Delegacioni i lartë i BQK-së përfundon pjesëmarrjen në takimet pranverore të FMN-së dhe BB-së

25/04/2022

Delegacioni i lartë i Bankës Qendrore të Republikës së Kosovës i kryesuar nga Guvernatori Fehmi Mehmeti përmbylli pjesëmarrjen në takimet pranverore të organizuara nga Fondi Monetar Ndërkombëtar dhe Banka Botërore.

Në këto takime që u mbajtën në Uashington të SHBA-ve, në formë fizike u dha mbështetja për punën e deritashme të BQK-së dhe angazhimet e mëtutjeshme.

Zëvendësdrejtori Menaxhues i Fondit Monetar Ndërkombëtar, Bo Li ka theksuar mbështetjen e mëtutjeshme për BQK-në edhe në të ardhmen.

Gjatë qëndrimit në takimet pranverore, Guvernatori Mehmeti takoi Drejtorin e Departamentit Evropian të Fondit Monetar Ndërkombëtar, Alfred Kammer, me të cilin u diskutua për zhvillimet e fundit makroekonomike, si dhe zhvillimet në sistemin financiar të Kosovës, i cili po vazhdon të luajë një rol të rëndësishëm në mbështetje të zhvillimit ekonomik të vendit.

Ndërkohë, Udabir S. Das nga Departamenti i Politikave Monetare dhe Tregjeve të Kapitalit të Fondit Monetar Ndërkombëtar, ka dhënë mbështetje në ofrimin e asistencave teknike në realizimin e rekomandimeve të dala nga Shqyrtimi i Stabilitetit të Sistemit Financiar (Financial System Stability Review-FSSR). 

Gjithashtu, ekipi i Departamentit të Politikave Monetare dhe Tregjeve të Kapitalit, vlerësoi realizimin nga BQK të disa prej rekomandimeve të dala nga ky raport.

Guvernatori Mehmeti u takua edhe me Misionin e Fondit Monetar Ndërkombëtar për Kosovën të udhëhequr nga Gabriel Di Bella, si dhe me Drejtorin e Konstituencës tonë në Fond, Daniel Palotai.

Në takimin me Zëvendëspresidenten e Bankës Botërore për Evropën dhe Azinë Qendrore, Anna Bjerde, u diskutua për mbështetjen e mëtutjeshme të BQK-së përmes projekteve të ndryshme, me qëllim të zhvillimit të mëtejmë të sistemit financiar në Kosovë.

Gjatë qëndrimit në Uashington, Guvernatori Mehmeti u takua me Drejtorin Ekzekutiv të konstituencës së Bankës Botërore Hayrettin Demircan, si dhe mori pjesë në takimin me Ministrat dhe Guvernatorët ku temë diskutimi ishte perspektiva dhe sfidat e politikave për Evropën.

Takimet pranverore të Bordit të Guvernatorëve të Fondit Monetar Ndërkombëtar dhe Bordit të Guvernatorëve të Grupit të Bankës Botërore mbledhin së bashku bankierë qendrorë, ministrat e financave dhe zhvillimit, drejtuesit e sektorit privat, përfaqësues nga organizatat e shoqërisë civile dhe akademikëve.