BQK shënon Ditën Ndërkombëtare të Kursimeve

31/10/2022

Banka Qendrore e Republikës së Kosovës, shënuar ka Ditën Ndërkombëtare të Kursimeve, përmes një ligjërate me nxënësit e Shkollës së Mesme Ekonomike “Hoxhë Kadri Prishtina”.

Koordinatori për Funksione të Përgjithshme, Labinot Preniqi, ka thënë se qëllimi i organizimit të aktiviteteve edukative nga BQK-ja, ka për qëllim për të nxitur të rinjtë që të krijojnë shprehinë e të kursyerit dhe të ndërgjegjësohen rreth menaxhimit të duhur të financave personale të tyre, pasi zhvillimi i shprehive të kursimeve, do të thotë që në të ardhmen të kesh stabilitet të financave personale.

“E dimë që secili prej nesh pothuajse çdo ditë gjendet në një situatë që duhet të marrë vendim se si do t’i shpenzojmë paratë, dhe kjo nuk është e lehtë sepse gjithmonë kemi nevoja dhe dëshira pafund, ndërsa kemi para apo mjete financiare të limituara, diçka duhet të përzgjedhim e diçka duhet të sakrifikojmë. Sa më shumë t’i kushtojmë rëndësi shprehisë së kursimeve në të ardhmen, dhe sa më te kujdesshëm te jemi rreth menaxhimit të financave personale, aq më të lehtë do ta kemi marrjen e këtyre vendimeve”, ka thënë Preniqi para të pranishmëve.

Ndërsa, shefi i Kabinetit të Guvernatorit, Nexhat Miftari, ka prezantuar rolin e BQK-së në ekonomi, ndërkaq nxënësit dhe stafi akademik, parashtruan pyetje rreth funksionimit të sektorit financiar në përgjithësi.

Dita Botërore e Kursimeve u themelua më 31 tetor 1924, gjatë Kongresit të Parë Ndërkombëtar të Bankave të Kursimeve në Milano të Italisë, në të cilin u vendos që Dita Botërore e Kursimeve, të jetë një ditë e dedikuar për promovimin e kursimeve në të gjithë botën.

Kjo ditë shënohet çdo vit, në mënyrë tradicionale nga BQK-ja.

Në këtë ngjarje, BQK  ka shpallur konkurs për Ese për të gjithë nxënësit e shkollave te mesme te Kosovës, dhe ka ftuar të marrin pjesë në konkursin për ese, që do të ketë si temë kursimet dhe që do të jetë për nxënësit e klasave X-XII të shkollave të arsimit të mesëm të lartë të Kosovës.

Konkursi do të jetë i hapur një muaj dhe pas mbylljes Komisioni përzgjedhës do t’i vlerësojë dhe do t’i përzgjedhë 10 nga punimet më të mira, të cilat do të shpërblehen me një shumë monetare.