomik dhe financiar në mes të Bashkimit Evropian dhe shteteve të Ballkanit Perëndimor dhe Turqisë, i mbajtur me 12 korrik 2021. Përfaqësuesit e Shteteve Anëtare të Bashkimit Evropian, Ballkanit Perëndimor dhe Turqisë, Komisionit Evropian dhe Bankës Qendrore Evropiane, si dhe përfaqësues të […]

BQK nënshkruan marrëveshjen e bashkëpunimit për bonot e thesarit për diasporën

06/07/2021
Banka Qendrore e Republikës së Kosovës sot ka nënshkruar marrëveshjen e bashkëpunimit me Ministrinë e Financave, Punës dhe Transfereve dhe bankat komerciale partnere për lancimin e bonove të thesarit për diasporën, përmes së cilave synohet krijimi i mundësive shtesë për mobilizimin e kursimeve drejt ekonomisë së Kosovës. Banka Qendrore e Republikës së Kosovës do ta […]

Banka Qendrore e Republikës së Kosovës publikon Raportin Vjetor për vitin 2020

05/07/2021
Në këtë raport janë të përfshira të gjitha zhvillimet e vitit 2020, të cilat u shoqëruan me rrethanat e reja shkaku i pandemisë Covid-19. Përkundër sfidave të krijuara nga pandemia BQK-ja ka arritur të përmbushë me sukses agjendën e saj kushtetuese dhe ligjore. Falë veprimeve të ndërmarra, kemi arritur që sektorin financiar ta mbajmë stabil, […]

Guvernatori Mehmeti uron Ambasadorin Kosnett për Ditën e Pavarësisë, 4 Korrikun

04/07/2021
Guvernatori i Bankës Qendrore të Republikës së Kosovës, Fehmi Mehmeti ka uruar Ambasadorin Philip S. Kosnett për 4 Korrikun, Ditën e Pavarësisë së Shteteve të Bashkuara të Amerikës.Në mesazhin e urimit Guvernatori Mehmeti u shpreh se populli i Kosovës është krenar me bashkëpunimin që ka me popullin mik amerikan, që është aleati jonë më i […]

Kosova e Mali i Zi pa polica sigurimi, me rëndësi të veçantë për ekonomitë e dy vendeve

29/06/2021
Banka Qendrore e Republikës së Kosovës ka mirëpritur lajmin për nënshkrimin e Memorandumit të Mirëkuptimit mes Byrosë Kosovare të Sigurimit dhe Byrosë Nacionale të Siguruesve në Malin e Zi. Me rastin e nënshkrimit të këtij Memorandumi të Mirëkuptimit, i cili është mbështetur nga Banka Qendrore e Republikës së Kosovës, bëhet njohja reciproke e sigurimit për […]

Bordi Ekzekutiv i BQK-së merr vendim për uljen e përkohshme të sigurimit kufitar të autopërgjegjësisë

24/06/2021
Bordi Ekzekutiv i Bankës Qendrore të Republikës së Kosovës në mbledhjen e mbajtur me 24 qershor 2021 ka marrë vendim për uljen e përkohshme të sigurimit kufitar të autopërgjegjësisë. Ky vendim i marrë nga menaxhmenti i BQK-së ka ardhur pas shqyrtimit të raportit aktuarial të datës 22 qershor 2021 të Byrosë Kosovare të Sigurimit mbi […]

Guvernatori Mehmeti uron Ambasadorin e Italisë për Ditën e Republikës

02/06/2021
Guvernatori i Bankës Qendrore të Republikës së Kosovës, Fehmi Mehmeti ka uruar popullin italian për Ditën e Republikës. Në mesazhin e urimit dërguar Ambasadorit të Italisë në Kosovë Nicola Orlando, Guvernatori Mehmeti u ka uruar të gjithë qytetarëve të Italisë një vit me shëndet dhe mirëqenie. Nëpërmjet këtij urimi, Guvernatori Mehmeti ka shprehur falënderimin e […]

Guvernatori Mehmeti uron Ditën Ndërkombëtare të Fëmijëve

01/06/2021
Guvernatori i Bankës Qendrore të Republikës së Kosovës, Fehmi Mehmeti, uron të gjithë fëmijët për festën e tyre më të rëndësishme, 1 Qershorin. Kosova ka fatin e madh që ka fëmijë shumë të talentuar dhe të interesuar që të fitojnë sa më shumë dije, sikurse të gjithë bashkëmoshatarët e tyre. Banka Qendrore e Republikës së […]

Guvernatori Mehmeti u prit në takim nga Presidentja e Republikës së Kosovës, Vjosa Osmani

31/05/2021
Guvernatori i Bankës Qendrore të Republikës së Kosovës, Fehmi Mehmeti u prit nga Presidentja e Republikës së Kosovës, Vjosa Osmani. Me këtë rast, Guvernatori Mehmeti e njoftoi Presidenten Osmani lidhur me zhvillimet në sistemin financiar dhe progresin e arritur në këtë fushë. Vëmendje e veçantë iu kushtua masave të ndërmarra në mbështetje të ekonomisë së […]

Guvernatori Mehmeti takoi Sekretarin e Përgjithshëm të Ministrisë së Shëndetësisë z. Bardiqi

31/05/2021
Guvernatori i Bankës Qendrore të Republikës së Kosovës Fehmi Mehmeti, ka pritur në takim sekretarin e përgjithshëm të Ministrisë së Shëndetësisë Naim Bardiqi. Në këtë takim Guvernatori Mehmeti njoftoi Sekretarin Bardiqi lidhur me zhvillimet e fundit në sektorin financiar dhe angazhimin e mëtejmë të BQK-së për të ndihmuar në rimëkëmbjen e ekonomisë dhe mbajtjes së […]

Guvernatori Mehmeti prezantoi të gjeturat e raportit të Komisionit Evropian

26/05/2021
Guvernatori i Bankës Qendrore të Republikës së Kosovë Fehmi Mehmeti, ka prezantuar para anëtarëve të Komisionit për Buxhet, Punë dhe Transfere, pjesën e raportit të Komisionit Evropian për vitin 2020 që ndërlidhet me BQK-në. Para anëtarëve Guvernatori Mehmeti ka thënë se sistemi financiar në Kosovë është shumë i qëndrueshëm dhe stabil, i konfirmuar në raportet […]

Guvernatori Mehmeti takoi Ministrin Murati

24/05/2021
Guvernatori i Bankës Qendrore të Republikës së Kosovës Fehmi Mehmeti ka pritur në takim ministrin e Financave, Punës dhe Transfereve, Hekuran Murati. Në këtë takim Guvernatori Mehmeti njoftoi Ministrin Murati lidhur me zhvillimet e fundit në sektorin financiar, përkatësisht sektorin bankar, sigurimeve dhe sektorët tjerë financiarë në vend dhe angazhimin e mëtejmë të BQK-së për […]

Guvernatori Mehmeti uron Szunyog në Ditën e Evropës

08/05/2021
Guvernatori i Bankës Qendrore të Republikës së Kosovës, Fehmi Mehmeti ia ka uruar Ditën e Evropës, shefit të Zyrës së BE-së/Përfaqësuesin e Posaçëm të BE-së, Tomáš Szunyog. Me këtë rast, Guvernatori Mehmeti ka falënderuar Bashkimin Evropian për ndihmën dhënë Kosovës dhe BQK-së në procesin e Integrimit Evropian, duke uruar ditën që simbolizon paqen dhe unitetin […]

Guvernatori Mehmeti u prit në takim nga Kryetari i Kuvendit Glauk Konjufca

30/04/2021
Guvernatori i Bankës Qendrore të Republikës së Kosovës, Fehmi Mehmeti u prit nga kryetari i Kuvendit të Republikës së Kosovës, Glauk Konjufca, me ç’rast Guvernatori Mehmeti e uroi për përzgjedhjen në pozitën e Kryetarit të Kuvendit të Republikës së Kosovës. Guvernatori Mehmeti e njoftoi Kryetarin Konjufca lidhur me zhvillimet në sektorin financiar për progresin e […]

Guvernatori Mehmeti zhvilloi takim virtual me përfaqësues të Bankës Botërore dhe Korporatës Financiare Ndërkombëtare

30/04/2021
Guvernatori Mehmeti gjatë ditës së sotme ka zhvilluar takim virtual me menaxherin e Bankës Botërore për Kosovë Massimiliano Paolucci dhe përfaqësues të Korporatës Financiare Ndërkombëtare, të udhëhequr nga menaxheri regjional i Korporatës Financiare Ndërkombëtare, Ary Naim dhe udhëheqësi i zyrës për Kosovë, Visar Perani. Në takim u diskutua lidhur me lancimin e projektit të ri […]

Guvernatori Mehmeti takoi Shefin e Zyrës Ndërlidhëse Sllovake

26/04/2021
Guvernatori i Bankës Qendrore të Republikës së Kosovës, Fehmi Mehmeti ka pritur në takim shefin e Zyrës Ndërlidhëse Sllovake në Prishtinë, Rastislav Kostilník. Guvernatori Mehmeti informoi z. Kostilník me zhvillimet që kanë ndodhur në sektorin financiar dhe angazhimin e BQK-së për tejkalimin sa më të lehtë të situatës nga ndikimet e shkaktuara prej pandemisë. Guvernatori […]

Guvernatori Mehmeti priti në takim drejtorin e Këshillit të Investitorëve Evropian z. Ujkani

22/04/2021
Guvernatori i Bankës Qendrore të Republikës së Kosovës Fehmi Mehmeti ka takuar drejtorin ekzekutiv të Këshillit të Investitorëve Evropianë Emrush Ujkani. Në këtë takim është diskutuar për situatën aktuale në sektorin financiar dhe masat e ndërmarra nga BQK-ja për të ndihmuar, me qëllim të tejkalimit me sa më pak probleme nga situata e pandemisë. Guvernatori […]

Guvernatori Mehmeti diskuton me përfaqësuesit e hotelerisë dhe të gastronomisë për situatën ekonomike të këtij sektori

20/04/2021
Guvernatori i Bankës Qendrore të Republikës së Kosovës Fehmi Mehmeti, ka takuar përfaqësuesit e Odës së hotelerisë dhe turizmit, dhe ata të gastronomisë të kryesuar nga drejtori i OHT-së, Hysen Sogojeva. Në këtë takim Guvernatori informoi të pranishmit me veprimet e deritashme dhe planet e BQK-së me qëllim të përkrahjes së mëtejme për të lehtësuar […]

Guvernatori Mehmeti dhe përfaqësuesit e BQK-së përfunduan pjesëmarrjen në takimet pranverore virtuale të FMN-së dhe BB-së

13/04/2021
Banka Qendrore e Republikës së Kosovës ka marrë pjesë në takimet pranverore të Fondit Monetar Ndërkombëtar dhe të Bankës Botërore, që edhe këtë vit, për shkak të pandemisë Covid-19 u organizuan nga distanca.Në takimet pranverore, të cilat u zhvilluan nga data 5 deri më 12 prill 2021, Guvernatori Mehmeti dhe përfaqësuesit e BQK-së morën pjesë […]

Guvernatori Mehmeti uron Ditën e Kushtetutës së Republikës së Kosovës

08/04/2021
Guvernatori i Bankës Qendrore të Republikës së Kosovës, Fehmi Mehmeti, ka uruar të gjithë qytetarët për Ditën e Kushtetutës së Republikës së Kosovës. Në mesazhin e urimit, Guvernatori Mehmeti ka thënë se akti më i lartë juridik i vendit, i miratuar para 13 vitesh, ka vulosur pavarësinë e Kosovës dhe ka mundësuar konsolidimin e shtetit […]

Drejtuesit e BQK-së marrin pjesë në takimet pranverore virtuale të BB-së dhe FMN-së

07/04/2021
Guvernatori i Bankës Qendrore të Republikës së Kosovës, Fehmi Mehmeti dhe përfaqësues të Bankës Qendrore të Republikës së Kosovës (BQK) po marrin pjesë në takimet pranverore të Bankës Botërore dhe Fondit Monetar Ndërkombëtar, të cilat për shkak të pandemisë, po mbahen në mënyrë virtuale. Këto takime do të mbahen nga data 7 deri më 19 […]

Guvernatori Mehmeti uron Pashkët katolike

04/04/2021
Guvernatori i Bankës Qendrore të Republikës së Kosovës Fehmi Mehmeti, u ka uruar Pashkët, të gjithë qytetarëve të besimit të krishterë. Në urimin dërguar ipeshkvit të Kosovës, Imzot Dodë Gjergji thuhet se kjo festë simbolizon mishërimin e besimit në rilindjen e vlerave që çuan njerëzimin përpara. Guvernatori Mehmeti ka uruar që këto Pashkë të shërbejnë […]

Zhvillimi i bashkëpunimit me bankat qendrore të vendeve të BE-së në fushën e mbrojtjes së shfrytëzuesve të shërbimeve financiare

26/03/2021
Në kuadër të programit aktual të forcimit të kapaciteteve të bankave qendrore në Ballkanin Perëndimor me synim të integrimit në Sistemin Evropian të Bankave Qendrore, Banka Qendrore e Republikës së Kosovës (BQK) dhe Banka Qendrore e Portugalisë (Banco de Portugal) sot filluan aktivitetet e fokusuara në avancimin e proceseve në BQK për rishikimin dhe shqyrtimin […]

Guvernatori Mehmeti bashkëbisedoi me studentët e ekonomisë në Kolegjin AAB

24/03/2021
Në kuadër të shënimit të Javës Ndërkombëtare të Parasë, Guvernatori i Bankës Qendrore të Republikës së Kosovës Fehmi Mehmeti, ka mbajtur një ligjëratë me studentët e drejtimit ekonomik në Kolegjin AAB. Guvernatori Mehmeti ka thënë se përkundër situatës së vështirë të krijuar nga pandemia, sektori bankar ka arritur të performoj mirë dhe t’i gjendet në […]

BQK shënon Javën Ndërkombëtare të Parasë

22/03/2021
Përkundër situatës së krijuar nga Pandemia, Banka Qendrore e Republikës së Kosovës ka nisur organizimet në kuadër të Javës Ndërkombëtare të Parasë.Me gjithë sfidat e vazhdueshme që solli COVID-19, BQK-ja është e angazhuar në nxitjen dhe ruajtjen e stabilitetit financiar në vend dhe duke pas parasysh se sektori financiar është një ndër kontribuesit kryesorë në […]

KONKURS për ese për shkolla të mesme, tema:”E ardhmja e financave të mia”

22/03/2021
Banka Qendrore e Republikës së Kosovës në kuadër të edukimit financiar dhe me qëllim të shënimit të Javës Ndërkombetare të Parasë, fton nxënësit e shkollave të mesme të Kosovës, të marrin pjesë në konkursin për esenë më të mirë në fushë e financave dhe ekonomisë. Motoja e Javës Ndërkombetare të Parasë për 2021 është: “Kujdesu […]

Guvernatori Mehmeti uron Ditën Botërore të Mbrojtjes së të Drejtave të Konsumatorit

15/03/2021
Guvernatori i Bankës Qendrore të Republikës së Kosovës Fehmi Mehmeti, ka uruar të gjithë qytetarët për Ditën Botërore të Mbrojtjes së të Drejtave të Konsumatorit. Në këtë urim Guvernatori Mehmeti ka vënë në dukje rolin e sistemit financiar dhe bashkëpunimin me konsumatorin, çka ka ndikuar në përmirësimin e shërbimeve dhe rritjen e besimit të ndërsjellë. […]

BQK e gatshme të ndihmojë tutje në tejkalimin me sa më pak pasoja të gjendjes së krijuar nga pandemia

04/03/2021
Guvernatori i Bankës Qendrore të Republikës së Kosovës Fehmi Mehmeti ka mbajtur takime me përfaqësues të bizneseve, të bankave komerciale dhe me drejtues të Fondit Kosovar për Garantimin e Kredive, me të cilët Banka Qendrore të Republikës së Kosovës ka krijuar një partneritet mjaft efektiv në mbështetje të ekonomisë së vendit gjatë kësaj periudhe jo […]

Guvernatori Mehmeti takohet me drejtues të Fondit Kosovar për Garanci Kreditore

23/02/2021
Guvernatori i Bankës Qendrore të Republikës së Kosovës Fehmi Mehmeti, i shoqëruar nga zëvendësguvernatori për Mbikëqyrje Financiare Sokol Havolli, janë takuar me drejtues të Fondit Kosovar për Garanci Kreditore. Në këtë takim është diskutuar rreth planeve që Fondi ka për të ndihmuar bizneset dhe ekonominë në përgjithësi, përmes skemës së garantimit të kredive. Guvernatori Mehmeti […]

Njoftim për anulim të konkursit

23/02/2021
Ju njoftojmë se konkursi i shpallur më datë 6 qershor 2020 dhe që ka përfunduar më datën 22 qershor, për pozitën “Zyrtar për Integrime Evropiane dhe Bashkëpunim Ndërkombëtar” në Bankën Qendrore të Republikës së Kosovës është anuluar. Departamenti i Burimeve Njerëzore

FMN vlerëson masat e ndërmarra nga BQK për tejkalimin e krizës nga pandemia

19/02/2021
Fondi Monetar Ndërkombëtar ka njohur angazhimin dhe qeverisjen efektive të Bankës Qendrore të Republikës së Kosovës në ruajtjen e qëndrueshmërisë së sistemit bankar. Sipas vlerësimeve të FMN-së, sektori bankar ka arritur të përballojë mirë situatën e krijuar, si rezultat i masave të ndërmarra për përballimin e pandemisë. Bankat e kanë përballuar mirë recesionin deri më […]

Guvernatori Mehmeti takoi përfaqësuesit e Rrjetit të Shitësve me Pakicë

18/02/2021
Guvernatori i Bankës Qendrore të Republikës së Kosovës, Fehmi Mehmeti, priti në takim përfaqësuesit e Rrjetit të Shitësve me Pakicë, të kryesuar nga Drejtoresha Ekzekutive, Yllka Metaj.Gjatë takimit, Guvernatori informoi Drejtoreshën Metaj lidhur me masat që BQK-ja ka ndërmarrë gjatë periudhës së pandemisë, me qëllim të lehtësimit të nevojave të bizneseve për likuiditet dhe për […]

Guvernatori Mehmeti uron Ditën e Pavarësisë së Kosovës

16/02/2021
Guvernatori i Bankës Qendrore të Republikës së Kosovës, Fehmi Mehmeti, ka uruar të gjithë qytetarët për ditën e pavarësisë së Republikës së Kosovës. Në mesazhin e tij, Guvernatori Mehmeti ka kujtuar sakrificën e popullit të Kosovës për liri dhe pavarësi, si dhe përgjegjësitë që kemi kundrejt zhvillimit të mëtejmë të shtetit tonë, me fokus të […]

Guvernatori Mehmeti takoi drejtorin e përgjithshëm të PK-së, Samedin Mehmeti

16/02/2021
Guvernatori i Bankës Qendrore të Republikës së Kosovës, Fehmi Mehmeti i shoqëruar nga zëvendësguvernatori për Mbikëqyrje Financiare, Sokol Havolli ka pritur në takim, drejtorin e përgjithshëm të Policisë së Kosovës, Samedin Mehmeti. Në këtë takim është diskutuar për bashkëpunimin e shkëlqyeshëm mes dy institucioneve me qëllim të luftimit dhe parandalimit të dukurive negative. Me këtë […]

Guvernatori Mehmeti kërkon nga “The Economist” që ta trajtojë Kosovën njëjtë si shtetet e tjera

11/02/2021
Guvernatori i Bankës Qendrore të Republikës së Kosovës, Fehmi Mehmeti ka kërkuar përfshirjen e Kosovës si shtet, në gazetën prestigjioze “The Economist”. Në letrën që i është dërguar drejtuesve të kësaj gazete, Guvernatori Mehmeti ka potencuar faktin se Kosova nuk paraqitet si shtet i veçantë, andaj ka kërkuar nga drejtuesit e “The Economist” që Kosova […]

Guvernatori Mehmeti uron Japoninë për Ditën e Themelimit

11/02/2021
Guvernatori i Bankës Qendrore të Republikës së Kosovës, Fehmi Mehmeti ka uruar Japoninë për Ditën e Themelimit. Në mesazhin e urimit dërguar Ambasadorit jorezident të Japonisë për Republikën e Kosovës Akira Mizutani, Guvernatori Mehmeti ka uruar gjithë popullin e Japonisë për këtë ditë të veçantë. Përmes këtij urimi, Guvernatori Mehmeti ka shprehur falënderimin e tij […]

BQK-ja dhe drejtorët e bankave diskutojnë mbi zhvillimet në sektorin bankar

03/02/2021
Guvernatori i Bankës Qendrore të Republikës së Kosovës Fehmi Mehmeti dhe Zëvendësguvernatori për Mbikëqyrje Financiare Sokol Havolli, kanë mbajtur një takim virtual me drejtuesit e Shoqatës së Bankave të Kosovës dhe drejtorët e bankave. Në këtë takim virtual është diskutuar  për situatën aktuale të sektorit bankar, i cili deri më tani me sukses ka përballuar […]

Guvernatori Mehmeti takoi përfaqësuesit e gastronomëve

26/01/2021
Guvernatori i Bankës Qendrore të Republikës së Kosovës Fehmi Mehmeti, ka pritur përfaqësuesit e Shoqatës së Gastronomëve të Kosovës. Në këtë takim, Guvernatori Mehmeti i ka njoftuar të pranishmit me zhvillimet e fundit në sektorin financiar dhe me masat e ndërmarra deri më tani nga ana e BQK-së për të ndihmuar qytetarët dhe ekonominë, përmes […]

Guvernatori Mehmeti dhe Kryetari i Bordit ngushëllojnë familjen Dërmaku

13/01/2021
Guvernatori i Bankës Qendrore të Republikës së Kosovës, Fehmi Mehmeti dhe kryetari i Bordit, Flamur Mrasori kanë ngushëlluar familjen Dërmaku për shkuarjen në amshim të profesorit Dr. Arben Dërmaku. “Me shqetësim dhe dhimbje të thellë mora lajmin për vdekjen e profesorit të njohur Dr. Arben Dërmakut. Ai do të kujtohet si një profesionist i madh […]

Guvernatori Mehmeti uron Vitin e Ri 2021

31/12/2020
Guvernatori i Bankës Qendrore të Republikës së Kosovës, Fehmi Mehmeti uron të gjithë qytetarët me rastin e Vitit të Ri 2021.   “Pas një viti me shumë sfida për shkak të pandemisë, uroj që Viti 2021 të jetë vit sa më i begatë, me shëndet, lumturi, dashuri, paqe dhe mbarësi në secilën familje. Uroj që Viti […]

Guvernatori Mehmeti uron Festën e Krishtlindjes

24/12/2020
Guvernatori i Bankës Qendrore të Republikës së Kosovës, Fehmi Mehmeti ka uruar të gjithë qytetarët e besimit të krishterë dhe ipeshkvin e Kosovës, Imzot Dodë Gjergji, për Festën e Krishtlindjes. Në urimin e Guvernatorit thuhet se kjo festë që simbolizon vlerat më të larta të solidaritetit, harmonisë, dashurisë dhe paqes ndërmjet njerëzve të kalohet me gëzim […]

Guvernatori Mehmeti shpalosi aktivitetet e realizuara nga BQK-ja gjatë vitit 2020

22/12/2020
Guvernatori i Bankës Qendrore të Republikës së Kosovës Fehmi Mehmeti në konferencën e fundvitit me gazetarë, ka thënë se me gjithë vështirësitë me të cilat është ballafaquar vendi, BQK-ja ka arritur edhe të zbatojë objektivat e saj, duke siguruar një sistem financiar të qëndrueshëm, i cili jo vetëm se arriti të përballojë zhvillimet e pafavorshme […]

Guvernatori Mehmeti dhe Ambasadori Kolly flasin për zhvillimet e fundit në ekonomi

18/12/2020
Guvernatori i Bankës Qendrore të Republikës së Kosovës Fehmi Mehmeti, ka pritur në takim ambasadorin e Zvicrës në vendin tonë, Thomas Kolly. Guvernatori njoftoi Ambasadorin me zhvillimet e fundit në sektorin financiar dhe angazhimin e mëtejmë të BQK-së për të ndihmuar në rimëkëmbjen e ekonomisë dhe mbajtjes së sektorit financiar stabil dhe likuid. Guvernatori Mehmeti […]

BQK vlerësohet me çmimin për zbatim të ligjit për përdorim të gjuhëve

10/12/2020
Organizata për Siguri dhe Bashkëpunim në Evropë (OSCE) dhe Zyra e Komisionerit për Gjuhët i kanë ndarë Bankës Qendrore të Republikës së Kosovës çmimin “Praktika më e mirë në zbatimin e ligjit për përdorimin e gjuhëve” për vitin 2020. Me këtë rast Zëvendësguvernatori i BQK-së, Sokol Havolli ka falënderuar dy institucionet për këtë vlerësim që […]

Guvernatori Mehmeti uron popullin finlandez për Ditën e Pavarësisë

06/12/2020
Guvernatori i Bankës Qendrore të Republikës së Kosovës, Fehmi Mehmeti ka uruar popullin e Finlandës për Ditën e Pavarësisë. Në mesazhin e urimit dërguar Ambasadores së Republikës së Finlandës në Kosovë, Pia Stjernvall, Guvernatori Mehmeti ka uruar gjithë popullin finlandez për këtë ditë të veçantë. Nëpërmjet këtij urimi, Guvernatori Mehmeti ka shprehur falënderimin e tij […]

Guvernatori Mehmeti ka zhvilluar takim virtual me Presidentin e Gjykatës Ndërkombëtare të Arbitrazhit

04/12/2020
Guvernatori i Bankës Qendrore të Republikës së Kosovës, Fehmi Mehmeti, sot më 4 dhjetor 2020, ka zhvilluar takim virtual me presidentin e GjykatësNdërkombëtare të Arbitrazhit (ICC-International Court of Arbitration) Alexis Mourre dhe drejtoreshën e Komisionit të Arbitrazhit për Evropë, Laetitia de Montalivet. Në takimin virtual të zhvilluar, Guvernatori Mehmeti ka kërkuar mbështetjene institucionit të Gjykatës […]

Mesazhi i Guvernatorit Mehmeti me rastin e Ditës Ndërkombëtare të Bankave

04/12/2020
Në Ditën Ndërkombëtare të Bankave, Guvernatori i Bankës Qendrore të Republikës së Kosovës, Fehmi Mehmeti, ka vlerësuar lart kontributin e sektorit bankar në mbështetje të zhvillimit ekonomik, sjelljes së inovacionit dhe modernizimit të vazhdueshëm të shërbimeve. Përgjatë viteve, sektori bankar i Republikës së Kosovës është zhvilluar me një ritëm të shpejtë, në hap me standardet […]

Guvernatori Mehmeti uron gjithë shqiptarët me rastin e 28 Nëntorit

27/11/2020
Guvernatori i Bankës Qendrore të Republikës së Kosovës, Fehmi Mehmeti u ka uruar të gjithë shqiptarëve kudo që gjinden, 28 Nëntorin – Ditën e Flamurit dhe Ditën e Pavarësisë së Shqipërisë. Në mesazhin e urimit dërguar ambasadorit të Shqipërisë në Kosovë, Qemal Minxhozi, Guvernatori Mehmeti ka falënderuar shtetin shqiptar për ndihmën  e vazhdueshme që i […]

Guvernatori Mehmeti priti në takim mirëseardhës Ambasadorin Tomáš SZUNYOG

20/11/2020
Guvernatori i Bankës Qendrore të Republikës së Kosovës, Fehmi Mehmeti, ka pritur në takim shefin e Zyrës së BE-së/Përfaqësuesin e Posaçëm të BE-së, Tomáš SZUNYOG. Në këtë takim u diskutua rreth zhvillimeve të fundit në sektorin financiar dhe angazhimin e BQK-së në tejkalimin me sa më pak pasoja ekonomike të gjendjes së krijuar nga pandemia. […]

BQK-ja dhe bankat koordinojnë veprimet për të ndihmuar ekonominë

17/11/2020
Guvernatori i Bankës Qendrore të Kosovës Fehmi Mehmeti dhe zëvendësguvernatori Sokol Havolli kanë mbajtur një takim virtual me drejtuesit e Shoqatës së Bankave të Kosovës dhe përfaqësuesit e bankave komerciale në Kosovë. Temë e diskutimit në këtë takim, ishte gjendja aktuale në sektorin bankar dhe kontributi i këtij sektori në tejkalimin e gjendjes së krijuar, […]

Guvernatori Mehmeti takoi Kryeministrin Hoti dhe Ministren Bajrami

16/11/2020
Guvernatori i Bankës Qendrore të Republikës së Kosovës, Fehmi Mehmeti ka pritur kryeministrin e Republikës së Kosovës, Avdullah Hoti dhe ministren e Financave, Hykmete Bajrami. Guvernatori Mehmeti falënderoi Kryeministrin dhe Qeverinë për angazhimin dhe përkrahjen që i ka dhënë BQK-së dhe sistemit financiar të Kosovës, derisa shprehu gatishmërinë e plotë të institucionit që drejton ashtu […]

Guvernatori Mehmeti:BQK-ja monitoron për së afërmi zhvillimet në ekonominë e Kosovës

12/11/2020
Guvernatori i Bankës Qendrore të Republikës së Kosovës, Fehmi Mehmeti i shoqëruar nga dy zëvendësguvernatorët Sokol Havolli dhe Lulzim Ismajli, shpalosi të dhënat në lidhje me zhvillimet e fundit në sektorin financiar pas masave të reja anti-Covid 19. Me këtë rast, Guvernatori tha se me gjithë situatën në të cilën ndodhet vendi që nga muaji […]

Guvernatori Mehmeti takoi përfaqësuesit e Odës Ekonomike të Kosovës dhe Odës Ekonomike Amerikane

10/11/2020
Guvernatori i Bankës Qendrore të Kosovës Fehmi Mehmeti priti sot në takim kryetarin e Odës Ekonomike të Kosovës, Berat Rukiqi dhe drejtorin ekzekutiv të Odës Ekonomike Amerikane në Kosovë, Arian Zeka, në kuadër të takimeve të rregullta që drejtuesit e tri organizatave kanë pasur prej shpërthimit të pandemisë COVID19. Gjatë takimit u diskutua për parametrat […]

BQK shënon Ditën Botërore të Kursimeve me aktivitete virtuale

31/10/2020
Për vite me radhë, me qëllim të rritjes së ndërgjegjësimit të publikut rreth rëndësisë së kursimeve dhe menaxhimit të duhur të parasë, BQK-ja ka shënuar këtë ditë me aktivitete edukative. Derisa çdo vit janë pritur të rinj dhe nxënës të grupmoshave të ndryshme, këtë vit për arsye të Pandemisë Covid 19, sikurse edhe shumica e […]

KONKURS – Ese mbi kursimet

31/10/2020
Banka Qendrore e Republikës së Kosovës në kuadër të edukimit financiar dhe me qëllim të shënimit të Ditës Botërore të Kursimeve, fton nxënësit e klasave VI deri IX të shkollave fillore të Kosovës, të marrin pjesë në konkursin për Esenë më të mirë për kursimet. Motoja e Ditës Botërore të Kursimeve për 2020 është: “Me […]

Guvernatori Mehmeti uron popullin turk për Ditën e Republikës

29/10/2020
Guvernatori i Bankës Qendrore të Republikës së Kosovës, Fehmi Mehmeti ka uruar popullin turk për Ditën e Republikës.  Në mesazhin e urimit dërguar Ambasadës së Republikës së Turqisë në Kosovë, Guvernatori Mehmeti ka uruar popullin turk për këtë ditë të veçantë, Ditën e Republikës.  Nëpërmjet këtij urimi, Guvernatori Mehmeti ka shprehur falënderimin e tij dhe […]

Guvernatori Mehmeti dhe delegacioni i BQK-së përfunduan pjesëmarrjen në takimet vjetore virtuale të FMN-së dhe BB-së

27/10/2020
Banka Qendrore e Republikës së Kosovës ka qenë pjesë e takimeve vjetore të Fondit Monetar Ndërkombëtar dhe të Bankës Botërore, që këtë vit u organizuan nga distanca për shkak të pandemisë Covid-19.Gjatë këtyre takimeve, të cilat u zhvilluan nga data 15 deri më 22 tetor 2020, Guvernatori Mehmeti mori pjesë edhe në takimin e Konstituencës […]

Guvernatori i BQK-së dhe Ministri i Drejtësisë koordinohen rreth procesit të Arbitrazhit

26/10/2020
Guvernatori i Bankës Qendrore të Republikës së Kosovës, Fehmi Mehmeti është takuar me Ministrin e Drejtësisë, Selim Selimi dhe Avokatin e Përgjithshëm të Shtetit, Sami Istrefi. Në këtë takim Guvernatori Mehmeti shprehu interesimin e Bankës Qendrore të Republikës së Kosovës lidhur me procesin e arbitrazhit që ka të bëjë me rastin e IuteCredit ndaj shtetit […]

Guvernatori Mehmeti uron Austrinë për Ditën Kombëtare

26/10/2020
Guvernatori i Bankës Qendrore të Republikës së Kosovës, Fehmi Mehmeti ka uruar Republikën e Austrisë për Ditën Kombëtare. Në mesazhin e urimit dërguar ambasadorit të Austrisë në Kosovë, Christoph Weidinger, Guvernatori Mehmeti ka falënderuar shtetin austriak për ndihmën  e vazhdueshme që i ka dhënë Kosovës në të gjitha etapat e historisë. “Shpreh mirënjohjen time dhe […]

Nënshkruhet Memorandumi i Mirëkuptimit me qëllim të zhvillimit të mëtejmë të tregjeve financiare

21/10/2020
Guvernatori i Bankës Qendrore të Republikës së Kosovës, Fehmi Mehmeti dhe drejtori i përgjithshëm ekzekutiv i Autoritetit të Mbikëqyrjes Financiare të Republikës së Shqipërisë, Ervin Mete kanë nënshkruar Memorandumin e Mirëkuptimit në funksion të rregullimit, licencimit dhe mbikëqyrjes së tregjeve. Përmes këtij Memorandumi BQK-ja dhe AMF-ja vendosin një sistem bashkëpunimi reciprok dhe shkëmbim të informacioneve […]

Njoftim për anulim të konkurseve

19/10/2020
Ju njoftojmë se konkurset e shpallura më datë 29 shkurt 2020, për pozitat Statisticient i ri në Departamentin e Statistikës në Bankën Qendrore të Republikës së Kosovës anulohen. Departamenti i Burimeve Njerëzore

Deputetët e Kuvendit të Kosovës aprovuan Raportin Vjetor të Bankës Qendrore të Kosovës

16/10/2020
Deputetët e Kuvendit të Kosovës miratuan Raportin e Bankës Qendrore të Republikës së Kosovës për vitin 2019. Votimi i Raportit Vjetor vjen pas miratimit të tij në Komisionin për Buxhet dhe Transfere. Raporti  i vitit 2019 pasqyron zhvillimet ekonomike, ato te sektorit financiar  dhe trendet zhvillimore në vend. Mes tjerash, raporti shpalos se ekonomia e […]

Guvernatori Mehmeti dhe Ambasadori Weidinger pajtohen për thellim të bashkëpunimit

12/10/2020
Guvernatori i Bankës Qendrore të Republikës së Kosovës, Fehmi Mehmeti ka takuar ambasadorin e Republikës së Austrisë në vendin tonë, Christoph Weidinger. Guvernatori Mehmeti njoftoi Ambasadorin Weidinger me zhvillimet e fundit në sektorin financiar dhe angazhimin e BQK-së për tejkalimin sa më të lehtë të situatës nga ndikimet e shkaktuara prej pandemisë. Gjithashtu, Guvernatori përmendi […]

Guvernatori i Bankës Qendrore të Republikës së Kosovës, Fehmi Mehmeti ka pritur në takim ministrin e Shëndetësisë, Armend Zemaj

12/10/2020
Në takim është diskutuar për masat që i ka ndërmarrë BQK-ja në ndihmë ekonomisë, por edhe në respektimin e të gjitha masave të kërkuara nga ministria e Shëndetësisë dhe Instituti Kombëtar i Shëndetësisë Publike të Kosovës.  Guvernatori Mehmeti dhe Ministri  Zemaj, gjithashtu adresuan mbarëvajtjen e procesit të policave të sigurimit shëndetësore  dhe çështjen e mbulueshmërisë […]

Politikat Financiare të ndërmarra nga BQK për shtyrjen dhe riprogramimin e kredive zbutën ndikimin negativ tek huamarrësit dhe bankat

09/10/2020
Fondi Monetar Ndërkombëtar ka vlerësuar veprimet e Bankës Qendrore të Republikës së Kosovës sa i përket shtyrjes së pagesave për kthimin e kredive. Në deklaratën përmbyllëse të Misionit Vlerësues  për Artikullin  IV, FMN-ja konstaton se vendimet e BQK-së për t’i shtyrë pagesat e kthimit të kredive dhe më pastaj vendimi për  riprogramimin e kredive deri […]

Raporti i Progresit njeh reformat e ndërmarra nga BQK

08/10/2020
Banka Qendrore e Republikës së Kosovës ka mirëpritur përfundimet e nxjerra në raportin e Komisionit Evropian (KE) për Kosovën për vitin 2019, i cili njeh angazhimin dhe reformat e ndërmarra në sektorin financiar dhe po ashtu ofron rekomandime për avancime të mëtejme. Raporti thekson progresin që BQK-ja ka bërë në fushën kërkesave të kapitalit dhe […]

Guvernatori Mehmeti fton bizneset greke të rritin investimet në Kosovë

05/10/2020
Guvernatori i Bankës Qendrore të Republikës së Kosovës, Fehmi Mehmeti ka pritur në takim Andreas Patsis, deputet i Parlamentit të Greqisë. Guvernatori Mehmeti njoftoi deputetin Patsis me zhvillimet e fundit në sektorin financiar dhe angazhimin e BQK-së për tejkalimin sa më të lehtë të situatës nga ndikimet e shkaktuara prej pandemisë. Guvernatori përmendi masat e […]

Komisioni për Buxhet dhe Transfere miratoi Raportin vjetor të BQK-së për vitin 2019

01/10/2020
Guvernatori i Bankës Qendrore të Republikës së Kosovë, Fehmi Mehmeti, ka prezantuar Raportin vjetor të BQK-së për vitin 2019 para anëtarëve të Komisionit për Buxhet dhe Transfere. Guvernatori Mehmeti bëri të ditur se në vitin 2019, borxhi publik ishte 19.7%, derisa rritja ekonomike ka qenë 4.9%. Nga ana tjetër, kreditë joperformuese shënuan nivelin më të […]

BQK dhe MASH nënshkruajnë Marrëveshje të Mirëkuptimit

29/09/2020
Guvernatori i Bankës Qendrore të Republikës së Kosovës, Fehmi Mehmeti dhe ministri i Arsimit dhe Shkencës, Ramë Likaj nënshkruan Memorandumin e Mirëkuptimit për të institucionalizuar përfshirjen e 5 teksteve të edukimit financiare në kurrikulën shkollore. Me këtë rast, Guvernatori Mehmeti tha se BQK-ja është e angazhuar në nxitjen dhe ruajtjen e stabilitetit financiar në vend […]

BQK dhe AKK paraqesin masat e ndërmarra për zhvillimin e industrisë së sigurimeve

24/09/2020
Zëvendësguvernatori i BQK-së për Mbikëqyrje Financiare, Sokol Havolli dhe kryetari i Autoritetit Kosovar të Konkurrencës, Valon Prestreshi prezantuan para mediave masat e ndërmarra lidhur me modelin e ri që do të aplikohet me kostimin e sigurimit të detyrueshëm. Zëvendësguvernatori Havolli përmendi një numër reformash të ndërmarra nga Banka Qendrore e Republikës së Kosovës me qëllim […]

Departamenti Amerikan i Shtetit vlerëson lart sektorin financiar në Kosovë

10/09/2020
Departamenti Amerikan i Shtetit ka publikuar raportin për klimën e investimeve për vitin 2020 për Kosovën, ku është dhënë vlerësim i lartë për sistemin financiar të vendit. Raporti thekson faktin se Kosova ka një ekonomi të tregut të hapur dhe tregu përcakton normat e interesit. Raporti thekson se sistemi rregullator përputhet me direktivat e BE […]

Zgjatet afati për paraqitjen e kërkesave për ristrukturim të kredive

27/08/2020
Në mbledhjen e sotme të Bordit Ekzekutiv u mor vendimi për zgjatjen e afatit deri më datë 30 shtator 2020 për paraqitjen e kërkesave për ristrukturim të kredive sipas Udhëzuesit për Ristrukturimin e Kredive për Shkak të COVID-19. Afati i deritanishëm ka qenë data 31 gusht 2020. Udhëzuesi për Ristrukturimin e Kredive për shkak të […]

Nivel rekord i depozitave prej 4 miliardë euro dhe rimëkëmbje e plotë e kreditimit të sektorit bankar

04/08/2020
Sipas të dhënave të fundit të raportuara që përfshijnë periudhën deri me 1 gusht 2020, niveli i depozitave tashmë ka kaluar vlerën prej 4 miliardë euro – vlerën më të lartë historike që nga themelimi i sistemit bankar në Kosovë. Në kontekst të strukturës, akoma rreth 60% e depozitave janë depozita pa afat, 27% depozita […]

BQK-ja dhe MF-ja nënshkruajnë me BE-në marrëveshje në vlerë prej 100 milionë eurove

01/08/2020
Zëvendësguvernatori për Mbikëqyrje Financiare i Bankës Qendrore të Republikës së Kosovës, Sokol Havolli dhe ministrja e Financave, Hykmete Bajrami kanë nënshkruar marrëveshje me komisionerin për Ekonomi të Bashkimit Evropian, Paolo Gentiloni. Me anë të marrëveshjes së kredisë për asistencë makro-financiare Kosova ka përfituar 100 milionë euro. Marrëveshja e nënshkruar vjen pas hapjes së mundësisë së […]

BQK-ja merr vendim për uljen e përkohshme të tarifave të sigurimit kufitar të autopërgjegjësisë

29/07/2020
Bordi ekzekutiv i Bankës Qendrore të Republikës së Kosovës në mbledhjen e mbajtur me 29 korrik 2020 ka marrë vendim për uljen e përkohshme të sigurimit kufitar të autopërgjegjësisë. Ky vendim i marrë nga menaxhmenti i BQK-së ka ardhë pas shqyrtimit të raportit aktuarial të datës 16 korrik 2020 të Byrosë Kosovare të Sigurimit dhe […]

Çmimi i BQK-së për ekonomistë të rinj 2020

20/07/2020
Ekonomia në kohë Pandemie, ndikimet e COVID-19 në ekonominë vendore dhe ndërkombëtare Në funksion të nxitjes së hulumtimeve mes ekonomistëve të rinj të Kosovës, Banka Qendrore e Republikës së Kosovës (BQK) ka krijuar mundësinë e dhënies së një çmimi për studimin më të mirë të paraqitur nga ekonomistët e rinj. Punimet për këtë çmim duhet […]

Guvernatori Mehmeti zhvilloi takim virtual me Drejtorin e Ri të Bankës Botërore për Kosovë e Maqedoni të Veriut z. Massimiliano Paolucci

07/07/2020
Guvernatori i Bankës Qendrore të Republikës së Kosovës Fehmi Mehmeti ka zhvilluar takim virtual me drejtorin e ri të Bankës Botërore për Kosovë dhe Maqedoni të Veriut z. Massimiliano Paolucci.Me këtë rast Guvernatori Mehmeti uroi z. Paolucci për pozitën dhe i uroi sukses në rolin e ri si drejtor i Bankës Botërore për Kosovën dhe […]

Guvernatori Mehmeti uron SHBA-të për Ditën e Pavarësisë, 4 Korrikun

04/07/2020
Guvernatori i Bankës Qendrore të Republikës së Kosovës, Fehmi Mehmeti ka uruar Shtetet e Bashkuara të Amerikës për 4 Korrikun, Ditën e Pavarësisë.Në mesazhin e urimit dërguar Ambasadës së SHBA-ve në Kosovë, Guvernatori Mehmeti ka thënë se kjo datë gjithkund në botë e bashkon popullin amerikan, por na bashkon edhe ne popullin e Kosovës kudo […]

Përurohen zyrat shtesë të BQK-së

04/07/2020
Guvernatori i Bankës Qendrore të Republikës së Kosovës, Fehmi Mehmeti dhe Kryetari i Komunës së Prishtinës, Shpend Ahmeti kanë përuruar zyrat shtesë të BQK-së. Guvernatori Mehmeti tha se përurimi i këtyre zyrave po bëhet në 30 vjetorin e deklaratës së 2 Korrikut që ishte edhe pikënisje për përpjekjet për pavarësinë dhe forcimin e shtetit të […]

BQK do ta ndihmojë Qeverinë e Kosovës në lehtësimin e procesit të tërheqjes së 10% të kursimeve pensionale nga qytetarët

02/07/2020
Guvernatori i Bankës Qendrore të Republikës së Kosovës, Fehmi Mehmeti i shoqëruar nga Zëvendësguvernatori Sokol Havolli është takuar me Kryeministrin e Qeverisë së Republikës së Kosovës, Avdullah Hoti dhe Ministren e Financave, Hykmete Bajrami. Në takimin ku merrnin pjesë edhe drejtuesit e Fondit të Kursimeve Pensionale të Kosovës (FKPK) është diskutuar për ecurinë e procesit […]

Njoftim për procesin e rekrutimit

25/06/2020
Për shkak të rritjes së rasteve me të infektuar nga COVID 19 dhe rekomandimeve nga IKSHP dhe Ministria e Shëndetësisë, Banka Qendrore e Republikës së Kosovës njofton se shtyhen për një afat të pacaktuar procedurat e rekrutimit dhe seleksionimit të kandidatëve që kanë aplikuar në  konkurset si në vijim:  “Statisticient i Ri” dy pozita , […]

Guvernatori Mehmeti dhe Ministri Kuçi diskutojnë për zhvillimet në ekonomi

25/06/2020
Guvernatori i Bankës Qendrore të Republikës së Kosovës Fehmi Mehmeti, ka pritur në takim Ministrin e Ekonomisë dhe Ambientit, Blerim Kuçi.Guvernatori Mehmeti ka njoftuar Ministrin Kuçi mbi zhvillimet e fundit në sistemin financiar, si dhe për rolin që ky sistem ka pasur për minimizimin e pasojave ekonomike të pandemisë gjatë periudhës së masave kufizuese. Gjithashtu, Guvernatori […]

Guvernatori Mehmeti shpreh gatishmërinë e BQK-së për të ndihmuar rimëkëmbjen ekonomike

18/06/2020
Guvernatori i Bankës Qendrore të Republikës së Kosovës, Fehmi Mehmeti i shoqëruar nga kryetari i Bordit të BQK-së, Flamur Mrasori është takuar me kryeministrin e Qeverisë së Republikës së Kosovës, Avdullah Hoti, i shoqëruar nga ministrja e Financave, Hykmete Bajrami.Guvernatori Mehmeti dhe kryeministri Hoti diskutuan për mundësitë e BQK-së për ta mbështetë qeverinë në realizimin […]

BQK dhe MPMS pajtohen të marrin masa për lehtësimin e marrjes së pensioneve

18/06/2020
Guvernatori i Bankës Qendrore të Republikës së Kosovës, Fehmi Mehmeti është takuar me ministrin e Punës dhe Mirëqenies Sociale, Skender Reçica.Në këtë takim është diskutuar për lehtësimin e qasjes së pensionistëve në marrjen e pensioneve.Me këtë rast, të dyja palët janë dakorduar për mekanizmat që do t’u mundësojnë të gjithë pensionistëve në Republikën e Kosovës, […]

Guvernatori Mehmeti takon përfaqësuesit e Këshillit Kombëtar për Zhvillim Ekonomik dhe Shoqatës së Sigurimeve të Kosovës

17/06/2020
Guvernatori i Bankës Qendrore të Republikës së Kosovës, Fehmi Mehmeti ka pritur në takim udhëheqësen e Sekretariatit të Këshillit Kombëtar për Zhvillim Ekonomik, znj. Lindita Daija dhe përfaqësuesit e Shoqatës së Sigurimeve të Kosovës, të udhëhequr nga Sami Mazreku me ç’rast u diskutua lidhur me gjendjen e sektorit të sigurimeve në Kosovë, i cili ka […]

Guvernatori Mehmeti diskuton për lehtësimin e qasjes në financa me përfaqësues dhe donatorë të FKGK-së

17/06/2020
Guvernatori i Bankës Qendrore të Republikës së Kosovës, Fehmi Mehmeti, ka pritur në takim drejtuesit dhe donatorët e Fondit Kosovar për Garanci Kreditore. Në këtë takim, Guvernatori Mehmeti ka diskutuar me drejtuesit dhe donatorët e FKGK-së lidhur me zhvillimet e fundit ekonomike në vend, si rezultat i pandemisë COVID 19 si dhe mbi mundësitë e […]

Guvernatori Mehmeti dhe Ministrja Bajrami, diskutojnë për rolin e sektorit bankar në mbështetje të ekonomisë

10/06/2020
Guvernatori i Bankës Qendrore të Republikës së Kosovës, Fehmi Mehmeti është takuar me ministren e Financave dhe Transfereve, Hykmete Bajrami, me të cilën ka diskutuar gjendjen aktuale të ekonomisë dhe tejkalimin me sa më pak dëme të sektorëve të prekur nga pandemia Covid-19.  Temë tjetër e diskutimit ishte edhe programi i Qeverisë së Kosovës për […]

Guvernatori Mehmeti takoi kryetarin e AKB-së, Agim Shahini

10/06/2020
Guvernatori i Bankës Qendrore të Republikës së Kosovës, Fehmi Mehmeti ka pritur në takim përfaqësuesit e Aleancës Kosovare të Bizneseve, të kryesuar nga kryetari Agim Shahini. Guvernatori Mehmeti i njoftoi përfaqësuesit e AKB-së me zhvillimet në sektorin financiar pas lehtësimit të masave dhe planet e ardhshme të BQK-së me qëllim të dhënies së ndihmës për […]

Guvernatori Mehmeti dhe odat ekonomike diskutojnë masat për mbështetjen e rimëkëmbjes së ekonomisë

03/06/2020
Guvernatori i Bankës Qendrore të Republikës së Kosovës, Fehmi Mehmeti ka takuar kryetarin e Odës Ekonomike të Kosovës, Berat Rukiqi dhe drejtorin ekzekutiv të Odës Ekonomike Amerikane, Arian Zeka. Ky takim është mbajtur në kuadër të takimeve të rregullta, të cilat Guvernatori Mehmeti i ka mbajtur me akterët  me qëllim të diskutimit të zhvillimeve ekonomike […]

Sqarim për publikun në lidhje me shtyrjen e afatit të kësteve të kredive

01/06/2020
Gjatë ditës së shtunë në shumë portale të vendit është publikuar lajmi me titull: “BQK-ja shtyn afatin e kësteve të kredive”. Me qëllim të informimit të drejtë të publikut, Banka Qendrore e Republikës së Kosovës dëshiron të sqarojë edhe njëherë se nuk është marrë asnjë vendim i ri për shtyrje të serishme të afatit të […]

Guvernatori Mehmeti uron fëmijët për 1 Qershorin

01/06/2020
Guvernatori i Bankës Qendrore të Republikës së Kosovës, Fehmi Mehmeti ka uruar fëmijët për 1 Qershorin, Ditën Ndërkombëtare të Fëmijëve. Vendi ynë është me fat që ka fëmijë të talentuar dhe shumë të interesuar që të fitojnë sa më shumë dituri. Përgjatë këtyre viteve, BQK-ja i ka kushtuar rëndësi të veçantë edukimit financiar të fëmijëve, […]

Banka Qendrore dhe Ministria e Financave diskutojnë planin e rimëkëmbjes ekonomike me drejtuesit e bankave

28/05/2020
Me ftesë të Guvernatorit të Bankës Qendrore të Republikës së Kosovës, Fehmi Mehmeti dhe Ministrit të Ekonomisë dhe Transfereve, Besnik Bislimi, në BQK u organizua një takim i përbashkët me të gjithë drejtuesit e bankave komerciale që operojnë në Kosovë. Qëllimi i këtij takimi ishte diskutimi i zhvillimeve dhe masave të deritanishme për të ndihmuar […]

Guvernatori Mehmeti priti në takim përfaqësuesit e Klubit të Prodhuesve të Kosovës

27/05/2020
Guvernatori i Bankës Qendrore të Republikës së Kosovës, Fehmi Mehmeti, priti në takim përfaqësuesit e Klubit të Prodhuesve të Kosovës, të kryesuar nga Kryetari i Bordit, Bashkim Osmani. Gjatë takimit, Guvernatori informoi Kryetarin Osmani lidhur me një varg masash që BQK-ja ka ndërmarrë gjatë kësaj periudhe, e në veçanti për shtyrjen e pagesave të kësteve […]

Guvernatori i BQK-së, z. Fehmi Mehmeti u takua me Avokatin e Popullit, z.Hilmi Jashari

21/05/2020
Me qëllim të rritjes së bashkëpunimit ndërmjet dy institucioneve Guvernatori Mehmeti priti në takim Avokatin e popullit z. Hilmi Jashari. Në këtë takim u diskutuan zhvillimet dhe aktivitetet brenda mandateve ligjore të të dy institucioneve. Në veçanti u diskutua për zhvillimet aktuale në sektorin financiar. Guvernatori Mehmeti siguroi Avokatin e Popullit se sektori financiar vazhdon […]

Guvernatori Mehmeti uron Apostoloven në Ditën e Evropës

09/05/2020
Guvernatori i Bankës Qendrore të Republikës së Kosovës, Fehmi Mehmeti ka uruar shefen e zyrës së Bashkimit Evropian në Kosovë, Nataliya Apostolova në Ditën e Evropës. “E nderuara znj. Apostolova, dëshiroj të shfrytëzoj këtë mundësi të shpreh falënderimin më të madh për përkrahjen e parezervë që ju keni dhënë në procesin e Integrimit Evropian të […]

Guvernatori Mehmeti diskuton me përfaqësuesit e odave ekonomike për programin e rimëkëmbjes

05/05/2020
Në vazhdën e takimeve të rregullta pas shpërthimit të pandemisë Covid-19, Guvernatori i Bankës Qendrore të Republikës së Kosovës (BQK) z. Fehmi Mehmeti ka pritur në takim përfaqësuesin e Odës Ekonomike Amerikane në Kosovë z. Arian Zeka dhe të Odës Ekonomike të Kosovës z. Berat Rukiqi.  Guvernatori Mehmeti i njoftoi përfaqësuesit e odave ekonomike lidhur […]

Guvernatori Mehmeti uron gazetarët në Ditën Botërore të Lirisë së Shtypit

03/05/2020
Guvernatori i Bankës Qendrore të Republikës së Kosovës, Fehmi Mehmeti ka uruar Asociacionin e Gazetarëve të Kosovës dhe të gjithë gazetarët në Ditën Botërore të Lirisë së Shtypit. “Banka Qendrore e Republikës së Kosovës ka qenë çdoherë e hapur dhe bashkëpunuese me të gjitha mediat në Kosovë dhe jashtë saj, me qëllimin e vetëm të […]

Bordi i BQK-së vlerëson qëndrueshmërinë e sektorit financiar

30/04/2020
Bordi i Bankës Qendrore të Republikës së Kosovës, në mbledhjen e mbajtur më 30 prill 2020, ka diskutuar çështjet që kanë të bëjnë situatën aktuale në sistemin financiar të Kosovës në përgjithësi dhe sistemin bankar në veçanti, si rezultat i situatës së krijuar për shkak të pandemisë Covid 19,  si dhe menaxhimin e kësaj situate […]

Guvernatori Mehmeti takoi ministrin në detyrë të Financave dhe Transfereve, Besnik Bislimi

28/04/2020
Guvernatori i Bankës Qendrore të Republikës së Kosovës, Fehmi Mehmeti është takuar me ministrin në detyrë të Financave dhe Transfereve, Besnik Bislimi dhe zëvendësministrin, Ilir Aliu. Guvernatori Mehmeti duke falënderuar Ministrin në detyrë Bislimi dhe Zëvendësministrin Aliu për vizitën, i njoftoi lidhur me situatën aktuale në sistemin financiar të Kosovës në përgjithësi dhe sistemin bankar […]

BQK siguron klientët e Bankës Ekonomike se mjetet e tyre janë të pandikuara dhe të sigurta

24/04/2020
Banka Qendrore e Republikës së Kosovës është informuar me kohë nga Banka Ekonomike lidhur me sulmin kibernetik duke ndikuar në funksionalitetin e disa shërbimeve bankare, të cilat më pastaj bazuar në konfirmimin e bankës, këto shërbime bankare janë kthyer në gjendje normale. Me këtë rast, Banka Ekonomike ka informuar edhe organet shtetërore, të cilat merren […]

Guvernatori Mehmeti dhe Ministri në detyrë Bislimi sot mbajtën takim virtual me Drejtorin e FMN-së të Departamentit për Evropë

24/04/2020
Në vazhdimësinë e takimeve virtuale të Takimeve Pranverore 2020 me Fondin Monetar Ndërkombëtar, me qëllim të diskutimit të gjendjes aktuale të shkaktuar nga pandemia COVID-19, Guvernatori Mehmeti dhe Ministri në detyrë i Financave dhe Transfereve z.Bislimi në një konferencë virtuale takuan Drejtorin e Departamentit për Evropë të Fondit Monetar Ndërkombëtar z. Poul M. Thomsen.  Fondi […]

BQK e gatshme të bashkëpunojë me institucionet për ta ndihmuar ekonominë

19/04/2020
Guvernatori i Bankës Qendrore të Republikës së Kosovës, Fehmi Mehmeti, i është përgjigjur pozitivisht ftesës së ministrit të Financave dhe Transfereve, Besnik Bislimi, për pjesëmarrje në takimin konsultues rreth “Pakos për Rimëkëmbjen e Ekonomisë”. Në këtë takim bashkë me Guvernatorin janë ftuar edhe të gjithë ish-ministrat e financave të Republikës së Kosovës. Banka Qendrore e […]

Guvernatori Mehmeti prezantoi masat e BQK-së për tejkalimin me më pak dëme në ekonomi nga pandemia Covid 19

03/04/2020
Guvernatori i Bankës Qendrore të Republikës së Kosovës, Fehmi Mehmeti i shoqëruar nga dy zëvendësguvernatorët Sokol Havolli dhe Lulzim Ismajli ka paraqitur para mediave, masat e ndërmarra nga BQK-ja pas paraqitjes së Pandemisë Covid 19. Guvernatori Mehmeti ka thënë se derisa institucionet tjera janë duke u kujdesuar në ruajtjen e shëndetit dhe shpëtimit të qytetarëve […]

Sqarim i komunikatës së BQK-së të datës 16 mars 2020

17/03/2020
Mbështetur në vendimet Bordit të BQK-së, Bordit Ekzekutiv të BQK-së dhe në dakordim me Shoqatën e Bankave të Kosovës, gjithnjë bazuar në situatën e krijuar në vend si rezultat i pandemisë me virusin Covid 19, kredimarrësit që janë në pa mundësi për pagesë të këstit të kredisë do të mund të mos e paguajnë këstin […]

NJOFTIM PËR PROCESIN E REKRUTIMIT

16/03/2020
Ju njoftojmë që si rrjedhojë e masave të marra nga Qeveria e Republikës së Kosovës për parandalimin e shpërndarjes së virusit COVID-19, të gjitha procedurat për rekrutim të punonjësve të rinjë, janë pezulluar deri në një njoftim të dytë

BQK: Sistemi financiar në vend do të funksionojë normalisht

16/03/2020
BQK-ja është duke vërejtur se po shpërndahen lajme të rrejshme sa i përket funksionimit të sektorit bankar në vend. Duke marrë për bazë këto lajme të rrejshme, BQK-ja ju informon se sektori bankar është mirë i kapitalizuar dhe shumë likuid, si dhe në të njëjtën kohë është duke funksionuar normalisht dhe do të vazhdojë të […]

Komunikatë e përbashkët nga Banka Qendrore e Republikës së Kosovës dhe Shoqata e Bankave të Kosovës

16/03/2020
Duke marrë parasysh situatën e krijuar për shkak të përhapjes së infeksionit të shkaktuar nga virusi Covid-19, Banka Qendrore e Republikës së Kosovës ka ndërmarrë masa adekuate lidhur me funksionimin normal të sistemit financiar. Masat e ndërmarra nga Qeveria e Republikës së Kosovës me qëllim ndaljen e përhapjes së infeksionit të shkaktuar nga virusi COVID-19, […]

Njoftim nga BQK

14/03/2020
Pas situatës së krijuar si rezultat i #Covid19, Banka Qendrore e Republikës së Kosovës ju njofton se të gjitha Bankat e Kosovës janë duke funksionuar normalisht, ashtu sikur edhe zonat 24/7 dhe bankomatët. Këto hapësira janë duke u dezinfektuar rregullisht nga ana e bankave, por duke pasur parasysh masat mbrojtëse të rekomanduara si pjesë e […]

Guvernatori Mehmeti takoi Drejtorin e Bankës Botërore për Kosovë e Maqedoni të Veriut-Marco Mantovanellin

05/03/2020
Temë diskutimi me ekipin e Bankës Botërore ishte Memorandumi Ekonomik i Vendit (Country Economic Memorandum) si dhe perspektiva dhe sfidat në të ardhmen lidhur me zhvillimin ekonomik të vendit. Guvernatori Mehmeti shpalosi pikëpamjet e Bankës Qendrore lidhur me perspektiven e zhvillimit ekonomik në përgjithësi dhe rolin e sektorit financiar si kontribuues kyç në financimin e […]

Guvernatori Mehmeti takoi Christopher Thompson përfaqësues i Checchi and Company Consulting, kontraktor i USAID

26/02/2020
Guvernatori i Bankës Qendrore të Republikës së Kosovës, Fehmi Mehmeti ka pritur në takim një ekip të kontraktorëve të USAID-it, të udhëhequr nga Christopher Thompson përfaqësues i Checchi and Company Consulting. Në këtë takim, Guvernatori Mehmeti i ka njoftuar ekipin e kontraktorëve të USAID-it për zhvillimet  në sistemin financiar në përgjithësi dhe atë bankar në […]

Guvernatori Mehmeti priti delegacionin e FMN-së të kryesuar nga Shefi i Misionit për Kosovë z. Gabriel Di Bella

20/02/2020
Guvernatori i Bankës Qendrore të Republikës së Kosovës, Fehmi Mehmeti ka pritur në takim misionin e Fondit Monetar Ndërkombëtar, të kryesuar nga z. Gabriel Di Bella, Shef i Misionit për Kosovë në kuadër të Departamentit Evropian të FMN-së dhe Stephanie Eble, Përfaqësuese Rezidente Rajonale për Ballkanin Perëndimor. Guvernatori Mehmeti i ka njoftuar të pranishmit me […]

Kartoni i Gjelbër temë prioritare në takimin e Guvernatorit me kryetaren e Kuvendit, Vjosa Osmani-Sadriu

14/02/2020
Guvernatori i Bankës Qendrore të Republikës së Kosovës, Fehmi Mehmeti i shoqëruar nga Kryetari i Bordit të BQK-së, Flamur Mrasori u pritën nga kryetarja e Kuvendit të Republikës së Kosovës, Vjosa Osmani-Sadriu, me ç’rast e uruan për detyrën e re. Guvernatori Mehmeti ka njoftuar Kryetaren Osmani-Sadriu lidhur me zhvillimet në sektorin financiar, duke përfshirë këtu […]

Guvernatori Mehmeti priti në takim përfaqësuesit e Bankës Botërore

05/02/2020
Guvernatori i Bankës Qendrore të Republikës së Kosovës, z. Fehmi Mehmeti ka takuar sot z. Diego Martinez, Zëvendësdrejtor i Bankës Botërore  dhe   z. Alper Ahmet Oguz Zyrtar i Lartë për Sektorin Financiar përgjegjës për portfolion e Kosovës.  Me këtë rast, Guvernatori Mehmeti ka uruar z. Alper Ahmet Orguz për detyrën e re dhe i […]

BQK kufizon shpenzimet e siguruesve

05/02/2020
Me qëllim të ruajtjes dhe forcimit të stabilitetit të sektorit të sigurimeve, Banka Qendrore e Republikës së Kosovës, ka miratuar Rregulloren për Menaxhimin e Komisioneve dhe Shpenzimeve Operative të siguruesve. Kjo rregullore përcakton kriteret dhe kufizimet për menaxhimin e komisioneve dhe shpenzimeve për siguruesit jojetë, si dhe përcakton nivelet e lejuara të komisioneve të ndërmjetësimit […]

BQK nxjerr Rregullore që u mundëson klientëve të bankave kryerjen e pagesave përmes terminaleve POS pa kosto shtesë

16/01/2020
Më datën 26 dhjetor 2019 Bordi i Bankës Qendrore të Republikës së Kosovës miratoi amandamentimet e “Rregullores për Instrumentet e Pagesave Elektronike”, të cilat hyjnë në fuqi nga data 01 shkurt 2020.Me anë të këtyre ndryshimeve klientët e bankave mund t’i përdorin kartelat e tyre për kryerjen e pagesave për blerjen e mallrave dhe shërbimeve, […]

Guvernatori Mehmeti: BQK-ja angazhohet për stabilitet në sektorin financiar dhe mbrojtje të konsumatorëve

23/12/2019
Guvernatori i Bankës Qendrore të Republikës së Kosovës, Fehmi Mehmeti ka thënë se gjatë vitit 2019 sektorët që i ka nën përgjegjësi BQK-ja kanë performuar mirë. Në konferencën përmbyllëse me gazetarë, Guvernatori Mehmeti ka bërë të ditur se sektori bankar edhe këtë vit vazhdoi me rritje të lartë të kreditimit, përmirësim të kushteve për qasje […]

Guvernatori Mehmeti ndau certifikatat për 31 studentët që përfunduan programin e praktikës në BQK

20/12/2019
Guvernatori i Bankës Qendrore të Republikës së Kosovës, Fehmi Mehmeti ndau certifikatat për studentët e universiteteve dhe kolegjeve që përfunduan me sukses programin e praktikës për vitin 2019 n...

Guvernatori Mehmeti merr pjesë në prezantimin e “Raportit të Tranzicionit për vitin 2019”

17/12/2019
Guvernatori i Bankës Qendrore të Republikës së Kosovës, Fehmi Mehmeti ka thënë se BQK-ja ka demonstruar lidership përtej mandatit të saj, ku në rolin e Rregullatorit dhe Mbikëqyrësit të...

Sqarim për Opinion

09/12/2019
Me qëllim të informimit të drejtë të opinionit dhe klientëve , Banka Qendrore e Republikës së Kosovës pas vendimit për revokim të regjistrimit dhe inicim të procedurave të likuidimit p&...

Bordi Ekzekutiv i BQK-së inicion procedurat e likuidimit për IMF “Iute Credit Kosovo” Sh. A. dhe për IFJB “Monego”

06/12/2019
Sot, më 6 dhjetor 2019, Bordi Ekzekutiv i BQK-së, duke u bazuar në kompetencat që i garanton neni 36 paragrafi 1, nënparagrafët 1.11 dhe 1.12, si dhe neni 67 paragrafët 1 dhe 2 të Ligjit për Bankën Qe...

Përfaqësues të BQK-së u takuan me drejtuesit e Agjencisë së Mbikëqyrjes së Sigurimeve të Maqedonisë së Veriut

26/11/2019
Në Agjencinë e Mbikëqyrjes së Sigurimeve të Maqedonisë së Veriut sot u mbajt një takim i nivelit të lartë midis anëtarëve të Këshillit të Ekspertëve, Sulejman Ahmedi dhe ...

Nënshkruhet memorandumi i bashkëpunimit mbi qeverisjen korporative të bankave

19/11/2019
Guvernatorë të Bankave Qendrore të Kosovës, Maqedonisë së Veriut, Shqipërisë, Malit të Zi dhe Drejtori i  Agjencionit Bankar të Federatës së Bosnjës dhe Hercegovinës, nën...

Banka Botërore po investon për të përmirësuar përfshirjen financiare në epokën e digjitalizimit

19/11/2019
Përfshirja financiare në epokën e digjitalizimit, masat e politikave që duhet të ndërmerren në kontekstin rajonal për të avancuar agjendën e përfshirjes financiare dhe ruajtur stabilitetin financ...

Drejtues vendës dhe ndërkombëtar diskutuan për mundësitë dhe rreziqet e sektorit bankar

19/11/2019
Përfaqësues të lartë të BQK-së dhe të institucioneve ndërkombëtare diskutuan në lidhje me efektet e fushëveprimit financiar në zhvillim e sipër, mundësitë dhe rreziqet pë...

Guvernatori Mehmeti: Bashkëpunimi mes bankave qendrore e bënë më të lehtë tejkalimin e sfidave

19/11/2019
Ka vazhduar punimet Sesioni i parë në kuadër të Konferencës ndërkombëtare të nivelit të lartë e organizuar nga BQK-ja në Prishtinë, me temën ''Rreziqet dhe Mundësitë n...

BQK-ja ka arritur për 20 vjet të jetë faktor në ruajtjen e një sistemi të shëndosh financiar

19/11/2019
“BQK ka shënuar progres të madh në të gjitha shtyllat e aktivitetit të saj, duke arritur të ndërtojë një sistem modern të pagesave dhe duke ofruar shërbime efikase të furnizimit me par...

Sqarim për opinionin

14/11/2019
Banka Qendrore e Republikës së Kosovës fton të gjithë opinionin që të mos bien pre e informacioneve të publikuara në rrjetet sociale në lidhje me shitblerjen  bankës TEB sh.a  nga bizne...

BQK zhvillon bashkëpunimin me bankat qendrore të vendeve të BE-së në fushën e parandalimit të pastrimit të parave

13/11/2019
Në kuadër të programit aktual të forcimit të kapaciteteve të bankave qendrore në Ballkanin Perëndimor me synim të integrimit në Sistemin Evropian të Bankave Qendrore, në Bankën Qendrore...

Subjekti “Banka Credins Kosovë” merr miratimin paraprak të licencës

12/11/2019
Në mbledhjen e sotme të Bordit Ekzekutiv të Bankës Qendrore të Republikës së Kosovës u bë miratimi paraprak i kërkesës nga subjekti “Banka Credins Kosovë” për licencim si ba...

Guvernatori Mehmeti njoftoi Ambasadorin e Norvegjisë me zhvillimet në sektorin financiar

05/11/2019
Guvernatori i Bankës Qendrore të Republikës së Kosovës, Fehmi Mehmeti ka takuar Ambasadorin e Mbretërisë së Norvegjisë, Jens Erik Grøndahl. Në këtë takim Guvernatori Mehmeti njofto...

Telegram ngushëllimi nga BQK për vdekjen e z. Roland Kaçani

04/11/2019
Banka Qendrore e Republikës së Kosovës e ka pritur me pikëllim të madh vdekjen e drejtorit të deritashëm të kompanisë së sigurimeve “Sigma”, Roland Kaçani. Me këtë ra...

BQK-ja rishikon tarifat e sigurimit për kategoritë e automjeteve për pasagjerë

01/11/2019
Banka Qendrore e Republikës së Kosovës sipas legjislacionit në fuqi është institucion i pavarur dhe përgjegjës për licencimin, mbikëqyrjen dhe rregullimin e institucioneve financiare në Republik&...

BQK shënon Ditën botërore të kursimit

31/10/2019
Banka Qendrore e Republikës së Kosovës ka vazhduar traditën e shënimit të ditës botërore të kursimeve. BQK-ja në kuadër të Programit të Edukimit Financiar për të shënuar ...

Delegacioni i BQK-së përfundon pjesëmarrjen në takimet vjetore të FMN-së dhe BB-së

22/10/2019
Delegacioni i Bankës Qendrore të Republikës së Kosovës i udhëhequr nga Guvernatori Fehmi Mehmeti, ka përfunduar pjesëmarrjen në takimet vjetore të Fondit Monetar Ndërkombëtar dhe të Ban...

Guvernatori Mehmeti takoi Zëvendëspresidentin e Bankës Botërore, Cyril Muller

19/10/2019
Delegacioni i Bankës Qendrore të Republikës së Kosovës, i kryesuar nga Guvernatori Fehmi Mehmeti gjatë takimeve vjetore të Bankës Botërore dhe Fondit Monetar Ndërkombëtar që po mbahen në...

Guvernatori Fehmi Mehmeti, u takua me Zëvendësdrejtorin Menaxhues të FMN-së, Tao Zhang

18/10/2019
Në kuadër të takimeve vjetore të Bankës Botërore dhe Fondit Monetar Ndërkombëtar që po mbahen në Uashington, Guvernatori i Bankës Qendrore të Republikës së Kosovës, Fehmi Mehm...

Guvernatori Mehmeti takoi zyrtarë të Thesarit Amerikan dhe ekipin e Misionit të FMN-së për Kosovë

17/10/2019
Delegacioni i BQK-së i udhëhequr nga Guvernatori, Fehmi Mehmeti gjatë pjesëmarrjes në takimet vjetore të Fondit Monetar Ndërkombëtar dhe të Bankës Botërore që po zhvillohen në Uashingto...

Guvernatori Mehmeti merr pjesë në takimet vjetore të FMN-së dhe BB-së

14/10/2019
Delegacioni i lartë i Republikës së Kosovës i përbërë nga Guvernatori i Bankës Qendrore të Republikës së Kosovës, Fehmi Mehmeti po merr pjesë në dhe takimet rregullta vjetore t&eum...

Konkurs – Ese për kursimet dhe financat personale

11/10/2019
Banka Qendrore e Republikës se Kosovës në kuadër të edukimit financiar fton  nxënësit e klasave 6-9 të shkollave fillore të Kosovës, të marrin pjesë në konkursin e përzgjedhje...

BQK-ja dhe FFK-ja nënshkruajnë memorandum bashkëpunimi

08/10/2019
Guvernatori i Bankës Qendrore të Republikës së Kosovës, Fehmi Mehmeti ka nënshkruar memorandumin e bashkëpunimit me Presidentin e Federatës së Futbollit të Kosovës, Agim Ademi. Me anë t&e...

Guvernatori Mehmeti priti në takim kryetarin e Odës Ekonomike të Kosovës

24/09/2019
Guvernatori i Bankës Qendrore të Republikës së Kosovës, Fehmi Mehmeti, ka pritur në takim kryetarin e Odës Ekonomike të Kosovës, Berat Rukiqi. Guvernatori Mehmeti dhe kryetari Rukiqi diskutuan mbi zhvil...

Guvernatori Mehmeti takoi Drejtorin Kryesor Ekzekutiv të Raiffeisen Bank International, Dr. Johann Strobl

17/09/2019
Guvernatori i Bankës Qendrore të Republikës së Kosovës, Fehmi Mehmeti ka takuar Dr. Johan Strobl, Drejtor Kryesor Ekzekutiv i Raiffeisen Bank International, Peter Lennkh, Kryetar i Bordit Mbikëqyrës të Raiffesi...

Miratohet Manuali i Mbikëqyrjes së Bazuar në Rrezik për Siguruesit

16/09/2019
Sigurimi i një sistemi stabil, efikas dhe konkurrues të sigurimeve si dhe mbrojtja e interesave të policëmbajtësve janë objektivat kryesore të BQK-së, të cilat janë të përcaktuara në ...

Guvernatori Mehmeti mori pjesë në hapjen e zyrës së re qendrore të bankës Raiffeisen

16/09/2019
Guvernatori i Bankës Qendrore të Republikës së Kosovës, Fehmi Mehmeti mori pjesë në përurimin e zyrave të reja qendrore të Bankës Raiffeisen. Me këtë rast, Guvernatori Mehmeti tha se...

Çmimi i BQK-së për ekonomistë të rinj

04/09/2019
Në funksion të nxitjes së hulumtimeve mes ekonomistëve të rinj të Kosovës, Banka Qendrore e Republikës së Kosovës (BQK) ka krijuar mundësinë e dhënies së një çmimi p&eu...

Guvernatori i BQK-së, Fehmi Mehmeti priti në takim Avokatin e Popullit, Hilmi Jashari

02/09/2019
Në frymën e bashkëpunimit, duke u bazuar në mandatet ligjore që kanë të dy institucionet, në këtë takim u diskutua avancimi dhe thellimi i bashkëpunimit në mes të Bankës Qendrore t...

Zëvendësguvernatori Havolli kërkon nga FKGK-ja rritjen e skemës së garantimit të kredive për bizneset

20/08/2019
Zëvendësguvernatori për Mbikëqyrje Financiare i Bankës Qendrore të Republikës së Kosovës, Sokol Havolli, ka pritur në takim drejtuesit e Fondi Kosovar për Garanci Kreditore. Në këtë takim, Zëvendësguvernatori Havolli ka diskutuar me drejtuesit e FKGK-së mundësitë për zhvillimin e sektorëve të ekonomisë të cilët kanë qasje më të limituar në produkte financiare. Nga ana tjetër, […]

Guvernatori Mehmeti priti në takim Ambasadoren e Holandës në Kosovë, Gerrie Willems

08/08/2019
Guvernatori i Bankës Qendrore të Republikës së Kosovë, Fehmi Mehmeti ka pritur në takim Ambasadoren e Holandës në Kosovë, Gerrie Willems. Duke shprehur mirënjohjen e lartë për vizitën në BQK, Guvernatori Mehmeti njoftoi Ambasadoren Willems për zhvillimet ekomomike dhe lidhur me zhvillimet në sektorin financiar të vendit, në veçanti sektorin bankar, i cili vazhdon të […]

Zëvendësguvernatori Havolli priti në takim përfaqësuesit e Autoritetit Kosovar të Konkurrencës

02/08/2019
Zëvendësguvernatori për Mbikëqyrje Financiare të Bankës Qendrore të Republikës së Kosovës, z. Sokol Havolli, ka pritur në takim Kryetarin e Autoritetit Kosovar të Konkurrencës z. Valon Prestreshi. Duke shprehur falënderimin për vizitën në Bankën Qendrore të Republikës së Kosovës, Zëvendësguvernatori Havolli ka njoftuar përfaqësuesit e Autoritetit Kosovar të Konkurrencës për zhvillimet e fundit në sektorin […]

Guvernatori Mehmeti takoi sot Sami Istrefin, Avokatin e Përgjithshëm të Shtetit

26/07/2019
Guvernatori i Bankës Qendrore të Republikës së Kosovës, z. Fehmi Mehmeti, ka pritur në takim Avokatin e  Përgjithshëm të Shtetit z. Sami Istrefi. Në frymën e bashkëpunimit të dy institucioneve, duke u bazuar në mandatet ligjore që kanë të dy institucionet, u diskutua avancimi dhe thellimi i bashkëpunimit në mes të Bankës Qendrore të Republikës […]

Studentë të Universitetit Veror Ndërkombëtar të Prishtinës mësojnë për rolin e BQK-së

19/07/2019
Guvernatori i Bankës Qendrore të Republikës së Kosovës, Fehmi Mehmeti bashkëbisedoi me studentë të edicionit të 19-të të Universitetit Veror Ndërkombëtar të Prishtinës rreth rolit të BQK-së në funksion të zhvillimit ekonomik të vendit dhe funksionimit të sektorit financiar. Guvernatori Mehmeti me këtë rast theksoi  se Kosova ka një sistem financiar stabil, i cili çdo […]

Delegacioni i BQK-së takon Zëvendësdrejtorin e FMN-së në Samitin e Dubrovnikut

15/07/2019
Delegacioni i BQK-së i udhëhequr nga Guvernatori i BQK-së Fehmi Mehmeti, po merr pjesë në Konferencën e organizuar nga Fondi Monetar Ndërkombëtar dhe Banka Qendrore e Kroacisë, me titull “Demografia, punësimi dhe rritja: në drejtim të së ardhmes së Evropës Qendrore, Lindore dhe Juglindore”, e cila po mbahet në Dubrovnik të Kroacisë. Gjatë kësaj Konference, […]

Komisioni për Buxhet dhe Financa miratoi Raportin Vjetor 2018

12/07/2019
Në raportimin para anëtarëve të Komisionit për Buxhet dhe Financa të Kuvendit të Kosovës, Guvernatori i Bankës Qendrore të Republikës së Kosovës, Fehmi Mehmeti ka thënë se Raporti Vjetor për vitin 2018 ashtu siç e parasheh Ligji për BQK-në, paraqet një pasqyrë të zhvillimeve ekonomike dhe njëkohësisht aktivitetet, të cilat janë zhvilluar nga Banka Qendrore […]

Guvernatori Mehmeti priti në takim përfaqësuesit e Odës Ekonomike Amerikane

12/07/2019
Guvernatori i Bankës Qendrore të Republikës së Kosovës, Fehmi Mehmeti, ka pritur në takim përfaqësuesit e Odës Ekonomike Amerikane në Kosovë, të përfaqësuar nga Drejtori Ekzekutiv, Arian Zeka, Kujtim Gjevori dhe Ardian Hoxha. Duke shprehur falënderimin për vizitën në Bankën Qendrore të Republikës së Kosovës, Guvernatori Mehmeti ka njoftuar përfaqësuesit e Odës Ekonomike Amerikane për […]

Guvernatori Mehmeti priti në takim Ambasadorin e Gjermanisë në Kosovë, Christian Heldt

02/07/2019
Guvernatori i Bankës Qendrore të Republikës së Kosovë, Fehmi Mehmeti ka pritur në takim Ambasadorin e Gjermanisë në Kosovë, Christian Heldt. Duke shprehur mirënjohjen e lartë për vizitën në BQK, Guvernatori Mehmeti njoftoi Ambasadorin Heldt për zhvillimet në sektorin financiar të vendit, në veçanti sektorin bankar, i cili vazhdon të performojë mirë, duke nënvizuar rritjen […]

Delegacioni i lartë i BQK-së prezanton në Forumin e Crans Montana-s të arriturat në sektorin financiar

27/06/2019
Guvernatori i Bankës Qendrore të Republikës së Kosovës, Fehmi Mehmeti dhe Kryetari i Bordit, Flamur Mrasori po marrin pjesë në sesionin e 30-të të Forumit të Crans Montana-s, që ka nisur punimet në Gjenevë të Zvicrës. Bashkëpunimi mes vendeve të ndryshme të botës në shumë fusha, përfshirë edhe atë financiare, do të jenë temat kryesore […]

Publikohet numri i 14-të i Raportit të Stabilitetit Financiar

27/06/2019
Raporti i Stabilitetit Financiar (RSF) ofron një pasqyrë të rreziqeve potenciale për stabilitetin financiar në vend, gjithmonë në funksion të sigurimit të objektivit parësor të BQK-së, ruajtjes së stabilitetit financiar përmes identifikimit dhe vlerësimit të rreziqeve që kanosin sistemin financiar dhe infrastrukturën e tij.  Raporti synon jo vetëm ta informojë publikun mbi pozitën e stabilitetit […]

Guvernatori Mehmeti takon Misionin e FSAP të Bankës Botërore

17/06/2019
Guvernatori i Bankës Qendrore të Republikës së Kosovës, Fehmi Mehmeti ka takuar sot zyrtarët e Misionit të Bankës të Bankës Botërore, të cilët po qëndrojnë për vizitë në Kosovë.  Në këtë takim u diskutuan detajet e angazhimit për komponentin zhvillimor të FSAP, sa i përket sistemit të pagesave, identifikimit të hendekut të financimit dhe çështje […]

Guvernatorët e bankave qendrore të rajonit diskutojnë për stabilitetin financiar dhe monetar

14/06/2019
Guvernatori i Bankës Qendrore të Republikës së Kosovës, Fehmi Mehmeti po merr pjesë në Samitin e Ministrave të Financave, Guvernatorëve të Bankave Qendrore dhe Drejtorëve të Administratave Tatimore të rajonit që po mbahet në Beçiç të Malit të Zi. Temë diskutimi e këtij Samiti është: “Stabiliteti financiar dhe monetar në rajon, në klimën e rritjes […]

Delegacioni i lartë i BQK-së, pjesëmarrës në konferencën e organizuar nga Banka Qendrore Evropiane

12/06/2019
Kryetari i Bordit të Bankës Qendrore të Republikës së Kosovës Flamur Mrasori, i shoqëruar nga anëtari i Bordit Behxhet Brajshori, po marrin pjesë në konferencën e 8-të të nivelit të lartë të organizuar nga Banka Qendrore Evropiane me temën: Përgjigja e vendeve të Evropës Qendrore, Lindore dhe Juglindore ndaj ndryshimeve në fushën tregtare dhe financiare. […]

Mehmeti: Fondi Kosovar për Garanci Kreditore ka lehtësuar qasjen në financim

16/05/2019
Guvernatori i Bankës Qendrore të Republikës së Kosovës, Fehmi Mehmeti ka vlerësuar lartë angazhimin e deritashëm të Fondit Kosovar për Garanci Kreditore. Në shënimin e trevjetorit të lansimit zyrtar të këtij fondi dhe nënshkrimit të marrëveshjes me Fondin Evropian për Investime lidhur me Programin COSME, Guvernatori Mehmeti ka thënë se për BQK-në ka qenë privilegj […]

Guvernatori Mehmeti priti në takim Ambasadorin e Francës në Kosovë, Didier Chabert

13/05/2019
Guvernatori i Bankës Qendrore të Republikës së Kosovë, Fehmi Mehmeti ka pritur në takim Ambasadorin e Francës në Kosovë, Didier Chabert. Guvernatori Mehmeti ka njoftuar Ambasadorin Chabert për zhvillimet në sektorin financiar të vendit, në veçanti sektorin bankar, i cili vazhdon të performojë mirë, duke nënvizuar rritjen e aktivitetit të këtij sektori në mbështetje të […]

Bordi Ekzekutiv i BQK-së merr vendim për revokim të licencës së kompanisë së sigurimeve SH.A. “Insig” Dega në Kosovë

26/04/2019
Bazuar në kompetencat dhe përgjegjësitë e Bankës Qendrore të Republikës së Kosovës, që rrjedhin nga neni 36 dhe 67 i Ligjit për BQK-në, si dhe në pajtim me nenin 16, nenin 99, nenin 100 dhe nenin 124 të Ligjit për Sigurimet, në takimin e mbajtur më datë 26 prill 2019, Bordi Ekzekutiv i BQK-së ka […]

Delegacioni i BQK-së përfundon pjesëmarrjen në takimet pranverore të FMN-së dhe BB-së

14/04/2019
Delegacioni i BQK-së i udhëhequr nga Guvernatori i BQK-së Fehmi Mehmeti, ka përfunduar pjesëmarrjen në takimet pranverore të Fondit Monetar Ndërkombëtar dhe të Bankës Botërore, të cilat u zhvilluan në Uashingron të SHBA-ve nga data 9-13 prill 2019.  Në ditën e fundit të qëndrimit, Guvernatori Mehmeti ka marrë pjesë në diskutimet e guvernatorëve dhe ministrave […]

Banka Botërore zotohet për mbështetje të mëtutjeshme të BQK-së

13/04/2019
Delegacioni i Bankës Qendrore të Republikës së Kosovës, i kryesuar nga Guvernatori, Fehmi Mehmeti gjatë takimeve pranverore të Bankës Botërore dhe Fondit Monetar Ndërkombëtar që po mbahen në Uashington është takuar me Zëvendëspresidentin e Bankës Botërore, Cyril Muller dhe me Drejtoreshën e Bankës Botërore për Ballkanin Perëndimor, Linda Van Gelder. Në këto takime, tema të […]

Guvernatori Mehmeti merr mbështetje nga FMN-ja

12/04/2019
Në kuadër të takimeve pranverore të Bankës Botërore dhe Fondit Monetar Ndërkombëtar që po mbahen në Uashington, Guvernatori i Bankës Qendrore të Republikës së Kosovës, Fehmi Mehmeti, ka takuar Zëvendësdrejtorin Menaxhues të FMN-së, Tao Zhang me të cilin janë diskutuar zhvillimet e fundit makroekonomike në Kosovë, me theks të veçantë qëndrueshmëria e  sektorit financiar dhe […]

Zëvendësguvernatori Ismajli: BQK-ja mbështet zhvillimin e sektorit të sigurimeve me qëllim të mbështetjes së bujqësisë

11/04/2019
Zëvendësguvernatori i Bankës Qendrore të Republikës së Kosovës, Lulzim Ismajli mori pjesë në ceremoninë e lansimit të sigurimeve bujqësore të organizuar nga Ministria e Bujqësisë, Pylltarisë dhe Zhvillimit Rural në bashkëpunim me Korporatën Financiare Ndërkombëtare (IFC), anëtare e Grupit të Bankës Botërore.  Me këtë rast, Zëvendësguvernatori Ismajli tha se në fund të vitit 2018, asetet […]

Delegacioni i BQK-së, pjesë e Takimeve Pranverore të BB-së dhe FMN-së

08/04/2019
Guvernatori i Bankës Qendrore të Republikës së Kosovës, Fehmi Mehmeti, i shoqëruar nga Kryesuesi i Bordit të BQK-së, Flamur Mrasori, Zëvendësguvernatori i BQK-së, Sokol Havolli dhe shefi i kabinetit të Guvernatorit, Nexhat Miftari po marrin pjesë në takimet pranverore të Bankës Botërore dhe Fondit Monetar Ndërkombëtar që mbahen në Uashington nga data 8 deri më […]

Guvernatori Mehmeti takoi anëtarët e grupit punues për mbikëqyrjen e zbatimit të Ligjit për Parandalimin e Konfliktit të Interesit në Ushtrimin e Funksionit Publik

04/04/2019
Guvernatori i Bankës Qendrore të Republikës së Kosovës, Fehmi Mehmeti ka takuar deputetët e Kuvendit të Kosovës, anëtarë të grupit punues për mbikëqyrjen e zbatimit të Ligjit nr. 06/L-011 për Parandalimin e Konfliktit të Interesit në Ushtrimin e Funksionit Publik, znj. Albulena Haxhiu- Kryesuese dhe anëtarët, z. Hajdar Beqa, z. Korab Sejdiu dhe z. Bahrim […]

BQK-ja organizoi ligjëratë për tregun e letrave me vlerë

30/03/2019
Studentët e Fakultetit Ekonomik të Kolegjit AAB kanë mësuar për mënyrën e funksionimit të tregut të letrave me vlerë në Kosovë. Shkendije Nahi nga Departamenti i Menaxhimit të Mjeteve në Bankën Qendrore të Republikës së Kosovës ka prezantuar para studentëve në kuadër të Javës Ndërkombëtare të Parasë në funksion të edukimit financiar mënyrën e organizimit dhe […]

Nxënësit e Shkollës Fillore “Faik Konica” mësojnë për rolin e parasë në jetën e tyre

29/03/2019
Guvernatori i Bankës Qendrore të Republikës së Kosovës, Fehmi Mehmeti ka pritur nxënësit e Shkollës Fillore "Faik Konica" nga Prishtina. Me këtë rast, Guvernatori Mehmeti ka shpjeguar rëndësinë që e kanë paratë në jetën e çdo njeriu, mënyrat e kursimit të saj dhe identifikimin e kartëmonedhave false. Ligjërata me nxënësit e kësaj shkolle u zhvilluan […]

Guvernatori Mehmeti mbajti ligjëratë në Fakultetin Ekonomik të UP-së

28/03/2019
Guvernatori i Bankës Qendrore të Republikës së Kosovës, Fehmi Mehmeti ka mbajtur ligjëratë me studentët e Fakultetit Ekonomik të Universitetit të Prishtinës. Para audiencës, në kuadër të Javës Ndërkombëtare të Parasë në funksion të edukimit financiar, Guvernatori Mehmeti ka folur për zhvillimet që përcollën BQK-në në 20 vitet e funksionimit të saj. Ai tha se […]

Guvernatori Mehmeti takoi delegacionin e IFC-së

28/03/2019
Guvernatori i Bankës Qendrore të Republikës së Kosovës, Fehmi Mehmeti priti në takim delegacionin nga Korporata Financiare Ndërkombëtare (IFC), pjesë e Bankës Botërore të kryesuar nga Damien Shiels.  Guvernatori Mehmeti i njoftoi të pranishmit me zhvillimet e fundit në sektorin financiar, në veçanti për sektorin bankar, i cili po vazhdon të jetë stabil.  Nga ana […]

BQK-ja informoi bankierët e rinj me mënyrën e funksionimit dhe rolin e saj në ekonomi

28/03/2019
Zyrtarë të Bankës Qendrore të Republikës së Kosovës kanë mbajtur një ligjëratë me bankierët e rinj nga Banka Private e Biznesit, në kuadër të Javës Ndërkombëtare të Parasë në funksion të edukimit financiar. Para bankierëve të rinj është shpjeguar roli i BQK-së dhe përgjegjësitë e saj. “Banka Qendrore e Republikës së Kosovës ka si mision […]

BQK-ja dhe Eurostat-i diskutuan lidhur me zhvillimin e sistemit statistikor të Kosovës

27/03/2019
Zëvendësguvernatori i BQK-së për Mbikëqyrje Financiare, Sokol Havolli, ka takuar sot një delegacion të lartë të Eurostat-it për të diskutuar mbi statistikat dhe çështjet përkatëse që kanë të bëjnë me informacionin statistikor në Kosovë. Zëvendësguvernatori Havolli ka informuar zyrtarët e Eurostat-it lidhur progresin e bërë nga BQK-ja në vitet e fundit për të zhvilluar një […]

Havolli: BQK-ja për 20 vjet ka luajtur rol të rëndësishëm në zhvillimin ekonomik

27/03/2019
Zëvendësguvernatori i BQK-së për Mbikëqyrje Financiare, Sokol Havolli ka mbajtur një ligjëratë para studentëve të Universitetit të Shkencave të Aplikuara në Ferizaj, në kuadër të “Javës Ndërkombëtare të Parasë në funksion të edukimit financiar”. Zëvendësguvernatori Havolli, ka informuar studentët e këtij Universiteti rreth funksionimit të Bankës Qendrore të Kosovës dhe ndikimit që ka ky institucion […]

Guvernatori Mehmeti mbajti ligjëratë në Universitetin e Mitrovicës “Isa Boletini”

26/03/2019
Guvernatori i Bankës Qendrore të Republikës së Kosovës, Fehmi Mehmeti ka mbajtur një ligjeratë para studentëve të Universiteti të Mitrovicës “Isa Boletini” në kuadër të aktiviteteve të Javës Ndërkombëtare të Parasë, në funksion të Edukimit Financiar. Guvernatori Mehmeti para studentëve dhe stafit akademik ka prezantuar zhvillimet e fundit në të gjithë sektorët financiarë, me theks […]

Filloristët e Vushtrrisë mësojnë për rëndësinë e parasë dhe kursimit të saj

26/03/2019
Nxënës të shumtë të Shkollës Fillore "Naim Frashëri" nga Vushtrria kanë pasur rastin të mësojnë për rëndësinë e parasë, mënyrat e kursimit të saj dhe identifikimin e kartmonedhave false. Ligjëratat e mbajtura më nxënësit e kësaj shkolle nga stafi i Bankës Qendrore të Republikës së Kosovës janë zhvilluar në kuadër të “Javës Ndërkombëtare të Parasë […]

BQK-ja, pjesëmarrëse e programit të bashkëpunimit me bankat qendrore të vendeve të BE-së

26/03/2019
Banka Qendrore e Gjermanisë – Deutsche Bundesbank së bashku me 17 bankat qendrore kombëtare të Sistemit Evropian të Bankave Qendrore (SEBQ) dhe Bankën Qendrore Evropiane kanë nisur sot një program të financuar nga Bashkimi Evropian (BE), nga i cili do të përfitojnë Banka Qendrore e Republikës së Kosovës, bankat qendrore dhe autoritetet e mbikëqyrjes bankare […]

BQK-ja shënoi Javën Ndërkombëtare të Parasë, në funksion të edukimit financiar

25/03/2019
Banka Qendrore e Republikës së Kosovës për të gjashtin vit me radhë ka bërë hapjen e Javës Ndërkombëtare të Parasë. Me këtë rast, Guvernatori i BQK-së, Fehmi Mehmeti ka thënë se këtë vit Java Ndërkombëtare e Parasë ka një rëndësi të veçantë pasi BQK-ja e ka vendosur Republikën e Kosovës në vëmendjen e arenës ndërkombëtare […]

BQK-ja dhe BERZH-i diskutuan lidhur me zhvillimin e tregut të kapitalit

22/03/2019
Guvernatori i Bankës Qendrore të Republikës së Kosovës, Fehmi Mehmeti, ka takuar sot përfaqësuesit e Bankës Evropiane për Rindërtim dhe Zhvillim (BERZH). Guvernatori Mehmeti ka informuar zyrtarët e këtij institucioni për gjendjen në sistemin financiar dhe ka falënderuar përfaqësuesit e BERZH-it për përkrahjen e vazhdueshme që kanë dhënë dhe po japin për Bankën Qendrore të […]

Guvernatori Mehmeti takoi Drejtoreshën e Zyrës Rajonale të Thesarit Francez

22/03/2019
Guvernatori i Bankës Qendrore të Republikës së Kosovës, Fehmi Mehmeti ka pritur në takim drejtoreshën e Zyrës Rajonale të Thesarit Francez, me seli në Sofje, Florence Dobelle me të cilën ka diskutuar për gjendjen në sektorin financiar dhe zhvillimet e reja në legjislacionin e sistemit financiar. Me këtë rast, Guvernatori Mehmeti ka deklaruar se sektori […]

Guvernatori Mehmeti dakordohet me Bankën Botërore për realizimin e projekteve për të rritur qasjen në financa

21/03/2019
Guvernatori i Bankës Qendrore të Republikës së Kosovës, Fehmi Mehmeti i ka takuar  sot zyrtarët e lartë të Bankës të Bankës Botërore, të cilët po qëndrojnë për vizitë në Kosovë me qëllim të dakordimit të projekteve konkrete, të cilat do të ndihmojnë rritjen e qasjes së sektorit privat në financa. Projektet të cilat janë dakroduar […]

Guvernatori Mehmeti priti në takim Ambasadorin e Zvicrës në Kosovë, Jean-Hubert Lebet

15/03/2019
Qëllimi i takimit ishte avancimi i bashkëpunmit të ndersjellë në implementimin e projekteve të përbashkëta, si dhe njoftimi i Ambasadorit me zhvillimet e Bankës Qendrore të Republikës së Kosovës dhe priorititet strategjike zhvillimore.  Guvernatori Mehmeti me këtë rast  ka falënderuar shtetin zviceran për mbështetje të disa projekteve përmes, Sekretariatit Shtetëror të Zvicrës për Çështje Ekonomike […]

BQK shënoi Ditën Ndërkombëtare të mbrojtjes së të drejtave të Konsumatorit

15/03/2019
Banka Qendrore e Republikës së Kosovës, në kuadër të aktiviteteve për shënimin e 20 vjetorit të themelimit ka mbajtur diskutim për nder të Ditës Ndërkombëtare të mbrojtjes së Konsumatorit me temë: Roli i BQK-së në fushën e mbrojtjes së Konsumatorit. Me këtë rast, Guvernatori i BQK-së, Fehmi Mehmeti tha se falë marrjes së masave nga […]

Guvernatori Mehmeti takoi përfaqësuesit e Bankës Botërore

12/03/2019
Guvernatori i Bankës Qendrore të Republikës së Kosovës, Fehmi Mehmeti, ka takuar përfaqësuesit e Bankës Botërore, të cilët po qëndrojnë në vizitë në Kosovë.  Guvernatori Mehmeti ka informuar zyrtarët e këtij institucioni për gjendjen në sistemin financiar dhe ka falënderuar përfaqësuesit e BB-së për përkrahjen e vazhdueshme, që kanë dhënë dhe po japin për Bankën […]

Guvernatori Mehmeti zhvilloi takim me Guvernatorin e Bankës Qendrore të Republikës së Turqisë

04/03/2019
Guvernatori i Bankës Qendrore të Republikës së Kosovës, Fehmi Mehmeti, gjatë vizitës në Ankara, u prit nga Guvernatori i Bankës Qendrore të Republikës së Turqisë, z. Murat Çetinkaya. Në këtë takim, Guvernatori Mehmeti informoi Guvernatorin Çetinkaya lidhur me zhvillimet në ekonominë dhe veçanërisht në sistemin financiar të Republikës së Kosovës, duke potencuar stabilitetin makroekonomik dhe […]

Guvernatori Mehmeti takoi Kryetarin e Kuvendit të Maqedonisë së Veriut Talat Xhaferi

26/02/2019
Guvernatori i Bankës Qendrore të Republikës së Kosovës, Fehmi Mehmeti, gjatë vizitës në Shkup, ka takuar Kryetarin e Kuvendit të Republikës së Maqedonisë së Veriut, Talat Xhaferi. Guvernatori Mehmeti e ka informuar z. Xhaferi lidhur me zhvillimet në ekonominë dhe veçanërisht në sistemin financiar të Republikës së Kosovës, duke potencuar stabilitetin makroekonomik dhe rolin e […]

Guvernatori Mehmeti takoi përfaqësuesit e KfW-së

26/02/2019
Guvernatori i Bankës Qendrore të Republikës së Kosovës, Fehmi Mehmeti, ka takuar përfaqësuesit e Institutit Kreditor për Rindërtim (Kreditanstalt für Wiederaufbau: KfW) nga Gjermania, të cilët po qëndrojnë në vizitë në Kosovë. Guvernatori Mehmeti ka informuar zyrtarët e këtij institucioni për gjendjen në sistemin financiar dhe ka falënderuar përfaqësuesit e KfW-së për përkrahjen e vazhdueshme, […]

BQK shpall konkurs për punime me titull “MËSO, KURSE, FITO”

25/02/2019
  Banka Qendrore e Republikës së Kosovës (BQK), me rastin e Javës Ndërkombëtare të Parasë 2019, shpall konkurs për nxënësit e klasave IV-V të shkollave fillore të Kosovës, të realizojnë punime mbi konceptin e tyre të menaxhimit të parasë: si fitohen paratë, si shpenzohen paratë në mënyrën e duhur, si të kursejmë, sfidat, etj.   […]

BQK anëtarësohet në Grupin Punues Ndërkombëtar për Rrezikun Operacional

12/02/2019
Banka Qendrore e Republikës së Kosovës  është bërë anëtare e Grupit Punues Ndërkombëtar për Rrezikun Operacional (International Operational Risk Working Goup-IORWG). Me anëtarësimin në këtë grup punues, BQK-ja do të përfitojë nga pjesëmarrja aktive në ngjarje të ndryshme, nga udhëzimet dhe praktikat më të mira të administrimit të rrezikut operacional që Grupi i zhvillon. International […]

Nënshkruhet Marrëveshja e Bashkëpunimit për ngritjen e sigurisë në sektorin bankar

08/02/2019
Guvernatori i Bankës Qendrore të Republikës së Kosovës, Fehmi Mehmeti, ka nënshkruar marrëveshje të bashkëpunimit me Ministrin e Punëve të Brendshme, Ekrem Mustafa, Drejtorin e Policisë së Kosovës, Rashit Qalaj dhe Drejtorin Ekzekutiv të Shoqatës së Bankave të Kosovës, Petrit Balija. Kjo marrëveshje u nënshkrua si rezultat i takimeve të mëhershme të zhvilluara me përfaqësues […]

Kartëmonedha në vlerë prej 500€ nuk do të lëshohet më në qarkullim

28/01/2019
Më 4 maj 2016 Banka Qendrore Evropiane pati vendosur që të ndërprejë prodhimin dhe lëshimin në qarkullim të kartëmonedhës në vlerë prej 500€ dhe si rrjedhojë duke filluar prej 27 janarit 2019, 17 nga 19  bankat qendrore kombëtare të eurozonës nuk do të lëshojnë më në qarkullim kartëmonedhën në vlerë prej 500€. Për të siguruar […]

Guvernatori Mehmeti kërkon nga FKPK rritje të kujdesit në menaxhimin e kontributeve pensionale

22/01/2019
Guvernatori i Bankës Qendrore të Republikës së Kosovës, Fehmi Mehmeti, takoi anëtarët e Bordit Drejtues të Fondit të Kursimeve Pensionale të Kosovës (FKPK), të kryesuar nga Ruzhdi Morina. Me këtë rast, Guvernatori Mehmeti kërkoi sqarime më të detajuara rreth zhvillimeve të fundit lidhur me performancën financiare të investimeve të FKPK-së, e cila përkundër performancës pozitive […]

Ekonomia e Kosovës në një shikim

31/12/2018
Banka Qendrore e Republikës së Kosovës ka publikuar sot një faqe të re me informata statistikore për indikatorët kryesor të ekonomisë së Kosovës, duke bërë kështu një avancim të standardeve të publikimit të statistikave. Kjo faqe është emëruar “Ekonomia e Kosovës në një shikim”, me që përmban një pasqyrë të shkurtër të indikatorëve kyç ekonomikë. […]

Guvernatori Mehmeti bashkëbisedoi me studentë të Universitetit “Haxhi Zeka”

28/12/2018
Në kuadër të aktiviteteve të Edukimit Financiar, Guvernatori i Bankës Qendrore të Republikës së Kosovës, Fehmi Mehmeti ka pritur drejtuesit dhe studentët e Universitetit “Haxhi Zeka” nga Peja me të cilët ka diskutuar rreth rolit të BQK-së në sistemin financiar dhe planet e BQK-së për të ardhmen. Në adresimin para studentëve, Guvernatori Mehmeti ka deklaruar […]

Mesazh ngushëllimi nga Banka Qendrore e Republikës së Kosovës dhe Shoqata e Bankave të Kosovës

27/12/2018
Qytetarët dhe i tërë opinioni publik është tronditur me njoftimin mbi ngjarjen tragjike të ndodhur më datë 27.12.2018 në Istog, ku gjatë një sulmi kriminal për grabitjen e një banke komerciale është plagosur rëndë Izet Demaj, zyrtar i Policisë së Kosovës i cili si pasojë e këtyre lëndimeve ka ndërruar jetë. Banka Qendrore e Republikës […]

Guvernatori Mehmeti: Viti 2018 me zhvillime pozitive në sektorin financiar

24/12/2018
Guvernatori i Bankës Qendrore të Republikës së Kosovës, Fehmi Mehmeti ka thënë se në vitin 2018, norma reale e rritjes ekonomike është 4%, përderisa në vitin 2019 rritja ekonomike pritet të arrijë në 4.2%. Në konferencën përmbylljëse të fundvitit, Guvernatori Mehmeti ka përmendur aktivitetin e sektorit bankar që gjatë këtij viti u karakterizua me rritje […]

Guvernatori Mehmeti takoi Misionin e Bankës Botërore

19/12/2018
Guvernatori i Bankës Qendrore të Republikës së Kosovës, Fehmi Mehmeti i shoqëruar nga Sokol Havolli, Zëvendësguvernator, Shkëndije Himaj, Koordinatore për Funksione të Përgjithshme dhe Arben Mustafa, Kryeekonomist ka takuar misionin e Bankës Botërore që po e viziton Kosovën. Guvernatori Mehmeti ka informuar zyrtarët e këtij misioni për gjendjen në sistemin financiar. Me këtë rast, Guvernatori […]

Guvernatori Mehmeti ndau certifikatat për studentët që përfunduan programin e praktikës në BQK

13/12/2018
Guvernatori i Bankës Qendrore të Republikës së Kosovës, Fehmi Mehmeti ndau certifikatat për studentët e universiteteve dhe kolegjeve që përfunduan me sukses programin e praktikës për vitin 2018 në BQK. Guvernatori Mehmeti përgëzoi studentët për punën e tyre të bërë, duke i inkurajuar që të vazhdojnë angazhimin e tyre. “Banka Qendrore e Republikës së Kosovës […]

BQK-ja, MPB-ja, Policia e Kosovës dhe Shoqata e Bankave diskutojnë lidhur me sigurinë fizike të sektorit bankar

07/12/2018
Me ftesë të Guvernatorit të Bankës Qendrore të Republikës së Kosovës Fehmi Mehmeti është mbajtur takimi me ministrin e Punëve të Brendshme Ekrem Mustafa, drejtorin e Departamentit të Hetimeve të Policisë së Kosovës Riza Shillova, anëtarin e Bordit të Shoqatës së Bankave Orcun Ozdemir dhe drejtorin Ekzekutiv të  Shoqatës së Bankave të Kosovës, Petrit Balija. […]

Mehmeti: BQK e angazhuar fuqishëm në mbështetje të zhvillimit ekonomik dhe rritjes së punësimit

06/12/2018
Guvernatori i Bankës Qendrore të Republikës së Kosovës, Fehmi Mehmeti ka siguruar bizneset se institucioni që e drejton është fuqishëm i angazhuar për të mbështetur rritjen e zhvillimit ekonomik. Në diskutimin e organizuar nga Oda Ekonomike Amerikane në Kosovës me titull: Ndikimi i sektorit bankar në zhvillimin ekonomik të Kosovës, Guvernatori Mehmeti ka thënë se […]

Mehmeti: Sektori bankar, kontribuues në rritjen ekonomike të vendit

05/12/2018
Guvernatori i Bankës Qendrore të Republikës së Kosovës, Fehmi Mehmeti ka thënë në konferencën vjetore të bankave se sektori bankar i Kosovës, në vitet e fundit ka rritur në masë të konsiderueshme rolin e tij në financimin e rritjes ekonomike në vend dhe se ky zhvillim pozitiv ka sjell përmirësime të vazhdueshme në qasjen në […]

BQK nënshkruan memorandum mirëkuptimi me Bankën Qendrore Evropiane

27/11/2018
Banka Qendrore e Republikës së Kosovës ka nënshkruar Memorandum Mirëkuptimi me Bankën Qendrore Evropiane (ECB – European Central Bank). Me këtë rast Guvernatori i BQK-së, Fehmi Mehmeti ka shprehur kënaqësinë për nënshkrimin e këtij memorandumi, i cili është i një rëndësie të madhe për BQK-në dhe Kosovën. “Ky memorandum, përveç tjerash ka për qëllim thellimin […]

BQK bashkëbisedoi me gazetarët për rolin e saj në mbështetje të zhvillimit ekonomik

27/11/2018
Në vazhdën e angazhimeve dhe bashkëpunimit të ndërsjellë, Banka Qendrore e Republikës së Kosovës, ka organizuar një bashkëbisem me gazetarët e mediave të Kosovës në lidhje me sektorët që i mbulon BQK-ja. Në adresimin para të pranishmëve, Guvernatori i Bankës Qendrore të Republikës së Kosovës, Fehmi Mehmeti ka thënë se pavarësisht pozicioneve të ndryshme, si […]

Zëvendësguvernatori Havolli merr pjesë në Konferencën vjetore të Bankës së Shqipërisë

02/11/2018
Zëvendësguvernatori i Bankës Qendrore të Republikës së Kosovës, Sokol Havolli po merr pjesë në konferencën vjetore të organizuar nga Banka e Shqipërisë dhe Shkolla Ekonomike dhe e Shkencave Politike të Londrës (London School of Economics and Political Science) me temën: Politika Monetare, Integrimi Ekonomik dhe “Normaliteti i Ri”. Në fjalën e tij para të pranishmëve, […]

BQK-ja shënon Ditën Botërore të Kursimeve

31/10/2018
Banka Qendrore e Republikës së Kosovës, për të tretin vit me radhë ka organizuar Ditën Botërore të Kursimeve. Pjesëmarrës në shënimin e kësaj dite kanë qenë nxënësit e Shkollës Fillore “Pavarësia”, nga Prishtina, të cilët kanë shfaqur aftësitë e tyre rreth mënyrave të kursimit të parave, ashtu edhe përmes vizatimeve të ndryshme. Edukimi dhe ngritja […]

Kredimarrja në Kosovë shënon ngritje të mëtejme në Raportin “Doing Business 2019”

31/10/2018
Banka Botërore ka publikuar raportin e të bërit biznes (Doing Business) për vitin 2019. Ky raport ka nxjerr si indikatorin më pozitiv për ambientin e të bërit biznes në Kosovë treguesin e kredimarrjes, duke e pozicionuar Kosovën në vendin e 12-të në botë për këtë tregues. Ky pozicion e radhit Kosovën para vendeve të rajonit […]

FMN-ja mbështet BQK-në në vlerësimin e ri të sektorit financiar

30/10/2018
Guvernatori i Bankës Qendrore të Republikës së Kosovës, Fehmi Mehmeti ka falënderuar Fondin Monetar Ndërkombëtar për përkrahjen e vazhdueshme që i ka dhënë Kosovës dhe në veçanti BQK-së në realizimin e objektivit së saj primar, mbrojtjen dhe ruajtjen e stabilitetit financiar. Në konferencën përmbyllëse të ekipit të misionit të FMN-së për Kosovën, Guvernatori Mehmeti ka […]

Zëvendësguvernatori z.Lulzim Ismajli mori pjesë në Konferencën e 8-të vjetore të organizuar nga Banka Qendrore e Polonisë

29/10/2018
Më 26 tetor 2018 në Varshavë të Polonisë është mbajtur konferenca e tetë me radhë mbi ardhmërinë e Ekonomisë Evropiane ku këtë vit u organizua nën titullin: “Misteri i Rritjes së Produktivitetit të Ulët në Evropë”. Në këtë konferencë Banka Qendrore e Kosovës është përfaqësuar nga Zëvendësguvernatori për Operacione Bankare z. Lulzim Ismajli. Gjatë konferencës […]

Çmimi i BQK-së për ekonomistë të rinj

29/10/2018
Në funksion të nxitjes së hulumtimeve mes ekonomistëve të rinj të Kosovës, Banka Qendrore e Republikës së Kosovës (BQK) ka krijuar mundësinë e dhënies së një çmimi për studimin më të mirë të paraqitur nga ekonomistët e rinj. Punimet duhet të jenë në domenin e sektorit financiar dhe zhvillimin ekonomik në Kosovë. Lidhur me këtë, […]

Guvernatori Mehmeti takoi ekipin e misionit të FMN-së për Kosovën

17/10/2018
Guvernatori i Bankës Qendrore të Republikës së Kosovës, Fehmi Mehmeti ka pritur në takimin hyrës misionin e ri të Fondit Monetar Ndërkombëtar, të kryesuar nga Stephanie Eble, udhëheqëse e Misionit të Fondit Monetar Ndërkombëtar për Kosovë. Guvernatori Mehmeti i ka njoftuar të pranishmit me situatën aktuale në sistemin financiar të Kosovës, në përgjithësi dhe sistemin […]

Delegacioni i Kosovës përfundoi pjesëmarrjen në takimet vjetore të BB dhe FMN-së

13/10/2018
Delegacioni i Kosovës i përbërë nga Guvernatori i BQK-së, Fehmi Mehmeti, ministri i Financave, Bedri Hamza dhe zyrtarë tjerë, kanë përfunduar pjesëmarrjen në takimet vjetore të Fondit Monetar Ndërkombëtar dhe të Bankës Botërore, të cilat u zhvilluan në Bali të Indonezisë nga data 9-13 tetor 2018. Në ditën e fundit të qëndrimit, Guvernatori Mehmeti dhe […]

Kosova merr mbështetje nga drejtues të lartë të FMN-së dhe Bankës Botërore

12/10/2018
Në ditën e tretë të takimeve vjetore të Fondit Monetar Ndërkombëtar dhe Bankës Botërore që po mbahet në Bali të Indonezisë, delegacioni i Bankës Qendrore të Republikës së Kosovës, i kryesuar nga Guvernatori Fehmi Mehmeti ka marrë pjesë në sesionin plenar të FMN-së dhe BB-së, ku fjalimet kryesore u mbajtën nga Presidenti i Indonezisë, shkëlqesia […]

Kosova dhe Turqia rritin bashkëpunimin në sektorin bankar

11/10/2018
Gjatë takimeve vjetore të Fondit Monetar Ndërkombëtar dhe Bankës Botërore që po mbahet në Bali të Indonezisë, Guvernatori i Bankës Qendrore të Republikës së Kosovës, Fehmi Mehmeti dhe Guvernatori i Bankës Qendrore të Republikës së Turqisë, Murat Çetinkaya kanë nënshkruar Memorandumin e Mirëkuptimit. Qëllimi i këtij Memorandumi të Mirëkuptimit është thellimi i marrëdhënieve dhe forcimi […]

Guvernatori Mehmeti takon drejtues të lartë të FMN-së

11/10/2018
Delegacioni i Bankës Qendrore të Republikës së Kosovës, në përbërje të Guvernatorit, Fehmi Mehmeti, Kryetarit të Bordit, Flamur Mrasori, Zëvendësguvernatorit, Sokol Havolli dhe Shefi i Kabinetit të Guvernatorit, Nexhat Miftari po vazhdon të marrë pjesë në takimet e rregullta vjetore të Fondit Monetar Ndërkombëtar dhe të Bankës Botërore, që po mbahen në Bali të Indonezisë. […]

Guvernatori i BQK-së, Fehmi Mehmeti po merr pjesë në takimet e rregullta vjetore të FMN-së dhe Bankës Botërore

10/10/2018
Një delegacion i lartë i Republikës së Kosovës i përbërë nga Guvernatori i Bankës Qendrore të Republikës së Kosovës, Fehmi Mehmeti dhe Ministri i Financave, Bedri Hamza po marrin pjesë në takimet rregullta vjetore të Fondit Monetar Ndërkombëtar dhe të Bankës Botërore, që po mbahet në Bali të Indonezisë. Delegacioni i Kosovës do të marrë pjesë […]

BQK dhe Banka Botërore rritin bashkëpunimin me qëllim të mbështetjes së rritjes ekonomike

25/09/2018
Guvernatori i Bankës Qendrore të Republikës së Kosovës Fehmi Mehmeti, ka pritur në takim menaxherin e Bankës Botërore për Kosovë dhe Maqedoni, Marco Mantovanelli me të cilin ka diskutuar për zhvillimet e fundit në sistemin financiar dhe angazhimin e BQK-së për të mbështetur zhvillimin dhe rritjen ekonomike të vendit. Guvernatori z.Mehmeti ka njoftuar z.Mantovanelli rreth […]

Rritet interesimi i bizneseve zvicerane për investime në Kosovë

19/09/2018
Guvernatori i Bankës Qendrore të Republikës së Kosovë, Fehmi Mehmeti ka pritur në takim kryetarin e Odës Ekonomike Zvicerano-Kosovare, Stefan Savkany. Në këtë takim është diskutuar për zhvillimet e fundit në sistemin financiar të Republikës së Kosovës dhe rolin e tij në mbështetje të zhvillimit dhe rritjes ekonomike të vendit. Me këtë rast, Guvernatori Mehmeti […]

BQK publikoi edicionin e ri të Raportit të Stabilitetit Financiar

19/09/2018
Banka Qendrore e Republikës së Kosovës (BQK) sot publikoi numrin e 13-të të Raportit të Stabilitetit Financiar (RSF), dokument ky që publikohet dy herë në vit. E veçanta e këtij edicioni të RSF-së është avancimi në përmbajtje dhe cilësi në funksion të sigurimit të objektivit parësor të BQK-së, atë të ruajtjes së stabilitetit financiar përmes […]

Zbulohet dizajni i plotë i kartëmonedhave të reja në vlerë prej 100€ dhe 200€

17/09/2018
Më 17 shtator 2018 Banka Qendrore Evropiane (BQE) zbuloj dizajnin e plotë të kartëmonedhave të reja (seria Europa) te denominimeve prej 100€ dhe 200€ që do të lëshohen në qarkullim më 28 maj 2019. Për më shumë klikoni këtu.

Deputetët e Kuvendit të Kosovës i japin mbështetje punës së BQK-së

14/09/2018
Guvernatori i Bankës Qendrore të Republikës së Kosovës, Fehmi Mehmeti ka prezantuar para deputetëve të Kuvendit të Republikës së Kosovës Raportin Vjetor të vitit 2017. Guvernatori Mehmeti ka thënë se gjatë vitit 2017 BQK-ja ka arritur që me sukses t’i realizojë objektivat e saj ligjore, duke siguruar një sistem financiar të qëndrueshëm dhe në shërbim […]

Guvernatori Mehmeti priti në takim Drejtorin e Zyrës Rajonale të Thesarit Francez

10/09/2018
Guvernatori i Bankës Qendrore të Republikës së Kosovë, Fehmi Mehmeti ka pritur në takim Drejtorin aktual të Zyrës Rajonale të Thesarit Francez, me seli në Sofje, Jean Marie Demange, drejtoreshën në ardhje Florence Dobelle dhe atasheun për bashpëpunim në Ambasadën e Francës në Kosovë, Joseph Giustiniani. Në këtë takim është diskutuar për zhvillimet e fundit […]

Mehmeti: BQK-ja, po përmbush standardet më të mira ndërkombëtare të rregullativës financiare

06/09/2018
“Dinamika me të cilën po zhvillohet rregullativa financiare ndërkombëtare kërkon resurse të konsiderueshme për t’u zbatuar nga bankat qendrore dhe kjo sigurisht se paraqet një sfidë të rëndësishme për bankat qendrore më të vogla, siç janë BQK-ja dhe bankat tjera të rajonit tonë. Sidoqoftë, përmes organizimeve të tilla ne do të jemi në gjendje që […]

Rritet interesimi i mërgimtarëve për investime në sektorin financiar

28/08/2018
Guvernatori i Bankës Qendrore të Republikës së Kosovës, Fehmi Mehmeti ka pritur një grup mërgimtarësh afaristë nga Gjermania dhe Austria. Ata janë informuar për së afërmi me të gjitha zhvillimet në sektorin financiar, përkatësisht atë bankar dhe mundësitë për investime. Guvernatori Mehmeti ka thënë se ky sektor vazhdon të ketë performancë të mirë dhe shkallë […]

Guvernatori Mehmeti njoftoi Ambasadoren e Finlandës Stjernvall me zhvillimet në sektorin financiar

10/08/2018
Guvernatori i Bankës Qendrore të Republikës së Kosovë, Fehmi Mehmeti ka pritur në takim ambasadoren e Finlandës në Kosovë, Pia Stjernvall. Guvernatori Mehmeti e ka njoftuar ambasadoren me zhvillimet e fundit në sektorin financiar, me theks të veçantë në sektorin bankar. “Sektori bankar vazhdon të ketë performancë të mirë dhe shkallë të lartë të qëndrueshmërisë. […]

Telegram ngushëllimi nga Guvernatori Mehmeti për familjen Demaçi

27/07/2018
Guvernatori i Bankës Qendrore të Republikës së Kosovës, Fehmi Mehmeti i ka shprehur ngushëllime familjes dhe gjithë qytetarëve të Kosovës për vdekjen e veprimtarit të shquar dhe simbolit të rezistencës së çështjes kombëtare, Adem Demaçi.     E nderuara familje e veprimtarit të çështjes kombëtare, Adem Demaçi, Me pikëllim mora lajmin për vdekjen e veprimtarit […]

Britania e Madhe do të vazhdojë ta mbështesë BQK-në

24/07/2018
Guvernatori i Bankës Qendrore të Republikës së Kosovë, Fehmi Mehmeti ka pritur në takim zëvendësambasadorin e Britanisë së Madhe në Kosovë, Tom Adams. Guvernatori Mehmeti ka njoftuar zëvendësambasadorin Adams për zhvillimet në sektorin financiar të vendit, në veçanti sektorin bankar, i cili vazhdon të performojë mirë, duke nënvizuar rritjen e aktivitetit të këtij sektori në […]

Presidenti Thaçi përgëzon BQK-në për ruajtjen e stabilitetit financiar

03/07/2018
 Guvernatori i Bankës Qendrore të Republikës së Kosovës, Fehmi Mehmeti është pritur nga Presidenti i Republikës së Kosovës, Hashim Thaci, të cilit i është dorëzuar Raporti Vjetor i BQK-së për vitin 2017. Presidenti Thaçi e ka përgëzuar guvernatorin Mehmeti dhe gjithë stafin e BQK-së për punën që janë duke e bërë në ruajtjen e stabilitetit […]

Bordi i BQK-së zgjedh Zëvendësguvernatorin

28/06/2018
 Bordi i Bankës Qendrore të Republikës së Kosovës, në mbledhjen e mbajtur më 28 qershor 2018, miratoi si në vijim: – Rregullore për Sistemin e Pagesave Ndërbankare; – Pasqyrat Financiare për tremujorin e parë të vitit 2018; dhe – Emërimin e z. Sokol Havolli Zëvendësguvernator të Bankës Qendrore të Republikës së Kosovës. Bordi i Bankës […]

Guvernatori z. Mehmeti priti në takim Drejtorin e GIZ-it për Kosovë dhe Maqedoni z. David Oberhuber

20/06/2018
Drejtori i GIZ-it, z. David Oberhuber vizitoi sot Bankën Qendrore të Republikës së Kosovës, ku u prit nga Guvernatori z. Fehmi Mehmeti. Me këtë rast, Guvernatori Mehmeti përgëzoi z. Oberhuber për pozitën e tij të re dhe i uroi mirëseardhje në Republikën e Kosovës. Në këtë takim, Guvernatori e njoftoi atë rreth zhvillimeve në sektorin […]

Guvernatori Mehmeti: BQK-ja ka ndërmarrë të gjitha masat për një stabilitet financiar të qëndrueshëm

16/06/2018
Guvernatori i Bankës Qendrore të Republikës së Kosovës, Fehmi Mehmeti po merr pjesë në Samitin e Ministriave të Financave, Guvernatorëve të Bankave Qendrore dhe Drejtorëve të Administratave Tatimore të rajonit që po mbahet në Beçiç të Malit të Zi. Temë diskutimi e këtij samiti është: “Stabiliteti financiar dhe monetar në rajon, dhjetë vjet pas krizës […]

Publikohet Raporti Vjetor i BQK-së për vitin 2017

14/06/2018
Banka Qendrore e Republikës së Kosovës ka publikuar Raportin Vjetor për vitin 2017, në të cilin gërshetohen të gjitha zhvillimet në sektorët që janë pjesë e përgjegjësive të BQK-së. Raporti Vjetor i BQK-së për vitin 2017, ashtu siç kërkohet me Ligjin mbi Bankën Qendrore, paraqet një pasqyrë të zhvillimeve ekonomike dhe financiare, si dhe të […]

Guvernatori Mehmeti ndau çmimet për ”Ekonomistë të Rinj”

12/06/2018
Në funksion të zhvillimit të hulumtimit ekonomik, Banka Qendrore e Republikës së Kosovës, tashmë tradicionalisht jep çmimin për hulumtuesit më të mirë të paraqitur nga ekonomistët e rinj, në fushën e sistemit financiar dhe zhvillimit ekonomik në vend. Në ambientet e BQK-së Guvernatori Mehmeti ndau çmimet për punimet fituese të paraqitura për çmimin Ekonomisti i […]

Banka Qendrore e Republikës së Kosovës dhe Banka e Shqipërisë, organizojnë Ekspozitën “Gjergj Kastrioti Skënderbeu në monedhën dhe kartëmonedhën shqiptare”

10/06/2018
Në kuadër të “Vitit Mbarëkombëtar Gjergj Kastrioti – Skënderbeu”, 140 vjetorit të Lidhjes Shqiptare të Prizrenit (10 qershor 1878) dhe 110 vjetorit të Kongresit të Manastirit, Banka Qendrore e Republikës së Kosovës dhe Banka e Shqipërisë organizojnë Ekspozitën “Gjergj Kastrioti Skënderbeu në monedhën dhe kartëmonedhën shqiptare”. Ekspozita është pjesë e agjendës shtetërore të organizuar nga […]

Mehmeti:BQK-ja, e angazhuar maksimalisht për zgjidhjen e çështjes së Kartonit të Gjelbër

08/06/2018
Guvernatori i Bankës Qendrore të Republikës së Kosovës, Fehmi Mehmeti bashkë me kryetarin e Komisionit për Buxhet dhe Financa në Kuvendin e Kosovës, Lumir Abdixhiku dhe zyrtarë tjerë të Qeverisë së Kosovës të ngarkuar për zgjidhjen e çështjes së Kartonit të Gjelbër, kanë takuar përfaqësuesit e lartë të "Uniqua Group Austria", me të cilët është […]

Guvernatori Mehmeti: BQK-ja ka përfituar shumë nga mbështetja e Bankës Botërore

06/06/2018
Guvernatori i Bankës Qendrore të Republikës Kosovës, Fehmi Mehmeti dhe Ministri i Financave, Bedri Hamza kanë takuar Drejtorin Ekzekutiv të Konstituencës së Bankës Botërore, ku bën pjesë edhe Kosova, Franciscus Godst. Guvernatori Mehmeti ka njoftuar Godst me zhvillimet e fundit në sektorin e financave dhe bashkëpunimin me institucionet financiare ndërkombëtare, me theks të veçantë me […]

Së shpejti marrëveshja e mirëkuptimit mes BQK-së dhe Bankës Qendrore Evropiane

30/05/2018
Guvernatori i Bankës Qendrore të Republikës së Kosovës, Fehmi Mehmeti ka takuar Zëvendësdrejtorin Gjeneral të Bankës Qendrore Evropiane, Dr. Rolf Klug. Guvernatori Mehmeti e informoi Zëvendësdrejtorin Gjeneral të BQE-së, me zhvillimet e fundit në sistemin bankar në Kosovë, si dhe me përafrimin e kornizës ligjore të BQK-së me atë të Bashkimit Evropian dhe Parimeve të […]

Deutsche Bundesbank do ta përkrahë BQK-në

30/05/2018
Guvernatori i Bankës Qendrore të Republikës së Kosovës, Fehmi Mehmeti gjatë vizitës në Frankfurt të Gjermanisë, ka takuar Zëvendëspresidentin dhe njëherit anëtarin e Bordit Ekzekutiv të Deutsche Bundesbank, Dr. Johannes Beermann. Në takimin e zhvilluar, Guvernatori Mehmeti e informoi Zëvendëspresidentin e Deutsche Bundesbank-ës, Beermann, me zhvillimet e fundit në ekonominë dhe sistemin financiar në Republikën […]

Guvernatori Mehmeti merr mbështetje nga Presidenti i BaFin, Dr. Felix Hufeld

29/05/2018
Guvernatori i Bankës Qendrore të Republikës së Kosovës, Fehmi Mehmeti gjatë vizitës zyrtare në Bonn dhe Frankfurt të Gjermanisë ka takuar Presidentin e Autoritetit Federal Mbikëqyrës Financiar (BaFin), Dr. Felix Hufeld. Në këtë takim Guvernatori Mehmeti e informoi Presidentin e BaFin,Dr. Hufeld, lidhur me zhvillimet e fundit në sistemin financiar në përgjithësi dhe sektorin bankar […]

Guvernatori Mehmeti takon grupin punues për ndryshimin e Ligjit për Bankat, Institucionet Mikrofinanciare dhe Institucionet Financiare Jobankare

25/05/2018
Guvernatori i Bankës Qendrore të Kosovës Fehmi Mehmeti është takuar me Grupin Punues të Komisionit për Buxhet dhe Financa rreth Mbikëqyrjes së zbatimit të Ligjit nr.04/L-093 për Bankat, Institucionet Mikrofinanciare dhe Institucionet Financiare Jobankare në Kosovë. Guvernatori Mehmeti ka thënë se BQK-ja ka regjistrin qendror dhe i njëjti është i qasshëm për publikun në faqen […]

Mehmeti: BQK-ja do të mbështesë projektet që mundësojnë rritje ekonomike dhe hapje të vendeve të reja të punës

24/05/2018
Guvernatori i Bankës Qendrore të Republikës së Kosovës, Fehmi Mehmeti ka pritur sot në takim ministrin e Infrastrukturës, Pal Lekaj. Temë e këtij takimi kanë qenë zhvillimet e përgjithshme në sektorin bankar dhe mbështetjen që BQK-ja mund të jap në realizimin e projekteve infrastrukturore. Guvernatori, Fehmi Mehmeti ka njoftuar ministrin Lekaj me trendet e përgjithshme […]

Kryeministri Haradinaj priti në takim Guvernatorin e Bankës Qendrore të Republikës së Kosovës z.Fehmi Mehmeti

07/05/2018
  “Banka Qendrore vazhdon të mbetet një ndër institucionet më kredibile në vend”, këto komente i bëri sot  Kryeministri i Republikës së Kosovës, Ramush Haradinaj, gjatë takimit  në Kryeministri  me Guvernatorin e Bankës Qendrore të Republikës së Kosovës, z. Fehmi Mehmeti. Më këtë rast ,Kryeministri Haradinaj vlerësoi lartë rolin e BQK-së  duke potencuar se  , […]

Guvernatori z.Mehmeti priti në takim Zëvendësudhëheqësin e Misionit të Ambasadës Gjermane z.Voss

30/04/2018
Zëvendësudhëheqës i Misionit të Ambasadës së Republikës Federale të Gjermanisë në Republikën e Kosovës z.Jan-Axel Voss, vizitoi sot Bankën Qendrore të Republikës së Kosovës, me ç’rast u mirëprit nga Guvernatori z.Fehmi Mehmeti. Me këtë rast, Guvernatori Mehmeti e njoftoi Zëvendësudhëheqësin e Misionit të Ambasadës Gjermane rreth zhvillimeve në sektorin financiar të vendit, duke nënvizuar rritjen […]

Delegacioni i BQK-së përfundon vizitën në Uashington

23/04/2018
Delegacioni i Bankës Qendrore të Republikës së Kosovës i udhëhequr nga Guvernatori z. Fehmi Mehmeti dhe Kryetari i Bordit të BQK-së z. Flamur Mrasori përfunduan vizitën në Shtetet e Bashkuara të Amerikës, ku nga datat 16-22 prill në Uashington DC, morën pjesë në takimet pranverore të Fondit Monetar Ndërkombëtar dhe Bankës Botërore. Gjatë kësaj vizite, […]

Gjatë qëndrimit të tij në Uashington Guvernatori Mehmeti mori mbështetje nga zyrtarë të lartë të Thesarit amerikan dhe menaxhmentit të FMN-së dhe Bankës Botërore

21/04/2018
Guvernatori i BQK-së Fehmi Mehmeti gjatë takimeve pranverore të Fondit Monetar Ndërkombëtar dhe Bankës Botërore që po mbahën në Uashington të Shteteve të Bashkuara të Amerikës ka zhvilluar takime me përfaqësues dhe zyrtarë të lartë të Thesarit Amerikan, Fondit Monetar Ndërkombëtar, Bankës Botërore dhe me homologë të tij nga vende të ndryshme të rajonit dhe […]

Guvernatori z.Fehmi Mehmeti takohet me Zëvendësdrejtorin e FMN-së z.Tao Zhang

20/04/2018
Në kuadër të takimeve në Sesionin Pranveror të FMN-së dhe BB, Guvernatori z.Fehmi Mehmeti është takuar me Zëvendësdrejtorin e FMN-së, z. Tao Zhang, të cilin e informoi mbi zhvillimet e përgjithshme në sistemin financiar dhe e falënderoi për përkrahjen e vazhdueshme që FMN-ja i ka ofruar BQK-së ndër vite. Guvernatori Mehmeti po ashtu ka zhvilluar […]

Guvernatori i Bankës Qendrore të Republikës së Kosovës z.Fehmi Mehmeti merr pjesë në takimet pranverore të FMN-së dhe të Bankës Botërore

16/04/2018
Guvernatori i Bankës Qendrore të Republikës së Kosovës z.Fehmi Mehmeti do të marrë pjesë në takimet e rregullta pranverore vjetore të Fondit Monetar Ndërkombëtar dhe të Bankës Botërore, të cilat do të zhvillohen në Uashington nga data 16-22 prill 2018. Përveç pjesëmarrjes në sesionin plenar të FMN-së dhe Bankës Botërore, Guvernatori Mehmeti pritet të marrë […]

Guvernatori z.Fehmi Mehmeti po merr pjesë në Konferencën e 7-të Vjetore të Hulumtimit të organizuar nga Banka Popullore e Maqedonisë

13/04/2018
Me moton: Rreth një dekade pas krizës – Drejt ciklit të ri global dhe normalizimit të politikës monetare, po zhvillon punimet Konferenca e 7-të Vjetore e Hulumtimit të organizuar nga Banka Popullore e Maqedonisë. Në këtë Konferencë po marrin pjesë përfaqësues nga institucionet e politikëbërjes dhe bota akademike, me qëllim të vetëm që të mundësojnë […]

Investitorë amerikanë të gatshëm për të investuar në sektorin bankar në Kosovë

10/04/2018
Guvernatori i Bankës Qendrore të Republikës së Kosovës z. Fehmi Mehmeti, më datë 10 prill 2018 priti në takim përfaqësuesit e Rrjetit të Bizneseve të Diasporës Shqiptare me seli në SHBA, të kryesuar nga Presidenti z. Nazar Mehmeti, Sekretari i Përgjithshëm z.Ismet Smajli dhe Drejtorin z.Naim Dedushaj. Guvernatori Mehmeti falënderoi delegacionin e  Rrjetit të Bizneseve të Diasporës […]

Guvernatori Mehmeti priti në takim Ambasadorin Amerikan Greg Delawie

29/03/2018
Ambasadori Delawie, uroi Guvernatorin Mehmeti për përzgjedhjen e tij në postin e guvernatorit dhe inkurajoi BQK-në të vazhdojë rrugën e saj në rregullimin e sektorit financiar dhe mbarëvajtjen e stabilitetit të sektorit. Një udhëheqësi e fuqishme dhe e lartë në BQK janë kyçe për fuqinë e vazhdueshme financiare të Kosovës dhe shprehu dëshirën e Ambasadës […]

PRESIDENTI I REPUBLIKËS SË KOSOVËS Z.HASHIM THAÇI DEKRETOI EMËRIMIN E FEHMI MEHMETIT NË POZITËN E GUVERNATORIT TË BANKËS QENDRORE TË REPUBLIKËS SË KOSOVËS

29/03/2018
E enjte, 29 mars 2018 Presidenti i Republikës së Kosovës z.Hashim Thaçi ka pritur sot në Presidencë,z.Fehmi Mehmeti. Gjatë këtij takimi Presidenti i Republikës z.Hashim Thaçi i ka dorëzuar Dekretin Guvernatorit të ri të Bankës Qendrore të Kosovës, z.Fehmi Mehmeti në pozitën e Guvernatorit të BQK-së. Presidenti me këtë rast ka lavdëruar punën e BQK-së […]

Christine Lagarde, Drejtoreshë Ekzekutive e Fondit Monetar Ndërkombëtar (FMN-së), uron Guvernatorin Fehmi Mehmeti për emërimin e tij, Guvernator i Bankës Qendrore të Republikës së Kosovës

29/03/2018
Përmes një letre dërguar Guvernatorit Fehmi Mehmeti, Znj. Christine Lagarde, Drejtoreshë Ekzekutive e Fondit Monetar Ndërkombëtar (FMN-së), ka thënë “Jam e bindur se nën udhëheqjen tuaj, Banka Qendrore e Republikës së Kosovës, do të vazhdojë të ketë progres në forcimin e stabilitetit të sektorit financiar, thellimin e ndërmjetësimit financiar dhe adresimin e sfidave të reja […]

U.D Guvernatori Mehmeti mori pjesë në Takimin Regjional të Guvernatorëve dhe Udhëheqësve të Sektorit Financiar në Rovinj

27/03/2018
Më 26-27 mars 2018, u.d Guvernatori i Bankës Qendrore të Republikës së Kosovës Mehmeti mori pjesë në Takimet e Guvernatorëve të Regjionit dhe Udhëheqësve të Sektorit Financiar, ku u diskutua lidhur me gjendjen e tanishme dhe të ardhmen e sistemit financiar në regjion. Temë kryesore e diskutuar gjatë kësaj tryeze të rrumbullakët të guvernatorëve këtë […]

U.d. Guvernatori i BQK-së z.Fehmi Mehmeti priti në takim përfaqësues të Bankës Gjermane për Zhvillim – KfW-së

22/03/2018
U.d. Guvernatori i Bankës Qendrore të Kosovës z. Fehmi Mehmeti, priti në takim udhëheqësin e KfW-së të Divizionit të Sektorit Financiar dhe Zhvillimit Ekonomik për Evropën Juglindore dhe Turqi z. Markus Aschendorf. Në takim u.d Guvernatori Mehmeti informoi z. Aschendorf lidhur me zhvillimet e fundit në sektorin financiar dhe lidhur me treguesit e shëndetit financiarë. […]

Bordi i Bankës Qendrore të Republikës së Kosovës sot me shumicë votash zgjodhi Prof. Dr. Flamur Mrasori për Kryetar të Bordit të BQK-së

22/03/2018
Z.Mrasori ka punuar në BQK për mbi 11 vite ku ka ushtruar funksione të rëndësishme,përfshirë funksionin e Sekretarit të Bordit Ekzekutiv të BQK-së dhe të Këshilltarit të Guvernatorit. Gjatë periudhës së shërbimit të tij në BQK, ai ishte i përfshirë në të gjitha proceset e rëndësishme për realizimin e objektivave të BQK-së. Si kryesues i […]

Fehmi Mehmeti zgjedhet Guvernator i Bankës Qendrore të Republikës së Kosovës

15/03/2018
Në seancën e sotme të Kuvendit të Kosovës, z.Fehmi Mehmeti është zgjedhur Guvernator i ri i Bankës Qendrore të Republikës së Kosovës. Z. Fehmi Mehmeti, që nga viti 2013, ishte emëruar në pozitën e Zëvendësguvernatorit për Mbikëqyrje Financiare, në Bankën Qendrore të Republikës së Kosovës. Z. Mehmeti është emëruar ushtrues detyre i Guvernatorit në shtator […]

Banka Qendrore e Kosovës së bashku me Shoqatën e Bankave të Kosovës fillojnë aktivitet për Javën Ndërkombëtare të Parasë

12/03/2018
Banka Qendrore e Kosovës së bashku me Shoqatën e Bankave të Kosovës kanë filluar aktivitetet në kuadër të Javës Ndërkombëtare të Parasë. Aktiviteti i sotëm ka filluar me nxënësit e klasës së katërt të shkollës fillore “Don Bosko”. Nxënësit fillimisht i ka përshëndetur Zëvendësguvernatori i BQK-së, z. Lulzim Ismajli, i cili tha se një ndër […]

BQK shpall konkurs për video nga fusha e edukimit financiar

12/03/2018
Banka Qendrore e Republikës së Kosovës  si institucioni më i lartë financiar në vend, organizon aktivitete të ndryshme me qëllim të ngritjes së njohurive ekonomike, financiare dhe informimit të publikut mbi funksionet dhe përgjegjësitë e Bankës Qendrore të Republikës së Kosovës. Për të shënuar Javën Ndërkombëtare të Parasë 2018- Banka Qendrore e Republikës së Kosovës […]

Banka Qendrore e Kosovës ka mbajtur konferencë me media për Javën Ndërkombëtare të Parasë

09/03/2018
U.D i Guvernatorit z.Fehmi Mehmeti fillimisht përshëndeti mediat dhe i falënderoi për mbështetjen e tyre që i japin BQK-së për të pasqyruar aktivitetet e saj, me qëllim të informimit sa më të drejtë të qytetarëve. U.D i Guvernatorit z.Mehmeti më pas foli për rëndësinë e kësaj jave, aktivitet ky me karakter ndërkombëtar, të cilin edhe […]

Bordi Ekzekutiv i BQK-së themeloi një organ të përhershëm për vlerësimin dhe adresimin e sfidave rregullative lidhur me paratë virtuale

27/02/2018
Në vazhdën e angazhimeve vlerësuese dhe paralajmëruese të BQK-së lidhur me dukurinë e parave virtuale, Bordi Ekzekutiv i BQK-së në mbledhjen e mbajtur më 26 shkurt 2018 ka themeluar një organ të përhershëm për vlerësimin dhe adresimin e sfidave rregullative lidhur me paratë virtuale. Ky organ i strukturuar në formën e një grupi këshillues do […]

U.d Guvernatori z. Mehmeti mori pjesë në Konferencën “Zhvillimi i profesionit të kontabilitetit dhe auditimit në dekadën e parë të Pavarësisë”

16/02/2018
Në shënim të 10 vjetorit të Pavarësisë së Republikës së Kosovës, u.d Guvernatori i Bankës Qendrore të Republikës së Kosovës, z. Fehmi Mehmeti, mori pjesë në konferencën “Zhvillimi i profesionit të kontabilitetit dhe auditimit në dekadën e parë të Pavarësisë”, e organizuar nga Shoqata e Kontabilistëve të Çertifikuar dhe Auditorëve të Kosovës (ShKÇAK), në të […]

U.d Guvernatori Mehmeti mori pjesë në forumin ekonomik “10 Vjetori i Pavarësisë Ekonomike të Kosovës”

16/02/2018
Në prag të 10 vjetorit të shpalljes së pavarësisë së Kosovës, u.d Guvernatori i Bankës Qendrore të Republikës së Kosovës, z. Fehmi Mehmeti mori pjesë në forumin ekonomik “10 Vjetori i Pavarësisë Ekonomike të Kosovës” të organizuar nga Oda Ekonomike e Kosovës, ku morën pjesë edhe Presidenti i Republikës së Kosovës z. Hashim Thaçi dhe […]

U.D i Guvernatorit të BQK-së z.Fehmi Mehmeti takon zëvendësdrejtorin menaxhues të FMN-së Tao Zhang

15/02/2018
Zëvendësdrejtori menaxhues i Fondit Monetar Ndërkombëtar Tao Zhang po qëndron për vizitë zyrtare në Republikën e Kosovës, ku është pritur në takim nga u.d Guvernatori i Bankës Qendrore të Kosovës Fehmi Mehmeti dhe Ministri i Financave Bedri Hamza. U.d. Guvernatori i Bankës Qendrore të Kosovës Fehmi Mehmeti, duke falënderuar z. Tao Zhang për mbështetjen e […]

Zëvendësguvernatori për Operacione Bankare z. Lulzim Ismajli zhvillon vizitë pune në qendrën për pocesimin e pagesave me kartela në Stamboll, (Bankalararasi Kart Merkezi – BKM)

09/02/2018
Në funksion të shkëmbimit të përvojave dhe njohjes me zhvillimet e e reja në fushën e shërbimeve të pagesave, Zëvendësguvernatori për Operacione Bankare z. Lulzim Ismajli dhe Drejtori i Sistemit të Pagesave z. Dardan Fusha, vizituan institucionin për procesimin e pagesave me kartela BKM në Stamboll, të themeluar nga sektori bankar në Turqi, i cili […]

Bordi i FMN-së për Kosovë ka mirëpritur performancën e mirë ekonomike të Kosovës dhe reformat që janë ndërmarrë

07/02/2018
Bordi i FMN-së  ka mirëpritur përformancën e mirë ekonomike të Kosovës dhe reformat që janë ndërmarrë, si  dhe i ka bërë thirrje autoriteteve që t’i përshpejtojnë edhe më shumë reformat strukturore. Këto komente kanë dalë nga përmbyllja e suksesshme e Mbledhjes së Bordit  të FMN-së për Kosovë ku është diskutuar rreth raportit të stafit të […]

Paralajmërim lidhur me përdorimin e parave virtuale

31/01/2018
Banka Qendrore e Republikës së Kosovës duke marr parasysh zhvillimet e reja si dhe duke parë interesimin e publikut sa i përket parave virtuale, përsërit komunikatën për të paralajmëruar qytetarët lidhur me rreziqet për humbjet financiare që mund t’i pësojnë nga investimi në para virtuale. Paratë virtuale nuk njihen si mjet ligjor i pagesës apo […]

U.d. Guvernatori Mehmeti mori pjesë në Forumin e Evropës Qendrore dhe Lindore 2018, të organizuar nga EuroMoney Center në Vjenë

17/01/2018
Më 16 dhe 17 janar 2018, një delegacion i BQK-së i udhëhequr nga U.D i Guvernatorit të BQK-së z. Fehmi Mehmeti mori pjesë në Forumin e Evropës Qendrore dhe Lindore, i organizuar nga EuroMoney Center, në të cilën morën pjesë guvernatorë, ministra të financave dhe përfaqësues të institucioneve financiare. Në konferencë u diskutuan tema të […]

Shitja e Kartonit të gjelbër në Kosovë, nga persona të palicencuar është e kundërligjshme

05/01/2018
Në kohët e fundit, Banka Qendrore e Republikës së Kosovës (BQK) është njoftuar se në Kosovë ka persona të cilët shesin kartona të gjelbër. Kartoni i Gjelbër është certifikatë e lëshuar nga ndonjë kompani e sigurimit e cila është anëtare e Byrosë kombëtare, që është anëtare e Këshillit të Byrove. Sistemi ndërkombëtar i sigurimit të […]

BQK mbajti konferencën e fundvitit me media

20/12/2017
Banka Qendrore e Republikës së Kosovës ka arritur me sukses të realizojë objektivat e saj ligjore duke siguruar një sistem financiar stabil dhe me trend të kënaqshëm të zhvillimit, i cili ka vazhduar të jetë një ndër mbështetësit kryesor të zhvillimit ekonomik të vendit, ka theksuar U.D.i Guvernatorit z.Fehmi Mehmeti në konferencën e fundvitit me […]

Kosova vazhdon të ketë përformancë të qëndrueshme të sektorit financiar

12/12/2017
Pas përfundimit të vizitës së së delegacionit të Misionit të Fondit Monetar Ndërkombëtar në Kosovë, të kryesuar nga znj.Stephanie Eble, në ambientet e Qeverisë së Kosovës u mbajtë një konferencë për media, ku folën Ministri i Ministrisë së Financave z.Bedri Hamza, znj.Stephanie Eble, udhëheqësja e Misionit të Fondit Monetar Ndërkombëtar për Kosovë dhe z.Fehmi Mehmeti […]

Kumtesë për shtyp

06/12/2017
Paneli për përzgjedhjen e kandidatëve për Guvernator, pas vlerësimit të integritetit, përgatitjes profesionale, shkathtësive teknike, njohurive të sistemit financiar si dhe njohurive për politika mikro dhe makro ekonomike si dhe pas vlerësimit të përformancës së treguar gjatë intervistës, ka bërë  listën përfundimtare për rekomandim  Kuvendit dhe Qeverisë së Republikës së Kosovës, me kandidatët si në […]

Fjalimi i U.D. i Guvernatorit Mehmeti në Konferencën vjetore të Shoqatës së Bankave të Kosovës

01/12/2017
Konferenca vjetore e Shoqatës së Bankave të Kosovës po zhvillon punimet me temën:“Reduktimi i transaksioneve me para të gatshme, mundësitë dhe sfidat”. Në fjalën e tij U.D. i Guvernatorit Fehmi Mehmeti  i cili po merr pjesë në këtë konferencë theksoi se sektori bankar në Kosovë vazhdon të ketë rol kyç në zhvillimin ekonomik të vendit. Edhe […]

Lista e kandidatëve të cilët kanë aplikuar për pozitën e Guvernatorit të Bankës Qendrore të Republikës së Kosovës

01/12/2017
              1. Drilon Mataj 2. Fehmi Mehmeti 3. Fatime Rexhepi 4. Besnik Krasniqi 5. Shkëndije Himaj 6. Shukri Gashi 7. Agron Hajdini 8. Qëndresa Gashi 9. Bashkim Isufi 10. Arben Mustafa 11. Ardian Uka 12. Driton Qehaja 13. Besnik Bislimi 14. Avni Jashari 15. Safet Merovci 16. Shefki Deliu […]

Një delegacion i BQK-së i kryesuar nga Kryetari i Bordit të BQK-së z. Bedri Peci po zhvillojnë një vizitë zyrtare në Bankën Qendrore të Suedisë

24/11/2017
Bashkëpunimeve të Bankës Qendrore të Republikës së Kosovës me bankat homologe dhe institucionet financiare ndërkombetare të Evropës dhe me gjërë i shtohet edhe bashkëpunimi me Bankën e njohur në botë, Riksbank e Suedisë . Një delegacion i lartë i Bankës Qendrore të Republikës së Kosovës, i kryesuar nga kryetari i Bordit Prof. Dr. Bedri Peci […]

Çmimi i BQK-së për ekonomistët e rinj

23/11/2017
Në funksion të nxitjes së hulumtimeve mes ekonomistëve të rinj të Kosovës, Banka Qendrore e Republikës së Kosovës (BQK) ka krijuar mundësinë e dhënies së një çmimi për studimin më të mirë të paraqitur nga ekonomistët e rinj. Punimet duhet të jenë në domenin e sektorit financiar dhe zhvillimin ekonomik në Kosovë. Lidhur me këtë, […]

Konferenca e BQK, OeNB, EIB “Qasja në Financa, Kreditimi Bankar dhe Sektorët Bankar në vendet e Evropës Qendrore, Lindore dhe Juglindore”

21/11/2017
Më 14 nëntor, 2017 në Swiss Diamond Hotel, Prishtinë, Banka Qendrore e Republikës së Kosovës (BQK), Banka Kombëtare e Austrisë (OeNB) dhe Banka Evropiane për Investime (EIB) bashkërisht organizuan Konferencën Ndërkombëtare “Qasja në Financa, Kreditimi Bankar dhe Sektorët Bankarë në vendet e Evropës Qendrore, Lindore dhe Juglindore”. Konferenca ofroi një mundësi për dialog të gjerë […]

Ka përfunduar Konferenca Ndërkombëtare “Qasja në financa, kreditimi bankar dhe sektorët bankarë në vendet e Evropës Qendrore, Lindore dhe Juglindore”

14/11/2017
Banka Qendrore e Republikës së Kosovës në bashkëpunim me Bankën Kombëtare të Austrisë dhe me Bankën Investive Evropiane, ka zhvilluar Konferencën e nivelit të lartë Ndërkombëtar “Qasja në Financa, Kreditimi Bankar dhe Sektorët Bankarë në vendet e Evropës Qendrore, Lindore dhe Juglindore”. Në këtë konferencë janë trajtuar tema dhe çështje të rëndësishme për rëndësinë e […]

U.D. i Guvernatorit, z. Fehmi Mehmeti dhe Ministri i Financave z.Bedri Hamza pritën në takim Drejtoreshën e Konstituencës së FMN-së për Kosovën Michaela Erbenova

13/11/2017
U.D i Guvernatorit të Bankës Qendrore të Kosovës, Fehmi Mehmeti dhe Ministri i Financave Bedri Hamza, takuan sot Drejtoreshën e Konstituencës së FMN-së për Kosovën Michaela Erbenova, me të cilën diskutuan për punën e konstituencës së FMN-së, pjesë e së cilës është edhe Kosova. Në këtë takim gjithashtu u diskuta edhe për mbështetjen e mbarëvajtjes […]

Organizohet Konferenca “Qasja në Financa, Kreditimi Bankar dhe Sektorët Bankarë në vendet e Evropës Qendrore, Lindore dhe Juglindore”

13/11/2017
Banka Qendrore e Republikës së Kosovës, Banka Kombëtare e Austrisë dhe Banka Investive Evropiane bashkëorganizojnë Konferencën Ndërkombëtare “Qasja në Financa, Kreditimi Bankar dhe Sektorët Bankarë në vendet e Evropës Qendrore, Lindore dhe Juglindore”, që do të mbahet më 14 nëntor, 2017 në Swiss Diamond Hotel, Prishtinë. Qëllimi i organizimit të kësaj konference është trajtimi i […]

Ka përfunduar punimet Konferenca Vjetore e Bankës së Shqipërisë

10/11/2017
Ka përfunduar punimet Konferenca tradicionale vjetore e Bankës së Shipërisë e bashkëorganizuar me Universitetin e Oksfordit, më konkretisht me Kolegjin St Anthony. Gjatë punimeve të kësaj Konference u arrit në përfundimin se politika monetare po gjenë mbështetje në instrumentet e tjera financiare. Në këtë mënyrë, ajo mund të përfitojë nga zhvillimi i mëtejshëm i institucioneve […]

U.D i Guvernatorit të BQK-së z. Fehmi Mehmeti po merr pjesë në Konferencën vjetore të organizuar nga Banka e Shqipërisë

09/11/2017
Banka e Shqipërisë, në bashkëpunim me Qendrën e Studimeve të Evropës Juglindore të Universitetit të Oksfordit, po zhvillon konferencën e saj vjetore me temë: “Zhvillimet në tregun bankar dhe infrastruktura e tregjeve financiare. Roli i strukturës, madhësisë dhe infrastrukturës së tregjeve në zbutjen e rreziqeve dhe ecurinë e ndërmjetësit financiar”, në të cilën po merr […]

BQK mirëpret vlerësimin e Bankës Botërore, në veçanti përmirësimit të shënuar në shtyllën e qasjes në financa

02/11/2017
BQK mirëpret vlerësimin e Bankës Botërore në Raportin e Lehtësisë së të Bërit Biznes, mbi përkrahjen e përmirësimit të pozicionit të përgjithshëm në rangim, dhe në veçanti përmirësimit të shënuar në shtyllën e qasjes në financa dhe marrjen e kredive. Raporti i të bërit biznes sa i përket qasjes në financa, ndër tjerash mat fushëveprimin, […]

Banka Qendrore e Republikës së Kosovës dhe Muzeu i Kosovës shënuan Ditën Botërore të Kursimeve

31/10/2017
Me moton e ardhmja jonë fillon me kursimet Banka Qendrore e Republikës së Kosovës në bashkëpunim me Muzeun e Kosovës kanë shënuar Ditën Botërore të Kursimeve. Pjesë e këtij aktiviteti kanë qenë nxënës të shkollave fillore të kryeqytetit të cilët kanë vizituar ekspozitën me monedha ilire, monedha e kartëmonedha euro. Ekspozita po mbahet në ambientet […]

U.D i Guvernatorit z.Fehmi Mehmeti priti në takim Përfaqësuesen e Zyrës së Bashkimit Evropian në Prishtinë znj. Natalya Apostolova

19/10/2017
U.D i Guvernatorit z.Mehmeti falënderoi fillimisht znj. Apostolova për mbështetjen e vazhdueshme që në vazhdimësi Zyra e Bashkimit Evropian në Prishtinë ka treguar për institucionet tona në të gjitha sferat. Jemi të vetëdijshëm që zhvillimi i sektorit financiar mbetet njëri nga parakushtet kryesore për zhvillimin e qëndrueshëm ekonomik të vendit theksoi z.Mehmeti.  Roli i Bankës […]

U.D i Guvernatorit të BQK-së z. Mehmeti dhe delegacioni i Kosovës përfunduan pjesëmarrjen në takimet vjetore të BB dhe FMN-së

16/10/2017
U.D i Guvernatorit të Bankës Qendrore të Republikës së Kosovës z. Fehmi MEHMETI dhe delegacioni nga Kosova kanë përfunduar pjesëmarrjen në takimet e rregullta të Sesionit Vjeshtor të Fondit Monetar Ndërkombëtar dhe të Bankës Botërore, të cilat u zhvilluan në Uashington DC nga data 10-15 tetor 2017. U.D i Guvernatorit, përveç pjesëmarrjes në sesionet plenare […]

U.D i Guvernatorit zhvillon takime vjetore me FMN dhe Bankë Botërore

13/10/2017
Në kuadër të takimeve të FMN-së dhe Bankës Botërore që po mbahen në Uashington D.C. delegacioni i BQK-së i kryesuar nga U.D i Guvernatorit të BQK-së z. Fehmi Mehmeti, ka zhvilluar takime me zyrtarin e lartë të Thesarit Amerikan z. PAUL Leonovich dhe ekipin e tij. Në këtë takim U.D i Guvernatorit z.Mehmeti ka falënderuar […]

U.D. i Guvernatorit të Bankës Qendrore të Kosovës z. Fehmi Mehmeti po merr pjesë në takimet e rregullta vjetore të Fondit Monetar Ndërkombëtar dhe të Bankës Botërore

11/10/2017
Një delegacion i lartë i Republikës së Kosovës i kryesuar nga Ministri i Financave z.Bedri Hamza, dhe i shoqëruar nga u.d.i Guvernatorit të Bankës Qendrore të Kosovës z. Fehmi Mehmeti, gjenden për vizitë zyrtare në Shtetet e Bashkuara të Amerikës, ku po marrin pjesë në takimet e rregullta vjetore të Fondit Monetar Ndërkombëtar dhe të […]

U.D i Guvernatorit Fehmi Mehmeti konfirmon qëndrueshmërinë e sektorit bankar në Kosovë

06/10/2017
Ka përfunduar misioni vlerësues i Fondit Monetar Ndërkombëtar në Kosovë. Gjatë kësaj vizite dhe nga takimet e zhvilluara me akterët e institucioneve finaciare të vendit është konfirmuar se Kosova ka një stabilitet financiar. Gjatë konferencës së sotme të mbajtur me mediat e vendit, Ushtruesi i Detyrës së Guvernatorit të Bankës Qendrore të Kosovës (BQK), z. […]

Banka Qendrore e Republikës së Kosovës lanson Programin e Edukimit Financiar

05/10/2017
Banka Qendrore e Republikës së Kosovës në bashkëpunim me Child & Youth Finance International (CYFI), Europian Fund for Southeast Europe (EFSE) dhe Shoqatën e Bankave të Kosovës (SBK), ka mbajtur sot takimin e tretë të Grupit rajonal të punës për edukimin financiar të të rinjve dhe përfshirjen financiare për Evropën Juglindore. Në takim janë prezantuar […]

Një delegacion i lartë i FMN-së u pritën në takim nga U.D Guvernatorit z.Fehmi Mehmeti

02/10/2017
Z.Fehmi Mehmeti, u.d. i Guvernatorit të Bankës Qendrore të Republikës së Kosovës me ekipin e tij kanë pritur sot në takim delegacionin nga Fondi Monetar Ndërkombëtar, të kryesuar nga z. Jacques Miniane, shef i Misionit për Kosovë në largim dhe znj. Stephanie Eble, shefe e re e Misionit për Kosovën. Z.Mehmeti falënderoi delegacionin e Fondit […]

Vizita e delegacionit të lartë nga Banka Popullore e Republikës së Maqedonisë

20/09/2017
Z. Fehmi Mehmeti, u.d. i Guvernatorit të Bankës Qendrore të Republikës së Kosovës, i shoqëruar nga z. Lulzim Ismajli- Zëvendësguvernatori i BQK-së kanë pritur sot në takim delegacionin nga Banka Popullore e Republikës së Maqedonisë, të kryesuar nga z. Fadil Bajrami Zëvendësguvernator në Bankën Popullore të Republikës së Maqedonisë. Z. Mehmeti falënderoi z. Bajramin për […]

Bordi i Bankës Qendrore të Republikës caktoi në pozitën e ushtruesit të detyrës së Guvernatorit z. Fehmi Mehmeti

11/09/2017
Bordi i Bankës Qendrore të Republikës së Kosovës në mbledhjen e jashtëzakonshme të mbajtur sot ka diskutuar çështjen e plotësimit të pozitës së Guvernatorit. Bordi pasi ka analizuar situatën e krijuar pas dorëheqjes së Guvernatorit Hamza, mori vendim duke e caktuar  z. Fehmi Mehmeti, për Ushtrues detyre të Guvernatorit deri në zgjedhjen e Guvernatorit të […]

Guvernatori i Bankës Qendrore të Kosovës (BQK), Bedri Hamza, ka dhënë dorëheqje nga pozita në BQK

10/09/2017
Si rezultat i rrethanave dhe zhvillimeve të reja të krijuara në sferën e ndërtimit të institucioneve të reja- Qeverisë së Republikës së Kosovës , Guvernatori i Bankës Qendrore të Republikës së Kosovës z.Bedri  Hamza ka mbajtur një konferencë shtypi sot në ambientet e BQK-së, ku ka dhënë dorëheqjen e tij nga posti i Guvernatorit.  Deri […]

Guvernatori Hamza priti drejtoreshën e Bankës Botërore për Ballkanin Perëndimor znj.Gelder

07/09/2017
Guvernatori i Bankës Qendrore të Republikës së Kosovës z.Bedri Hamza me bashkëpunëtorë, ka pritur sot në Qendrën e Vazhdimësisë së Punës së BQK-së në Prizren, Drejtoreshën e Bankës Botërore për Ballkanin Perëndimor zonjën Linda Van Gelder të shoqëruar nga Marko Mantovanelli, Drejtor i Zyrës së Bankës Botërore në Republikën e Kosovës. Guvernatori Hamza e ka […]

Përfundon programi me studentë për praktikë profesionale në BQK për vitin 2017

25/08/2017
Studentë të dalluar nga universitete të ndryshme të Kosovës kanë vijuar programin e praktikës profesionale në BQK i cili është mbajtur për katër javë gjatë muajit korrik dhe gusht 2017. Objektivi kryesor i këtij programi është që me studentë të përzgjedhur të ndahen përvojat e stafit të BQK-së dhe të realizohen projekte konkrete. Përzgjedhja e […]

Guvernatori Bedri Hamza në emër të Bankës Qendrore të Republikës së Kosovës ngushëlloi familjen Rexhepi, pas ndarjes nga jeta të ish-kryeministrit Bajram Rexhepi

22/08/2017
Prishtinë 22.08.2017 Guvernatori Bedri Hamza në emër të Bankës Qendrore të Republikës së Kosovës ngushëlloi familjen Rexhepi, pas ndarjes nga jeta të ish-kryeministrit Bajram Rexhepi. E nderuara Familje Rexhepi, Me pikëllim të thellë morëm lajmin për ndarjen nga jeta të ish-kryeministrit z. Bajram Rexhepi. Kjo ikje e hershme e tij nuk është humbje vetëm për […]

Ambasadorja e Gjermanisë në Kosovë, zj. Angelika Viets vizitoi BQK-në

08/08/2017
Guvernatori i Bankës Qendrore të Republikës së Kosovës, z. Bedri Hamza, ka pritur sot në takim lamtumirës, Ambasadoren e Gjermanisë zj. Angelika Viets e cila ishte e shoqëruar nga zëvendësambasadori gjerman Jan-Axel Voss. Guvernatori Hamza, ka falënderuar ambasadoren Viets, për mbështetjen e vazhdueshme që BQK-ja ka marrë nga Qeveria Gjermane, dhe ka shprehur bindjen që […]

Guvernatori Hamza merr pjesë në konferencën e nivelit të lartë në Dubrovnik

11/07/2017
Guvernatori i BQK-se, Bedri Hamza, është duke marrë pjesë në konferencën e nivelit të lartë e organizuar nga FMN-ja dhe Banka Nacionale e Kroacisë, e cila po mbahet në qytetin e Dubrovnikut. Tema bosht e konferencës është "Përshpejtimi i konvergjencës në Evropën Qendrore, Lindore dhe Juglindore". Përveç guvernatorëve e ministrave të financave të shteteve të […]

Në Prishtinë u mbajt takimi i sektorit të Sigurimeve Bujqësore në Kosovë

11/07/2017
Me qëllim të prezentimit të Projekti për Sigurime Bujqësore , për të gjitha palët e interesit në Kosovë dhe të krijimit të një platforme për diskutime sektoriale në fushat potenciuale për aktivitetet e përbashkëta, sot në Prishtinë janë mbledhur pjesëmarrës dhe përfaqësues të Ministrisë së Bujqesisë, BQK-së,kompanive të sigurimeve, brokerët,bankat,IMF-të, fermerët dhe IFC-ja. Qëllimi kësaj […]

Zëvendësguvernatori Mehmeti po merr pjesë në Samitin “Stabiliteti regjional financiar në ambientin e ri global” që po mbahet në Beçiç të Malit të Zi

16/06/2017
Zëvendësguvernatori i Bankës Qendrore të Republikës së Kosovës, z.Fehmi Mehmeti po merr pjesë në Samitin e Guvernatorëve të Bankave Qendrore, Ministrave të Financave dhe Drejtorëve të Administratave Tatimore të Regjionit, i cili po zhvillon punimet në Beçiç të Malit të Zi me temën “Stabiliteti regjional financiar në ambientin e ri global”. Në sesionin e Panelistëve […]

Guvernatori Hamza viziton institucionet financiare në Gjermani

09/06/2017
Guvernatori i Bankës Qendrore të Republikës së Kosovës, Bedri Hamza ka zhvilluar vizitë zyrtare në Insitucionet Financiare në Gjermani. Gjatë kësaj vizite, Guvernatori Hamza është takuar me Presidentin e BaFin-it , Dr. Felix Hufeld me të cilin ka diskutuar për bashkëpunimin e mëtutjeshëm ndërinstitucional. Guvernatori Hamza ka falënderuar Presidentin Hufeld për bashkëpunimin e vazhdueshëm që […]

Banka Qendrore e Republikës së Kosovës implementon sistemin e ri të Regjistrit të Kredive

05/06/2017
Duke filluar nga sot, 5 qershor 2017, Sistemi i Regjistrit të Kredive të Kosovës (RKK) që përdoret nga bankat dhe institucionet mikrofinanciare është zëvendësuar me një sistem të ri. Ky sistem është i zhvilluar sipas standardeve dhe teknologjisë së fundit të fushës së raportimit kreditor. RKK është vënë në funksion për herë të parë në […]

Paralajmërim lidhur me përdorimin e parave virtuale

01/06/2017
Banka Qendrore e Republikës së Kosovës lëshon këtë komunikatë për të paralajmëruar qytetaret lidhur me përdorimin e mundshëm të parave virtuale në Republikën e Kosovës. Përdorimi i parave virtuale, siç është për shembull Bitcoin, nuk është i rregulluar ligjerisht dhe përbën një rrezik që mund të rezultojë me humbje financiare. Të gjithë përdoruesit e mundshëm […]

Vizita e fëmijëve të SOS Fshatit në BQK

31/05/2017
Në kuadër të programit të edukimit financiar, më 30 maj 2017 është organizuar vizita e fëmijëve të SOS Fshatit, në Bankën Qendrore të Republikës së Kosovës, ku këta fëmijë ishin të ftuarit e veçantë të Guvernatorit të Bankës Qendrore të Kosovës, z. Bedri Hamza. Gjatë zhvillimit të bashkëbisedimit të Guvernatorit me fëmijë, u diskutuan çështje […]

BQK-ja organizoi tryezë me rastin e muajit ndërkombëtar të ndërgjegjësimit për auditimin e brendshëm

30/05/2017
Ashtu sikurse në të gjitha vendet e botës edhe BQK-ja, përkatësisht Departamenti i Auditimit të Brendshem ka organizuar një tryezë me rastin e shënimit të muajit ndërkombetarë të ndërgjegjësimit për auditimin e brendshëm. Tryeza e organizuar me rastin e kësaj ngjarje u titullua “Roli dhe Rëndësia e Auditimit të Brendshëm”. Shënimi i kësaj ngjarje në […]

BQK-ja u përfaqësua në konferencën vjetore të EFSE-së e cila u mbajt në Split të Kroacisë

23/05/2017
Më 17-18 maj 2017, një delegacion i Bankës Qendrore të Republikës së Kosovës, në përbërje të të cilit ishin edhe z. Fehmi Mehmeti, zëvendësguvernator për mbikëqyrje financiare dhe znj. Shkëndije Himaj, koordinatore për funksione të përgjithshme, ka marrë pjesë në takimet e organizuara nga EFSE (European Fund for SouthEast Europe) në Split të Kroacisë si […]

Zëvendësguvernatori z.Lulzim Ismajli mori pjesë në mbledhjet e konstituencës së Fondit Monetar Ndërkombëtar dhe Bankës Botërore në Slloveni

22/05/2017
Më 19-20 maj 2017 në Ljubljanë të Sllovenisë janë zhvilluar takimet e Konstituencës së Fondit Monetar Ndërkombëtar dhe Bankës Botërore. Në këtë takim Banka Qendrore e Kosovës është përfaqësuar nga Zëvendësguvernatori për Operacione Bankare z. Lulzim Ismajli. Mbledhjet e konstituencës të Fondit Monetar Ndërkombëtar dhe Bankës Botërore janë mbledhje të cilat mbahen një herë në […]

Prezentohen aktivitetet e zhvilluara dhe rezultatet e delegacionit të Kosovës nga takimet pranverore të FMN dhe BB

26/04/2017
Guvernatori i Bankës Qendrore të Republikës së Kosovës mori pjesë në konferencën për media të organizuar nga Ministria e Financave, e ku përveç tij morën pjesë edhe nikoqiri- Ministri i Financave Avdullah Hoti, si dhe përfaqësuesi Rezident i Fondit Monetar Ndërkombëtar në Kosovë Ruud Vermeule. Tema e e konferencës kishte të bënte lidhur me aktivitetet […]

Guvernatori Hamza dhe delegacioni pjesëmarrës nga Kosova përfunduan takimet e Sesionit Pranveror të FMN-së dhe Bankës Botërore në Washington D.C

24/04/2017
Guvernatori i Bankës Qendrore të Republikës së Kosovës z. Bedri Hamza dhe delegacioni nga Kosova kanë përfunduar pjesëmarrjen në takimet e rregullta të Sesionit Pranveror të Fondit Monetar Ndërkombëtar dhe të Bankës Botërore, të cilat u zhvilluan në Uashington DC nga data 17-23 prill. Guvernatori, përveç pjesëmarrjes në sesionet plenare të FMN-së dhe të BB-së, […]

Guvernatori Hamza gjatë qëndrimit në Uashington nënshkroi marrëveshje të bashkëpunimit me Bankën për Rezervë Federale të New York-ut

21/04/2017
Guvernatori z. Bedri Hamza gjatë qëndrimit në takimet pranverore të Fondit Monetar Ndërkombëtar dhe Bankës Botërore që po mbahen në Uashington D.C në SHBA ka pranuar mbështetjen e Departamentit të Shtetit dhe Thesarit Amerikan për Bankën Qendrore të Republikës së Kosovës. Për të thelluar bashkëpunimin në mes të Bankës Qendrore të Republikës së Kosovës dhe […]

Guvernatori i Bankës Qendrore të Republikës së Kosovës po merr pjesë në takimet vjetore të FMN-së dhe Bankës Botërore

20/04/2017
Guvernatori i Bankës Qendrore të Republikës së Kosovës z. Bedri Hamza po merr pjesë në takimet e rregullta të sesionit pranveror të Fondit Monetar Ndërkombëtar dhe të Bankës Botërore të cilat po zhvillohen në Uashington DC . Gjatë qëndrimit në takimet pranverore të FMN-së dhe të BB-së ,Guvernatori Hamza së bashku me Ministrin e Financave […]

Kosova do të implementojë Sistemin e Avancuar të Shpërndarjes së të Dhënave të Përgjithshme të FMN-së

14/04/2017
Një mision nga departamenti i statistikës i Fondit Monetar Ndërkombëtar (FMN) vizitoi Prishtinën nga 6-13 prill, 2017, për të ndihmuar autoritetet kosovare në implementimin e Sistemit të Avancuar të Shpërndarjes së të Dhënave të Përgjithshme të FMN-së (anglisht: Enhanced General Data Dissemination System e-GDDS), i cili është miratuar nga Bordi Ekzekutiv i FMN-së më maj […]

AMF certifikon aktuarët e rinj

11/04/2017
Më 6 prill 2017 zëvendësguvernatori për Mbikëqyrje Financiare të BQK-së z. Fehmi Mehmeti mori pjesë në ceremoninë e organizuar nga Autoriteti i Mbikëqyrjes Financiare të Shqipërisë (AMF) lidhur me certifikimin e aktuarëve të rinj, të cilët përfunduan programin afatgjatë të kualifikimit profesional për aktuar. Programi mësimor i këtij trajnimi ishte në përputhje me programin e […]

Studentët e Universitetit Amerikan në Kosovë vizituan Bankën Qendrore të Kosovës

05/04/2017
Banka Qendrore e Republikës së Kosovës sot u vizitua nga një grup studentësh të fushës së ekonomisë të Universitetit Amerikan në Kosovë – (RIT-Kosova). Studentët u pritën nga Guvernatori i Bankës së Republikës së Kosovës, z. Bedri Hamza i cili i njoftoi për së afërmi studentët për rolin dhe funksionet e BQK-së në ekonominë e […]

Guvernatori Hamza merr pjesë në takimin e guvernatorëve të rajonit në Umag të Kroacisë

31/03/2017
Guvernatori i Bankës Qendrore të Republikës së Kosovës, Bedri Hamza eshte duke marrë pjesë në takimin e guvernatorëve të rajonit, i cili po mbahet nën organizimin e Bankës Popullore të Kroacisë dhe revistës kroate "Lider". Tema kryesore e takimit ka të bëjë me ndikimin e euros si mekanizëm për ankorimin e politikave financiare në funksion […]

Zëvendëguvernatori Ismajli priti një delegacion nga Federal Reserve Bank of New York

31/03/2017
Një delegacion nga Federal Reserve Bank of New York ka qëndruar për vizitë pune në Bankën Qendrore të Kosovës për të diskutuar mbi praktikat më të mira të menaxhimit të rezervave në mes të Republikës së Kosovës dhe Federal Reserve Bank of New York. Delegacioni Amerikan sot është pritur nga Zëvendësguvernatori për Operacione Bankare z. […]

BQK-ja informon studentët pejanë për qeverisjen korporative dhe menaxhimin e rrezikut

31/03/2017
Në përmbyllje të Javës Ndërkombëtare të Parasë, Banka Qendrore e Kosovës ka organizuar një ligjëratë edhe me studentët e Fakultetit të Biznesit në Universitetin “Haxhi Zeka” në Pejë, ku para studentëve ka prezantuar znj. Shkëndije Himaj, koordinatore për funksione të përgjithshme në BQK. Znj Himaj ka folur për qeverisjen korporative dhe menaxhimin e rrezikut, rolin […]

Studentët e Fakultetit Ekonomik të Universitetit të Prishtinës njihen me punën dhe rolin e BQK-së

30/03/2017
Banka Qendrore e Kosovës në kuadër të Javës Ndërkombëtare të Parasë, ka organizuar një ligjëratë me studentët e Fakultetit Ekonomik të Universitetit të Prishtinës. Me këtë rast zëvendësguvernatori i BQK-së, Fehmi Mehmeti, u ka folur studentëve për rolin, aktivitetet dhe rëndësinë e Bankës Qendrore të Kosovës. Ai tha se misioni i BQK-së është të ruajë […]

Në kuadër të Javës Ndërkombëtare të Parasë u mbajt ligjërata në Universitetin e Prizrenit

29/03/2017
Në kuadër të Javës Ndërkombëtare të Parasë, zyrtarë të Bankës Qendrore të Kosovës kanë mbajtur një ligjëratë me studentët e Universitetit të Prizrenit “Ukshin Hoti”, me temën “Projekti i Letrave me Vlerë të Qeverisë së Kosovës”. Në këtë ligjëratë u tha se sistemi bankar në Kosovë është i qëndrueshëm dhe stabil. Ndërsa Zhvillimi i Tregut […]

Vazhdojnë aktivitet për Javën Ndërkombëtare të Parasë

29/03/2017
Banka Qendrore e Kosoves ka vazhduar aktivitetin e saj rreth javes. Pjesë e aktivitetit ishin edhe fëmijët e SOS Fshatit, si dhe fëmijët e institucionit parashkollor „Hello Kids“, si dhe studentët e Fakultetit të Edukimit të Univeristetit të Prishtinës.

Shënohet Java Ndërkombëtare e Parasë

27/03/2017
Me moton “Mëso, Kurse, Fito” po shënohet Java Ndërkombëtare e Parasë edhe në Kosovë. Banka Qendrore e Kosovës, së bashku me Shoqatën e Bankave të Kosovës dhe Muzeun e Kosovës me rastin e fillimit të Javës Ndërkombëtare të Parasë kanë organizuar hapjen e kësaj jave, qëllimi i së cilës është të nxisë ndërgjegjësim më të […]

BQK, Shoqata e Bankave të Kosovës dhe Muzeu Kombëtar shënojnë Javën Ndërkombëtare Parasë

26/03/2017
Java Ndërkombëtare e Parasë 2017- Banka Qendrore e Republikës së Kosovës ne bashkëpunim me Muzeun e Kosovës dhe Shoqatën e Bankave të Kosovë organizon këto aktivitete për të shënuar Javën Ndërkombëtare të Parasë. Aktivitetet: 27/28 mars 2017- Aktivitete për fëmijë në Muzeun e Kosovës • Ligjëratë e shkurtër mbi historinë e parasë dhe vlerat e […]

Bordi i Fondit Monetar Ndërkombëtar (FMN) i mundëson Kosovës qasje të financimit prej 100 milionë euro

14/03/2017
Në një Konferencë të përbashkët për media , ku morën pjesë, Guvernatori i Bankës Qendrore të Republikës së Kosovë z.Bedri Hamza , Ministri i Financave, z. Avdullah Hoti dhe Shefi i Zyrës së Fondit Monetar Ndërkombëtar në Kosovë z. Ruud Vermeulen kanë njoftuar për aprovimin nga Bordi i Fondit Monetar Ndërkombëtar të rishikimit të dytë […]

Banka Qendrore ndau çmimet për Ekonomistë të Rinj dhe për Storiet më të mira në gazetari nga fusha e sistemit financiar

28/02/2017
Banka Qendrore në vazhdën e aktiviteteve të saja vjetore , ka vazhduar edhe këtë vit ndarjen e Çmimit për Ekonomistë të Rinj si dhe për storien më të mirë në gazetari. Sa i përket kandidaturave lidhur me kriteret e përcaktuara në konkursin e BQK-së për “Çmimin për Ekonomist të Rinj” , pas vlerësimit të punimeve […]

Republika e Kosovës fillon raportimin e rregullt në Eurostat të statistikave të sektorit të jashtëm

31/01/2017
Republika e Kosovës filloi raportimin e rregullt të statistikave të sektorit të jashtëm (SSJ) në Eurostat, duke bërë kështu një hap shumë të rëndësishëm në zhvillimin e sistemit të statistikave. SSJ për Kosovën tani janë të prezantuara në “Databazën” e Eurostatit (http://ec.europa.eu/eurostat/data/database) Kosova është e përkushtuar të përdorë Databazën e Eurostatit si një kornizë të […]

Sektori bankar i Kosovës kontribuues në financimin e ekonomisë

16/01/2017
Në punimet e këtij Paneli të mbajtur në Vjenë me rastin e Publikimit të Bankës Botërore "Rreziqet dhe Kthimet (efektet): "Rreziqet dhe Kthimet (efektet): Menaxhimi i kompromiseve financiare për rritje gjithëpërfshirëse në Evropë dhe Azi Qendrore", zëvendësguvernatori i mbikëqyrjes Financiare në BQK z.Fehmi Mehmeti ka mbajtur një fjalë rasti. Ai fillimisht ka përshëndetur zëvendëspresidentin e Bankës […]

Çmimi i BQK-së për Storien më të mirë në gazetari nga fusha e ekonomisë- sistemit finaciar

19/12/2016
Në funksion të nxitjes së emetimit, publikimit dhe transmetimit të temave në masmedia në mesin e gazetarëve të ekonomisë, Banka Qendrore e Republikës së Kosovës, shpall konkurs për Storien më të mirë në Gazetari për ekonomi – sistemin fnanciar për vitin 2016-të. Ky çmim do të jetë i ndarë në tri kategori: 1) Storia më […]

U mbajt punëtoria dyditore :“Punëtori për mundësinë e përfshirjes së palëve të interesit në edukimin financiar” në bashkëpunim me BQK-në, CYFI-n dhe SHBK-në

22/11/2016
Banka Qendrore e Kosovës në bashkëpunim me organizatën ndërkombëtare Child & Youth Finance International Youth dhe Shoqatën e Bankave, ka mbajtur punëtorinë dyditore me temën:“Punëtori për mundësinë e përfshirjes së palëve të interesit në edukimin financiar”, në të cilën po marrin pjesë institucione financiare dhe institucione të ndryshme publike në Kosovë. Guvernatori i BQK-së, Bedri […]

BQK-ja në bashkëpunim me CYFI-n dhe SHBK-në organizojnë punëtorinë për rëndësinë e edukimit financiar

21/11/2016
Për dy ditë me radhë, më 22-23 nëntor 2016, Banka Qendrore e Republikës së Kosovës në bashkëpunim më organizatën ndërkombëtare Child & Youth Finance International Youth dhe Shoqatën e Bankave organizon trajnimin lidhur me rëndësinë e përfshirjes së palëve të interesit në edukim financiar. Trajnimi ka për qëllim të shpalosë rëndësinë e edukimit financiar dhe […]

FMN: Ekonomia në Kosovë vazhdon të performojë mirë me rritje prej 4.1

18/11/2016
Një mision i Fondit Monetar Ndërkombëtar (FMN), nën udhëheqjen e Jacues Miniane, vizitoi Prishtinën gjatë periudhës 9 deri më 18 nëntor 2016 për të mbajtur diskutime mbi rishikimin e dytë dhe të tretë të Marrëveshjes Stand- By (SBA0 të Kosovës me FMN-në. Me rastin e përfundimit të Misionit të Fondit Monetar Ndërkombëtar në Kosovë, Ministri […]

Banka Botërore premton vazhdimin e projekteve për Bankën Qendrore të Kosovës

07/11/2016
Guvernatori Hamza ka pritur sot në takim zonjën Ellen Goldstein drejtoreshë e Bankës Botërore për Ballkanin perëndimor dhe zotëri Marko Mantovanelli, drejtor i zyrës së Bankës Botërore për Republikën e Kosovës. Fillimisht Guvernatori i ka uruar mirëseardhje znj. Goldstein dhe e ka njoftuar për ceremoninë e sotme të zhvilluar me rastin e përurimit të Qendrës […]

BQK përuron Qendrën e Vazhdimësisë së Punës

07/11/2016
Banka Qendrore e Kosovës së bashku me Bankën Botërore Zyra në Kosovë kanë përuruar në Prizren Qendrën për Vazhdimësi të Punës, qendër e cila bën ruajtjen e të dhënave. Këtë qendër, përveç BQK-së mund ta shfrytëzojnë edhe institucione të tjera për ruajtjen e të dhënave, si dhe për trajnime e organizime të ndryshme. Qendra për […]

Kosova ka bërë progres sipas Raportit vjeshtor të FMN- së 2016 për çështjet rajonale ekonomike për EQLJL

07/11/2016
Ministria e Financave e Qeverisë së Republikës së Kosovës, Banka Qendrore e Kosovës dhe Fondi Monetar Ndërkombëtar (FMN) kanë mbajtur sot Seminarin mbi Raportin vjeshtor të FMN-së 2016 për çështjet rajonale ekonomike për Evropën Qendrore, Lindore dhe Juglindore (EQLJL). Vendet e Evropës Qendrore, Lindore dhe Jug-Lindore përfshijnë: Shqipërinë, Bjellorusinë, Bosnjën, Bullgarinë, Kroacinë, Çekinë, Estoninë, Hungarinë, […]

Në Prishtinë u mbajt Konferenca “ Shërbimet Digjitale Bankare në Kosovë “

01/11/2016
Shoqata e Bankave të Kosovës (SHBK) në bashkëpunim me Fondin Evropian për Evropën Juglindore–Development Facility (EFSE DF) , organizuan në Prishtinë Konferencën Vjetore të Bankave të Kosovës me temën “Shërbimet Digjitale Bankare në Kosovë”. Lidhur me temën është kryer një studim i iniciuar nga Shoqata e Bankave dhe në mbështetje–sponsorizuar nga EFSE. Studimi është kryer […]

BQK shënoi Ditën Ndërkombëtare të Kursimeve

31/10/2016
Banka Qendrore e Kosovës në bashkëpunim me Ambasadën e Shteteve të Bashkuara në Kosovë, në kuadër të aktivitetit për edukim financiar me moton “Edukim financiar për vendime të duhura” kanë shënuar Ditën Ndërkombëtare të Kursimeve. BQK-ja këtë ditë e shënoi me nxënës të shkollave të mesme të kryeqytetit. Ky aktivitet u shënua me një kuiz […]

Në Tiranë i zhvilloi punimet konferenca vjetore e Bankës së Shqipërisë me temën: “Harmonizimi i politikës monetare me stabilitetin financiar – objektivat, përgjigjet dhe ndërveprimi mes tyre në periudha pasigurie”

27/10/2016
Banka e Shqipërisë, në bashkëpunim me Qendrën e Studimeve të Evropës Juglindore të Universitetit të Oksfordit, ka organizuar konferencën e saj vjetore me temë: “Harmonizimi i politikës monetare me stabilitetin financiar – objektivat, përgjigjet dhe ndërveprimi mes tyre në periudha pasigurie”. Pjesmarrës në konference ishin Guvernatorët e Bankave Qendrore të rajonit, përfaqësues dhe anëtarë të […]

Guvernatori Hamza priti një delegacion të lartë nga Deutsche Bundesbank

24/10/2016
Një delegacion nga Deutsche Bundesbank është duke qëndruar për vizitë pune në Bankën Qendrore të Kosovës për të diskutuar mbi praktikat më të mira të menaxhimit të rezervave në mes të Republikës së Kosovës dhe Republikës Federale të Gjermanisë.  Delegacioni gjerman sot është pritur nga Guvernatori i Bankës Qendrore të Kosovës z. Bedri Hamza dhe […]

BQK dhe Ambasada Amerikane shënuan fillimin e projektit “ Edukim Financiar për Vendime të Duhura”

18/10/2016
Banka Qendrore e Republikës së Kosovës në bashkëpunim me Ambasadën Amerikane, në kuadër të edukimit financiar kanë organizuar sot aktivitetin e radhës me nxënës të shkollave të mesme të kryeqytetit, me moton “Edukim financiar për vendime të duhura”. Dhjetëra nxënësve të mbledhur në Amfiteatrin e Bibliotekës Kombëtare, zyrtarë të BQK-së dhe të Ambasadës iu kanë […]

Takime të shumta të Guvernatorit në SHBA gjatë takimeve vjetore të BB dhe FMN

07/10/2016
Guvernatori i Bankës Qendrore të Republikës së Kosovës z. Bedri Hamza bashkë me Ministrin e Financave, z. Avdullah Hoti dhe delegacionin e Kosovës mori pjesë në takimet e rregullta vjetore të Fondit Monetar Ndërkombëtar dhe të Bankës Botërore, të cilat u zhvilluan në Uashington nga data 5-9 tetor 2016.  Përveç pjesëmarrjes në sesionin plenar të […]

Guvernatori i Bankës Qendrore të Republikës së Kosovës merr pjesë në takimet vjetore të FMN-së dhe Bankës Botërore

03/10/2016
Guvernatori i Bankës Qendrore të Republikës së Kosovës z.Bedri Hamza do të marrë pjesë në takimet e rregullta vjetore të Fondit Monetar Ndërkombëtar dhe të Bankës Botërore, të cilat do të zhvillohen në Uashington nga data 7-9 tetor 2016 . Përveç pjesëmarrjes në sesionin plenar të FMN-së dhe Bankës Botërore, Guvernatori Hamza pritet të marrë […]

Banka Qendrore e Republikës së Kosovës në bashkëpunim me Bankën Gjermane për Zhvillim KfW organizuan : Tryezën e Rrumbullakët me temën “Financim dhe Sigurim për Agrokulturë”

27/09/2016
Në këtë tryezë morën pjesë përfaqësues nga BQK-ja,industria bankare,industria e sigurimeve,përfaqësues të mikrofinancave,si dhe nga Shoqata e Bankave,Sigurimeve dhe Mikrofinancave.  

Çmimi i BQK-së për ekonomistët e rinj

16/09/2016
Në funksion të nxitjes së aktivitetit hulumtues në mesin e ekonomistëve të rinj, Banka Qendrore e Republikës së Kosovës, shpall konkurs për tri punimet më të mira hulumtuese në fushën e ekonomisë dhe financave. Punimi që do të vlerësohet si punimi më i mirë do të shpërblehet me 750 euro; punimi i dytë më i […]

“Siguria e depozitave në Kosovë-Ndikimi i FSDK-së në stabilitetin e sistemit bankar”

14/09/2016
Të gjitha bankat në Kosovë kanë likuiditet të lartë, kthim shumë të mirë të investimeve, janë të kapitalizuara mirë, prandaj asnjëra prej tyre nuk është përballë ndonjë situate që do të rrezikonte depozitat që mbajnë ato. Qendra për Hulumtime Strategjike e Sociale – STRAS të mërkurën në një konferencë ka prezantuar hulumtimin “Siguria e depozitave […]

Vizitë e nivelit të lartë tek Rregullatorët kryesorë të Bankingut në Evropë

13/09/2016
Një delegacion i BQK-së, i udhëhequr nga Zëvendësguvernatori për Mbikëqyrje Financiare z. Fehmi Mehmeti së bashku me përfaqësues të GIZ-it gjerman, realizuan një vizitë zyrtare në agjencitë rregullatorë në Gjermani. Gjatë kësaj vizite delegacioni i BQK-së ka zhvilluar takime të ndara me përfaqësues të Autoritetit Federal të Mbikëqyrjes Financiare-BaFin, (zyrat qendrore në Bon) si dhe […]

BQK-ja ndau certifikata për studentët pjesëmarrës të programit të praktikës profesionale

02/09/2016
Në kuadër të programit “Praktika profesionale për studentë” Banka Qendrore e Republikës së Kosovës (BQK) edhe këtë vit u ka mundësuar ndjekjen e praktikës profesionale dhjetë studentëve të dalluar të universiteteve të vendit por edhe të atyre që studiojnë jashtë Kosovës. Objektivi i këtij programi është të tërheqim studentët me rezultate më të larta, të […]

FSDK shënon fillimin e bashkëpunimit teknik me BERZH për zhvillim të sistemit për kompensim të depozitorëve

27/07/2016
Ky vit ka shënuar edhe rritjen e shumës së siguruar të depozitave në 4,000 euro nga shuma e mëhershme prej 3,000 eurove, e cila sipas planifikimeve dhe duke marr parasysh të arriturat e deritanishme, do të rritet në nivelin prej 5,000 eurove duke filluar nga viti 2018, që paraqet një mbulueshmëri të kënaqshme për Kosovën […]

Guvernatori Hamza vizitoi selinë e Bankës për Rregullime Ndërkombëtare

25/07/2016
Në funksion të intensifikimit të zhvillimit operacional dhe të afirmimit ndërkombëtar të BQK-së, guvernatori i BQK-së, z. Bedri Hamza, ka realizuar një vizitë pune në selinë e Bankës për Rregullime Ndërkombëtare – BRrN (ang.: Bank for International Settlements – BIS) në Bazel, Zvicër. BRrN-ja si institucioni financiar ndërkombëtar më i vjetër shërben si një bankë […]

Implementohet Sistemi i ri i Pagesave Ndërbankare në Kosovë

04/07/2016
Duke filluar nga data 1 korrik 2016, sistemi ekzistues i pagesave në BQK është zëvendësuar me sistemin e transferit automatik të projektuar sipas standardeve të fundit të fushës së sistemit të pagesave. Implementimi i këtij sistemi është një ndër hapat kryesorë që BQK-ja ka ndërmarrë për forcimin e stabilitetit dhe rritjen e efikasitetit të sektorit […]

Përfunduan punimet dyditore të Samitit “ Stabiliteti financiar rajonal në rrethana të ndryshueshme globale “, që u mbajt në Beçiq të Malit të Zi

11/06/2016
Guvernatorët, ministrat e financave dhe drejtuesit e administratave tatimore të vendeve të rajonit janë mbledhur bashkë për dy ditë me radhë në Mal të Zi ku kanë diskutuar për problemet dhe sfidat me të cilat po përballën institucionet që ata drejtojnë në përgjithësi si dhe ekonomitë e vendeve të tyre në veçanti. Guvernatori i Bankës […]

Guvernatori Hamza merr pjesë në samitin “Stabiliteti Financiar Rajonal në rrethana të ndryshueshme globale“, që po mbahet në Beçiq të Malit të Zi

10/06/2016
Guvernatori i Bankës Qendrore të Republikës së Kosovës, Bedri Hamza, është duke marrë pjesë në samitin e ministrave të financave dhe guvernatorëve të rajonit që po mbahet në Beçiq të Malit të Zi. Temat boshte të samitit të sivjetëm që organizohet nga javorja beogradase "NIN", me mbështetje të Ministrisë së Financave dhe të Bankës Qendrore […]

Shkëlqesia e tij z.Ferrarese, Ambasador i Italisë së bashku me një delegacion nga Italia vizitoi Bankën Qendrore të Republikës së Kosovës

07/06/2016
Shkëlqesia e tij, z. Andreas Ferrarese, Ambasador Iitalian në Republikën e Kosovës së bashku me një delegacion të përbërë nga z. Giorgio Baiutti, Shef i Kabinetit të Këshillit Rajonal Friuli Venezia Giulia, z.IACOP Franco Kryetar i Këshillit të Qarkut dhe Koordinator i Presidentëve të Kuvendeve Legjislative dhe z.Mauro Dal Saviopo vizituan Bankën Qendrore të Republikës […]

Kryeministri i Republikës së Kosovës, Isa Mustafa, vizitoi Bankën Qendrore të Republikës së Kosovës

26/05/2016
Kryeministri i Republikës së Kosovës, Isa Mustafa, vizitoi sot Bankën Qendrore të Republikës së Kosovës ku u prit nga guvernatori Bedri Hamza dhe drejtuesit tjerë të BQK-së. Gjatë vizitës, kryeministri Mustafa, që shoqërohej nga ministri i Drejtësisë, Hajredin Kuçi dhe ministrja e Tregtisë dhe Industrisë, Hykmete Bajrami, vlerësoi punën dhe rezultatet e BQK-së. Guvernatori i […]

Guvernatori Hamza takohet me kreun e Autoritetit Bankar Evropian

20/05/2016
Në kuadër të angazhimit për zhvillimin e mëtutjeshëm të fushës së mbikëqyrjes bankare, guvernatori Bedri Hamza ka realizuar një vizitë pune në selinë e Autoritetit Bankar Evropian (ABE) në Londër. BQK-ja është në proces të arritjes së një aranzhimi të bashkëpunimit dhe këmbimit të informacionit me ABE-në për sa i përket mbikëqyrjes konkrete të bankave […]

Guvernatori i Bankës Qendrore të Malit të Zi vizitoi Bankën Qendrore të Republikës së Kosovës

13/05/2016
Z. Bedri Hamza Guvernator i Bankës Qendrore të Republikës së Kosovës me bashkëpunëtorët e tij ka pritur në një takim z. Milojica Dakiq Guvernator i Bankës së Malit të Zi. Me këtë rast Guvernatori Hamza duke falënderuar z.Dakiq për vizitën, fillimisht u ndal te bashkëpunimi shumë i mirë në të gjitha nivelet në mes të […]

Kosova për herë të parë organizon takimet vjetore të Konstituencave të BB-së dhe FMN-së

06/05/2016
Në Prishtinë mbahen takimet vjetore të Konstituencave të Bankës Botërore dhe Fondit Monetar Ndërkombëtar Pas anëtarësimit të Kosovës në Fondin Monetar Ndërkombëtar dhe në Bankën Botërore në vitin 2009 si anëtare me të drejta të plota, për herë të parë në Prishtinë sot janë mbajtur punimet e takimeve vjetore të Konstituencave të Fondit Monetar Ndërkombëtar […]

Në Prishtinë zhvillojnë punimet mbledhjet vjetore të Konstituencave për Kosovën të Fondit Monetar Ndërkombëtar dhe Bankës Botërore

05/05/2016
Nën patronatin e institucioneve të Republikës së Kosovës, Ministrisë së Financave dhe Bankës Qendrore të Republikës së Kosovës,  për herë të parë pas anëtarësimit të Kosovës në Fondin Monetar Ndërkombëtar dhe në Bankën Botërore në vitin 2009 si anëtare me të drejta të plota, në Prishtinë do të zhvillojnë punimet mbledhjet vjetore të Konstituencave të […]

Banka Qendrore e Republikës së Kosovës (BQK) dhe USAID-i nënshkruan një Marrëveshje për Grant në vlerë prej $ 6.5 milionë për të kapitalizuar Fondin Kosovar për Garanci Kreditore (FKGK)

27/04/2016
Guvernatori i Bankës Qendrore të Republikës së Kosovës, z. Bedri Hamza dhe Shefi i Misionit të USAID-it y. James Hope kanë nënshkruar një marrëveshje për të siguruar një grant në vlerë prej $ 6.5 milion që do të përdoret nga BQK-ja për kapitalizimin e Fondit të sapokrijuar kosovar për Garanci Kreditore (FKGK). Ky grant i […]

Presidenti Thaçi priti Guvernatorin e BQK-së, Bedri Hamza

26/04/2016
Presidenti i Republikës së Kosovës, Hashim Thaçi, ka pritur sot në takim guvernatorin e Bankës Qendrore të Kosovës, Bedri Hamza.Presidenti Thaçi shprehu interesim që të informohej më hollësisht për punën e BQK-së dhe theksoi mbështetjen e tij për këtë institucion të rëndësishëm të vendit. Guvernatori i BQK-së, Bedri Hamza, tha se ka zhvillime pozitive në […]

Në Prishtinë u shënua ceremonia e themelimit të Fondit për Garanci Kreditore

26/04/2016
Me një organizim në Prishtinë zyrtarisht Themelohet Fondi për Garanci Kreditore, i cili nga pjesëmarrësit u vlerësua si një institucion që do të ketë rëndësi të veçantë të zhvillimit ekonomik të vendit . Bartës në themelimin e këtij Fondi janë institucionet e Kosovës në bashkëpunim me donatorë dhe të sektorit privat me mbështetjen e palëkundur […]

Guvernatori Hamza priti në një takim Përfaqësuesen Rezidente të BERZH-it për Kosovë znj. Elena Petrovska

25/04/2016
Shefja e Zyrës së BERZH-it për Kosovë, znj. Elena Petrovska është pritur në një takim nga Guvernatori i Bankës Qendrore të Republikës së Kosovës Z.Bedri Hamza. Fillimisht Guvernatori Hamza ka njoftuar znj. Petrovska për angazhimet aktuale të BQK-së, si dhe për sektorin financiar dhe zhvillimet e fundit në këtë sektor, duke shtuar se sektori vazhdon […]

Zëvendësguvernatori i BQK-së Lulzim Ismajli po merr pjesë në takimet pranverore të Fondit Monetar Ndërkombëtar dhe të Bankës Botërore

15/04/2016
Delegacioni i Republikës së Kosovës, i përbërë nga Zëvendësguvernatori i BQK-së, z. Lulzim Ismajli, krahas Ministrit të Financave, z. Avdullah Hoti, Ministrit të Zhvillimit Ekonomik, z. Blerand Stavileci, dhe Zëvendësministrit të Financave, z. Agim Krasniqi, po merr pjesë në takimet pranverore të Fondit Monetar Ndërkombëtar dhe të Bankës Botërore, të cilat po  zhvillohen në Uashington […]

Guvernatori Bedri Hamza takon Guvernatorin e Bankës Qendrore të Italisë z.Ignazio Visco

08/04/2016
Në vazhdën e angazhimit për avancimin e mëtejmë të funksioneve të BQK-së në drejtim të adoptimit të standardeve dhe praktikave të bankave qendrore në vendet e Bashkimit Evropian, guvernatori Bedri Hamza ka realizuar një vizitë pune në Bankën e Italisë. Qëllimi i kësaj vizite ka qenë njohja nga afër me aranzhimin e përgjithshëm qeverisës (organet […]

Guvernatori Hamza u takua me delegacionin e lartë të Misionit të FMN-së për Kosovë të kryesuar nga z. Jacques Miniane

25/03/2016
Një delegacion i lartë i Misionit të Fondit Monetar Ndërkombëtar (FMN), i kryesuar nga z. Jacques Miniane po qëndron për vizitë në Kosovë. Ata sot janë pritur në një takim nga Guvernatori i Bankës Qëndrore të Republikës së Kosovës z.Bedri Hamza . Gjatë këtij takimi, Guvernatori Hamza e ka njoftuar delegacion e Misionit të FMN-së […]

Në kuadër të Javës së Parasë në Fakultetin Ekonomik të UP-së u mbajt ligjërata me temën “Zhvillimi i tregut të letrave me vlerë në Republikën e Kosovës

18/03/2016
Pas aktiviteteve të zhvilluara në nivel vendi , me nxënës në shkollat fillore dhe atë të mesme , Banka Qendrore e Kosovës ka vazhduar me shënimin e Javës Ndërkombëtare të Parasë edhe në Universitet. Në kuadër të shënimit të kësaj ngjarjeje, zyrtarë të Bankës Qendrore të Kosovës (BQK) kanë mbajtur një ligjëratë me studentët e […]

BQK ka vazhduar shënimin e Javës Ndërkombëtare të Parasë

15/03/2016
Banka Qendrore e Republikës së Kosovës ka vazhduar shënimin e Javës Ndërkombëtare të Parasë me nxënësit e shkollave të mesme të vendit. Në ditën e dytë, aktiviteti u zhvillua me nxënësit e Shkollës së Mesme Ekonomike “Hasan Prishtina “ të Mitrovicës. Me këtë rast Guvernatori i Bankës Qendrore të Kosovës, Bedri Hamza, duke folur para […]

BQK shënon Javën Ndërkombëtare të Parasë

14/03/2016
Qëllimi kryesor i shënimit të kësaj jave është fuqizimi i gjeneratave të reja, që të jenë në hap me kohën dhe të përgjegjshëm dhe qytetarë që në vazhdimësi zhvillojnë dhe ngritin njohuritë e tyre ekonomike. Çdo vit, organizohen aktivitete të ndryshme me qëllim të angazhimit të fëmijëve dhe të rinjve për të mësuar se si […]

Guvernatori Hamza priti delegacionin e lartë të Bankës Botërore

28/02/2016
Guvernatori i Bankës Qendrore të Republikës së Kosovës, z. Bedri Hamza, ka pritur sot në takim Zëvendëspresidentin e Bankës Botërore për Evropë dhe Azi Qendrore, z. Cyril Muller, i cili shoqërohej nga znj.Ellen Goldstein-Drejtoreshë e Bankës Botërore për Ballkanin Perëndimor dhe z. Marco Mantovanelli- Përfaqësues i Zyrës së Bankës Botërore për Kosovë dhe Maqedoni. Gjatë […]

Një delegacion i BQK-së është pritur nga zyrtarë të lartë të të Autoritetit Federal të Mbikëqyrjes Financiare-BaFin

26/02/2016
Një delegacion i BQK-së, i përfaqësuar nga Zëvendësguvernatori për Mbikëqyrje Financiare z. Fehmi Mehmeti së bashku me përfaqësues të GIZ-it gjerman, në Frankfurt të Gjermanisë, kanë zhvilluar takime të ndara me përfaqësues të Autoritetit Federal të Mbikëqyrjes Financiare-BaFin, përkatësisht me Dr. Johannes Engels, Mbikëqyrës Bankar për Bashkëpunim Ndërkombëtar dhe përfaqësuesin e Deutche BundesBank Dr. Martin […]

Banka Qendrore e Republikës së Kosovës shton bashkëpunimin me Bankën e Shqipërisë

24/02/2016
Guvernatori i Bankës Qendrore të Republikës së Kosovës z. Bedri Hamza ka pritur në një takim z.Gent Sejko Guvernator i Bankës së Shqipërisë. Guvernatori ka falënderuar z.Sejko për vizitën dhe fillimisht u ndal për një shpjegim të detajuar për zhvillimet ekonomike e financiare në Kosovë, me theks të veçantë për industrinë bankare, industrinë e sigurimeve […]

Guvernatori i Bankës Qendrore të Republikës së Kosovës, z. Bedri Hamza, priti një delegacion të lartë të BERZH-it

26/01/2016
Guvernatori i Bankës Qendrore të Republikës së Kosovës, z.Bedri Hamza priti në takim një delegacion të Lartë të Bankës Evropiane për Rindërtim dhe Zhvillim, të kryesuar nga Drejtoresha Menaxhuese për Evropë Juglindore Znj. Sylvia Gansser – Potts. Fillimisht Guvernatori Hamza ka njoftuar delegacionin e BERZH-it për angazhimet aktuale të BQK-së, si dhe për sfidat me […]

Një delegacion i Bankës Qendrore të Ugandës zhvilluan një vizitë pune në BQK

26/01/2016
Guvernatori i Bankës Qendrore të Republikës së Kosovës, z. Bedri Hamza i shoqëruar nga zëvendësguvernatori për Operacione Bankare z. Lulzim Ismajli pritën në takim delegacionin e Bankës Qendrore dhe Ministrisë së Financave Planifikimit dhe Zhvillimit Ekonomik të Republikës së Ugandës si dhe Këshilltaren Jorezidente nga Departamenti i Thesarit Amerikan znj. Ellyn Greenwald. Delegacioni nga Uganda […]

Në Prishtinë filloi punimet Konferenca Rajonale “Iniciativa për implementimin e shtyllës së dytë të kornizës rregullative të Basel-it: ICAAP/SREP dhe shembujt praktikë”

20/01/2016
Në Prishtinë po i zhvillon punimet Konferenca e parë rajonale me titull “Iniciativa për implementimin e shtyllës së dytë të kornizës rregullative të Basel-it: ICAAP/SREP dhe shembujt praktik” e cila është organizuar nga Banka Qendrore e Republikës së Kosovës në bashkëpunim me Organizatën Gjermane për Bashkëpunim Ndërkombëtar (GIZ) në emër të Ministrisë Federale të Republikës […]

Guvernatori Hamza priti në takim Ambasadorin Amerikan Greg Delawie

13/01/2016
Guvernatori i Bankës Qendrore të Republikës së Kosovës, Bedri Hamza, ka pritur sot në një takim Shkëlqesinë e tij, ambasadorin e Shteteve të Bashkuara të Amerikës, Greg Delawie, i shoqëruar nga drejtori i USAID-it, James Hope, dhe Drejtori i Zyrës për Rritje Ekonomike e USAID-it, Scott Cameron Në këtë takim, ka falënderuar ambasadorin Delawie për […]

Guvernatori i Bankës Qendrore të Republikës së Kosovës z. Bedri Hamza priti në një takim lamtumirës Përfaqësuesin rezident të Bankës Botërore në Republikën e Kosovës

30/12/2015
Guvernatori i Bankës Qendrore të Republikës së Kosovës z. Bedri Hamza priti në një takim lamtumirës Përfaqësuesin rezident të  Bankës Botërore në Republikën e Kosovës z.Jan-Peter Olters  Guvernatori Hamza ka falënderuar z. Olters për bashkëpunimin e shkëlqyer në mes të BQK-së dhe Zyrës së Bankës Botërore në Prishtinë, duke potencuar këtu kontributin e madh që […]

Banka Qendrore në konferencën e fundvitit me gazetarë ndau Çmimin për Ekonomistë të Rinj

29/12/2015
Banka Qendrore e Republikës së Kosovës ka arritur me sukses të realizojë objektivat e saj ligjore duke siguruar një sistem financiar stabil dhe me trend të kënaqshëm të zhvillimit, i cili ka vazhduar të jetë një ndër mbështetësit kryesor të zhvillimit ekonomik të vendit, ka theksuar Guvrnatori Bedri Hamza në konferencën e fundvitit me përfaqësuesit […]

Guvernatori Hamza priti në takim Ministrin e Zhvillimit Ekonomik, Turizmit, Tregtisë dhe Sipërmarrjes të Republikës së Shqipërisë, z. Arben Ahmetaj

24/12/2015
Me rastin e vizitës së tij në Kosovë, Ministri i Zhvillimit Ekonomik, Turizmit, Tregtisë dhe Sipërmarrjestë Republikës së Shqipërisë, z.Arben Ahmetaj, u prit në një takim nga Guvernatori i Bankës Qendrore të Republikës së Kosovës z.Bedri Hamza. Me këtë rast Guvernatori Hamza shkëmbeu informacion mbi zhvillimet ekonomike dhe financiare në Kosovë, si dhe falënderoi z. […]

Guvernatori z.Bedri Hamza mbajti fjalim rasti në Konferencën “Të ndërtosh ura drejt një ardhmërie të begatshme” të organizuar nga Banka Botërore në Kosovë

17/12/2015
Kosova së bashku me regjionin jan&eumeuml; në rrugëtim drejt finalizimit të tranzicionit për funksionalizim të ekonomisë së tregut të lirë deri në përfundim të integrimit të plotë në Bashkimin Evropian. Marrëveshja e Stabilizim Associmit e nënshkruar këtë vit do jetë udhërrëfyes i fuqishëm për Kosovën në këtë proces. Agjenda e reformave përkatëse është komplekse dhe […]

Fjalimi i Guvernatorit, z. Bedri Hamza, në konferencën e organizuar nga Oda Ekonomike Amerikane në temën “Ndikimi i Sektorit Bankar në Zhvillimin e Sektorit Privat”

15/12/2015
Zhvillimi ekonomik nuk mund të arrihet pa një sektor privat të zhvilluar. Zhvillimi i sektorit privat kërkon një sistem financiar në gjendje për të siguruar financim të qëndrueshëm dhe me kushte të favorshme për bizneset. Në anën tjetër për të pasur një sektor financiar të zhvilluar, kërkohet që të kemi biznese të suksesshme, që me […]

Guvernatori Bedri Hamza mbajti një ligjëratë në Universitetin Publik “Isa Boletini “ në Mitrovicë

02/12/2015
Ligjërata është mbajtur në kuadër të Programit të Edukimit Financiar, program ky që po zhvillohet nën patronatin e BQK-së me institucionet arsimore të të gjitha niveleve në Kosovë.Tema e kësaj ligjërate të mbajtur nga Guvernatori i BQK-së z.Bedri Hamza, u titullua “ Roli i Bankës Qendrore , funksionet, sistemi bankar në Kosovë, si dhe roli […]

BQK-ja vazhdon zgjerimin e Programit të Edukimit të Publikut

01/12/2015
Në kuadër të Programit të Edukimit Financiar të BQK-së, Guvernatori Bedri Hamza ka pritur sot në një takim studentë të Departamentit të Gazetarisë përkatësisht studentët e drejtimit master për gazetari nga Fakulteti Filologjik i Universitetit Publik Hasan Prishtina. Vizita e studentëve u realizua në vazhdën e aktiviteteve që Banka Qendrore e Kosovës zhvillon me institucionet […]

Bankën Qendrore të Kosovës e vizituan një grup nxënësish

25/11/2015
Në kuadër të edukimit financiar, një grup nxënësish nga Shkolla Fillore "Ismail Qemali", në Prishtinë, vizituan sot bankën Qendrore të Republikës së Kosovës. Fillimisht, fëmijët u priten nga Guvernatori i Bankës Qendrore, z. Bedri Hamza, i cili i falënderoi nxënësit për këtë vizitë dhe iu drejtua me këshillat e tij në lidhje me kursimet, menaxhimin […]

Banka Qendrore ndau certifikata për studentët e dalluar që ndoqën Programin e Praktikës në BQK

05/11/2015
Banka Qendrore e Republikës së Kosovës në vazhdën e Programit të Praktikës për Studentë, ka mundësuar edhe këtë vit ndjekjen e praktikës për studentët e dalluar të universiteteve dhe kolegjeve të Kosovës në BQK. Me rastin e përfundimit të Praktikës Profesionale në një ceremoni rasti, Guvernatori Hamza në prani edhe të menaxherëve të BQK-së u […]

Në Tiranë u mbajt Konferenca “A i ndryshojnë krizat themelet ekonomike në vendet e Evropës Juglindore?”, organizuar nga Banka e Shqipërisë në bashkëpunim me Qendrën e Studimeve të Evropës Juglindore të Universitetit të Oksfordit

30/10/2015
Guvernatori i BQK-së z.Bedri Hamza mori pjesë në Konferencën ndërkombëtare të cilën Banka e Shqipërisë e organizon në bashkëpunim me Qendrën e Studimeve të Evropës Juglindore pranë Universitetit të Oksfordit. Kjo ngjarje ka mbledhur në Tiranë ,guvernatorë bankash, zyrtarë , bankierë të lartë, si dhe ekspertë të fushave të financave nga rajoni dhe më gjerë. […]

Në Shkup u mbajt konferenca e parë e Forumit Qendror Rajonal mbi Politikat dhe Përfshirjen Financiare

29/10/2015
Banka Qendrore e Maqedonisë në bashkëpunim me Aleancën për Përfshirje Financiare, mbështetjen e Ministrisë Federale Gjermane për Bashkëpunim dhe Zhvillim Ekonomik, Sekretariatin Shtetëror për Çështje Ekonomike të Zvicrës (SECO) nga datat 26-28 tetor 2015 , mbajtën në Shkup Forumin e Parë Rajonal për Politika dhe Përfshirje Financiare. Kjo konferencë mblodhi ekspertë të njohur nga bota […]

BQK publikoi statistikat e reja për normat e interesit të aplikuara për kredi dhe depozitë

26/10/2015
Banka Qendrore e Republikës së Kosovës ka publikuar informata të reja statistikore lidhur me normat e interesit të aplikuara nga bankat komerciale në kredi dhe depozitë, duke bërë kështu një hap të madh në rritjen e cilësisë dhe zgjerimin e gamës së statistikave. Statistikat e reja të publikuara sot janë një përgjigje në kërkesat e […]

FMN jep vlerësim pozitiv për të arriturat e Kosovës në kuadër të rishikimit të programit ekonomik me marrëveshjen Stand By

23/10/2015
Misioni i Fondit Monetar Ndërkombëtar (FMN), i kryesuar nga z. Jacques Miniane ka vizituar Prishtinën në periudhën 12 – 23 tetor për të kryer rishikimin e parë të programit ekonomik të Kosovës të mbështetur me Marrëveshjen Stand By (MSB). Gjatë këtyre ditëve të qëndrimit të tyre në Kosovë, delegacioni i lartë ka zhvilluar një sërë […]

Guvernatori i Bankës Qendrore të Republikës së Kosovës merr pjesë në takimet vjetore të FMN-së dhe Bankës Botërore

10/10/2015
Në datat 5-12 tetor 2015, Delegacioni i Kosovës i përfaqësuar nga Guvernatori i Bankës Qendrore të Kosovës, z. Bedri Hamza dhe Ministri i Financave z. Avdullah Hoti morën pjesë në takimet e rregullta vjetore të Fondit Monetar Ndërkombëtar dhe të Bankës Botërore, të cilat janë duke u zhvilluar në Lima të Perusë. Përveç pjesëmarrjës në […]

Guvernatori i Bankës Qendrore të Republikës së Kosovës merr pjesë në takimet vjetore të FMN-së dhe Bankës Botërore

08/10/2015
Guvernatori i Bankës Qendrore të Republikës së Kosovës z. Bedri Hamza merr pjesë në takimet e rregullta vjetore të Fondit Monetar Ndërkombëtar dhe të Bankës Botërore, të cilat janë duke u zhvilluar në  Lima të Perusë.  Përveç pjesëmarrjes në sesionin plenar të FMN-së dhe Bankës Botërore, Guvernatori Hamza  pritet të marrë pjesë edhe në mbledhjet […]

Aprovohet Manuali i Mbikëqyrjes së Bazuar në Rrezik për Banka

02/10/2015
Konform objektivave dhe detyrave që dalin nga ligji, mision kryesor i BQK-së është stabiliteti financiar, e në  kontekst të mbikëqyrjes së bankave – mbrojtja e depozitarëve. Në funksion të konvergjencës me parimet bashkëkohore të mbikëqyrjes bankare, BQK aprovoi Manualin e Mbikëqyrjes së Bazuar në Rrezik për Banka. Përkrahur nga Thesari Amerikan dhe Fondi Monetar Ndërkombëtar, […]

Fjalimi i zëvendësguvernatorit të BQK z.Fehmi Mehmeti në Konferencën

30/09/2015
Të nderuar pjesëmarrës, Koncepti i stabilitetit bankar e financiar përbën një qasje dhe angazhim shumëdimensional. Padyshim që organizimi i panaireve financiare që tashmë është bërë aktivitet tradicional paraqet një kontribut të theksueshëm në këtë drejtim. Rrjedhimisht, më lejoni të falënderoj Shoqatën e Bankave për organizimin e këtij aktiviteti të rëndësisë së veçantë financiare. Konform mandatit […]

Fjalimi i Guvernatorit të BQK-së, z. Bedri Hamza në Panairin Financiar 2015

29/09/2015
Të nderuar pjesëmarrës, Gjithmonë ndjej kënaqësi të veçantë të jem pjesë e këtij panairi financiar, i cili me sukses po organizohet për vite me radhë nga Shoqata e Bankave të Kosovës. Shtimi i vazhdueshëm i numrit të institucioneve fianciare që operojnë në Kosovë, së bashku me zgjerimin e gamës së produkteve financiare të ofruara në […]

Zëvendësguvernatori i BQK-së, z. Fatmir Gashi, mori pjesë në Seminarin e 13-të bankar të organizuar nga Banka Qendrore e Malit të Zi, Banka e Sllovenisë dhe Universiteti i Lubjanës

21/09/2015
Zëvendësguvernatori i Bankës Qendrore të Republikës së Kosovës (BQK), z. Fatmir Gashi, mori pjesë në Seminarin e 13-të bankar me temën “Sfidat e Reja për Bankat dhe Kompanitë pas Krizës Financiare”, organizuar nga Banka Qendrore e Malit të Zi, Banka e Sllovenisë dhe Universiteti i Lubjanës. Në kuadër të këtij organizimi, ishin të pranishëm guvernatorë […]

Guvernatori i Bankës Qendrore z. Bedri Hamza priti një delegacion të Odës Ekonomike të Kosovës

14/09/2015
Në këtë takim, Guvernatori Hamza njohu përfaqësuesit e delegacionit Odës Ekonomike të Kosovës me zhvillimet aktuale në sektorin financiar në Kosovë, me përgjegjësitë dhe angazhimet aktuale të BQK-së, si dhe me sfidat me të cilat po ballafaqohet  Banka Qendrore e Republikës së Kosovës. Me këtë  rast Guvernatori Hamza, u njoftua nga z.Gërxhaliu dhe bashkëpunëtorët e […]

ÇMIMI I BQK-së PËR EKONOMISTËT E RINJ

04/09/2015
Banka Qendrore e Republikës së Kosovës (BQK) ka krijuar mundësinë e dhënies së një çmimi për studimin  më të mirë të paraqitur  nga ekonomistët e rinj. Punimet duhet të jenë të çdo fushe që ka të bëjë me Sektorin Financiar dhe Zhvillimin Ekonomik në Kosovë.  Ky çmim ka për qëllim për të nxitë hulumtime cilësore […]

Guvernatori Hamza priti në takim një grup studentësh nga diaspora

14/08/2015
Guvernatori i Bankës Qendrore të Republikës së Kosovës (BQK), z. Bedri Hamza, priti në takim një grup studentësh nga vende të ndryshme të diasporës, të cilët i njoftoi me rolin e BQK-së si dhe gjendjen e sektorit financiar dhe ekonomisë së vendit në përgjithësi. Guvernatori Hamza vlerësoi lartë kontributin e diasporës në procesin e shtetndërtimit […]

Guvernatori Hamza priti në takim Përfaqësuesin e Ri Rezidencial të FMN-së në Kosovë

10/08/2015
Guvernatori i Bankës Qendrore të Republikës së Kosovës, Bedri Hamza, priti sot në një takim njohës Përfaqësuesin e Ri Rezident të FMN-së në Kosovë, z. Ruud Vermeulen. Në këtë takim, Guvernatori Hamza njohu përfaqësuesin e ri të FMN-së me zhvillimet aktuale në sektorin financiar në Kosovë, me përgjegjësitë dhe angazhimet aktuale të BQK-së, si dhe […]

Kumtesë për shtyp

05/08/2015
Paneli për përzgjedhjen e kandidatëve për anëtar joekzekutiv të Bordit të Bankës Qendrore të Republikës së Kosovës, pas vlerësimit të integritetit, përgatitjes profesionale, njohurive të sistemit financiar si dhe njohurive për politika mikro dhe makroekonomike si dhe pas vlerësimit të përformancës së treguar gjatë intervistës, ka bërë dhe ia ka dërguar listën përfundimtare Kuvendit dhe […]

BQK merr masa ndaj institucioneve që ushtrojnë aktivitet financiar të palicencuar

30/07/2015
Bazuar në Ligjin nr. 04/L-093 për Bankat ,IMF dhe Institucionet  Financiare Jobankare, në nenin 5 është specifikuar dhe është e rregulluar fushëveprimi i operimit të institucioneve financiare të licencuara. Sipas legjislacionit në fuqi, asnjë person në territorin e Republikës së Kosovës nuk mund të merret me veprimtari financiare pa licencë të lëshuar nga BQK-ja, e […]

Thellohet bashkëpunimi në mes të BQK-së dhe Autoritetit të Tregut Financiar të Austrisë, FMA-së

15/07/2015
Në zyrat e Bankës Qendrore të Republikës së Kosovës, zëvendësguvernatori për mbikëqyrje financiare z. Fehmi Mehmeti i shoqëruar nga Nexhat Miftari, drejtor i departamentit të mbikëqyrjes së sigurimeve dhe Berat Begu, pritën në një takim drejtorin menaxhues të Mbikëqyrjes së Sigurimeve dhe Pensioneve të Autoritetit të Tregut Financiar” të Austrisë (angl. Financial Market Authority – […]

Në Bankën Qendrore të Kosovës po qëndron për vizitë një delegacion i Institutit JVI të Austrisë

07/07/2015
Zëvendësguvernatori z.Lulzim Ismajli i shoqëruar nga zëvendësguvernatori z. Fatmir Gashi pritën në një takim drejtorin e përgjithshëm të “Joint Vienna Institute” z. Norbert Funke i cili shoqërohej nga z.Aleksander Prostimkin zyrtar i programeve, përgjegjës për trajnimet e stafit të Bankës Qendrore të Kosovës që ndjekin trajnimet dhe ligjeratat në Vjenë të Austrisë. Qëllimi i kësaj […]

Banka Qendrore e Republikës së Kosovës mori vendim për uljen e tarifave të sigurimit kufitar të autopërgjegjësisë

18/06/2015
Banka Qendrore e Republikës së Kosovës, më 18 qershor 2015, mori vendim për uljen e tarifave të sigurimit kufitar të autopërgjegjësisë. Ulja e tarifave të sigurimit kufitar të autopërgjegjësisë do të aplikohet për të gjitha kategoritë e mjeteve motorike. Tarifat për kategorinë e “auto veturave”, që kryesisht kanë ndikim te bashkatdhetarët tanë që jetojnë në […]

Guvernatori Hamza merr pjesë në samitin “E ardhmja financiare e rajonit“, që po mbahet në Beçiq të Malit të Zi

12/06/2015
Guvernatori i Bankës Qendrore të Republikës së Kosovës, Bedri Hamza, është duke marrë pjesë në samitin e ministrave të financave dhe guvernatorëve të rajonit që po mbahet në Beçiq të Malit të Zi. Temat boshte të samitit të sivjetëm që organizohet nga javorja beogradase "NIN", me mbështetje të Ministrisë së Financave dhe të Bankës Qendrore […]

Guvernatori i Bankës Qendrore të Republikës së Kosovës z. Bedri Hamza po merr pjesë në Konferencën e 6-të të Bankës Qendrore Evropiane mbi vendet e Evropës Qendrore, Lindore dhe Juglindore

10/06/2015
Guvernatori i Bankës Qendrore të Republikës së Kosovës z. Bedri Hamza po merr pjesë në Konferencën e 6-të të Bankës Qendrore Evropiane mbi vendet e Evropës Qendrore, Lindore dhe Juglindore, me ftesë të Bordit Ekzekutiv të Bankës Qendrore Evropiane, e cila është duke zhvilluar punimet në Frankfurt të Gjermanisë. Temat bosht të kësaj konference ndërlidhen […]

Guvernatori i Bankës Qendrore të Kosovës z.Bedri Hamza u prit nga Presidentja e Kosovës znj.Atifete Jahjaga

05/06/2015
Presidentja e Republikës së Kosovës, zonja Atifete Jahjaga, priti sot në takim guvernatorin e Bankës Qendrore të Kosovës, zotëri Bedri Hamza, i cili ia dorëzoi raportin për vitin 2014. Presidentja Jahjaga u njoftua nga guvernatori Hamza se Kosova gjatë vitit 2014 ka mbajtur një normë pozitive të rritjes ekonomike dhe vazhdon të reflektoj nivel të […]

Guvernatori i Bankës Qendrore të Republikës së Kosovës, Bedri Hamza, priti sot në një takim z. Philip Bennet, Zëvendëspresident i Parë dhe Kryeshef i Operacioneve i BERZH-it

01/06/2015
Në këtë takim, Guvernatori Hamza falënderoi BERZH-in për ndihmën e vazhdueshme, që i ka dhënë Kosovës dhe po i japin në forma të ndryshme institucioneve të saja dhe përmendi , pjesëmarrjen në sistemin financiar. Ai në vijim e njoftoi z. Bennet me përgjegjësitë dhe angazhimet aktuale të BQK-së, si dhe me sfidat me të cilat […]

Guvernatori Hamza mbajti një ligjeratë me gazetarët e ekonomisë

25/05/2015
Guvernatori Hamza  mbajti një ligjeratë  në punëtorinë me gazetarët e ekonomisë  të organizuar nga Qendra për Hulumtime Strategjike dhe Sociale STRAS. Në vijim gjeni ligjeratën e Guvernatorit.   Të nderuar përfaqësues të mediave (gazetarë) dhe pjesëmarrës të kësaj punëtorie,   Ndjej kënaqësi të veçantë që sot gjendem në këtë mes dhe këtë e shoh si […]

Një delegacion i BQK-së vizitoi Bankën për Rregullim Ndërkombëtar-BIS me seli në Bazel të Zvicrës

20/05/2015
Një delegacion i BQK-së, i përfaqësuar nga Zëvendësguvernatori për Mbikëqyrje Financiare z. Fehmi Mehmeti dhe z.Nexhat Miftari, drejtor i Departamentit të Mbikëqyrjes së Sigurimeve, së bashku me përfaqësuesit e GIZ-it gjerman, në Basel të Zvicrës, kanë zhvilluar një takim me përfaqësuesit e Bankës për Rregullim Ndërkombetar (BIS-Bank for International Settlements), përkatësisht me z. Karl Cordewener, […]

Guvernatori Hamza ka pritur sot në takim Zyrtarin e Lartë të Deskut për Kosovën të Departamentit të Shtetit, z. Ilan Goodman

06/05/2015
Me këtë rast, Guvernatori Hamza ka falënderuar z. Goodman për ndihmën e vazhdueshme që institucionet amerikane janë duke i dhënë Kosovë, në veçanti BQK-së, si dhe e ka njoftuar lidhur me zhvillimet e tanishme ekonomike dhe financiare në vendin tonë, duke vënë theksin e veçantë në performancen e sistemit bankar në Kosovë. Po ashtu, guvernatori […]

Guvernatori Hamza mori pjesë në hapjen e punëtorisë rajonale të Shoqatës Ndërkombëtare të Siguruesve të Depozitave (IADI)

04/05/2015
Guvernatori i Bankës Qendrore të Republikës së Kosovës, z. Bedri Hamza, mori pjesë në hapjen e Punëtorisë së Tetë Rajonale të IADI-it për Vlerësimin e Pajtueshmërisë me Parimet Themelore për Sisteme Efektive të Sigurimit të Depozitave, e cila po mbahet në Prishtinë gjatë periudhës 4-6 maj 2015 dhe nikoqir i së cilës është Fondi i […]

Delegacioni i Republikës së Kosovës përfundoi pjesëmarrjen në takimet e rregullta vjetore të sesionit pranveror të FMN-së dhe BB-së në Uashington

17/04/2015
Delegacioni i Republikës së Kosovës përfundoi pjesëmarrjen në takimet e rregullta vjetore të sesionit pranveror të FMN-së dhe BB-së në Uashington Delegacioni i Republikës së Kosovës në përbërje të cilit ishin Ministri i Financave, z.Avdullah Hoti dhe Guvernatori i Bankës Qendrore të Kosovës, z. Bedri Hamza përfunduan takimet e rregullta vjetore të Fondit Monetar Ndërkombëtar […]

Guvernatori Hamza do të marrë pjesë në takimet vjetore të FMN-së dhe Bankës Botërore

15/04/2015
Guvernatori i Bankës Qendrore të Kosovës z. Bedri Hamza do të marrë pjesë në takimet e rregullta vjetore të Fondit Monetar Ndërkombëtar dhe të Bankës Botërore, të cilat do të zhvillohen në Uashington D.C. nga datat 15-20 prill. Përveç pjesëmarrjes në sesionin plenar të FMN-së dhe Bankës Botërore, Guvernatori Hamza do të marrë pjesë edhe […]

BQK publikoi statistikat për sektorin e jashtëm për tremujorin e katërt të vitit 2014 dhe për muajin janar 2015

01/04/2015
Banka Qendrore e Republikës së Kosovës publikoi statistikat e sektorit të jashtëm me të dhënat për tremujorin e katërt 2014 dhe për muajin janar 2015. Të dhënat janë publikuar në kuadër të Serive Kohore në faqen e internetit të BQK-së sipas kalendarit paraprak të publikimeve. Statistikat e sektorit të jashtëm përfshijnë statistikat e bilancit të […]

Guvernatori Hamza priti në një takim znj. Songül Ozan Ambasadore e Turqisë në Kosovë

31/03/2015
Guvernatori i Bankës Qendrore të Republikës së Kosovës , Bedri Hamza ,priti sot në një takim , shkëlqesinë e saj, znj. Songül Ozan, ambasadore e  Republikës së Turqisë në Republikën e Kosovës. Duke e falënderuar  për kohën e ndarë që të vizitoi Banken Qendrore të Republikës së Kosovës,  Guvernatori e njoftoi ambasadoren Ozan  për  zhvillimet […]

Përfundimi i programit të bashkëpunimit teknik me Bankën Qendrore Evropizne

27/03/2015
Me një solemnitet rasti, është shënuar sot përfundimi i Programit të bashkëpunimit të Bankës Qendrore Evropiane (BQE) me Bankën Qendrore të Republikës së Kosovës (BQK), Bankën e Shqipërisë (BSH) dhe Bankën Popullore të Republikës së Maqedonisë (BPRM).  Krahas BQE-së, në këtë program, që u financua nga Komisioni Evropian, ishin përfshirë edhe banka qendrore kombëtare të […]

Guvernatori u takua me z. Jacques Miniane, Shef i Misionit të FMN-së për Kosovë

19/03/2015
Guvernatori Hamza ka pritur sot në takim një delegacion të Misionit të FMN-së të kryesuar nga z. Jacques Miniane, Shef i Misionit të FMN-së për Kosovë, që vepron në kuadër të Departamentit Evropian. Me këtë rast, Guvernatori Hamza e ka njoftuar z. Miniane lidhur me zhvillimet aktuale ekonomike dhe financiare në vendin tonë, duke vënë […]

Banka Qendrore e Kosovës shënoi Javën Ndërkombëtare të Parasë

12/03/2015
Sot edhe në Kosovë u shënua “Java Ndërkombetare e Parasë”, aktivitet ky i cili shënohet në tërë botën. Banka Qendrore e Republikës së Kosovës, si pjesë e Organizatës Ndërkombëtare për Fëmijë dhe të Rinj dhe në kuadër të aktiviteteve të saja edukativo-financiare  shënoi  fillimin e kësaj jave me fëmijet e ciklit të ulët,  përkatësisht, shkollës fillore […]

Guvernatori priti z.Jean-Marie Demange,ministër konsular në Ambasadën Franceze në Bullgari

03/03/2015
Guvernatori i Bankës Qendrore të Republikës së Kosovës, z.Bedri Hamza ka pritur sot udhëheqësin e çështjeve  ekonomike rajonale  të zyrës së Thesarit të Francës  z.Jean-Marie Demange, ministër konsular në Ambasadën Franceze  në Bullgari, i cili në këtë takim  shoqërohej nga zëvendësja e misionit diplomatik në  Kosovë znj.Lise Moutoumalaya.  Me këtë rast Guvernatori ka falënderuar  z.Damange […]

Zbulimi i dizajnit të plotë të kartëmonedhës së re në vlerë prej 20€

24/02/2015
Më 24 shkurt 2015 Banka Qendrore Evropiane (BQE)  zbuloj dizajnin e plotë të kartëmonedhës së re në vlerë prej 20€ në ngjarjen, që u organizua në Bankën Qendrore Evropiane në Frankfurt am Main të Gjermanisë.  Kartëmonedha e serisë së re në vlerë prej 20€ është kartëmonedha e tretë e serisë Europa dhe ashtu sikurse seria […]

Guvernatori Bedri Hamza priti një delegacion të lartë te Bankës Evropiane për Rindërtim dhe Zhvillim

18/02/2015
Guvernatori i Bankës Qendrore të Republikës së Kosovës, z.Bedri Hamza ka pritur sot një delegacion të lartë të Bankës Evropiane për Rindërtim dhe Zhvillim (BERZH), të kryesuar  nga Drejtori për Evropën Qendrore dhe Juglindore për Rindërtim dhe Zhvillim BERZH z.Jean –Marc Petterschmitt, i cili shoqërohej edhe nga Drejtori i  zyrës në Prishtinë z.Anton Kobakov me […]

Guvernatori Bedri Hamza priti në takim Ministrin e Financave Avdullah Hoti

10/02/2015
Guvernatori  Hamza  ka pritur sot në takim Ministrin e Financave të  Qeverisë së Republikës së Kosovës z.Avdullah Hoti .Me këtë rast Guvernatori z.Hamza e ka njoftuar z.Hotin në lidhje me zhvillimet e fundit në sektorin financiar në Kosovë, duke nënvizuar qëndrueshmërinë dhe performancën  pozitive të sektorit bankar në përgjithësi. Të dhënat e prezantuara dhe treguesit […]

Sot fillon përdorimi i IBAN-it në Kosovë

02/02/2015
Duke filluar nga 2 shkurt 2015, numrat e llogarive bankare në Kosovë do të kenë edhe formatin IBAN (Numri Ndërkombëtar i Llogarisë Bankare).  Formatin IBAN banka përkatëse ia përcakton çdo llogarie të klientëve të saj, në përputhje me standardin ndërkombëtar ISO 13616.  Përdorimi i IBAN-it në Kosovë është i rregulluar nga BQK-ja me Rregulloren për […]

Guvernatori Hamza priti drejtoreshën e Bankës Botërore për Ballkanin Perëndimor

14/01/2015
Guvernatori  Hamza  ka pritur sot në takim zonjën  Ellen Goldstein  drejtoreshë e Bankës Botërore për Ballkanin perëndimor dhe zotëri Jan-Peter Olters, drejtor i zyrës së Bankës Botërore për Republikën e Kosovës. Gjatë këtij takimi Guvernatori i BQK-së z.Bedri Hamza ka bërë një rezyme në lidhje me zhvillimet e fundit në sektorin financiar në Kosovë, duke […]

Guvernatori Hamza priti një delegacion të Fondit Monetar Ndërkombëtar

14/01/2015
Guvernatori i Bankës Qendrore të Republikës së Kosovës, Bedri Hamza, priti në një takim një delegacion të FMN-së të kryesuar nga Shefi i Misionit të FMN-së për Kosovë  z. Mr. Jacques Miniane, i cili shoqërohej nga  përfaqësuesi rezident i FMN-së në Kosovë z.  Frank Lakwijk me bashkëpunëtorë. Me këtë rast Guvernatori Hamza  i informoi zyrtarët […]