BQK-ja dhe MF-ja nënshkruajnë me BE-në marrëveshje në vlerë prej 100 milionë eurove

01/08/2020

Zëvendësguvernatori për Mbikëqyrje Financiare i Bankës Qendrore të Republikës së Kosovës, Sokol Havolli dhe ministrja e Financave, Hykmete Bajrami kanë nënshkruar marrëveshje me komisionerin për Ekonomi të Bashkimit Evropian, Paolo Gentiloni.

Me anë të marrëveshjes së kredisë për asistencë makro-financiare Kosova ka përfituar 100 milionë euro.

Marrëveshja e nënshkruar vjen pas hapjes së mundësisë së përfitimit nga kjo skemë e Bashkimit Evropian edhe për vendet e Ballkanit Perëndimor. 

Nënshkrimi i kësaj marrëveshje ndërlidhet me ndihmën nga Fondi Monetar Ndërkombëtar, i cili në prill të vitit 2020 miratoi Instrumentin e Financimit të Shpejtë për Kosovën, në vlerë prej 51.6 milionë euro.

Kredia e marrë do të ndihmojë Kosovën në Planin për Rimëkëmbje Ekonomike dhe në zbatimin e masave emergjente. 

Një pjesë e disbursimit varet nga plotësimi i disa kritereve të cilat Qeveria e Kosovës është zotuar që t’i realizojë me përpikëri, pasi që të njëjtat i ndihmojnë përmirësimin e Administratës Publike në Kosovë dhe rritjes së Transparencës.